Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία μαζί με την Ολλανδία, τον Καναδά και το Μπαχρέιν, εξαπέλυσαν επιχείρηση κατά των εγκαταστάσεων του κινήματος Ansar Allah (Houthis) που κυβερνούν στη βόρεια Υεμένη.
«Μια αμερικανική-βρετανική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στόχων των Houthis έχει ξεκινήσει», δήλωσαν αρμόδιες πηγές και σημειώνουν ότι η επίθεση, συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε στα περίχωρα του λιμανιού της Hodeidah (Χοντέιντα).
Επίσης, πέντε αεροπορικές επιδρομές έπληξαν στόχους των Houthis ανατολικά της πόλης.
Τα κοινωνικά δίκτυα δημοσιεύουν πλάνα από σοβαρές πυρκαγιές και καταστροφές σε αρκετές επαρχίες της Υεμένης.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι εκρήξεις ήταν πολύ ισχυρές.
Η Ρωσία ζήτησε μια επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2023.
Μαζική πυραυλική επίθεση
Σύμφωνα με πηγές, τουλάχιστον 23 πυραυλικές επιθέσεις σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Υεμένης:
Τέσσερις σε αεροπορική βάση στην πρωτεύουσα Sana’a.
Οκτώ στο αεροδρόμιο της Hodeidah .
Τρεις κατά μήκος του στρατιωτικού στρατοπέδου ανατολικά της πόλης Saada .
Οκτώ στο στρατόπεδο της 22ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην περιοχή Al-Jand της πόλης Taiz και στο αεροδρόμιο στην περιοχή Al-Hawban.
Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για βομβαρδισμούς στόχων των Houthis και πρόσθεσε ότι θα δημοσιοποιήσει αργότερα τις λεπτομέρειες της επιχείρησης.
Σύμφωνα με το CNN , τα αμερικανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν πυραύλους Tomahawk και σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, η Βρετανία χρησιμοποίησε κατευθυνόμενες βόμβες Paveway IV.
Οι στόχοι των βομβαρδισμών, σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ, ήταν ραντάρ και θέσεις εκτόξευσης drone.
Την ίδια στιγμή, όπως είπε ο Ali al-Kuhum, μέλος του Πολιτικού Γραφείου Ansar Allah, το κίνημα επιτέθηκε επίσης σε εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν προκάλεσαν ζημιά στην αεροπορική βάση Ad-Dleimi στη Sana’a.
Το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης των Houthis υποσχέθηκε ότι η επιτιθέμενη πλευρά «θα πληρώσει βαρύ τίμημα».
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, με τη σειρά του, ανέφερε ότι δεν έχουν καταγραφεί αντίποινα από το κίνημα της Υεμένης.
Δηλώσεις από ΗΠΑ και Βρετανία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden χαρακτήρισε την επιχείρηση απάντηση στην απειλή για τη ναυτιλία στην περιοχή.
Οι Houthis εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον αμερικανικών πολεμικών πλοίων στις 9 Ιανουαρίου, πρόσθεσε.
Αυτά τα στοχευμένα χτυπήματα στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι δεν θα ανεχθούν επιθέσεις στο προσωπικό μας ούτε θα επιτρέψουν σε εχθρικούς παράγοντες να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία ναυσιπλοΐας σε μία από τις πιο κρίσιμες εμπορικές διαδρομές μας.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak προσχώρησε στη δήλωση του Biden και συνέδεσε την επιχείρηση με αυτοάμυνα.
Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με την υποστήριξη της Ολλανδίας, του Καναδά και του Μπαχρέιν, λάβαμε περιορισμένες, αναγκαίες και αναλογικές ενέργειες σε αυτοάμυνα ενάντια στους στόχους που σχετίζονται με αυτές τις επιθέσεις για να αποδυναμώσουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες των Houthis και να προστατεύσουμε την παγκόσμια ναυτιλία.
Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς των Houthis ότι οι επιθέσεις τους σε πολεμικά πλοία και πολιτικά σκάφη σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα.
Ταυτόχρονα, η αμερικανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει να κλιμακώσει την ένταση στη Μέση Ανατολή, αλλά στοχεύει μόνο στην αποδυνάμωση της ικανότητας του Ansar Allah (Houthis) να συνεχίσει να χτυπάει πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Επιδείνωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα
Στα μέσα Νοεμβρίου, το κίνημα Ansar Allah (Houthis), που κυβερνά τη βόρεια Υεμένη, απείλησε να επιτεθεί σε οποιοδήποτε πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και κάλεσε άλλες χώρες να ανακαλέσουν τα πληρώματά τους.
Μετά από αυτό, ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες αποφάσισαν να αναστείλουν τη μεταφορά μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και οι ενεργειακές εταιρείες BP και Equinor σταμάτησαν τη μεταφορά πετρελαιοειδών με δεξαμενόπλοια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τη σειρά τους, ανακοίνωσαν κοινή επιχείρηση με δέκα άλλες χώρες για την προστασία της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Σε απάντηση το κίνημα Ansar Allah απείλησε ότι διατηρούν το δικαίωμα να επιτεθούν στα πλοία των χωρών που συμμετέχουν σε αυτόν τον συνασπισμό.






