Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεργάζεται με μέλη του Κογκρέσου για την επιβολή «ισχυρών» κυρώσεων κατά της Τουρκίας, όπως ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι συνεργάζεται με μέλη του Κογκρέσου για την επιβολή «ισχυρών» κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι με τη γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ και με πολλά μέλη του Κογκρέσου συμπεριλαμβανομένων των Δημοκρατικών σχετικά με την «επιβολή ισχυρών κυρώσεων στην Τουρκία».
Πρόσθεσε ότι το υπ. Οικονομικών είναι έτοιμο, ενώ μπορεί να επιδιωχθεί επιπλέον σχετική νομοθέτηση.
«Υπάρχει μεγάλη συναίνεση για αυτό. Η Τουρκία ζήτησε να μην γίνει κάτι τέτοιο. Μείνετε συντονισμένοι!», καταλήγει στο μήνυμά του ο Τραμπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να επιβάλει αμέσως κυρώσεις εάν χρειαστεί.
Την Παρασκευή, ο Μνούτσιν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να «διαλύσουν» την οικονομία της Τουρκίας, εάν χρειαστεί, εν μέσω της επιχείρησης της Άγκυρας εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων στη βόρεια Συρία.
Το μήνυμα του Τραμπ για πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας έρχεται ενώ σε εξέλιξη είναι για 5η ημέρα η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βόρεια Συρία. Η τουρκική επιχείρηση ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης με στόχο την εκκαθάριση περιοχής κοντά στα σύνορα με την Τουρκία από μαχητές που ανήκουν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και το ISIS.
Η Τουρκία θεωρεί τις SDF στη Συρία ως μία προέκταση του PKK / PYD-YPG του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα.
Απαντώντας στις δηλώσεις Μνούτσιν την Παρασκευή, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τα σχέδια των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι όλες οι πληροφορίες για την επιχείρηση είχαν διαβιβαστεί στις ΗΠΑ.
«Η Τουρκία μάχεται με τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την εθνική ασφάλεια και ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα αντιδράσουμε δυναμικά», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ θα μετακινήσουν 1.000 στρατιώτες από τη βόρεια Συρία λόγω της τουρκικής επίθεσης
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CBS ότι οι ΗΠΑ θα μετακινήσουν περίπου 1.000 στρατιώτες από το βόρειο τμήμα της Συρίας, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως τμήμα μιας «σκόπιμης απόσυρσης».
Ταυτόχρονα, ο Έσπερ απέρριψε τις εικασίες ότι η κίνηση, η οποία θα αφήσει μόνος τους Κούρδους της Συρίας στη μάχη με τις τουρκικές δυνάμεις, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «υποχώρηση», χαρακτηρίζοντάς το αντιθέτως ένα μέτρο που διασφαλίζει ότι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα πληγούν.
Ο Έσπερ εξήγησε ότι οι κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) σχεδιάζουν να διαπραγματευτούν βοήθεια από τη Δαμασκό και τη Ρωσία για να αντισταθούν στην τουρκική επίθεση. Υπό το πρίσμα αυτό, απευθύνθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ για να βρει τρόπο ώστε οι αμερικανικές δυνάμεις να μην καταλήξουν μεταξύ «Συμπληγάδων».
«Τις τελευταίες 24 ώρες […] μάθαμε ότι οι SDF θέλουν να έρθουν σε συμφωνία με τους Σύρους και τους Ρώσους για να αντεπιτεθούν στους Τούρκους. Κι έτσι βρισκόμαστε στην κατάσταση του να έχουμε τις Αμερικανικές δυνάμεις να πιάνονται μεταξύ δύο αντιτιθέμενων στρατών που προελαύνουν», εξήγησε ο Έσπερ.
Ο υπουργός Άμυνας σημείωσε επίσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και ως εκ τούτου θα αντεπιτεθούν σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση από οποιεσδήποτε δυνάμεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχολίασε επίσης την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη βόρεια Συρία, λέγοντας ότι είναι σωστή απόφαση. Είπε επίσης ότι η αρχική κίνηση να εμπλακούν οι ΗΠΑ σε πόλεμους στη Μέση Ανατολή ήταν μια «κακή απόφαση» και επιτέθηκε σε όσους καλούν την Ουάσινγκτον να διεξάγει ακόμη έναν «πόλεμο δίχως τέλος», αυτή τη φορά για τους Κούρδους.




