• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Κυριακή, 28 Ιουνίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μια γιγαντιαία “ΣΟΥΠΙΑ” που θα αλλάξει τον γεωστρατηγικό χάρτη, αρκεί να…

8 έτη ago
in ΕΝΕΡΓΕΙΑ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Στις 22 Φεβρουαρίου του 2018 το αμερικανικό κέντρο στρατηγικών μελετών «Stratfor» δημοσίευσε ορισμένους σημαντικούς γεωπολιτικούς χάρτες που δυστυχώς πέρασαν απαρατήρητοι στους ειδικούς. Και όμως η γεωπολιτική τους σημασία είναι εξαιρετικά υψηλού ενδιαφέροντος (Eικ.1).

Γράφει ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος
Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών

Ο πρώτος χάρτης δείχνει την ακριβή γεωγραφική θέση ανακαλυφθέντων πρόσφατα κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε σχέση με περιοχές υφαλοκρηπίδας που διεκδικεί η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παρατηρούμε ότι η θέση της Γεώτρησης «Σουπιά» (Cuttlefish) -εκεί όπου η ιταλική εταιρεία ENI προσπάθησε να τοποθετήσει ανεπιτυχώς το γεωτρύπανο Saipem 12000- γεωγραφικά βρίσκεται πολύ κοντά στα θαλάσσια όρια Λιβάνου-Κύπρου & εμφανώς προσδιορίζεται έξω από τα όρια της υφαλοκρηπίδας (με χρώμα μωβ) που διεκδικεί η τουρκοκυπριακή πλευρά (Εικ.1).

Σε έναν δεύτερο χάρτη (Εικ.2), το «Stratfor» δείχνει τη γεωγραφική θέση του κυπριακού κοιτάσματος τύπου «Zohr», ονόματι «Καλυψώ», στο τεμάχιο 6, αλλά και τη θέση του στόχου κοιτάσματος «Σουπιά» στο τεμάχιο 3. Να σημειωθεί ότι το γεωτρύπανο Saipem 12000 κατάφερε να φθάσει μέχρι τα όρια του τεμαχίου 3 πριν αποκρουσθεί από την επιθετική παρουσία 6 Τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Με τα δημοσιεύματα αυτά το Stratfor δίνει μία πρώτη γεύση της γεωπολιτικής σπουδαιότητας που διαπιστώνεται για την περίπτωση στην οποία θα μπορούσε να υπάρξει μία επί πλέον ανακάλυψη κοιτάσματος στην θέση «Σουπιά» μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως ανακοινώθηκε ήδη από την Ιταλική εταιρεία ΕΝΙ μία ανακάλυψη στην θέση «Σουπιά», θα άνοιγε νέους γιγαντιαίους ορίζοντες παρουσίας σειράς κοιτασμάτων φυσικού αερίου βάσει ενός νέου γεωλογικού μοντέλου.

Υπολογίζεται ότι το νέο μοντέλο θα διπλασίαζε τα πιθανά αναμενόμενα αποθέματα φυσικού αερίου στο Λίβανο, θα αναβάθμιζε κατά 30% τα αναμενόμενα αποθέματα στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά θα αναβάθμιζε επίσης κατά 30% και τα αναμενόμενα αποθέματα της Ελληνικής ΑΟΖ Νότια της Κρήτης και βεβαίως τον αντίστοιχο αγωγό φυσικού αερίου «EastMed» μέσω Κρήτης προς Ευρώπη.

Οι στρατιωτικές ενέργειες της τουρκικής διπλωματίας έδειξαν ότι στην πράξη οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες της Κρατικής Τουρκικής Εταιρείας T.P.A.O., ήταν εξαιρετικά διαβασμένοι και εξ αυτού έπρεπε με κάθε δυνατό τρόπο να επιτύχουν ώστε η κυπριακή γεώτρηση στη θέση «Σουπιά» να μην πραγματοποιηθεί ποτέ.

Στην Εικ.3 παραθέτουμε την γεωφυσική εικόνα του στόχου «Σουπιά» την οποία μελετήσαμε και διαπιστώσαμε ότι βρίσκεται πράγματι σε πολύ ελκυστικά βάθη γεωτρήσεων κάτω από το βυθό της θάλασσας, της τάξης των 1.500 μέτρων (σε αντίθεση με την Αφροδίτη που βρίσκεται σε βάθη γεώτρησης 5.500 μέτρων).

Οι γεωλογικοί σχηματισμοί ενδιαφέροντος στην γεώτρηση «Σουπιά» είναι πολύ νεώτεροι σε ηλικία από τους αντίστοιχους σχηματισμούς των κοιτασμάτων τύπου «Ζohr» στην ανατολική Μεσόγειο και σε περίπτωση επιτυχίας, το κόστος εξόρυξης ανακαλύψεων συγκεντρώσεων φυσικού αερίου αναμένεται να είναι πολύ μικρό.

Με βάση τα παραπάνω, είναι φανερό ότι η κυπριακή και ελληνική πλευρά πρέπει επιτέλους να καταλήξουν στο πασιφανές συμπέρασμα, ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις υφαλοκρηπίδας είναι πέραν αυτών που θα νομιμοποιούνταν διά του διεθνούς δικαίου εάν η αποκομμένη Βόρεια Κύπρος δεν ήταν προϊόν εισβολής και κατοχής, αλλά κανονικό αναγνωρισμένο κράτος. Πλέον οι διεκδικήσεις επεκτείνονται και πέραν των ήδη γνωστών και δημοσιοποιημένων, όπως αυτές προκύπτουν από επίσημους χάρτες της τουρκικής πλευράς.

H τουρκική πλευρά γνωρίζει πλέον πολύ καλά ότι «το δίκαιο το ισχυρότερου» επικράτησε μεγαλοπρεπώς, προς το παρόν, στην περίπτωση της εκτέλεσης της κυπριακής γεώτρησης «Σουπιά» από τον ιταλικό πετρελαϊκό κολοσσό «ENI». Είναι επίσης καιρός να προβλέψουμε έγκαιρα το μέλλον και αντί να εφαρμόσουμε το νόμο Μανιάτη να συμπεριφερθούμε επιτέλους ορθολογικά…

Αυτό που πρόβλεπε ο νόμος ήταν το να κατευθυνθούν τα έσοδα των αναμενομένων ελληνικών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων στις εκάστοτε προβληματικές διοικήσεις «των Ταμείων Συντάξεων Νέων Γενεών», σε μια διαχρονική -για κάποιες δεκαετίες τουλάχιστον- «μαύρη τρύπα» του νεοελληνικού κρατικού οικοδομήματος…

Αντί αυτού όμως και εάν πραγματικά επιθυμούμε να επωφεληθούμε από την άσκηση των δικαιωμάτων της χώρας, θα πρέπει να τα κατευθύνουμε μετά από τροποποίηση του σχετικού νόμου περί Υδρογονανθράκων, στη στοχευμένη ισχυροποίηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

defence-point.gr

Tags: slide5
Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Ενεργειακή κατάρρευση… οδεύουμε σε tank bottom – Μετράμε μέρες μέχρι να «στεγνώσουν» οι αποθήκες πετρελαίου
Slider

Ενεργειακή κατάρρευση… οδεύουμε σε tank bottom – Μετράμε μέρες μέχρι να «στεγνώσουν» οι αποθήκες πετρελαίου

by admin
3 εβδομάδες ago
«Τα Παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου καταρρέουν – Ο Σνάιντερ προειδοποιεί για “πολύ οδυνηρές ελλείψεις” αυτό το καλοκαίρι»
Slider

«Τα Παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου καταρρέουν – Ο Σνάιντερ προειδοποιεί για “πολύ οδυνηρές ελλείψεις” αυτό το καλοκαίρι»

by admin
3 εβδομάδες ago
«Λιγνίτης: Είναι ψέμα πως μας υποχρέωσε η ΕΕ να διακόψουμε τη χρήση. Άλλωστε …οι ρύποι δεν έχουν σύνορα»
Slider

«Λιγνίτης: Είναι ψέμα πως μας υποχρέωσε η ΕΕ να διακόψουμε τη χρήση. Άλλωστε …οι ρύποι δεν έχουν σύνορα»

by admin
4 εβδομάδες ago
Mike Adams: Ο πόλεμος στο Ιράν αναγκάζει τον κόσμο να αγκαλιάσει την ενεργειακή επανάσταση! Η φωτεινή πλευρά του πολέμου
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Mike Adams: Ο πόλεμος στο Ιράν αναγκάζει τον κόσμο να αγκαλιάσει την ενεργειακή επανάσταση! Η φωτεινή πλευρά του πολέμου

by admin
1 μήνα ago
Next Post
Απήγαγε 80 άτομα από 18 χώρες η τουρκική MIT – Κάνουν ό,τι θέλουν οι Τούρκοι πράκτορες

Απήγαγε 80 άτομα από 18 χώρες η τουρκική MIT – Κάνουν ό,τι θέλουν οι Τούρκοι πράκτορες

ΟΡΚΟ ΑΘΕΩΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Ο «ΕΥΣΕΒΗΣ» ΚΑΜΜΕΝΟΣ

ΟΡΚΟ ΑΘΕΩΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Ο «ΕΥΣΕΒΗΣ» ΚΑΜΜΕΝΟΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr