[Ο Κινέζος Καθηγήτης Jiang Xueqin που πολλοί τον αποκαλούν συχνά ως “Κινέζος Νοστράδαμος”, δεν διεκδικεί το χάρισμα του προφήτη, αλλά προβλέπει το μέλλον ορθολογικά μελετώντας το παρόν & γνωρίζοντας καλά το παρελθόν, την ιστορία, εφαρμόζοντας το ρητό του αρχαίου σοφού Κομφούκιου «Μελέτησε το παρελθόν αν θέλεις να προβλέψεις το μέλλον», το οποίο μας θυμίζει το άλλο παρόμοιο ρητό του Άγγλου βαθυσκόχαστου συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ «Όποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει και το μέλλον» που έγραψε στο διάσημο βιβλίο του «1984».]
Το podcast με τον καθηγητή (Τζιάνγκ Σουεκίν) Jiang Xueqin έναν νέο αστέρι της γεωπολιτικής ανάλυσης και χειριστής του καναλιού “Predictive History” (“Προγνωστική Ιστορία”), αναλύει τη συνεχιζόμενη όλο και σφοδρότερη πολεμική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ/σραήλ και του Ιράν ως ένα κρίσιμο σημείο καμπής στην παγκόσμια τάξη.
Ο Τζιανγκ υποστηρίζει ότι αυτός ο πόλεμος ─ σε αντίθεση με τις επίσημες αφηγήσεις της Ουάσιγκτον ─ δεν θα επιφέρει την ανατροπή του Ιρανικού καθεστώτος, αλλά μάλλον θα εγκαινιάσει το Τέλος της Εποχής της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας και θα επιταχύνει την ανάδυση μια νέας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης.
Εν μέσω ενός κλιμακούμενου πολέμου που μαίνεται εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες και έχει ήδη τεράστιες παγκόσμιες επιπτώσεις, ο Τζιάνγκ Σουεκίν παρουσιάζει μια προκλητική θέση: Η επίθεση στο Ιράν είναι μια θανάσιμη παγίδα που έχει πέσει από μόνη της η ίδια η Αμερικανική αυτοκρατορία.
Μέσα από ένα μείγμα αλαζονείας και απελπισίας, η Αμερική διακινδυνεύει την πτώση της, τον δικό της θάνατο – στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά. Τα παίζει Όλα-για-Όλα σαν απελπισμένος Χαρτοπαίχτης. Εν τω μεταξύ, το Ιράν θα μπορούσε να αναδειχθεί ενισχυμένο ως περιφερειακή δύναμη, ενώ αναδύεται & διαμορφώνεται, μια Νέα Παγκόσμια Τάξη, που θα χαρακτηρίζεται από την αποπαγκοσμιοποίηση, την σπανιότητα πόρων και τον εθνικισμό.
■ Στρατηγικές Διαφορές: ΗΠΑ εναντίον Ιράν
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ακολουθούν μια κλασική στρατηγική «αλλαγής καθεστώτος»:
Αποκεφαλισμό (δολοφονία του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ την πρώτη ημέρα), καταστροφή της αεράμυνας και των στρατιωτικών υποδομών, οικονομικό στραγγαλισμό μέσω εμπάργκο και υποστήριξη εσωτερικών αντιφρονούντων με σκοπό την πυροδότηση μιας έγχρωμης επανάστασης ή ενός εμφύλιου πολέμου.
Από την οπτική γωνία των ΗΠΑ, όλα πάνε καλά σύμφωνα με το σχέδιο – τα διυλιστήρια πετρελαίου στην Τεχεράνη καίγονται, τα μαύρα σύννεφα καπνού υψώνονται και η Περσική οικονομία στραγγαλίζεται.
Το Ιράν, ωστόσο, από την άλλη πλευρά, στοχεύει στην καρδιά της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας: την παγκόσμια οικονομία. Μέσω στοχευμένων επιθέσεων σε Αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο (συμπεριλαμβανομένου του Πέμπτου Στόλου στο Μπαχρέιν), στο Ισραήλ και στα κράτη του GCC (Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου), η Τεχεράνη στοχεύει στη διάσπαση της συμμαχίας.
Το Ιράν έχει ήδη υποβαθμίσει μαζικά την αεράμυνα του Ισραήλ και των ΗΠΑ (συστήματα Patriot, ραντάρ), με αποτέλεσμα τα φθηνά drones Shahed (των $5.000) να μπορούν πλέον να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές – από αεροδρόμια και τράπεζες στο Ντουμπάι μέχρι τα ψηφιακά κέντρα δεδομένων.
Ένα βασικό πλεονέκτημα: Το Ιράν βαθμονομεί με ακρίβεια τις επιθέσεις του ώστε να πλήττουν σημεία κρίσιμα πίεσης (π.χ. απειλές κατά εργοστασίων αφαλάτωσης στα κράτη του GCC, τα οποία τους παρέχουν το 60% του πόσιμου νερού τους).
Το Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση των οικονομιών των Αραβικών Μοναρχιών (του GCC), ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσε να τους στείλει το μήνυμα:
«Συνεργαστείτε μαζί μας και τα πλοία σας θα μπορούν να περνούν ελεύθερα από τα Στενά του Ορμούζ».
Οι χώρες του Περσικού Κόλπου (GCC) εξαρτώνται υπαρξιακά από τις θαλάσσιες οδούς – όχι μόνο για τις εξαγωγές πετρελαίου, αλλά και για τις εισαγωγές τροφίμων, τις οποίες στερούνται.
■ Στρατιωτικά, Πολιτικά & Οικονομικά Πλεονεκτήματα του Ιράν
Στρατιωτικά, ο Τζιανγκ βλέπει ότι το Ιράν βρίσκεται ξεκάθαρα σε πλεονεκτική θέση:
Οι ΗΠΑ βασίζονται στο «Σοκ και Δέος», το Ιράν στον ασύμμετρο, βαθμονομημένο πόλεμο & μακροχρόνιο πόλεμο.
Πολιτικά, ο πόλεμος είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής στις ΗΠΑ (τα τρία τέταρτα των Αμερικανών αντιτίθενται σε αυτόν). Ο Τραμπ δεν μπορεί να διατυπώσει μια σαφή στρατηγική – μερικές φορές διαμαρτύρεται, άλλοτε μιλάει για τα πυρηνικά όπλα, και άλλοτε μιλάει για την προληπτική προστασία του Ισραήλ.
Στο Ιράν, ωστόσο, ο θάνατος του Χαμενεΐ και η άνανδρη επίθεση με ρουκέτες σε σχολείο θηλέων (170 κοριτσάκια νεκρά, που ήταν κόρες των Φρουρών της Επανάστασης) ένωσαν το Περσικό έθνος. Τέθηκε επί τάπιτος το ζήτημα της εθνικής ύπαρξης & επιβίωσης του Ιρανικού λαού ενάντια στη «βαλκανοποίηση» και την καταστροφή του αρχαίου Περσικού πολιτισμού.
Οικονομικά, η αμερικανική αυτοκρατορία εξαρτάται από τον Κόλπο: Ανακύκλωση πετροδολαρίων στις αγορές των ΗΠΑ. Αλλά οι Αμερικανικές βάσεις έχουν εγκαταλειφθεί, οι στρατιώτες έχουν καταφύγει με πολιτικά ρούχα στα πολυτελή ξενοδοχεία του Ντουμπάι – οι λαοί & οι μοναρχίες αμφισβητούν τώρα την αποτελεσματικότητα της υποτέλεια τους & της αφοσίωσης τους στις ΗΠΑ.
Μια υποχώρηση, μια απόσυρση θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα κατακλυσμό γεγονότων:
- Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) καταβάλλει αποζημιώσεις στο Ιράν
- Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα επαναστρατιωτικοποιούνται και δεν αγοράζουν πλέον Αμερικανικά ομόλογα
- Η Ευρώπη διώχνει τις Αμερικανικές βάσεις
Το σχέδιο απάτης Ponzi του δολαρίου θα μπορούσε να καταρρεύσει, μέσα σε σύντομο διάστημα.
■ Γιατί οι ΗΠΑ Συνεχίζουν παρόλα Αυτά: Ύβρις & Απελπισία
Ο Τζιανγκ εξηγεί τον πόλεμο με τη θεωρία της “Καρδιάς” του Μακίντερ (Mackinder Heartland):
H οποία λέει απλά: Όποιος ελέγχει την Ευρασία, ελέγχει τον κόσμο.
Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, οι ΗΠΑ είχαν την μονοπολική τους στιγμή. Αλλά μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, μια συμμαχία BRICS Heartland (Ρωσία, Ιράν, Κίνα) απειλεί να ανατρέψει το δολάριο – με 40 τρισεκατομμύρια χρέη που έχουν οι ΗΠΑ, αυτό θα ήταν μοιραίο.
Η ύβρις («Είμαστε ανίκητοι» – Ιράκ 2003, Λιβύη, Συρία, απόπειρα απαγωγής του Μαδούρο από τη Βενεζουέλα) συνάντησε απελπισία & απόγνωση. Εναλλακτικές λύσεις όπως οι κυρώσεις ή η επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία απορρίφθηκαν.
Μια χερσαία εισβολή στο Ιράν θα ήταν πολιτική αυτοκτονία (θα απαιτούνταν επιστράτευση & εκστρατεία 500.000 έως 2 εκατομμύρια στρατιωτών κατοχής) και είναι σχεδόν αδύνατη αυτή η εκστρατεία από άποψη υλικοτεχνικής υποστήριξης – το Ιράν είναι ένα ορεινό φρούριο.
Μια αποχώρηση των ΗΠΑ θα καθιστούσε το Ιράν τη νέα ηγεμονική δύναμη στον Κόλπο – με μια σειρά από καταρρεύσεις των καθεστώτων των Μοναρχιών του Κόλπου που θα οδηγούσαν στην κατάρρευση των ΗΠΑ.
■ Η Νέα Παγκόσμια Τάξη: Τρεις Μεγα-τάσεις
Ο Τζιάνγκ προβλέπει τρεις βασικές τάσεις για τα επόμενα 5-10 χρόνια.
- Αποβιομηχάνιση & Αποαστικοποίηση
Οι μεγαλουπόλεις είναι δεν μπορούν να επιβιώσουν πλέον χωρίς φθηνό πετρέλαιο. Αυτό θα οδηγήσει τους λαούς μαζικά σε επιστροφή στη γεωργία & την κτηνοτροφία, σε πιο βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού και σε απομάκρυνση από τις ψευδαισθήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.
- Επαναστρατιωτικοποίηση & Επιστροφή του Εθνικισμού
Οι πόλεμοι για τους πόρους αρχίζουν να γίνονται σπάνιοι απαιτούν συνεκτικές κοινωνίες. Η πολυπολιτισμικότητα και η ποικιλομορφία θα χλωμιάσουν και θα εξαφανιστούν υπέρ του εθνικισμού, του πατριωτισμού ή της θεοκρατίας.
- Κατάρρευση της Παγκόσμιας Οικονομίας & των Εμπορικών Συνασπισμών
Αναδύονται περιφερειακά μπλοκ κυριαρχίας, όπως είναι τα σχέδια για το «Μεγάλο Ισραήλ», τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τμήματα της Μέσης Ανατολής καθώς και περιοχές της Αιγύπτου και της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, νέοι ανταγωνιστικά Μπλοκ αναδύονται στην Ανατολική Ασία.
Το Ισραήλ χρησιμοποιεί εν μέρει τον πόλεμο για εσχατολογικούς σκοπούς: Καταστρέφοντας την Αμερικανική παρουσία και τις δομές των ζάμπλουτων Μοναρχιών του Περσικού Κόλπου (GCC), υλοποιεί ταυτόχρονα την Μεγάλη Ιδέα του, το σχέδιο του για ένα «Μεγάλο Ισραήλ» (από τον Νείλο μέχρι τον Ευφράτη) μακροπρόθεσμα.
Οι θρησκευτικοί εξτρεμιστές-μεσσιανιστές στο Ισραήλ και οι Χριστιανο-σιωνιστές στις ΗΠΑ βλέπουν τον Αρμαγεδδώνα ως μέρος ενός θεϊκού σχεδίου – πιθανώς συνδεδεμένου με γεγονότα γύρω από το Τζαμί Αλ-Άκσα.
■ Εσχατολογία & Αποκρυφιστικές Συμμαχίες
Ο πόλεμος ερμηνεύεται και εσχατολογικά.
Σύμφωνα με αυτή την άποψη, τα αποκρυφιστικά δίκτυα (Μασόνοι, Μεσσιανιστές Χαμπάντ-Λούμπαβιτς & Χριστιανο-σιωνιστές) θέλουν να επιταχύνουν τους έσχατους καιρούς – Γωγ και Μαγώγ, την επιστροφή του Μεσσία, την «Αρπαγή».
Ταυτόχρονα, οι πολυεθνικοί μεγιστάνες καπιταλιστές επωφελούνται επειδή το χάος επιτρέπει φθηνές εξαγορές, τους δίνει μεγάλες ευκαιρίες πολλαπλασιασμού του πλούτου τους.
Επομένως, και οι δύο αυτές ισχυρές ομάδες θα μπορούσαν να συμμαχήσουν αποτελεσματικά:
Βραχυπρόθεσμος πόνος για μακροπρόθεσμο κέρδος.
■ Προοπτικές: Χάος, Σπανιότητα & Πνευματική Μεταμόρφωση
Σε περίπτωση που οι τιμές του πετρελαίου σκαρφαλώσουν στα 200 δολάρια ανά βαρέλι, θα μπορούσαν να συμβούν τα εξής:
- Καραντίνα (Lockdown – κλειδαμπάρωμα στα σπίτια)
- Δελτίο Τροφίμων (Κουπόνια για τρόφιμα)
- Ακύρωση Αεροπορικών Πτήσεων
- Επαναστάσεις- Εξεγέρσεις
Η Δύση – ειδικά η γενιά των μπέιμπι μπούμερ (Baby Boomers), δηλαδή οι γεννημένοι μεταξύ 1946 έως 1964) – θα πληγεί περισσότερο από όλους, επειδή ο τρόπος ζωής της δεν είναι οικονομικά βιώσιμος.
Ο Τζιανγκ προβλέπει μια πνευματική ανανέωση & μεταμόρφωση ως πιθανή απάντηση στα προβλήματα που θα αναδυθούν:
Μια μεγάλη επιστροφή στην παράδοση στις ρίζες, μεγαλύτερη έμφαση στην οικογένεια, την κοινότητα και στον αλτρουισμό, στην ανιδιοτέλεια, λιγότερη εστίαση του ενδιαφέροντος στην υπερκατανάλωση & στα υλικά αγαθά.
■ Συμπέρασμα
Το συμπέρασμα του Τζιανγκ είναι σαφές:
Ο πόλεμος του Ιράν θα μπορούσε να γίνει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της Αμερικανικής αυτοκρατορίας των ΗΠΑ.
Όσοι προσαρμοστούν λαοί & άνθρωποι – μέσω της αυτάρκειας, των ισχυρότερων εθνικών δεσμών & δομών και των περιφερειακών οικονομικών μπλοκ – θα επιβιώσουν.
Όσοι προσκολληθούν στο παλιό σύστημα θα μπορούσαν να χαθούν.
Η Νέα Παγκόσμια Τάξη ήδη αναδύεται:
Χαοτική, φτωχή σε πόρους – αλλά πιθανώς πιο ανθρώπινη.
uncutnews.ch








