• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Πρέσπες προκαλούν ρίχτερ σε Σκόπια και Αθήνα

8 έτη ago
in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
0
Οι Πρέσπες προκαλούν ρίχτερ σε Σκόπια και Αθήνα
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Νεφέλη Λυγερού

Αν και προς το τέλος της διαπραγμάτευσης, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κωλυσιεργούσε, σέρνοντας την Αθήνα σε ένα αργόσυρτο διπλωματικό ταγκό, η «χορογραφία» της επόμενης ημέρας έχει ανεβάσει τέμπο. Η κυβέρνηση Ζάεφ τρέχει τη συμφωνία με πατημένα τα γκάζια. Η Βουλή στα Σκόπια την κύρωσε, αλλά, όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος Δημοκρατίας αρνήθηκε να την υπογράψει. Η Βουλή θα ξαναψηφίσει οπότε και ο σχετικός νόμος θα πρέπει να υπογραφεί, εκτός κι αν ο Γκιόργκι Ιβανόφ επιλέξει να παραιτηθεί.

Ο Ζόραν Ζάεφ μοιάζει αποφασισμένος να κερδίσει τη μάχη με τον χρόνο. Η απόφαση της ΕΕ να παραπέμψει για τον Ιούνιο του 2019 τη συζήτηση για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία ήταν, όμως, μία ψυχρολουσία. Ο Νίκος Κοτζιάς αγωνίσθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών για να προωθήσει την ενταξιακή φιλοδοξία των δύο γειτονικών κρατών, αλλά ματαίως.

Τώρα σειρά έχει το ΝΑΤΟ. Στη σύνοδο κορυφής στα μέσα Ιουλίου κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προκύψει πρόβλημα, η Συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στα Σκόπια για ένταξη, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση. Όπως έχουμε ήδη επανειλημμένα τονίσει, μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης, η κυβέρνηση Ζάεφ πρέπει να κερδίσει τη μάχη του δημοψηφίσματος, που χρονικά τοποθετείται το φθινόπωρο. Η προκήρυξή του ήταν, άλλωστε, μία προεκλογική δέσμευση και ταυτόχρονα ένας τρόπος να υπερκεράσει πολιτικά την αξιωματική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE.

Ακόμη, όμως, και εάν ο Ζάεφ κερδίσει το δημοψήφισμα, η Βουλή της ΠΓΔΜ θα πρέπει να εγκρίνει με πλειοψηφία 2/3 τις συνταγματικές αλλαγές. Αλλά από τη στιγμή που η κυβέρνηση Ζάεφ δεν διαθέτει τέτοια πλειοψηφία, θα είναι απαραίτητη η σύμπραξη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE. Παρά την αντίθεσή του με τη συμφωνία, τηρεί γενικότερα μία στάση, η οποία δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για το πώς θα πολιτευθεί εάν τα πράγματα φθάσουν σ’ αυτό το σημείο.

Από τη μία πλευρά, στελέχη του εμφανίζονται απολύτως αρνητικά στο να πράξουν οτιδήποτε που θα μπορούσε να διευκολύνει την εφαρμογή της συμφωνίας. Από την άλλη κάποια άλλα στελέχη, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος, δείχνουν σημάδια ότι επιδιώκουν να περιορίσουν την αντίδρασή τους αποκλειστικά στο κοινοβουλευτικό επίπεδο και χωρίς να διευκρινίζουν τι θα πράξουν εάν το δημοψήφισμα εγκρίνει τη συμφωνία.

Η κυβέρνηση Ζάεφ, πάντως, μίλησε για περίεργους κύκλους, αναφερόμενη στους διοργανωτές των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας τις προηγούμενες ημέρες. Ο υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι υποστήριξε ότι οι διαμαρτυρίες οργανώνονται από ένα πολιτικό κόμμα που ονομάζεται «Αληθινή Ρωσία» και από μερικές ενώσεις και άτομα που οργανώνονται μέσω του Facebook, ενώ δημόσια αποφεύγουν να σχολιάσουν.

Εάν το μπαλάκι έρθει στην Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμία διάθεση να βρεθεί, τουλάχιστον άμεσα, αντιμέτωπος με την ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. Η συμφωνία για το χρέος ενισχύει το αφήγημα της εξόδου από τα Μνημόνια και δεν επιθυμεί να ξαναμπεί στο τούνελ του Μακεδονικού. Κάποιοι στο Μαξίμου, μάλιστα, εύχονται η συμφωνία να σκοντάψει στα Σκόπια, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην βρεθεί σε δυσχερή θέση.

Εάν, πάντως, η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ ολοκληρωθεί, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να φέρει τη συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή. Κυβερνητικές πηγές τοποθετούν χρονικά την σχετική ψηφοφορία στις αρχές του 2019. Το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά ακόμα και εάν τις προκηρύξουν μαζί με τις ευρωεκλογές, θα είναι αυτή η Βουλή που θα κληθεί να κυρώσει τη συμφωνία.

Εάν, όμως, τελικώς ο Αλέξης Τσίπρας στήσει κάλπες αυτό το φθινόπωρο, τα πράγματα αλλάζουν. Το μπαλάκι θα περάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης και της επόμενης Βουλής. Αξίζει να τονιστεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το κόμμα του οποίου προηγείται καθαρά στις δημοσκοπήσεις, έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό σημαίνει ότι εάν τηρήσει τον λόγο του η κύρωση δεν περνάει.

Όπως ειπώθηκε παραπάνω, η επίσημη θέση είναι ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται πως οι πολίτες είναι πολύ κοντά στο να πειστούν για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και ότι η συμφωνία για το χρέος είναι θετική και ανοίγει τον δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση των εισοδημάτων.

Ισχυρίζονται, λοιπόν, πως με τη βοήθεια και κάποιων στοχευμένων παροχών είναι δυνατή η ανατροπή του δημοσκοπικού προβαδίσματος της ΝΔ, όταν θα έχουν φανεί οι καρποί της κυβερνητικής πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος χρόνος για να στηθούν κάλπες είναι αυτός ο Οκτώβριος.

Μεταβλητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Σ’ αυτό το πολιτικό τοπίο εντάσσεται η συμφωνία για το ονοματολογικό. Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε υποτιμήσει το ενδεχόμενο να προκληθούν κοινωνικές αντιδράσεις και τα συλλαλητήρια την διέψευσαν. Και τώρα που έπεσαν οι υπογραφές, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται στόχος αποδοκιμασιών ειδικά στη Μακεδονία. Η γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια, εξάλλου, διοχετεύεται στα εθνικά θέματα και πιέζει τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα.

Το Μαξίμου, εξάλλου, έχει να χειριστεί και τον παράγοντα «Πάνο Καμμένο». Οι εξελίξεις στους ΑΝΕΛ ασκούν ασφυκτική πίεση στον αρχηγό αυτού του κόμματος. Το ίδιο και η κατακραυγή από ψηφοφόρους ή δυνητικούς ψηφοφόρους. Προς το παρόν, η συμμαχία των δύο πολιτικών αρχηγών διατηρείται, αλλά η ενότητα των ΑΝΕΛ δεν είναι αρραγής, όπως έδειξε όχι μόνο η περίπτωση του Δημήτρη Καμμένου, αλλά και η ανεξαρτητοποίηση του Λαζαρίδη, που κατεβάζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο σχεδόν οριακό 152.

Αν η συμφωνία έρθει προς κύρωση σ’ αυτή τη Βουλή, οι ΑΝΕΛ έχουν δηλώσει πως θα την καταψηφίσουν. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στηριχτεί σε κάποιους πρόθυμους για να σχηματίσει την αναγκαία πλειοψηφία. Το Ποτάμι ανακοίνωσε πως θα στηρίξει τη συμφωνία, όμως, υπάρχουν βουλευτές του που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με την επιλογή του Σταύρου Θεοδωράκη.

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η Φώφη Γεννηματά υιοθέτησε αρνητική στάση, αλλά υπάρχουν βουλευτές και στελέχη που υποστηρίζουν τη συμφωνία. Με άλλα λόγια, το τοπίο είναι ακόμα θολό και μόνο όταν φτάσουμε κοντά στην ψηφοφορία για την κύρωση, εάν φτάσουμε, η εικόνα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει. Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει ένα πολιτικό ρίσκο.

slpress.gr

Tags: slide6
Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

«Εγώ πουλάω μόνο σε κυβερνήσεις και κράτη»
Slider

«Εγώ πουλάω μόνο σε κυβερνήσεις και κράτη»

by admin
12 ώρες ago
ΣΟΚ ΓΙΑ ΦΤΩΧΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ: H δήλωση Άδωνι και το κρυφό σχέδιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΟΚ ΓΙΑ ΦΤΩΧΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ: H δήλωση Άδωνι και το κρυφό σχέδιο

by admin
1 ημέρα ago
Ηγέτης διά Καλπονοθείας; [Ενώ μετά βίας συγκεντρώνει μόλις 3,8% οι δημοσκόποι τον χρίζουν στην 2η θέση!]
Slider

Ηγέτης διά Καλπονοθείας; [Ενώ μετά βίας συγκεντρώνει μόλις 3,8% οι δημοσκόποι τον χρίζουν στην 2η θέση!]

by admin
1 ημέρα ago
Βόμβες Καρυστιανού: Στόχος η αυτοδυναμία – Κοροϊδία Τσίπρα, γιατί είναι δύσκολα τα πράγματα για Μητσοτάκη
Slider

Βόμβες Καρυστιανού: Στόχος η αυτοδυναμία – Κοροϊδία Τσίπρα, γιατί είναι δύσκολα τα πράγματα για Μητσοτάκη

by admin
3 ημέρες ago

Βοηθήστε μας να μείνουμε μάχιμοι με μια μικρή συνεισφορά.

Προτεινόμενα

Η ΕΚΤ προετοιμάζεται με το ψηφιακό ευρώ για να δεσμεύσει καταθέσεις, να ελέγξει κεφάλαια, και να σώσει το σύστημα

Η ΕΚΤ προετοιμάζεται με το ψηφιακό ευρώ για να δεσμεύσει καταθέσεις, να ελέγξει κεφάλαια, και να σώσει το σύστημα

6 ημέρες ago
Αντώνης Παπαντωνίου: Η νομική αλήθεια για τα Μνημόνια – Άκυρες Συμβάσεις, οικονομική φυλακή, και η μόνη λύση: η ένωση όλων των Πολιτών

Αντώνης Παπαντωνίου: Η νομική αλήθεια για τα Μνημόνια – Άκυρες Συμβάσεις, οικονομική φυλακή, και η μόνη λύση: η ένωση όλων των Πολιτών

5 ημέρες ago
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ !! ΠΟΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ θα ΜΑΘΕΙ ο ΤΟΥΡΚΟΣ 3 ΜΕΡΕΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ;;

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ !! ΠΟΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ θα ΜΑΘΕΙ ο ΤΟΥΡΚΟΣ 3 ΜΕΡΕΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ;;

3 ημέρες ago

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Δημοφιλή Άρθρα

  • ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΣΕΡΙ του Αγιου ΠΑΪΣΙΟΥ

    ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΣΕΡΙ του Αγιου ΠΑΪΣΙΟΥ

    37 shares
    Share 15 Tweet 9
  • Θα έρθει και η δική σας ώρα….

    29 shares
    Share 12 Tweet 7
  • ΗΛΙΑΣ Δ. ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (2/6/2026)

    27 shares
    Share 11 Tweet 7
  • Ε λοιπόν ΝΑΙ ! Δεν είμασταν τρελλοί όταν από το 2013 λέγαμε ότι το 24ωρο μάς φαίνεται σαν 16 ώρες… ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΤΕ …

    23 shares
    Share 9 Tweet 6
  • NanoBots: ο Σκοπός των Αεροψεκασμών

    32 shares
    Share 13 Tweet 8

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Triklopodia
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr