ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ακλόνητη η εξουσία του Putin, δεν έχει αντίπαλο στη Ρωσία – Μακρύς και δαπανηρός ο πόλεμος

ΔΙΕΘΝΗ. - 15 Φεβ 2023 - 18:08

Ο 70χρονος Ρώσος πρόεδρος δεν χρειάζεται να φοβάται τις προεδρικές εκλογές που έρχονται τον Μάρτιο του 2024

Ακλόνητη παραμένει η εξουσία του Vladimir Putin εντός ρωσικών συνόρων, καθώς παρά τον δαπανηρό πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει ακόμη κανέναν σοβαρό αντίπαλο για την εξουσία, σύμφωνα με πέντε ανώτερες ρωσικές πηγές που βρίσκονται κοντά στη λήψη αποφάσεων, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Με τις δημόσιες διαφωνίες να έχουν κατασταλεί, ο 70χρονος Ρώσος πρόεδρος δεν χρειάζεται να φοβάται τις προεδρικές εκλογές που έρχονται τον Μάρτιο του 2024.
Ο Vladimir Putin χαρακτηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια καμπή στην ιστορία κατά την οποία η Ρωσία στάθηκε επιτέλους απέναντι στη Δύση – αλλά ορισμένοι στην ελίτ φοβούνται ότι έχει δεσμεύσει τη χώρα του σε μια μακρά και άκαρπη αφαίμαξη ζωών και πόρων.

Μακρύς και δαπανηρός ο πόλεμος για Ρωσία και Ουκρανία

Όταν ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, περίμενε να νικήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, να κερδίσει μια θέση στην ιστορία δίπλα στους τσάρους και να δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα μάθημα για την αναγέννηση της Ρωσίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Έκανε λάθος, σημειώνει το Reuters.
Ο πόλεμος έχει σκοτώσει ή τραυματίσει εκατοντάδες χιλιάδες και ο στρατός του αντιμετωπίζει τώρα μια ανθεκτική Ουκρανία που υποστηρίζεται από μια διευρυνόμενη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Ανώτερη ρωσική πηγή με γνώση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων δήλωσε ότι οι ελπίδες του Putin να βελτιώσει τη φήμη του, διαψεύστηκαν.
«Μελλοντικά, θα είναι ακόμη πιο δύσκολα και πιο δαπανηρά τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη Ρωσία», ανέφερε η πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Οι οικονομικές απώλειες αυτής της κλίμακας δεν αξίζουν μερικά κατακτημένα εδάφη».
Η πηγή ανέφερε ότι πιστεύει ότι πολλοί από την ελίτ συμμερίζονται την άποψή του, αν και το να το πουν δημόσια θα προκαλούσε ταχεία τιμωρία.
Ο Putin λέει ότι η Μόσχα είναι εγκλωβισμένη σε μια υπαρξιακή μάχη με μια αλαζονική Δύση που θέλει να διαμελίσει τη Ρωσία και τους τεράστιους πόρους της – μια αφήγηση που η Ουκρανία και η Δύση απορρίπτουν.
Ωστόσο, παρ’ όλα τα γεωπολιτικά κύματα-σοκ που έχει προκαλέσει ο Putin, δεν έχει ακόμη κανέναν σοβαρό αντίπαλο για την εξουσία, σύμφωνα με πέντε ανώτερες ρωσικές πηγές που βρίσκονται κοντά στη λήψη αποφάσεων. Και με όλες τις δημόσιες διαφωνίες να έχουν κατασταλεί, ο 70χρονος δεν χρειάζεται να φοβάται τις προεδρικές εκλογές που έρχονται τον Μάρτιο του 2024.
Ωστόσο, οι στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες του πολέμου μπορεί να αντηχούν για αρκετό καιρό, σημειώνει η ανάλυση.

Όλα θα κριθούν στο μέτωπο

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πεδίο της μάχης, όπου η γραμμή του μετώπου εκτείνεται σε 850 χιλιόμετρα (530 μίλια).
Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει αεροπορική υπεροχή.
Και οι δύο έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες.
Η Δύση προμηθεύει πιο προηγμένα -και μεγαλύτερου βεληνεκούς- όπλα, αφού έχει παράσχει όπλα, βλήματα, πυραύλους και πληροφορίες αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αλλά η ανοχή της σε αυτά τα έξοδα μπορεί να μην είναι ατελείωτη.
Ο Putin μπορεί τελικά να ποντάρει στον χρόνο, δήλωσε ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) William Burns, πρώην πρεσβευτής στη Μόσχα, ο οποίος έχει μεταφέρει μηνύματα του προέδρου Joe Biden στη Ρωσία.
“Οι επόμενοι έξι μήνες, μου φαίνεται, και αυτή είναι η εκτίμησή μας στη CIA, θα είναι κρίσιμοι”, δήλωσε ο Burns στη Σχολή Εξωτερικών Υπηρεσιών του Τζορτζτάουν στις 2 Φεβρουαρίου.
Ο Burns εκτιμά ότι ο στρατός του Putin δεν μπορεί να προχωρήσει, αλλά μόνο να χάσει εδάφη που έχει ήδη καταλάβει.
Ορισμένοι στη ρωσική ελίτ διαφωνούν – και λένε ότι η Δύση, όχι η Ρωσία, θα χάσει.
“Ο πρόεδρος πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει στην Ουκρανία”, δήλωσε μια ανώτερη ρωσική πηγή.
“Αυτός, φυσικά, δεν μπορεί να χάσει τον πόλεμο. Η νίκη θα είναι δική μας”.
Ούτε το Κρεμλίνο ούτε η Δύση έχουν διευκρινίσει τι θα συνεπαγόταν η νίκη ή η ήττα στην Ουκρανία, αν και η Μόσχα εξακολουθεί να απέχει πολύ από το να ελέγχει ακόμη και τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες που έχει ανακηρύξει μονομερώς τμήμα της Ρωσίας.
Η Ουκρανία αναφέρει ότι θα διεκδικήσει κάθε σπιθαμή του εδάφους της κι αυτό καταδεικνύει ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα.
«Ο Putin θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το τέλος, εκτός αν πεθάνει ή γίνει πραξικόπημα – και τίποτα από τα δύο δεν φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή», δήλωσε ένας ανώτερος δυτικός διπλωμάτης.
«Ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, αλλά ξέρει ότι δεν μπορεί να χάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr