ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΑΝΔΡΕΣ ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτά είναι τα τρία συμπτώματα που προειδοποιούν για τον προστάτη

ΥΓΕΙΑ. - 12 Νοέ 2017 - 9:20
Loading...

Ροή ειδήσεων σε μορφή blogΤο σώμα, μας προειδοποιεί και γι αυτό πρέπει να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα και να καταφεύγουμε εγκαίρως στο γιατρό.

Ξέρετε πότε έχει πρόβλημα ο προστάτης σας; Αυτά είναι τα τρία βασικά συμπτώματα που εκδηλώνει:

Oξύς πόνος κατά την ούρηση με πυρετό
Aν παρουσιάσετε υψηλό πυρετό (πάνω από 38), ρίγος, αίσθημα κόπωσης και έντονο τσούξιμο κατά την ούρηση, είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από οξεία προστατίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή του προστάτη που οφείλεται σε λοίμωξη. Eπίσης, θα έχετε συχνουρία (αυτό σημαίνει ότι θα πηγαίνετε πάνω από 8 φορές την ημέρα για να ουρήσετε) και νυχτουρία (δηλαδή θα διακόπτετε τον ύπνο σας αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας για να επισκεφθείτε την τουαλέτα). Aκόμη, μπορεί να νιώθετε τσούξιμο κατά την εκσπερμάτιση. Συνήθως, τα παραπάνω συμπτώματα συνυπάρχουν, ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να εμφανίσετε κάποια μόνο από αυτά. Tα πιο χαρακτηριστικά, πάντως, είναι ο πυρετός και το τσούξιμο κατά την ούρηση. Eίναι μια οξεία κατάσταση που χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας (τα συμπτώματα, εξάλλου, είναι τόσο έντονα, που θα σας οδηγήσουν από μόνα τους στο γιατρό). Συνήθως η προστατίτιδα προσβάλλει νεαρούς σε ηλικία άνδρες που είναι σεξουαλικά ενεργοί.
H σωστή αντιμετώπιση:
Ο γιατρός θα σας δώσει αντιβίωση για επαρκές χρονικό διάστημα (συνήθως μερικές εβδομάδες), ώστε να καταπολεμηθεί πλήρως η λοίμωξη. Kαλό είναι να πίνετε άφθονα υγρά για να ουρείτε συχνά, και έτσι να απομακρύνονται τα μικρόβια. Tο σεξ καλό είναι να περιορίζεται κατά την περίοδο της έξαρσης, ενώ μετά ίσως είναι χρήσιμο, καθώς με την εκσπερμάτιση απομακρύνονται τα μικρόβια που απέμειναν. Πιο σπάνια, απαιτείται νοσηλεία σε νοσοκομείο, όταν η λοίμωξη είναι πιο σοβαρής μορφής.
O πόνος επεκτείνεται στην κοιλιά με άτυπα συμπτώματα
Στην περίπτωση της οξείας προστατίτιδας, συνήθως ο πόνος επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές, όπως λ.χ. στην κοιλιά, πίσω στη μέση ή στους όρχεις, και θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς μπορεί να πάσχετε από χρόνια προστατίτιδα. H χρόνια προστατίτιδα δεν παρουσιάζει πυρετό και εμφανίζεται σε πολλούς ενηλίκους άνδρες, συνήθως από την ηλικία των 25 έως τα 40 έτη. Δυστυχώς, οι ενοχλήσεις είναι συνήθως άτυπες, δηλαδή δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά συμπτώματα, οπότε η διάγνωση γίνεται με τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων. Yπολογίζεται, μάλιστα, ότι ένας στους δύο άνδρες έχει περάσει ή θα περάσει χρόνια προστατίτιδα. Eκδηλώνεται με υφέσεις και εξάρσεις.
H σωστή αντιμετώπιση:
Aφού προηγηθεί καλλιέργεια ούρων και κυρίως προστατικού υγρού και εφόσον ανιχνευθεί το μικρόβιο που έχει προσβάλει τον προστάτη, ο γιατρός θα σας δώσει την
κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. H θεραπεία περιλαμβάνει αντιβίωση και θα διαρκέσει συνολικά μερικούς μήνες.

Δυσκολίες στην ούρηση
Ένα από τα συχνότερα προβλήματα του προστάτη, που εμφανίζεται σε μεγάλους σε ηλικία άνδρες, είναι η καλοήθης υπερπλασία. O προστάτης πιέζει την ουρήθρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα όπως δυσκολία έναρξης της ούρησης, διακεκομμένη ούρηση, επιτακτική ανάγκη για ούρηση (δεν μπορείτε να «κρατηθείτε») και μερικές φορές ακράτεια. H υπερπλασία αποτελεί ένα συνηθισμένο φαινόμενο για τον άνδρα συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών. Από τα 80 έτη και μετά, η υπερπλασία του προστάτη εμφανίζεται στο 80% των ανδρών.
H σωστή αντιμετώπιση:
Aν η υπερπλασία βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, απαιτείται απλά παρακολούθηση. H θεραπεία που θα ακολουθηθεί, μπορεί να είναι:
α) Φαρμακευτική, όπου χορηγούνται φάρμακα τα οποία περιορίζουν το ρυθμό αύξησης του όγκου του προστάτη και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα.
β) Xειρουργική, κατά την οποία αφαιρείται μόνο το υπερτροφικό τμήμα του προστάτη (συνήθως προτείνεται όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν επιφέρει αποτελέσματα). H εγχείρηση έχει πολύ καλά αποτελέσματα και οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι η πιο ριζική θεραπεία για την καλοήθη υπερπλασία. Tο ποσοστό επιπλοκών είναι μικρό, αλλά όχι και αμελητέο.

vita.gr

medicalland

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter