ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Γεώργιος Φλώρος : «Τον δια της Μετανοίας εναγκαλίσθη» (Λουκ.ΙΕ’20)

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ. - 25 Νοέ 2020 - 20:14
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Τον ανεβάζει μάλιστα εκεί που δεν αξίζει, γι’ αυτό κατά χάριν σωζόμαστε! 

Μας λέει: «Θα τα κάνεις όλα και πάλι χάρη θα σου δοθεί». 

Φανταστείτε  όταν δεν τα κάνουμε όλα, έως δεν κάνουμε… τίποτα! (άσωτος) και πάλι χάρη μας δίδεται δια της Μετανοίας. 

Ας λογαριάσουμε  τώρα την ευσπλαχνία του Θεού! 

Και πάλι μας λέει: «Δεν κάνεις τίποτα παραπάνω από αυτά που είσαι υποχρεωμένος να κάνεις». 

Είμαστε υποχρεωμένοι στον εξαγοράσαντά μας. 

Του χρωστάμε αυτό που έχυσε για εμάς. 

Όσο ο άσωτος ήταν μακράν του Πατρόςκαίτοι μπορούσε να τον επαναφέρει ,τον άφησε σεβόμενος το αυτεξούσιό του και την απόφαση που μόνος του πήρε να «βόσκει» (γιατί πλέον έμοιαζε ζώον– άλογο όν ) με τους χοίρους, αφού δεν εκτίμησε αυτά που είχε. Λέγοντας αυτά που είχε, εννοούμε ότι είχε τα πάντα κοντά στον Πατέρα. Ήταν γιός Βασιλέως και συγκληρονόμος! 

Ας φανταστούμε πόσο ανόητη ήταν η ενέργεια αυτή του ασώτου, να σου έχουν δοθεί τα πάντα και  εσύ να επιλέγεις τη βοσκή των… χοίρων! 

Πιο κάτω δεν πήγαινε, είχε κάνει όλα τα αμαρτήματα (κατασπατάλησε όλην την ουσίαν που του ανήκε). 

Δεν έγινε καμία σύναξη στην οικογένειά του για να τον κατονομάσει «άσωτο»! 

Ο ίδιος προσδιόρισε τον εαυτό του σε αυτήν την ιδιότητα,  

«ων αυτοκατάκριτος» …Και ξαφνικά  ενεργεί η μετάνοια! 

Είναι ασύλληπτο. Είναι θαύμα ανεξήγητο πώς λειτουργούν οι πέντε αισθήσεις της ψυχής. Δεν περιγράφεται με λόγια αυτή η μεταστροφή της ψυχής. 

Η ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ μετάνοια συντρίβει κάθε εμπόδιο ένωσης με τον Θεό. Είναι αυτή για την οποία ο Ιησούς Χριστός από ανυπέρβλητη αγάπη προς όλους μας έχυσε το αίμα Του για να μας οδηγήσει στην αιώνια ζωή, πρέπει όμως να το θέλουμε και εμείς. 

Επαναλαμβάνουμε ΕΧΥΣΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΗ ΑΓΑΠΗ. 

Δεν προσευχήθηκε όμως, για όλους τους ανθρώπους… «ου ερωτώ περί του κόσμου». 

Προσευχήθηκε πρωτίστως για τον εαυτόν Του, δευτερευόντως για τους δώδεκα που Του χάρισε ο Πατέρας, εκτός τον υιό της απώλειας και τέλος, ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΥΤΩΝ (ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ) ΕΙΣ ΑΥΤΟΝ! …ΕΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!! 

Για άλλους προσευχήθηκε και άλλους (τους) αποκάλεσε «τέκνα εχιδνών», αφού προ-είδε τη σκληροκαρδία και την κακή τους προαίρεση, ως γνώστης και εξεταστής του εσωτερικού απόκρυφου βάθους της καρδιάς και των νεφρών. 

Γι’ αυτό οι Πατέρες λένε ότι δεν αρκεί να θέλουμε μόνο εμείς αλλά να θέλει και ο Ιησούς Χριστός! 

Ο Ιησούς Χριστός θέλει ,μας το απέδειξε με την ανυπέρβλητη αγάπη Του.   ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ; 

Η πραγματική Μετάνοια μαζί και η Υπακοή στους Λόγους Του και τις Εντολές Του, «υποτάσσουν τον Πατέρα» και πριν ολοκληρωθεί η προσευχή, έχει δωρίσει  ένδυμα ,υποδήματα, δακτυλίδιον και λαμβάνει η ψυχή το δώρημα προς το συμφέρον της αιτήσεως 

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, είναι η ειλικρινής επιστροφή μας,γιατί «τον δια της Μετανοίας εναγκαλίσθη». 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ,ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗΣ ΟΔΟΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΟΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΕΙ,ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΝ ΟΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΑΤΟΥ,ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΜΟΝΟ …ΓΛΥΚΟΛΟΓΑ,ΕΝΩ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΩΣ ΛΕΩΝ ΩΡΥΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΕΙ ΚΑΙ ..ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ!  

Όσο κι αν προσευχηθώ να με βοηθήσει ο Θεός , δεν θα εισακουστώ αν βρίσκομαι εκουσίως με τους εχθρούς Του που κατασπαράζουν τα πρόβατά Του και που εγώ βλέποντας να γίνεται «η σφαγή των προβάτων» δεν κάνω τίποτα για να την εμποδίσω, αντιθέτως τους διευκολύνω με την αδράνειά μου, …(«..και συ αφροντίς;») 

Ο Ιερός Χρυσόστομος θα με κατονομάσει τότε, δεύτερο καταστροφέα !! 

Οι Άγιοι μάς το έκαναν κατανοητό ότι :  

« και από τους πρώτους καταστροφείς και από τους δεύτερους καταστροφείς… ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΤΟΥ!!!» 

Ποιό το όφελος της προσευχής στην περίπτωση  αυτή 

Είπε στους μαθητές Του:  

«Αυτά που σας λέω τώρα μυστικά,να τα κηρύξετε από τις ταράτσες …φανερά..!»  

Και αλλού συμπληρώνει με το : 

«Αυτά που σας λέγω τώρα τα λέγω για όλους τους μέχρι της δευτέρας παρουσίας Μου, Χριστιανούς..» 

Αν λοιπόν μόνο προσευχόμαστε χωρίς να ενεργούμε ανάλογα ,θα ακούσουμε από τις ταράτσες τον Λόγο να βοά. Κι αν δεν τον ακούσουμε από τις ταράτσες θα ακούσουμε τους λίθους να κραυγάζουν: 

 «Δεν σας είπα να φύγετε μακράν από τους αλλότριους ,ξένους , απατεώνες που προσπαθούν να σας αποσπάσουν από Εμέ; 

Τι θέλετε; Να σας πιάσω από το χέρι ,να σας οδηγήσω δια της βίας εκεί που είναι η Εκκλησία Μου, από την οποία μόνοι σας απομακρυνθήκατε; 

Σας τα είπα από πριν όλα ,ώστε να μην έχετε καμία δικαιολογία για την τυχόν παραπλάνησή σας!» 

Η προσευχή είναι επικοινωνία με τον Θεό και εισακούγεται όταν ακολουθούμε τις Εντολές Του. «Εάν έστω και μία των ελαχίστων αγνοούμε, θα κριθούμε ελάχιστοι και ανάξιοι μακράν της σωτηρίας». 

Θεωρείται ελάχιστη η Εντολή:  

« ΠΛΗΝ Ο ΕΧΕΤΕ ΚΡΑΤΗΣΑΤΕ ΑΧΡΙΣ ΟΥ ΑΝ ΗΞΩ»; 

Όχι μόνο δεν κρατάμε τις Εντολές αλλά κάποιοι θεομπαίχτες άλλαξαν και το Ευαγγέλιο. Ω!! του διαβόλου το επίτευγμα!  

Τα όργανά του, ως βλάσφημα και αναίσχυντα άλλαξαν και το Σύμβολο της Πίστεως! 

Κι αν κάποιοι λένε ότι κρατάνε τις Εντολές  ,ψεύδονται αφού βρίσκονται πλάι αυτών που τις κατέλυσαν, παρασύροντας ψυχές στην απώλεια, ως δεύτεροι καταστροφείς. 

Αν νομίζουμε ότι εντός της Εκκλησίας έχουμε μόνο δικαιώματα, αιτήματα και όχι υποχρεώσεις,  πλανιόμαστε. 

Και αν νομίζουμε ότι μέσα στην Αγιασμένη Εκκλησία του Χριστού, δεν είναι υποχρέωσή μας να αποβάλλουμε ό,τι ξένο, αλλά το επιτρέπουμε να αφανίζει κάθε απονήρευτη ψυχή, τότε μετά λύπης μου …καταντήσαμε χωρίς να το καταλάβουμε ..αιρετικοί. 

Όσο κι αν προσευχόμαστε ,μάλλον σε άλλον «Θεό» απευθυνόμαστε. Γι’αυτό και δεν επεμβαίνει όπως εμείς επιθυμούμε, απεναντίας μας παιδεύει μήπως και συνετιστούμε… 

Διερωτήθηκε κάποιος γιατί επέτρεψε ο Θεός να (μας) κλείσουν οι ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ τους ναούς; 

Θα σας πω ο ανάξιος, κάτι που θα σας στεναχωρήσει και θα σας ήμουν ευγνώμων αν παραθέτατε διαφορετική άποψη, πλην όμως τεκμηριωμένη. 

Με δύο λόγια, έκλεισαν τους ναούς διότι ποιμένες και ποιμενόμενοι είμαστε ανάξιοι να τους κρατήσουμε ανοικτούς! 

Έτσι επιτρέπει ο Θεός να φανεί πού είναι η χάρις Του, στα ντουβάρια των ναών ή στις καρδιές των πιστών που «διώκονται  δια την Πίστιν Του.» 

Όχι για την Πίστη τους ,αλλά για την δική Του Πίστη, όπως Την θέλει ο Κύριος ,διότι η πρώτη (η δική μας πίστη) τελεί υπό οικοδόμηση, συνεπώς ποικίλει από πιστό σε πιστό. 

Όσοι πιστεύουν ότι η χάρις του Θεού βρίσκεται μέσα στον άδειο ναό, μαζί  με αυτούς που απαγόρευσαν την προσέλευση των πιστών, τελώντας μόνοι τους την Θεία λειτουργία ,ενώ οι πιστοί έξω μακριά από τον ναό στερούνται χάριτος, τότε η πλάνη τους, υπερβαίνει κάθε όριο. 

Θυμάμαι το περιστατικό που η γλυκιά μας Παναγία λιβάνιζε τα άδεια στασίδια, διότι ο νους αυτών που έλειπαν σε επιβεβλημένες διακονίες ήταν εκεί, παρόν! Ενώ, δεν λιβάνιζε γεμάτα στασίδια επειδή ο νους αυτών που παρίσταντο δεν ήταν εκεί, αλλά «έβοσκε σε λιβάδια που αυτοί ξέρουν»! 

Θα ακούσουν τον Ιερό Χρυσόστομο να τους λέει:  

«..ούτω και όποιος ιερουργεί και μεταλαμβάνει αναξίως, τίποτε απ’ εκείνο δεν μετέχει». (ΕΡΜΗΝ. του Ι . Χρυς. περί του «ος αν εσθίη τον Άρτον, ή το Ποτήριον του Κυρίου, πίνη αναξίως, ένοχος έσται του Σώματος και Αίματος του Κυρίου» (Μαργαρίται σελ.215) ) 

Συνεπώς, η προσευχή πρέπει να συνοδεύεται με τις ανάλογες πράξεις που έχουμε ως Εντολή να τηρούμε, «υπακούοντας τω Θεώ παρά τοις ανθρώποις». Διαφορετικά ο Πατέρας δεν εκπληρώνει αυτό που οφείλουμε και μπορούμε να κάνουμε εμείς ως έχουμε  υποχρέωση, πλην όμως…αμελούμε! 

Μου έρχεται στο μυαλό ο Πατέρας που είπε στον έναν υιόν να πάει στην εργασία της αμπέλου και αυτός, ενώ είπε πως θα πήγαινε, τελικά δεν πήγε. Εννοώντας όλους τους δήθεν εκλεκτούς  εβραίους έως τους σημερινούς εβραίους που συνεχίζουν να Τον σταυρώνουν ομολογώντας ότι δεν εφόνευσαν τον Θεό οι Ιουδαίοι. (Κύπρου Χρυσόστομος..! *  6-12-2011….και οι «μεγάλοι» «φωτισμένοι» ιεράρχες τα βλέπουν ,τα ακούν και …σιωπούν!) 

Δεν είπε στον υιόν να προσεύχεται διότι αυτό μπορεί να το κάνει και εργαζόμενος, αλλά τί του είπε; Του είπε να στρωθεί στη δουλειά γιατί η «ΑΜΠΕΛΟΣ» έχει ανάγκη μεγάλης και ποικίλης φροντίδας. 

Ο δεύτερος υιός είπε ότι δεν θα πάει και τελικά ρίχτηκε με τα μούτρα στη δουλειά, προλαβαίνει και την προσευχή! 

Μα η εργασία της Αμπέλου, δεν είναι από μόνη της μεγάλη προσευχή, αφού ευαρέστησε τον Κύριο; Και ποιούς υπονοεί ότι πήγαν στην εργασία; Φυσικά τους τότε ειδωλολάτρες Έλληνες που είχαν καλλιεργήσει τον αγρόν με επιμέλεια και έλαβαν κατόπιν αιτήσεώς τους. 

Τι έλαβαν;  Έλαβαν την ΙΕΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ «..ΝΑ ΔΟΞΑΣΤΕΙ Ο ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ». 

Ως εκ τούτου απύθμενο το μίσος του πρώτου υιού προς τον δεύτερο ,που ενώ τότε τον χλεύαζε ,τώρα βλέπει «..τη φροντίδα της Αμπέλου να έχει δοθεί εις άλλους γεωργούς.» 

Και ενώ ο Κύριος έβαλε φράκτη, δηλαδή Ιερούς Κανόνες στην Άμπελο, προς διαφύλαξή Της ,αφήσαμε κυριολεκτικά να ρίξουν κάτω τον φράκτη (τους Ιερούς Κανόνες) οι εκ των έσω «που ποτέ δεν ήσαν από ημάς» προδότες και να εισέλθουν  προς κατάχρηση της Αμπέλου οι πάσης φύσεως ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ , ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΙ,ΑΘΕΟΙ, και ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΙ. 

Κάνει δε ,τώρα τα πάντα για να φανεί ότι δεν εφόνευσε αυτός τον Θεό. 

Παρασύρει μάλιστα πολλούς που «..ποτέ δεν ήσαν από ημάς, ποτέ δεν ήσαν γνήσιοι Χριστιανοί», χρησιμοποιώντας τους για την πολυπόθητη υποδούλωση της Οικουμένης. Τότε άκουσε αυτός (ο υιός) και οι συν αυτώ «ότι πατέρα τους έχουν τον διάβολο». 

Ο ένας υιός άκουσε ότι θα διδάξει την οικουμένη εργαζόμενος στην Άμπελο, ευαρεστώντας τον Θεό, ενώ ο άλλος υιός άκουσε ότι πατέρας από τον οποίο κατάγεται είναι ο διάβολος, διότι ενώ ήταν γιός Του, σε άλλον «πατέρα» υπάκουε.  

«Αυτός που επιμένει εις την αμαρτίαν ,κατάγεται από τον διάβολον..»! 

Πέρασαν 1988 χρόνια και αποδεικνύεται η δαιμονική τους ταυτότητα ,αφού κατάφεραν να επαναφέρουν στην ειδωλολατρία τους υποτιθέμενους Χριστιανούς. Εκεί που χάνουν τον έλεγχο είναι στη «μαγιά» που υπάρχει και αρκεί για να ζυμώσει όλο το αλεύρι (Αγ. Παϊσίου). 

Αν έλαβαν χάρη οι τότε ειδωλολάτρες χωρίς ναούς, χωρίς  μαγιά, χωρίς κατηχητές και χωρίς τον Χριστό στην καρδιά τους, τί έχουν να φοβηθούν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σήμερα που τους έδιωξαν από τους ναούς, για την Πίστη Του ,αφού έχουν το σπουδαιότερο όλων, τον ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ μέσα στην καρδιά τους; 

Να γιατί είναι μακάριοι οι διωκόμενοι και ο Θεός είναι μαζί τους! 

«Θα σωθούν δε, δια της Πίστεως και της Υπομονής». 

Πράγματι, χρειάζεται  Πίστη για να μην παρεκκλίνουμε και τεράστια υπομονή, διότι αυτά που διαδραματίζονται γύρω μας είναι οργανωμένο σχέδιο που μόνο ο διάβολος και τα όργανά του μπορούν να σχεδιάσουν και είναι  πέρα από κάθε ανθρώπινη λογική. Πολύμορφο , δαιδαλώδες και ταυτόχρονα επίθεση σε όλα τα μέτωπα. Αναφέρω ένα μικρό παράδειγμα, ακριβώς όπως τότε , χαλούσαν τα δίχτυα του Πέτρου και την ίδια στιγμή , απαιτούσαν από αυτόν, φόρους.Τώρα κλείνουν τις δουλειές του κόσμου και ταυτόχρονα του ζητούν φόρους. 

Είναι οι ίδιοι ,όπως τότε ανθρωποειδείς δαίμονες που ο σκοπός τους είναι η απώλεια των ανθρώπων. Δεν γνωρίζουν όμως, (ας μη λησμονούμε και εμείς) πώς οικονόμησε ο Κύριος τον Πέτρο, λέγοντάς του «να ρίξει το αγκίστρι και στο πρώτο ψάρι που θα πιάσει, να του ανοίξει το στόμα και να βγάλει νόμισμα ικανό, να πληρώσει τους φόρους». 

Μυστήρια πράγματα που με τη λογική, δεν εξηγούνται! 

Έτσι κι αλλιώς ο Κύριος επιβλέπει την Άμπελον, θέλει όμως και τη δική μας εργατικότητα και ας είναι και την «ενδεκάτην». 

«Σας θέλω συνεργάτας μου ,δια να συνεχίσετε με πλήρη επίγνωσιν το έργο μου». 

19 .«Και τώρα που η λιτανεία μας κατέφθασεν εις τον ναόν, ανοίξατέ μου σεις οι ιερείς τας πύλας του ναού ,εις τον οποίον κατοικεί ο δίκαιος και εν δικαιοσύνη κρίνων Θεός. Αφού δι’αυτών εισέλθω εις τον ναόν, θα υμνήσω και θα ευχαριστήσω μετά θερμής ευγνωμοσύνης τον Κύριον 

  1. «Αύτη η πύλη, την οποίαν από ημάς τους ιερείς ζητείτε ναανοίξομεν, είναι η πύλη του Κυρίου ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΡΕΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΟΥΝ ΑΥΤΗΝ.» (ψαλμός ΡΙΖ’(ΡΙΗ’) )

Ω…!  της απερισκεψίας μας, αφήσαμε να ριφθούν τα Άγια ,στους σκύλους και στον βόρβορο των χοίρων. 

Πώς να εξηγήσεις τον ουρανό σ’αυτόν που κοιτά και βλέπει μόνο το… κενό; 

Αν συνειδητοποιήσουμε την αμαρτωλότητά μας και την πνευματική οκνηρία μας ,τότε με προσευχή, γονατιστοί και δάκρυα στα μάτια, ίσως  μας λυπηθεί  ο Θεός και μας συγχωρέσει για το κακό που έχουμε προξενήσει μέχρι τώρα. 

Τώρα μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα, αύριο δεν ξέρουμε αν θα ζούμε 

Τώρα μας δίνεται η ευκαιρία ,αύριο ίσως είναι αργά! 

ΟΡΘΩΣ (να) ΔΟΚΩ ΚΑΙ ΟΡΘΩΣ (να) ΠΡΑΤΤΩ  ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ! 

Με εν Χριστώ αγάπη και ενδιαφέρον 

Γεώργιος Φλώρος

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr