ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Γιατί η ΕΕ, η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν απότομα τις εισαγωγές τους από τη Ρωσία

ΔΙΕΘΝΗ. ΕΝΕΡΓΕΙΑ. - 13 Φεβ 2019 - 22:50
Loading...

© RIA Novosti/Αλεξέι Ντάνιλτσεφ

Μόσχα, 13 Φεβρουαρίου –RIA Novosti, Μαξίμ Ρουτσένκο. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή τελωνειακή υπηρεσία, ο εμπορικός κύκλος εργασιών με τις χώρες που στηρίζουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας αυξήθηκε σημαντικά το περασμένο έτος. Οι Δυτικοί αναλυτές αναγνωρίζουν ότι οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον για υπονόμευση του ξένου εμπορίου της Ρωσίας απέτυχαν εντελώς. Γιατί συμβαίνει αυτό και ποια είναι τα οφέλη που έχει η Ρωσία σε αυτή την κατάσταση στο υλικό του RIA Novosti.

Κυρώσεις για τη βοήθεια

Οι κυρώσεις βοήθησαν μόνο τη Μόσχα να βελτιώσει τις επιδόσεις του ξένου εμπορίου, ανέφεραν οι αναλυτές. Σύμφωνα με τον FCS, το προηγούμενο έτος αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών (κατά 17%) και το εμπορικό πλεόνασμα (κατά 62%).

Ιδιαίτερα αισθητή είναι η πρόοδος στο εμπόριο με τις χώρες που βρίσκονται υπό πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, Έτσι, ο κύκλος εργασιών της Ρωσίας με την Τουρκία αυξήθηκε κατά 15%, οι εισαγωγές με το Ιράν-σχεδόν 36 τοις εκατό (με εξαγωγές στην Ισλαμική Δημοκρατία μειώθηκαν κατά 8%, οπότε γενικά, ο κύκλος εργασιών που προστέθηκε είναι ασήμαντος). Το εμπόριο με την Κούβα, η σχέση με την οποία η διοίκηση του Trump επιδεινώνεται κάθε μέρα, έχει αυξηθεί κατά ένα τρίτο σε ένα χρόνο.

Η μεγαλύτερη εντύπωση είναι η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με την Κίνα: ο κύκλος εργασιών του εμπορίου αυξήθηκε κατά 30% (μετά την αύξηση κατά 21% το 2017). «Η Ρωσία έχει επιτύχει θετική ισορροπία με την Κίνα στο ποσό των 11.100.000.000 δολαρίων», αναφέρει ο Αμερικανός αναλυτής Τομ Λουόνγκο. «Θα μπορούσε ο Ντόναλντ Trump να ρωτήσει τον Πούτιν πώς το κάνει;»

Στην πραγματικότητα, η απάντηση είναι προφανής: οι πόλεμοι για το εμπόριο και τις κυρώσεις που εξαπολύθηκαν από την Ουάσιγκτον εναντίον των περισσότερων χωρών του κόσμου απλά αναγκάζουν όλους να αναπτύξουν το αμοιβαίο εμπόριο τους. Πρώτα απ ‘ όλα-με τη Ρωσία, έναν από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους προμηθευτές ενέργειας.

Το πετρέλαιο, το αέριο και ο άνθρακας αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% των εξαγωγών μας. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές αποχρώσεις. Ο όγκος των πωλήσεων στο εξωτερικό του αργού πετρελαίου για το έτος αυξήθηκε κατά μόνο 3 τοις εκατό, καθώς η Ρωσία δεν μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή λόγω της συμφωνίας του ΟΠΕΚ +.
«Μπορούμε να πούμε ότι η ανάπτυξη είναι μικρή-περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα, αλλά η απλή αριθμητική δίνει μια άλλη ιδέα,-συνεχίζει τον Τομ Λουόνγκο. «Δεδομένου ότι το πετρέλαιο πωλείται κατά μέσο όρο $60 το βαρέλι, 500.000 βαρέλια πολλαπλασιασμένα κατά 60 και 30 ημέρες, έχουμε αύξηση των εσόδων από εξαγωγές σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων το μήνα.»

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου προστέθηκαν λίγο περισσότερο-3,7 τοις εκατό (στα χρήματα-27 τοις εκατό). Αλλά τα πάντα περιορίζονται από την ικανότητα των υφιστάμενων αγωγών αερίου. Έτσι, το άλμα μπορεί να περιμένει μόνο του χρόνου, όταν η «Δύναμη της Σιβηρίας», «Nord Stream-2» και «Τουρκικό ρεύμα» θα λειτουργήσουν. Ωστόσο, η εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) αυξήθηκε κατά μιάμιση φορά (σε όρους αξίας-κατά 67%).
Ωστόσο, ανέφερε ο Τομ Λούγκο, «από το Νοέμβριο, το εμπορικό ισοζύγιο της Ρωσίας έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, παίρνοντας σχεδόν 5.000.000.000 δολάρια, τα οποία δεν θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα μόνο των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Ένας άλλος σημαντικός φορέας ενέργειας, ο άνθρακας, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο: συν 10% σε τόνους και 26 τοις εκατό στα χρήματα. και την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων, πρώτον του σίτου, προστέθηκε 33% κατά βάρος και 45,5% στα έσοδα.

Οι χημικές ουσίες, τα λιπάσματα και η ξυλεία συνέβαλαν. Και ακόμα και στα αυτοκίνητα-οι εξαγωγές ανέβηκαν 10%.

Επώδυνος εθισμός
Το πιο αξιοσημείωτο: ο εμπορικός κύκλος εργασιών με τις χώρες που στηρίζουν τις Αντιρωσικές κυρώσεις έχει αυξηθεί σημαντικά. Έτσι, το Αμερικανικό εμπόριο επεκτάθηκε κατά 8%, σε 25.000.000.000 δολάρια. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές προστέθηκαν 17,8 τοις εκατό και οι εισαγωγές-μόνο 0,5 τοις εκατό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προσπάθειες του Trump να επιτύχει το εμπορικό ισοζύγιο δεν έχουν ακόμη επιτύχει.
Οι τελωνειακοί υπάλληλοι δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει στοιχεία σχετικά με τη διάρθρωση των εξαγωγών, αλλά φαίνεται ότι το κύμα προμηθειών για την πέρα του ωκεανού συνδέεται με το ΥΦΑ-όπως αναφέρθηκε το Φθινόπωρο από το Ρωσικό ΥΠΕΞ, οι Αμερικανοί αγόρασαν τουλάχιστον τέσσερα δεξαμενόπλοια από τον Yamal για να ξεφύγουν από τον ανώμαλα ψυχρό καιρό.Με τον κύκλο εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το εμπόριο αυξήθηκε κατά 19,3%, σχεδόν σε 295.000.000.000 δολάρια. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 28,3 τοις εκατό, σε 205.000.000.000 δολάρια, και οι εισαγωγές μόνο με 2,7 τοις εκατό και ανήλθαν σε μόλις πάνω από 89.000.000.000.
Παρά τις συνεχείς συζητήσεις για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, οι Ευρωπαίοι αυξάνουν τις αγορές πετρελαϊκών προϊόντων, αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Μεταξύ των ηγετών είναι οι πιο ενεργοί επικριτές της Μόσχας, όπως η Πολωνία (31% προστιθέμενη αξία στις εισαγωγές) και οι κάτω χώρες (συν 19,5 τοις εκατό).

Ωστόσο, πέρα από τον ανταγωνισμό, είναι η Ουκρανία, η οποία αύξησε τον κύκλο εργασιών με τον «επιτιθέμενο» κατά 16,6%, σε $15.000.000.000, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών από τη Ρωσία-κατά 20%, σε 9.500.000.000 δολάρια. Και αυτό το ποσό, προφανώς, δεν περιελάμβανε την απόκτηση ρωσικού καυσίμου μέσω της Λευκορωσίας, το οποίο τον Ιανουάριο είπε ο αναπληρωτής υπουργός «σε θέματα προσωρινά κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας» ο Τζώρτζι Τούκα.

«Δεν έχουμε πετρέλαιο-είναι στρατιωτικό μυστικό; Όχι. Πρέπει να το αγοράσουμε, πρέπει να αγοράζουμε μεγάλη ποσότητα καυσίμων, η οποία χρησιμοποιείται από ολόκληρη τη χώρα, τη Λευκορωσία, η οποία, φυσικά, την παράγει από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά είναι επωφελής για εμάς, «-ομολόγησε ο αξιωματούχος στο αέρα από το κανάλι » 112 Ουκρανία».
Την ίδια στιγμή, τόνισε το οικονομικό μειονέκτημα της απόκτησης πετρελαίου από Ευρώπη. «Έχουμε μια εναλλακτική λύση για να αγοράσουμε Ευρωπαϊκό πετρέλαιο. Αλλά δεν θα ανεβάσουμε τις τιμές για τα Ευρωπαϊκά καύσιμα «,-συνόψισε ο Tuka.
«Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ουκρανίας, και η χώρα μας εξαρτάται από τη Ρωσία σε σημαντικές εμπορικές θέσεις»-αναφέρει ο ακαδημαϊκός της Εθνικής Ακαδημίας αγροτικών Επιστημών της Ουκρανίας Πάβελ Γκαντντούτπι.
Προσθέτει ότι το 2018 η Ουκρανία αγόρασε από την Ρωσία μεταλλεύματα, πετρέλαιο και πετρελαιοειδή. Το Κίεβο αποκτά επίσης μαύρα μέταλλα, σιδηρούχα μεταλλικά προϊόντα, γυαλί και γυάλινα υλικά, καουτσούκ, ελαστικά, πλαστικά, λιπάσματα, αλάτι, θείο, βαμβάκι, κλπ από τον «επιτιθέμενο».

«Το ήμισυ του όγκου των εισαγωγών από τη Ρωσία στην Ουκρανία πρόκειται για ορυκτά προϊόντα, άλλα 22 τοις εκατό-για τα προϊόντα της χημικής βιομηχανίας,-αναφέρει το Gaidutskyy. «Η Ρωσία παραμένει ο βασικός προμηθευτής ενεργειακών πόρων για την Ουκρανία: το μερίδιό της στην προμήθεια πετρελαϊκών προϊόντων είναι 37 τοις εκατό, άνθρακας-66% στον όγκο των συνολικών εισαγωγών».
Και αν στο τέλος της 2015 η Ουκρανία εγκατέλειψε το ρωσικό αέριο, για άλλους μεταφορείς ενέργειας το Κίεβο θα εξαρτάται από τη Μόσχα για πολλά χρόνια. «Τα Ουκρανικά λιμάνια απλά δεν θα είναι σε θέση να δεχτούν το ποσό του άνθρακα που απαιτείται για τη φυσιολογική λειτουργία της βιομηχανίας», εξηγεί ο ακαδημαϊκός. «Αλλά ο κύριος λόγος είναι ότι η καλύτερη και φθηνότερη ποικιλία άνθρακα -είναι η ρωσική, και αυτό είναι ένα βαρύ επιχείρημα.»
Ένα άλλο ζωτικής σημασίας ρωσικό αγαθό για την Ουκρανία είναι τα πυρηνικά καύσιμα. Το Κίεβο ήδη στο ενενήντα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μεταφέρει το πυρηνικό εργοστάσιο στο καύσιμο της Αμερικάνικης-ιαπωνικής εταιρείας Γουέστινχαους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής αυτά τα σχέδια έχουν υλοποιηθεί μόνο σε έξι μονάδες ισχύος από 16.
Ως εκ τούτου, το προηγούμενο έτος, η ουκρανική «Energoatom» επέκτεινε τη σύμβαση με τη ρωσική εταιρεία «Tvel» μέχρι το 2025. «Δυστυχώς, θα εξαρτόμαστε για τουλάχιστον τα πέντε πλησιέστερα, και ίσως περισσότερα χρόνια από την Tvel,»-είπε ο διευθυντής ειδικών έργων του ουκρανικού επιστημονικού και τεχνικού κέντρου «Ψυχή» Γκεννέιντι Ριαμπτσεφ.

https://ria.ru
tokoutsavaki

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter