ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΔΡΟΥΓΟΣ : EINAI ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ/Η ΧΩΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

ΑΠΟΨΕΙΣ. - 8 Νοέ 2019 - 21:32
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ.

ΠΕΡΙ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ

Γράφει Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος

1. Στη συνέχεια ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΜΟΥ για την ασφάλεια της υπαίθρου, έγινε λόγος για τη συγκρότηση της Γενικής Διοίκησης Αστυνομίας Υπαίθρου (ΓΔΑΥ). Μια προτεινόμενη τυπική μορφή οργάνωσης μπορεί να είναι η παρακάτω:

Γενική Διοίκηση Αστυνομίας Υπαίθρου (ΓΔΑΥ)

1. Οι αυξημένες ανάγκες ασφαλείας της χώρας είναι ένα από τα καυτά θέματα που θα κληθεί άμεσα να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και δεν θα πρέπει να κωλυσιεργήσει επ ουδενί λόγο. Αυξημένη εγκληματικότητα, μεταναστευτικές ροές, προστασία συνόρων, ναρκωτικά, λαθρεμπόριο, καθώς και άλλες αστυνομικές υποθέσεις μικρότερης ή ίσης σημασίας χρήζουν άμεσης προληπτικής ή και κατασταλτικής ενδεχομένως αντιμετώπισης.

2. Η τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών με ιδιαίτερη έμφαση στην ύπαιθρο (ημιαστικές και αγροτικές περιοχές), θα πρέπει να είναι πάντοτε στην κορυφή του ενδιαφέροντος, της πολιτείας.

3. Πάνω σ αυτό κρίνεται πλέον απαραίτητο και με δεδομένη την αποδεδειγμένη πλέον αδυναμία της ΕΛΑΣ να παρίσταται σε όλα τα μήκη και πλάτη της επικράτειας είτε λόγω έλλειψης προσωπικού, είτε λόγω έλλειψης περιπολικών μέσων η επανασύσταση της χωροφυλακής ως φορέας αστυνόμευσης των ημιαστικών και αγροτικών περιοχών με παράλληλη μετάπτωση της ΕΛΑΣ και εξειδίκευση ως «Μητροπολιτικής Αστυνομίας», βασιζόμενη στα αμερικανικά πρότυπα λειτουργίας των αστυνομικών φορέων.

4. Αυτό θα επιτευχθεί με:

α. Την αναδιοργάνωση και ενδεχομένως μετακίνηση προσωπικού της ΕΛΑΣ προς στο νέο φορέα (κυρίως όλων όσων είχαν προσληφθεί ως συνοριοφύλακες), που θα έχει ένα ιδιότυπο καθεστώς λειτουργίας στα πρότυπα της γαλλικής χωροφυλακής και της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

β. Την οργάνωση του νέου συστήματος αστυνόμευσης και ασφάλειας της υπαίθρου, με την ενεργοποίηση των τοπικών σταθμών χωροφυλακής και την εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων από κοινοτικά κονδύλια τύπου ΕΣΠΑ, για τον εξοπλισμό του νέου σώματος και τη συντήρηση των κτηριακών υποδομών του.

γ. Την ανάγκη ύπαρξης σύγχρονων αντιλήψεων και συνεχούς επικαιροποίησης των μεθόδων πρόληψης και καταστολής καθώς και των αστυνομικών πρακτικών ελέγχου.

δ. Την αυξημένη περιπολιακή δραστηριότητα και τη συνεχή παρουσία των οργάνων σε κατοικημένους τόπους και στα περίχωρά τους, με την εγκατάσταση ημιμόνιμων φυλακίων ελέγχου και επιτήρησης, και σημείων ελέγχου τροχαίας κυκλοφορίας.

ε. Την από τώρα αποδέσμευση συγκεκριμένων κανόνων εμπλοκής που να παρέχουν τη δυνατότητα στο προσωπικό να αξιοποιεί και να χρησιμοποιεί όλα τα διατιθέμενα μέσα για την αντιμετώπιση παραβατικών και εγκληματικών συμπεριφορών, είτε ως μέτρο αποτροπής, είτε ως μέτρο καταστολής είτε ως μέτρο προστασίας της ζωής τους από χρήση παράνομων όπλων (τυποποιημένων ή αυτοσχέδιων).

5. Εν συντομία η οργάνωση του σώματος της χωροφυλακής:

α. Αρχηγείο Χωροφυλακής
β. 5 Περιφερειακές Διοικήσεις Χωροφυλακής
γ. 52 Διοικήσεις Χωροφυλακής (1 ανά περιφερειακή ενότητα)
δ. 3 Δκσεις Ειδικών Επιχειρήσεων, επιπέδου Ταξιαρχίας.
ε. 2 Υποδιοικήσεις Ειδικών Επιχειρήσεων, επιπέδου Συντάγματος.
στ. Σχολή Αξκών – Υπαξκών Αστυνομίας Υπαίθρου
ζ. Κέντρο Εκπαίδευσης Οπλιτών (ΕΠΟΠ) Αστυνομίας Υπαίθρου
η. Σχολή Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων Χωροφυλακής
θ. Διοίκηση Ελικοπτέρων Χωροφυλακής
ι. 1 M/K Ταξιαρχία Χωροφυλακής (Εφεδρεία η οποία θα καλύπτει και τις ανάγκες αποστολών ΕΥΕ).

6. Εναλλακτικές προτάσεις

α. Αναδιοργάνωση του ΣΞ σε ότι αφορά την αποστολή της Εθνοφυλακής. Η Εθνοφυλακή μπορεί να αποτελέσει ένα πολυεργαλείο στα χέρια της πολιτείας μιας και:

1/ Εκπαιδεύει από τώρα το προσωπικό της σε στρατιωτικά αντικείμενα και
2/ Έχει οργανική δομή με στρατιωτικές προδιαγραφές

β. Η Εθνοφυλακή μπορεί να μετεξελιχθεί και να μετατραπεί σ ένα πιο ενεργό οργανισμό στα πρότυπα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής με παράλληλα στρατιωτικά και αστυνομικά καθήκοντα. Αυτό προϋποθέτει το διαχωρισμό της από το ΓΕΣ με δική της Ηγεσία – Ιεραρχία, Επιτελείο και οργάνωση.

γ. Υπαγωγή στον καιρό της ειρήνης στο Υπουργείο Προ-Πο και σε περιόδους έντασης και σύρραξης στο ΓΕΕΘΑ.

δ. Επάνδρωσή της Εθνοφυλακής με μόνιμα στελέχη (Αξκοι – Υπαξκοι) και εκπαίδευσή τους και σε αστυνομικά καθήκοντα.

analystsforchange.org

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Για τον Άγγελο της Καρδιάς μας.- Θέλω να ζήσω, είμαι γεμάτος ζωή. Η κραυγή απόγνωσης ενός Έλληνα Χριστιανού.

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα.

Loading…