ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Εκσυγχρονισμός F-16: Οι αντιρρήσεις για τη συμφωνία που σήμερα κρίνεται στην Αθήνα…

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. - 26 Φεβ 2018 - 13:30
Loading...

Οι Αμερικανοί βρίσκονται στην Αθήνα για να συναντηθούν σήμερα με στελέχη της ΓΔΑΕΕ και άπαντες πιστεύουν ότι αυτή η συνάντηση είναι η πλέον κρίσιμη για να κλείσει η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό 85 αεροσκαφών F-16. Το Militaire.gr αποκάλυψε προχθές το περιεχόμενο της

πρότασης το οποίο κατά αμερικανικές αλλά και ελληνικές πηγές δίνει λύσεις στα προβλήματα που υπήρχαν και είχαν να κάνουν κυρίως με τα οικονομικά δεδομένα της συμφωνίας.

Ωστόσο υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις. Η διαπραγμάτευση για τον εκσυγχρονισμό των F-16 τράβηξε πολύ σε χρόνο και αυτό έδωσε τη δυνατότηα για μελέτη της, που δημιούργησε πλέον αμφιβολίες όχι για την αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού, αλλά για τους όρους με τους οποίους θα γίνει.

Το κείμενο που ακολουθεί σχολιάζει όσα δημοσίευσε το Militaire.gr για τον εκσυγχρονισμό των F-16.

Ειδικού συνεργάτη

 Ζήσαμε να το δούμε κι αυτό. Διαβάζω στον έγκυρο ιστότοπο του Militaire.gr , ότι τελικά βρέθηκε λύση στο  γόρδιο δεσμό της αναβάθμισης των F-16. Παρεξηγήσαμε λέει, τα γραφέντα για το συνολικό κόστος του προγράμματος. Είναι τόσο απλά, αλλά εμείς οι αδαείς δεν το καταλάβαμε!

Το κόστος προγράμματος δεν είναι 1,5 δις$ αλλά 1,2 δις$, πολύ κοντά δηλαδή στα εξαγγελθέντα. Τα άλλα 300εκ$, βρε αδαείς, είναι για υποστήριξη!! Ένοιωσα πραγματικά άσχημα για την αφέλεια μου. Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, ο εκσυγχρονισμός μπορεί να γίνει και χωρίς την υποστήριξη, χωρίς δηλαδή ανταλλακτικά και υπηρεσίες, για τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη! Νέο σκεπτικό, ομολογώ με πιάνει αδιαβαστο!



Έλεος κύριοι, σας βλέπουν, έχει και η υπομονή τα όρια της. Ο Ελληνικός Λαός θα πληρώσει 1,5δις$, από το υστέρημα του, για ενα πρόγραμμα πολλών ερωτηματικών, που θα δώσει το πρώτο εκσυγχρονισμένο αεροσκάφος το 2021 και η διάρκεια του θα είναι 10ετης! Και επαναλαμβάνω, προς άρση παρεξηγήσεων, ΝΑΙ ο εκσυγχρονισμός πρέπει να γίνει, ΟΧΙ όμως όπως θέλει και όποτε θέλει η κάθε εταιρεία..Και το “όπως θέλει” δεν είναι λόγια της γειτονιάς.

Η Π.Α. αλλαξε, όπως γράφεται, τις απαιτήσεις της για να προσαρμόσει το πρόγραμμα στα οικονομικά της Χώρας. Η απαίτηση για αναβάθμιση των παρτίδων ΙΙ και ΙΙΙ, έγινε ξαφνικά αναβάθμιση των παρτίδων ΙΙΙ και ΙV. Όπως λένε όμως οι ειδικοί, με αυτήν την κωλοτούμπα, ο μόνος που εξυπηρετείται είναι η εταιρεία, και όχι η Π. Αεροπορία και η Χώρα, και μάλιστα σε τετοιες κρίσιμες ώρες. Και το κερασάκι στην τούρτα, σύμφωνα πάντα με το Militaire, λύθηκε και το πρόβλημα προκαταβολής, είχαμε λέει 250εκ$ ξεχασμένα κάπου εκεί στην Αμερική, και θα δοθούν για προκαταβολή! Και ερωτά ο αφελής πολίτης, “αν κύριοι είχαμε 250εκ$ στην άκρη, γιατί τα αεροσκάφη μας δεν έχουν ανταλλακτικά να πετάξουν;” Εκτός και αν όλα αυτά είναι ψέματα, αλλά δεν είναι και το ξέρετε.

Βιώνουμε κρίσιμες ιστορικές  στιγμές, με έναν απρόβλεπτο γείτονα, πιθανόν να μη γίνει τίποτα, αλλά αν γίνει εμείς θα έχουμε καθηλωμένη την Αεροπορία από ανταλλακτικά, περιμένοντας το πρώτο F-16 το 2021;  Μήπως πρέπει να καθίσουν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να δουν νηφάλια, ποιες είναι οι Εθνικές προτεραιότητες σήμερα; Μήπως, με αυτά τα λεφτά που λένε ότι έχουμε έξω, πρέπει να ανεβάσουμε στο μέγιστο την υπάρχουσα δυνατότητα αποτροπής της Π.Α, εδώ και τώρα; Μήπως θα έπρεπε να δούμε τι όπλα μας λείπουν; Τέτοιες αποφάσεις, σαν το πρόγραμα τών F-16, τέτοιες ώρες με ελαφρά τη καρδία, είναι ή ανεύθυνες ή «περίεργες». Σκέφτομαι φωναχτά, δεκτός κάθε αντίλογος, αλλά με επιχειρήματα.

Σημείωση, Αν κάποιοι πιστεύουν ότι, σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, θα σπεύσει το “ιππικό εκ Δυσμών” να βάλει τάξη, πλανώνται πλάνη οικτρά. Αλλοίμονο στήν Χώρα που δεν έχει την στοιχειώδη “αυτάρκεια ασφαλείας”.

militaire.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr




Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter