ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ενοικίαση ή προμήθεια UAV Heron από το Ισραήλ; Η ιστορία επαναλαμβάνεται

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. - 28 Μαΐ 2019 - 12:46
Loading...

Μετά τη σιωπηρή, σύμφωνα με πληροφορίες, άρνηση (επί της ουσίας) των ΗΠΑ για την παραχώρηση ή την πώληση αριθμού UAV τύπου MQ-9 Reaper στην Ελλάδα, φαίνεται πώς ενεργοποιείται εκ νέου η διαδικασία της απόκτησης UAV Heron από το Ισραήλ, προς κάλυψη των αναγκών εναέριας επιτήρησης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, τόσο στον χώρο του Αιγαίου, όσο και στον χώρο μεταξύ Κρήτης-Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ενημέρωσε την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων την 1η Φεβρουαρίου 2018 για την ενοικίαση επτά UAV Heron, έναντι 35,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά τότε στη συμφωνία θα περιλαμβάνονταν και οι εκπαιδεύσεις του προσωπικού της ΠΑ, ενώ η αποπληρωμή θα υλοποιούνταν σε δύο με τρεις ετήσιες δόσεις. 16,5 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο της σύμβασης και από 9,5 εκατομμύρια τα υπόλοιπα δύο χρόνια.

UAV Heron έχει παραλάβει και η Τουρκία (έχουν παραληφθεί 10 συστήματα μέχρι το τέλος του 2010), ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη του τύπου έχουν αποκτήσει και η Ινδία και η Αυστραλία. Το Heron 1 φέρει εμβολοφόρο κινητήρα Rotax 914 o οποίος αποδίδει ισχύ 115 ίππων και μπορεί να διατηρήσει το αεροσκάφος σε πτήση στο επίπεδο των 30.000 ποδών για χρονικό διάστημα 40 τουλάχιστον ωρών.

Η μεταφορική ικανότητα του Heron ανέρχεται με αυτό τον κινητήρα σε 250 κιλά εξοπλισμού, στον οποίο μπορούν να περιληφθούν ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης, ραντάρ συνθετικού διαφράγματος και απεικόνισης κινούμενων στόχων (SAR/MTI), εξοπλισμός υποκλοπών (ELINT/SIGINT) και αναμετάδοσης σημάτων, καθώς και καταδείκτες λέιζερ (laser designators), μαζί με κάμερες ημέρας και υπερύθρων (IR).

Η κατασκευάστρια του αεροσκάφους προσφέρει και το Ηeron 2 εξοπλισμένο με κινητήρα PT6A των 1200 ίππων με ικανότητα μεταφοράς εξοπλισμού αποστολής μεγαλύτερου βάρους και πτήσης στο επίπεδο των 45.000 ποδών. Η ενοικίαση των ισραηλινών UAV θα καλύψει το χρονικό διάστημα μέχρι την ένταξη των εκσυγχρονισμένων P-3B σε υπηρεσία.

defence-point.gr

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter