ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Εξωγήινα σήματα: Η Ρωσία εντάσσεται στη μελέτη του βασικού κοσμικού μυστηρίου.

ΚΛΟΙΟΣ. - 8 Ιαν 2018 - 7:30
Loading...

Ο Σεργκέι Τσούσκιν, αστρονόμος του Ειδικού Αστροφυσικού Παρατηρητηρίου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, περιέγραψε γιατί οι επιστήμονες ενδιαφέρθηκαν για τις μυστηριώδεις ραδιοφωνικές αναλαμπές, τα αποκαλούμενα ραδιοφωνικά σήματα από τους εξωγήινους, και εξήγησαν ότι το Ρωσικό τηλεσκόπιο RATAN-600 είχε μοναδική ευκαιρία να αποκαλύψει την ουσία τους .

«Λαμβάνοντας υπόψη τις μικρές δυνατότητές μας, αναμένουμε ότι θα μπορέσουμε να καθορίσουμε την καλύτερη περίπτωση τριών έως πέντε τέτοιων κρούσεων για το έτος παρατηρητηρίου. Από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν διαπιστωθεί τουλάχιστον ένα γεγονός στις συχνότητες στις οποίες διεξάγονται οι έρευνες, αυτό θα αλλάξει ριζικά την κατανόηση της φύσης αυτών των σημάτων «, ανέφερε ο Trushkin στο ετήσιο συνέδριο« Υψηλή ενεργειακή ατροφία »στο IKI RAS στη Μόσχα.
Οι αστρονόμοι άρχισαν να μιλάνε για την ύπαρξη μυστηριωδών ραδιοφωνικών εκρήξεων (FRBs) που ανακαλύφθηκαν τυχαία κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεων ραδιοφωνικών παλμών με τη βοήθεια της Parks (Αυστραλία) το 2007.

Γιατί δεν βρέθηκαν τα φαινόμενα αυτά πριν από 50 χρόνια, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα ραδιοτηλεσκόπια; Το πρόβλημα ήταν ότι οι προκάτοχοί μας δεν διέθεταν την υψηλής ποιότητας ραδιοεξοπλισμό που υπάρχει σήμερα.
 Τις επόμενες χρονιές μπορούμε να βρούμε ίχνη από εννέα ακόμη παρόμοιες εκρήξεις. Η σύγκριση έδειξε ότι μπορεί να έχουν τεχνητή προέλευση και, ενδεχομένως, να είναι σήματα εξωγεϊκών πολιτισμών εξαιτίας της ανεξέλεγκτης περιοδικότητας στη δομή.

Το τελευταίο βράδυ ανακαλύφθηκε ότι η πηγή μιας από αυτές τις εκρήξεις του FRB ήταν από έναν ελλειπτικό γαλαξία που βρέθηκε έξι δισεκατομμύρια έτη φωτός από τον δικό μας Γαλαξία, γεγονός που οδήγησε τους επιστήμονες να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τέτοιες εκρήξεις παράγονται κατά τη διάρκεια της συστολής νετρονίων αστρίου ή άλλων συμπαγών αντικειμένων που μετατρέπονται σε μαύρη τρύπα.

Αυτή η θεωρία υπέστη μια μεγάλη πτώση το Μάρτιο του 2016. Χρησιμοποιώντας τα ίδια πάρκα, καναδικοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία από τις πρώτες φλόγες που βρέθηκαν – η έκρηξη FRB 121102 – επανεμφανίστηκε στο ίδιο σημείο στο constellation Auriga, όπου βρέθηκε πριν από έξι χρόνια.
Όπως λέει ο Trushkin, αυτό σταμάτησε αμέσως τις περισσότερες από τις θεωρίες στις οποίες διάφορες κοσμικές καταστροφές ήταν ο πρόγονος των φωτοβολταϊκών του FRB – ο σχηματισμός ή ο συγχρονισμός μαύρων οπών, παλμών και άλλων συμπαγών αντικειμένων που μπορούν να εμφανιστούν μόνο μία φορά.
 Οι ασυνήθιστες ιδιότητες αυτών των ραδιοφωνικών εκρήξεων, που δεν επιτρέπουν να συνδεθούν με εκρήξεις υπερκαινοφανών ή με συγχωνεύσεις μαύρων οπών ή πάλσαρ, οδήγησαν τους επιστήμονες να σκεφτούν πιο εξωτικές παραλλαγές της γεννήσεως τέτοιων «εξωγήινων σημάτων».

Για παράδειγμα, ορισμένοι αστροφυσικοί πιστεύουν ότι μπορούν να δημιουργηθούν από αποσύνθεση αξόνων, υπεριώδη σωματίδια σκοτεινής ύλης, εξωτικές κοσμικές «χορδές», καθώς και εκρήξεις μικροσκοπικών μαύρων οπών.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Ρωσία, η οποία έχει ένα από τα πιο διάσημα και παλιά εγχώρια τηλεσκόπια,το RATAN-600, εντάχθηκε σε αυτές τις παρατηρήσεις. Είναι στο Ειδικό Αστροφυσικό Παρατηρητήριο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, στο χωριό Zelenchuk. Οι μοναδικές ιδιότητες του τηλεσκοπίου, όπως ελπίζουν οι Trushkin και οι συνεργάτες του, θα βοηθήσουν στην αποσαφήνιση της φύσης αυτών των σημάτων και τέλος αποδεικνύουν, για παράδειγμα, ότι δεν μπορούν να παραχθούν από «συνηθισμένους» παλμούς.

«Τώρα ο αριθμός των θεωριών που εξηγούν τέτοιες εκρήξεις ξεπερνά σημαντικά τον αριθμό αυτών των φαινομένων που είναι γνωστά στην επιστήμη. Εμείς – οι παρατηρητές και οι πειραματιστές – ενδιαφερόμαστε περισσότερο για την επανάληψη τέτοιων γεγονότων και την απόκτηση νέων δεδομένων που οι θεωρητικοί συνάδελφοί μας μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν τις δικές τους θεωρίες «, συνεχίζει ο Trushkin.
 

Δύο βασικά χαρακτηριστικά των «εξωγήινων σημάτων», όπως σημειώνει ο επιστήμονας, είναι η υψηλή τους φωτεινότητα και η εξαιρετικά χαμηλή διάρκεια – επιτρέπουν να παρακάμψουν το κύριο μειονέκτημα του RATAN-600 – την αδυναμία του να ακολουθήσει το ενιαίο σημείο στον ουρανό για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεων του FRB, το ρωσικό τηλεσκόπιο θα σαρώσει ολόκληρο το νυχτερινό ουρανό, ακολουθώντας κάθε τμήμα του για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό θα επιτρέψει, παρά τη μέτρια οπτική γωνία του RATAN, να καλύψει μια αρκετά μεγάλη περιοχή του ουρανού, η οποία θα είναι μόνο τέσσερις φορές μικρότερη από εκείνη του τηλεσκοπίου Parks.

«Σκεφτήκαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα ποια συχνότητα θα επιλέγαμε για αυτές τις παρατηρήσεις, και εγκαταστάθηκαν στην τιμή των 4,7 GHz. Όλες οι άλλες εκρήξεις εντοπίστηκαν σε συχνότητες των 1,4 gigahertz και λιγότερο, αλλά για τέτοιες παρατηρήσεις χρειάζονται πολύ ακριβές εγκαταστάσεις, για τις οποίες απλά δεν έχουμε τα χρήματα. Οι υψηλές συχνότητες, με τη σειρά τους, μας επιτρέπουν να μειώσουμε τον αριθμό των καναλιών που είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή παρατηρήσεων και να μας επιτρέψει να πάμε σε μια περιοχή όπου κανείς δεν έχει παρατηρήσει ποτέ πριν το FRB «, συνεχίζει ο Trushkin.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι παρατηρήσεις είναι στην πραγματικότητα ένα «χόμπι» για το προσωπικό των παρατηρητηρίων – θα διεξαχθούν στον δυτικό τομέα του δακτυλίου RATAN-600.
Όπως παρατηρεί ο αστρονόμος, οι Ρώσοι επιστήμονες θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στις παρατηρήσεις εκείνου του τμήματος του ουρανού όπου βρίσκεται το FRB 121102.

Η επανειλημμένη φύση των εστιών, όπως ελπίζουν οι Trushkin και οι συνεργάτες του, θα αυξήσει τις πιθανότητες του RATAN-600 να ανιχνεύσει τουλάχιστον ένα παρόμοιο φαινόμενο και να του επιτρέψει να μελετηθεί σε μήκη κύματος απρόσιτα για άλλα ραδιοτηλεσκόπια.

Από την άλλη πλευρά, δύο άλλα ραδιοεπικοινωνιακά παρατηρητήρια – τηλεσκόπια το GBT στις ΗΠΑ και το WSRT στην Ολλανδία – κατέγραψαν μια δεύτερη έκρηξη του FRB 121102 περίπου την ίδια ώρα, γεγονός που επιβεβαιώνει την υπόθεση των Ρώσων επιστημόνων.
«Αυτές οι παρατηρήσεις από τους συναδέλφους και τα προκαταρκτικά μας δεδομένα υποδηλώνουν ότι το FRB 121102 δεν είναι απλώς μια μεταβλητή και επαναλαμβανόμενη πηγή.

Με άλλα λόγια, μπορεί να δημιουργήσει αρκετές εστίες σε ένα μήνα και στη συνέχεια να «κλείσει» για μια εβδομάδα, ένα μήνα ή υπό όρους χίλιες ημέρες «, λέει ο Trushkin.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα το βασικό πρόβλημα για το RATAN-600 είναι ο χρόνος. Αν και αυτές οι παρατηρήσεις μπορούν να διεξαχθούν μόνο από ένα ρωσικό τηλεσκόπιο, αυτές οι ίδιες συχνότητες θα διατεθούν για το SKA megatellope, το οποίο θα κατασκευαστεί στη Νότια Αφρική τον επόμενο χρόνο.
«Το SKA και το καναδικό πρόγραμμα CHIME, όπως περιμένουν οι συμμετέχοντες, θα βρουν καθημερινά δεκάδες από αυτά τα κρούσματα. Μέχρι να τεθούν σε λειτουργία, έχουμε την ευκαιρία να συνεισφέρουμε μοναδικά στη μελέτη των εστιών του FRB λόγω των υψηλών συχνοτήτων στις οποίες εργαζόμαστε και τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό ανταγωνίζονται διεθνώς », καταλήγει ο αστρονόμος.
http://rusvesna.su/future/1515088780
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ RUSVESNA : Corfiatiko

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter