ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η Κίνα εναντίον των ΗΠΑ: Τίνος ο υπερυπολογιστής θα είναι ο καλύτερος;

ΔΙΕΘΝΗ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. - 21 Μαρ 2019 - 11:53
Loading...

Φωτογραφία: www.globallookpress.com

Η Κίνα συνεχίζει να φιλοδοξεί για την παγκόσμια τεχνολογική κυριαρχία, όχι όμως με τη βοήθεια ελκυστικών συσκευών στην τιμή και στην απόδοση, ούτε καν με τη βοήθεια της ρομποτικής. Η Ουράνια Αυτοκρατορία χτίζει τον πιο ισχυρό υπερυπολογιστή του κόσμου για να ωθήσει τις ΗΠΑ στη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη και να ξανανακτήσει την ηγεσία. Ποια είναι τα σχέδια του Πεκίνου και πόσο ρεαλιστικά είναι; 

Συντάκτης:  Egor Kuchter

Σταδιακά αρχίζουμε να συνηθίζουμε το γεγονός ότι στον αγώνα για τις πιο προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες δεν συγκλίνουν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ή οι ΗΠΑ και η Σιγκαπούρη ή η Νότια Κορέα όπως και οι ΗΠΑ με την Κίνα. Ο εμπορικός πόλεμος που εξαπολύθηκε από τον Donald Trump εναντίον της Κίνας στοχεύει στην επιβράδυνση της ταχείας ανάπτυξης της Κινεζικής οικονομίας, και με αυτήν την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Οι Αμερικανοί έχουν συνηθίσει να είναι πρωτοπόροι σε όλα. Πιο συγκεκριμένα, να θεωρούν τους εαυτούς τους ως τέτοιοι και να το πουν στα παιδιά στα παιδιά τους. Μετά από όλα, σύμφωνα με την Αμερικάνικη εκδοχή, η Εξερεύνηση του διαστήματος δεν ξεκινά με την πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν στο διαστημόπλοιο «Βόστοκ», αλλά με την «κατάκτηση» της Σελήνης, η οποία συνέβη αργότερα. Λοιπόν, και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, δικαιολογημένα, κερδήθηκε από τους Αμερικανούς, επειδή χωρίς το το δεύτερο μέτωπο που άνοιξε το 1944, η Σοβιετική Ένωση φυσικά δεν θα είχε αντιμετωπίσει την Γερμανία του Χίτλερ.
Οι Αμερικανοί είναι επίσης συνηθισμένοι να θεωρούν τις ΗΠΑ την πιο προηγμένη τεχνολογικά χώρα, και όχι χωρίς λόγο.

Έτσι, το 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν το προβάδισμα στον παγκόσμιο αγώνα υπερπληροφορικής, στερώντας την Κίνα από την ηγεσία της. Τώρα η Ουράνια Αυτοκρατορία θέλει να αποκαταστήσει το status quo, και όχι απλά να προλάβει τις ΗΠΑ, αλλά και να τις προσπεράσει. Ο νεότερος Κινεζικός υπερυπολογιστής θα πρέπει να είναι 50 φορές ταχύτερος από τον Αμερικανικό , ο οποίος είναι πλέον επισήμως ο πιο ισχυρός.

Θα είναι δυνατόν για την Κίνα; 

Υπολογιστική επανάσταση
Σύμφωνα με την Κινεζική έκδοση της Νότιας Κίνας Morning post ανέφερε επικαλούμενη πηγές, ότι η Κίνα σκοπεύει να επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στη δημιουργία του ταχύτερου υπερυπολογιστή. Αυτή η απόφαση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, αλλά πηγές στην Κινεζική βιομηχανία πληροφορικής ισχυρίζονται ότι το Πεκίνο αποφάσισε κατηγορηματικά να γίνει το νούμερο ένα στον κόσμο.

Η έκδοση διευκρινίζει ότι η αναβάθμιση των υπερυπολογιστικών υποδομών των Κινέζων μηχανικών ωθεί την απώλεια της ηγεσίας, η οποία διήρκεσε 10 χρόνια, έως ότου οι Η.Π.Α. παρουσιάσουν τον δικό τους υπολογιστή υψηλών επιδόσεων στην Σύνοδο Κορυφής. Το καθήκον των μηχανικών είναι να δημιουργήσουν έναν υπολογιστή με βάση τους ισχυρότερους υπολογιστές τους, ο οποίος θα είναι κατά 50% ταχύτερος από τον Αμερικάνικο και θα είναι κορυφαίος στην βαθμολογία Top500.

Η ικανότητα παραγωγής σύγχρονων υπερυπολογιστών αποτελεί σημαντικό δείκτη της τεχνολογικής προόδου σε οποιαδήποτε χώρα, καθώς χρησιμοποιείται ευρέως για εργασίες που κυμαίνονται από τις προβλέψεις καιρού και τη μοντελοποίηση των ωκεάνιων ρευμάτων έως την τεχνολογία της ενέργειας και τη μοντελοποίηση των πυρηνικών εκρήξεων
-αναφέρεται στο άρθρο.

Το 2015, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε εντολή να ξεκινήσει η εργασία για τη δημιουργία μιας Εθνικής Στρατηγικής Υπολογιστικής Πρωτοβουλίας (NSCI) για την επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνολογιών για υπερυπολογιστές με προηγμένες δυνατότητες και για τη χρηματοδότηση της έρευνας στον τομέα των υπολογιστών μετα-αγωγών . Στην πραγματικότητα, η αρχή δόθηκε στην ανάπτυξη ενός νέου αμερικανικού υπολογιστή που μπορεί να εκτελεί υπολογισμούς με ταχύτητα exaflops.

Για να καταλάβετε τι είναι, πρέπει να εξετάσετε την έννοια του «flops«. Η απόδοση των υπερυπολογιστών μετριέται σε Flops — ο αριθμός των πράξεων σε αριθμούς κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο. Αυτό είναι απαραίτητο για τη μέγιστη ακρίβεια του υπολογισμού, η οποία δεν ταιριάζει με την αρχή της τυπικής πληροφορικής, η οποία περιλαμβάνει την εργασία με ακεραίους. Ο υπερυπολογιστής θα πρέπει να λειτουργεί με πραγματικούς ή έγκυρους αριθμούς και όχι με αρθρωτή αριθμητική.

Το ποσοστό υπολογισμού των 1.000.000 flops επιτεύχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1964, αν και ένα χρόνο νωρίτερα η ΕΣΣΔ είχε έναν υπερυπολογιστή ικανό να παράγει 24.000.000 πράξεις ανά δευτερόλεπτο, αλλά λειτούργησε με ακεραίους. Από τότε, οι υπερυπολογιστές σε διάφορες χώρες γίνονται ταχύτεροι και ταχύτεροι, κατακτώντας 1 gigaflops (1 δισ. Flop), 1 τρισεκατομμύριο flops και, τέλος, 1 petaflops (1 quidrillion flops).

Δεδομένου ότι η 2010, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και πολλές άλλες χώρες ανακοίνωσαν επισήμως το στόχο της δημιουργίας ενός υπερυπολογιστή exaflop ικανό να παράγει 1 quintillion (ή 10 στην 18η δύναμη) πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο. Οι Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο θεωρούν την επίτευξη αυτής της ταχύτητας των υπολογισμών ως επανάσταση στην παγκόσμια τεχνολογία υπολογιστών.

Παρά τις προσπάθειες του προέδρου Ομπάμα, η Κίνα ήταν η πλησιέστερη χώρα για την επίτευξη αυτού του στόχου το 2016, έχοντας κατασκευάσει έναν υπολογιστή Sunway TaihuLight που έφτασε σε 93 petaflops ή 10 στην 15η δύναμη πράξεις με κυμαινόμενη υποδιαστολή ανά δευτερόλεπτο. Πριν από τον Sunway TaihuLight, ο παγκόσμιος ηγέτης ήταν επίσης ο κινεζικός υπερυπολογιστής Tianhe-2, ο οποίος έφθασε σε ταχύτητα 54,9 petaflops.
Ωστόσο, το 2018, όπως ήδη αναφέρθηκε, στην εξειδικευμένη βαθμολογία Top500 ήταν επικεφαλής ο Αμερικανικός υπερυπολογιστής Summit, ο οποίος επιταχύνθηκε έως και 122,3 petaflops. Την δεύτερη θέση έλαβε επίσης ο Αμερικανικός υπολογιστής Sierra, ο οποίος έχει χωρητικότητα 94,6 petaflops, που είναι λίγο πιο γρήγορος από τον κινεζικό Sunway TaihuLight. Έτσι, το 2018, οι κινεζικοί υπολογιστές πήραν την τρίτη και τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Αυτό είναι που έκανε την Κίνα ΄ήταν να προσπαθήσει να ανακτήσει την ηγεσία της.

Οι ΗΠΑ εναντίον της Κίνας

Σύμφωνα με το South China Morning Post, οι Η.Π.Α. έκαναν την πιο σοβαρή επίθεση στην Κίνα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας από τις αρχές του 2010. Όταν η Κίνα δημιούργησε το πρώτο τεράστιο υπολογιστικό σύστημα Tianhe-2, το οποίο ήταν ηγέτης από το 2013, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απαγόρευσε την πώληση υψηλής απόδοσης μαρκών Intel, Nvidia και AMD στο Πεκίνο. Η Ουράνια Αυτοκρατορία έπρεπε να συνεχίσει χωρίς Αμερικανικούς ημιαγωγούς

Μεγάλη ήταν η έκπληξη της Ουάσιγκτον, όταν το 2016 εμφανίστηκε ο

Sunway TaihuLight που δούλευε στο κινεζικό λειτουργικό σύστημα Linux. Το σύστημα περιλαμβάνει ένα τοπικά ανεπτυγμένο τσιπ που ονομάζεται matrix-2000, το οποίο αντικατέστησε και ξεπέρασε τους Αμερικάνικους ομολόγους του. Και η Κίνα έσπασε το δικό της ρεκόρ ταχύτητας υπολογισμού.

Αν και οι ΗΠΑ είναι ένας σημαντικός ανταγωνιστής που προσπαθεί να περιορίσει την πρόοδο της Κίνας, η τεράστια εγχώρια ζήτηση για υπερυπολογιστική ισχύ μας αναγκάζει να λύνουμε προβλήματα μέσω ανεξάρτητης ανάπτυξης, 

-δήλωσε στην εφημερίδα ο Cao Zhongxiang, εκτελεστικός διευθυντής έρευνας νέων τεχνολογιών στο αναλυτικό κέντρο του Κινεζικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης στο Shenzhen.

Ποιο είναι το κινέζικο σχέδιο; Το επενδυτικό σχέδιο από την κινεζική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές είναι να αναβαθμίσουν τους Κινέζικους υπερυπολογιστές σε μια ταχεία ταχύτητα τα επόμενα τρία χρόνια.
Αυτό θα γίνει από το Εργαστήριο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Θαλάσσιας Επιστήμης και Τεχνολογίας του Κινγκντάο, το Εθνικό Κέντρο Υπεραπολογιστών στην Tianjin και το Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών στο Shenzhen. Το έργο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2022. Στόχος είναι να ξεπεράσει σοβαρά τον αμερικανικό υπερυπολογιστή στην σύνοδο κορυφής
Η έκδοση υπενθυμίζει ότι το σχέδιο ίσως χρειαστεί να διορθωθεί, καθώς το Αμερικανικό πρόγραμμα Exascale Computing Project υπόσχεται την εμφάνιση μιας τέτοιας μηχανής στις ΗΠΑ το 2021.
Το μόνο που μπορεί να σταματήσει τώρα την Κίνα είναι ένας εμπορικός πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει ακόμη τελική εμπορική συμφωνία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του Κινέζου προέδρου Ξι Τζίνπινγκ. Οι εμπορικοί αντιπρόσωποι των χωρών παρουσίασαν μόνο το σχέδιο και συμφώνησαν σε ορισμένα σημεία, το Πεκίνο έκανε παραχωρήσεις και ο Trump αρνήθηκε να εισαγάγει νέους δασμούς 200 δις δολαρίων στα κινεζικά προϊόντα την 1η Μαρτίου.

D. Trump. Φωτογραφία: www.globallookpress.com

Μία από τις απαιτήσεις του Trump είναι να μειώσει τα προγράμματα κρατικής υποστήριξης η Κίνα. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν κρύβει καν ότι προσπαθεί να περιορίσει την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας, και στην Ουράνια αυτοκρατορία είναι απόλυτα κατανοητό. Γι ‘ αυτό η Κίνα πρέπει να επιταχύνει τις επενδύσεις της ή να τις παράγει με σκιώδεις τρόπους.
Με την ευκαιρία, σύμφωνα με την παγκόσμια βαθμολογία, η Κίνα βρίσκεται μπροστά από τις ΗΠΑ στον αριθμό των υπερυπολογιστών. Η Ουράνια Αυτοκρατορία έχει 206 και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 124. Στη συνέχεια, στη λίστα βρίσκονται η Ιαπωνία (36 υπερυπολογιστές), η Μεγάλη Βρετανία (22) και η Γερμανία (21). Η Ρωσία βρίσκεται στην 15η θέση με τέσσερις υπερυπολογιστές.

Σύμφωνα με την βαθμολογία Top500 για το Νοέμβριο 2018, ο ταχύτερος στη Ρωσία είναι ο υπερυπολογιστής MSU «Lomonosov-2″, o οποίος έχει μια ταχύτητα 2,5 petaflops, αλλά ήδη ανακοίνωσε σχέδια για να τον επιταχύνει σε ένα σταθερό 5 petaflops. Ο «Lomonosov-2″ πήρε τη θέση 79 στην παγκόσμια κατάταξη. Ο υπερυπολογιστής του ρωσικού Υδρομετεωρολογικού Κέντρου πήρε την 292η θέση, ο υπολογιστής της Sberbank – την 345η θέση.Η MSU διαθέτει επίσης έναν υπερυπολογιστή της προηγούμενης γενιάς» Lomonosov «, ο οποίος τώρα κατέχει την 485η θέση

Έτσι, η Ρωσία έχει πολλά να επιδιώξει και θα συνεχίσει να το κάνει. Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές εάν η ταχεία υπολογιστική ταχύτητα των exaflops θα επιτευχθεί στο προβλέψιμο μέλλον, επειδή και οι δύο ηγέτες αυτού του αγώνα κοιμούνται και βλέπουν πώς να εμποδίζουν ο ένας τον άλλον να το κάνει. Και οι λόγοι είναι οι προσωπικές φιλοδοξίες του Trump και οι προεκλογικές του υποσχέσεις, ενώ η Κίνα όχι μόνο μονοπωλεί την παγκόσμια αγορά πληροφορικής, αλλά και ωθεί την παγκόσμια πρόοδο προς τα εμπρός. Οι υπερυπολογιστές της Κίνας θα πρέπει στο μέλλον να υποστηρίξουν την τεχνολογία 5G, η οποία θα χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στην Κίνα

https://tsargrad.tv

https://tokoutsavaki.blogspot.com/2019/03/blog-post_53.html#more

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

ΥΠΕΡΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΑΣ
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter