από τον Alex Krainer
Τις τελευταίες 24 ώρες αποκαλύφθηκε ότι οι χθεσινές επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Aramco στο Αμπκάικ οδήγησαν σε σοβαρές πυρκαγιές και σημαντικές ζημιές και στις έξι μονάδες σταθεροποίησης αργού πετρελαίου. Οι μονάδες σταθεροποίησης είναι αρθρωτές εγκαταστάσεις επεξεργασίας που μετατρέπουν το όξινο αργό πετρέλαιο σε σταθερό, εξαγώγιμο αργό πετρέλαιο.
Το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται από κοιτάσματα όπως το Ghawar περιέχει διαλυμένα αέρια, ελαφρούς υδρογονάνθρακες (μεθάνιο, αιθάνιο, προπάνιο, βουτάνιο κ.λπ.), υδρόθειο (H₂S) και άλλες ακαθαρσίες. Αυτά καθιστούν το πετρέλαιο διαβρωτικό, τοξικό και υπό υψηλή πίεση ατμών, καθιστώντας τη μεταφορά μέσω αγωγών ή δεξαμενόπλοιων μη ασφαλή. Γενικά, το μη σταθεροποιημένο αργό πετρέλαιο δεν μπορεί να εξαχθεί ή να αποθηκευτεί μακροπρόθεσμα χωρίς να δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια και το περιβάλλον. Το Abqaiq είναι (ήταν;) το μεγαλύτερο εργοστάσιο σταθεροποίησης αργού πετρελαίου στον κόσμο, το οποίο επεξεργάζεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, επιτρέποντας τις εξαγωγές αργού πετρελαίου του Βασιλείου ύψους 5-7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Επεξεργάζεται ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας (ιστορικά περίπου 5-7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή σε ώρες αιχμής, περίπου 5-7% της παγκόσμιας προσφοράς) από κοιτάσματα όπως το Ghawar.
Σε περίπτωση που και οι έξι μονάδες σταθεροποίησης τεθούν εκτός λειτουργίας, αυτό και μόνο το γεγονός θα αποτελούσε μια τεράστια αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου. Αυτό ακριβώς συνέβη όταν οι Χούθι επιτέθηκαν στο Αμπκάικ το 2019. Ωστόσο, η Aramco μπόρεσε να προμηθευτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό εκείνη την εποχή για να πραγματοποιήσει τις πολύπλοκες επισκευές που απαιτούνται για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων μονάδων. Επί του παρόντος, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολο, καθυστερώντας τις επισκευές.
Αλλά φυσικά, η συνολική αναστάτωση στη Μέση Ανατολή είναι πολύ χειρότερη: Η διαμετακόμιση μέσω των Στενών του Ορμούζ και του Μπαμπ-ελ-Μαντέμπ περιορίζεται αυστηρά. Το διυλιστήριο Aramco στο Τζιζάν εξακολουθεί να καίγεται. Οι Ρωσικές εξαγωγές εξακολουθούν να υπόκεινται σε κυρώσεις. Τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Η Κίνα αγοράζει τα διαθέσιμα αποθέματα αργού πετρελαίου για να ανακατασκευάσει τα δικά της αποθέματα. Και οι εξαγωγές πετρελαίου του Καζακστάν έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ.
Τι Κρύβεται Πίσω από τη Σχιζοφρένεια της Αγοράς;
Η τιμή του αργού πετρελαίου έπεσε κατακόρυφα κατά πάνω από 7% την ίδια ημέρα που δέχτηκαν επίθεση οι εγκαταστάσεις της Aramco στο Abqaiq, κάτι που δεν βγάζει νόημα. Στη συνέχεια, η ζημιά έγινε εμφανής, ωστόσο η τιμή συνέχισε να μειώνεται. Ο Δρ. Chris Martenson δημοσίευσε αυτό το διάγραμμα που συνοψίζει τις χθεσινές συναλλαγές και πιθανότατα έχει δίκιο:
Όπως δείχνει το διάγραμμα, μαζικές εντολές πώλησης εκτοξεύτηκαν στην αγορά κατά τη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών , με αποτέλεσμα η τιμή να καταρρεύσει σχεδόν ανεπηρέαστη από τους αγοραστές. Αρκετοί αναλυτές της αγοράς που εξέτασαν αυτές τις συναλλαγές υπέδειξαν ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πιθανότατα ανέλαβε τον ρόλο του «κ. Σλάμι» για να διατηρήσει υπό έλεγχο τις τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό.
Τελικά, ωστόσο, δεν έχει σημασία αν ο «κύριος Σλάμι» είναι το Υπουργείο Οικονομικών του Σκοτ Μπέσεντ, η BlackRock του Λάρι Φινκ ή η JP Morgan του Τζέιμι Ντάιμον. Θα μπορούσε να είναι μια κοινοπραξία ιδρυμάτων που ενώνονται για να επιδιώξουν τους ίδιους στόχους. Ουσιαστικά αναλαμβάνουν τα ίδια ρίσκα για τα ιδρύματά τους και θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρο το σύστημα.
Ο Κίνδυνος μιας «Βιβλικής Καταστροφής»
Τον Μάρτιο, ο Terry Duffy, Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων του Σικάγο, μίλησε σε συνέδριο στη Μπόκα Ράτον της Φλόριντα των ΗΠΑ, απαντώντας σε ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση χειραγωγούσε τις τιμές της αγοράς. Είπε: «Στις αγορές δεν αρέσει όταν οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν στην τιμολόγηση». Ο Duffy προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση διακινδυνεύει μια Βιβλική Καταστροφή.
Αν είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρεμβαίνει στις αγορές, προκύπτει φυσικά το ερώτημα: Γιατί; Γιατί η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναλάβει τέτοια απερίσκεπτα ρίσκα ─ τόσο ξεκινώντας μια αστοχαστη & παρακινδυνευμένη στρατιωτική περιπέτεια στον Περσικό Κόλπο όσο και εφαρμόζοντας εξαιρετικά επικίνδυνες τακτικές χειραγώγησης της αγοράς για να καταστείλει τις συνέπειες αυτής της περιπέτειας; Οι εξελίξεις στην αγορά ήταν τόσο ασυνήθιστες που η υποψία χειραγώγησης είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Επιπλέον, αυτό έγινε με τόσο κραυγαλέο τρόπο που φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρονται πλέον καν να διατηρήσουν τα προσχήματα.
Σε περίπτωση που ο πόλεμος χαθεί και οι τιμές του πετρελαίου ξεφύγουν από τον έλεγχο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και όλοι οι άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται στις ανοικτές πωλήσεις θα μπορούσαν να υποστούν κολοσσιαίες απώλειες από αυτές. Αυτός θα ήταν ένας εξαιρετικά ανόητος τρόπος για να υπονομευθεί περαιτέρω η ήδη αφόρητη κατάσταση του κρατικού προϋπολογισμού. Ίσως η πιο κραυγαλέα πτυχή μιας τέτοιας χειραγώγησης είναι ότι δημιουργεί έναν εντελώς περιττό, πρόσθετο κίνδυνο για την κυβέρνηση, καθιστώντας την ευάλωτη στους γεωπολιτικούς αντιπάλους της.
Η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες συμμετέχουν ενεργά στις παγκόσμιες αγορές και έχουν άφθονα χρήματα να ξοδέψουν. Η λήψη μέτρων που θα οδηγούσαν σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου θα ήταν πλέον ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να αποδυναμωθεί περαιτέρω η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οικονομική της ισχύς και η οικονομία της. Ίσως όλα αυτά να κορυφώνονται σε αυτό που ο Terry Duffy ονόμασε «βιβλική καταστροφή». Το σίγουρο είναι ότι δεν φαίνεται καλό και δεν προβάλλει την εικόνα μιας κυβέρνησης που έχει αυτοπεποίθηση & ευστάθεια υπό ικανή ηγεσία. Μυρίζει υπερβολική αντίδραση και τυφλό πανικό.







