ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η Τhe Wall Street Journal συναντά τα θύματα των εμβολίων COVID-19

ΥΓΕΙΑ. - 14 Μάι 2023 - 19:11
Γίνετε μέλος στην ομάδα μας στο Telegram

Πήρα Benadryl και prednisone στο σπίτι της χωρίς αποτέλεσμα. Πονούσα σε βαθμό που να ουρλιάζω δυνατά. Σκεφτόμουν την αυτοκτονία

Eίναι η Τhe Wall Street Journal αυτή τη φορά που μετά από δύο και πλέον χρόνια σιωπής ανακαλύπτει κι αυτή με τη σειρά της τα θύματα των εμβολίων COVID-19. Είναι θέμα χρόνoυ να εντοπίσουν τους επιστήμονες που κατασκεύασαν τον εργαστηριακό ιό αλλά και τους εντολείς τους.

Το ρεπορτάζ υπογράφει η Allysia Finley και ξεκινάει ως εξής.

Οι αξιωματούχοι παραμελούν τις παρενέργειες των εμβολίων Covid.

Η Danice Hertz και η Brianne Dressen υπέστησαν σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα μετά από τους εμβολιασμούς.

Η Brianne Dressen ήταν μια δραστήρια μαμά, μια μανιώδης πεζοπόρος και δασκάλα προσχολικής ηλικίας – μέχρι που έκανε εμβόλιο Covid.

Η κυρία Dressen, 42 ετών, ήταν μεταξύ των πρώτων Αμερικανών που εμβολιάστηκαν. Προσφέρθηκε εθελοντικά να συμμετάσχει στη δοκιμή του AstraZeneca και έλαβε την πρώτη της δόση στις 4 Νοεμβρίου 2020, σε μια κλινική στη Δυτική Ιορδανία της Γιούτα. «Είμαι υπέρ της επιστήμης και υπέρ του εμβολίου», λέει η κ. Dressen. «Χάρηκα περισσότερο που συμμετείχα στην επιστημονική διαδικασία».

Λίγα λεπτά μετά τον μετά τον εμβολιασμό, το χέρι της κυρίας Dressen άρχισε να μυρμηγκιάζει, η όρασή της έγινε θολή και οι ήχοι έγιναν πνιγμένοι. Η κλινική της πρότεινε να δει έναν νευρολόγο, ο οποίος την οδήγησε στα Επείγοντα. Στα Επείγοντα δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ήταν λάθος και την έστειλαν στο σπίτι.

Η κατάστασή της επιδεινώθηκε σταθερά τις επόμενες 2½ εβδομάδες. Ένιωσε ακραία ναυτία, διάρροια, ζάλη, επώδυνες αισθήσεις δόνησης, καρφίτσες στα χέρια και το πρόσωπό της, μούδιασμα, τρόμο, ομίχλη του εγκεφάλου, αίσθημα παλμών και πυρετό. Οι γιατροί ήταν συγκλονισμένοι. Της διέγνωσαν «σιωπηλή ημικρανία» και «άγχος λόγω του εμβολίου Covid» μετά από παραμονή στο νοσοκομείο. Της παρασχέθηκε εργασιακή και φυσικοθεραπεία, αλλά πέρασε εβδομάδες στο κρεβάτι, ανίκανη να ανεχθεί τον ήχο, το φως ή ακόμα και το άγγιγμα των παιδιών της.

Τους μήνες που ακολούθησαν, αντιμετώπισε όχι μόνο εξουθενωτικά συμπτώματα αλλά και γραφειοκρατική αδιαφορία—αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να είναι χρήσιμοι στην αρχή. Στις 11 Ιανουαρίου 2021, ο σύζυγός της, Brian, χημικός του αμερικανικού στρατού, επικοινώνησε με τον Avindra Nath, ενδοσχολικό κλινικό διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού.

Ο Δρ Nath απάντησε αμέσως ότι θα συζητούσε την κατάστασή της με άλλους νευρολόγους του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας. Ζήτησε δείγματα αίματος και νωτιαίου υγρού για ανάλυση και ανέφερε δυσοίωνα ότι «το τρέχον πολιτικό κλίμα είναι μια άλλη πτυχή που πρέπει να παρακολουθούμε»

Ο Δρ Nath δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά μέχρι τώρα η πολιτική των εμβολίων κατά του Covid είναι γνωστή. Οι αρχές δημόσιας υγείας, που ανυπομονούν να προωθήσουν τον εμβολιασμό, υποβάθμισαν τους κινδύνους που ήταν πραγματικοί, αφήνοντας ασθενείς όπως η κα Ντρέσεν σε Dressen.

Μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να εργαστεί εξ αποστάσεως με την οικιακή ιατρική ομάδα της κας Dressen, ο Δρ Nath την προσκάλεσε σε μια εγκατάσταση του NIH στο Bethesda, Md., για εξέταση.

Οι γιατροί εκεί τη διέγνωσαν με μεταεμβολιαστική νευροπάθεια και σοβαρό σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας ή POTS, το οποίο προκαλεί γρήγορο καρδιακό παλμό όταν στέκεται όρθια. Υποβλήθηκε σε θεραπεία με ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη, μια έγχυση αντισωμάτων από υγιείς δότες που μπορεί να ρυθμίσει μια υπερδραστήρια ανοσοαπόκριση.

Η θεραπεία βοήθησε, αλλά τα συμπτώματα παρέμειναν, ενίοτε εξασθενούσαν. Έμαθε ότι πολλοί άλλοι είχαν παρόμοια συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό. Οργάνωσε διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης, αλλά το Facebook τις φίμωσε στο πλαίσιο της πολιτικής της «παραπληροφόρησης», η οποία απαγορεύει πληροφορίες που «είναι πιθανό να συμβάλλουν άμεσα στον κίνδυνο επικείμενης σωματικής βλάβης, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής στον κίνδυνο εμφάνισης ή εξάπλωσης επιβλαβούς ασθένειας ή την άρνηση ενός σχετικού εμβολίου». Αυτό περιλαμβάνει «ισχυρισμούς σχετικά με την ασφάλεια ή τις σοβαρές παρενέργειες των εμβολίων COVID-19»—ακόμα και όταν, όπως φαίνεται,  τέτοιοι ισχυρισμοί είναι αληθινοί.

Η λογοκρισία του Facebook και η κυβερνητική αδράνεια την ώθησαν να ξεκινήσει το React19, έναν «επιστημονικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προσφέρει οικονομική, σωματική και συναισθηματική υποστήριξη» σε άτομα που υπέστησαν σοβαρές παρενέργειες μετά τα εμβόλια Covid.

Το React19 έχει περισσότερα από 21.000 μέλη στις ΗΠΑ και άλλα 20.000 σε 24 διεθνείς οργανισμούς εταίρους. Διαθέτει και σελίδα στο Facebook.

«Δεν είμαστε αντιεμβολιαστές και είμαστε ουδέτεροι για τα εμβόλια κατά του Covid», λέει η κ. Dressen. «Αλλά οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει, ώστε να μπορούν να θεραπεύσουν τους ασθενείς». Η κ. Dressen και άλλοι έχουν πιέσει το NIH, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να αναγνωρίσουν τα συμπτώματά τους, ώστε οι ασθενείς να μην αισθάνονται ότι τους αποφεύγουν και να έχουν την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται. 

Συνεντεύξεις με μέλη του React19 και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μοιράστηκαν μαζί μου δείχνουν ότι οι αρχές δημόσιας υγείας δεν ήταν διαφανείς σχετικά με αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι αξιωματούχοι εξέφρασαν ιδιωτικά την ανησυχία τους στους ασθενείς, αλλά κράτησαν τη γραμμή της σιωπής για το θέμα δημόσια και δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους να διερευνήσουν διεξοδικά τις παρενέργειες. Με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία Covid να έχει τελειώσει επιτέλους, ίσως αποκτήσουν την προσοχή που τους αξίζει.

Αλλά το NIH δεν έβγαλε τη λέξη. Η κα Dressen συνέχιζε να ενημερώνει τον Δρ Dr. Nath και τη βοηθό του κλινική ερευνήτρια, Farinaz Safavi, για τα συμπτώματά της. Παραπονέθηκε για το κόστος των θεραπειών της με ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη—2.200 δολάρια το μήνα από την τσέπη της. Είπε στον Δρ Nath ότι είχε επικοινωνήσει με αξιωματούχους του FDA, συμπεριλαμβανομένου του Peter Marks, επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικών Αξιολόγησης και Έρευνας, το οποίο επιβλέπει τα εμβόλια.

Οι υπάλληλοι της FDA, του είπε, έδιναν τα χρήματα στο NIH. «Εσείς και εγώ γνωρίζουμε ότι δεν είναι δίκαιο για τη μικρή ομάδα σας εκεί να αναλάβει όλους αυτούς τους ανθρώπους», έγραψε στις 16 Σεπτεμβρίου 2021, αναφερόμενη σε άλλους ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις μετά τον εμβολιασμό. «Υπάρχει κάτι που μου λείπει με αυτό; Ή σε κάποιον που θα έπρεπε να απευθύνω έκκληση εκεί στο NIH για να ενθαρρύνει περαιτέρω έρευνα; Χρηματοδότηση για τη φροντίδα;» 

Brianne Dressen

«Συνήθως, όταν κυκλοφορεί οποιοδήποτε φάρμακο, είναι ευθύνη του κατασκευαστή να διερευνήσει και να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες», απάντησε ο Δρ Nath. «Πού είναι οι κατασκευαστές εμβολίων σε όλο αυτό; Προσπαθήσατε να επικοινωνήσετε μαζί τους; Δεν μπορεί να είναι ευθύνη της κυβέρνησης να τους ακολουθήσει. Είναι μια κερδοσκοπική εταιρεία και θα πρέπει να είναι αυτοί που αναλαμβάνουν να πληρώσουν τις βλάβες. Δεν νομίζεις;»

Η κ. Dressen λέει ότι η AstraZeneca της πρόσφερε 1.243,30 δολάρια εάν συμφωνούσε να παραιτηθεί από «οποιεσδήποτε πρόσθετες αξιώσεις». Εκείνη το απέρριψε.

Η AstraZeneca λέει ότι η προσφορά ήταν αποζημίωση για ιατρικά έξοδα και εξετάσεις και όχι νομική διευθέτηση και οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονές της διαπίστωσαν ότι ο τραυματισμός δεν σχετιζόταν με το εμβόλιο. Το εμβόλιο του AstraZeneca δεν εγκρίθηκε ποτέ στις Η.Π.Α. (Ήταν στον Καναδά, την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο και χρησιμοποιείται ευρέως σε φτωχές χώρες.)

Άλλα μέλη του React19 με τα οποία μίλησα είπαν ότι δεν έλαβαν απαντήσεις από την Pfizer ή τη Moderna σχετικά με αναφορές ανεπιθύμητων συμβάντων που υπέβαλαν στις εταιρείες. Εκπρόσωπος της Pfizer είπε ότι «η ιατρική της ομάδα αξιολογεί και εξετάζει διεξοδικά την ιατρική τεκμηρίωση για να κατανοήσει περαιτέρω το συμβάν» και «οι αναφορές κοινοποιούνται τακτικά με τις ομοσπονδιακές και παγκόσμιες ρυθμιστικές και υγειονομικές αρχές για περαιτέρω εξέταση».

Η Moderna δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

Το Πρόγραμμα Αντιμετώπισης Τραυμάτων των ΗΠΑ, το οποίο καλύπτει εμβόλια και θεραπείες που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, έχει λάβει 11.686 αξιώσεις που σχετίζονται με τον Covid, μόνο 23 από τις οποίες έχουν κριθεί επιλέξιμες για αποζημίωση. Τα μέλη του React19 λένε ότι οι αξιώσεις τους είναι υπό εξέταση ή έχουν απορριφθεί.

Το φθινόπωρο του 2021, καθώς ορισμένοι Αμερικανοί αντιστάθηκαν στον εμβολιασμό, η κυβέρνηση Βiden έδωσε εντολή για εμβόλια για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και εργαζόμενους μεγάλων εταιρειών. Αν και γινόταν σαφές ότι τα εμβόλια δεν αποτρέπουν τη μόλυνση, οι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι οι εντολές ήταν απαραίτητες για τη διασφάλιση της «ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων».

Ταυτόχρονα, οι αξιωματούχοι του FDA και του NIH έλαβαν έναν αυξανόμενο αριθμό αναφορών για σοβαρές παρενέργειες—συμπεριλαμβανομένων των ιατρών που ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν.

Ο ένας ήταν η Danice Hertz, μια 66χρονη συνταξιούχος πλέον γαστρεντερολόγος στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Danice Hertz

Η Δρ Hertz έλαβε την πρώτη της δόση Pfizer στις 23 Δεκεμβρίου 2020. Μέσα σε 30 λεπτά, το πρόσωπό της άρχισε να καίγεται και να τσούζει, η όρασή της θόλωσε και έγινε λιποθυμία. Πήρε Benadryl και prednisone στο σπίτι της χωρίς αποτέλεσμα. Τις επόμενες 24 ώρες, εμφάνισε έντονο κάψιμο στο πρόσωπό της, μούδιασμα στο στόμα και στο τριχωτό της κεφαλής, πόνο στο στήθος, ζάλη, συσπάσεις και μια αίσθηση ότι όλο της το σώμα δονείται. «Πονούσα σε βαθμό που να ουρλιάζω δυνατά».

Επικοινώνησε με έναν νευρολόγο σε ένα τοπικό νοσοκομείο, ο οποίος ήταν σαστισμένος. «Ήμουν στο κρεβάτι για αρκετές εβδομάδες και μετά βίας μπορούσα να βγω έξω», λέει. Μετά από διαβούλευση με δύο δωδεκάδες γιατρούς σε όλη τη χώρα, διαγνώστηκε με νευροπάθεια μικρών ινών, εμβοές, δυσαυτονομία, POTS και σύνδρομο ενεργοποίησης μαστοκυττάρων, μια κατάσταση που προκαλεί σοβαρά αλλεργικά συμπτώματα που επηρεάζουν πολλά μέρη του σώματος.

Η Δρ. Hertz περνούσε τις μέρες της στο κρεβάτι ψάχνοντας στο διαδίκτυο για ιατρική εξήγηση: «Ήμουν απελπιστικά άρρωστη. Δεν μπόρεσα να πάρω ιατρική φροντίδα. Ήμουν αυτοκτονική κατά καιρούς. Πολλοί άλλοι το πέρασαν αυτό. Έγραψα αποχαιρετιστήρια γράμματα στην οικογένειά μου. Ήταν πολύ άθλιο να ζεις με αυτό».

Στις 4 Φεβρουαρίου 2021, σκόνταψε σε ένα άρθρο από το Neurology Today στο οποίο ο Anthony Fauci προσπαθούσε να διορθώσει την προηγούμενη σύστασή του ότι τα άτομα με ιστορικό συνδρόμου Guillain-Barré, μια σπάνια διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο νευρικό σύστημα, πρέπει να μην εμβολιαστείτε γιατί μπορεί να προκαλέσει υποτροπή. Αφού προκάλεσε αντιδράσεις από την ιατρική κοινότητα, ο Δρ Fauci ανακάλεσε τη δήλωσή του επειδή έρχονταν σε σύγκρουση με το CDC. «Μόλις βγήκαν οι συστάσεις του CDC, άρχισα να συμβουλεύω τους ανθρώπους σύμφωνα με τις συστάσεις. Έχω διορθωθεί», είπε στο Neurology Today.

Η Δρ Hertz ανάρτησε στην ενότητα σχολίων του άρθρου ότι ανέπτυξε σοβαρές παραθέσεις—καρφίτσες και βελόνες, ένα κλασικό σύμπτωμα του Guillain-Barré και άλλων νευρολογικών διαταραχών—30 λεπτά μετά τον εμβολιασμό. «Παρά τις πολλαπλές αναφορές μου στην Pfizer, το CDC και την FDA, κανείς δεν έχει αναγνωρίσει την επιπλοκή μου ούτε την έχει αναφέρει», έγραψε. «Αναρωτιέμαι πόσες άλλες περιπτώσεις υπάρχουν σαν τη δική μου». Ο FDA ανέφερε μια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου Johnson & Johnson και του συνδρόμου Guillain-Barré.

Λέει ότι υπέβαλε εννέα αναφορές στο Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίου ή Vaers, το κυβερνητικό σύστημα επιτήρησης που υποτίθεται ότι παρακολουθεί πιθανές παρενέργειες και «κανείς δεν έχει επικοινωνήσει ποτέ μαζί μου».

Υπέβαλε επίσης αναφορές στην Pfizer, η οποία λέει ότι δεν απάντησε.

Αλλά δύο εβδομάδες μετά τη δημοσίευση του σχολίου της στο άρθρο του περιοδικού, έλαβε ένα email από τη Sheryl Ruettgers, η οποία είχε παρουσιάσει παρόμοια συμπτώματα. Η κα Ruettgers είπε ότι υπέβαλε επίσης μια αναφορά Vaers και επικοινώνησε με τον Δρ Marks του Κέντρου Βιολογικών του FDA.

«Διάβασα ένα αντίγραφο από μια διαδικτυακή διάλεξη που δώσατε στις 29/1/2021, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή σας για την ιατρική ασφάλεια καθώς σχετίζεται με το εμβόλιο», έγραψε η κα Ruettgers στον Δr. Marks στις 21 Φεβρουαρίου. «Δεν μπόρεσα να λάβω απαντήσεις και έχω απογοητευτεί από την έλλειψη διαφάνειας, καθώς σχετίζεται με ανεπιθύμητες αντιδράσεις». Δεν έλαβε απάντηση.

Η Δρ. Hertz έλαβε σύντομα περισσότερα email, συμπεριλαμβανομένου ενός από την κα Dressen. Οργάνωσαν μια λίστα email και αργότερα μια ομάδα στο Facebook. Τον Μάρτιο η Δρ Hertz επικοινώνησε επίσης με τον Δρ Nath και έστειλε την εργαστηριακή της εργασία στο NIH για ανάλυση.

Η Δρ Safavi σημείωσε σε ένα email που της έστειλε ότι περισσότερες από 1.000 νευρολογικές παρενέργειες είχαν αναφερθεί στο Vaers, «αλλά για να τις παρουσιάσουμε στην επιστημονική κοινότητα πρέπει να συγκεντρώσουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε πριν τις στείλουμε».

«Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να ακολουθήσουμε επιστημονικά τον κατάλληλο δρόμο για να μπορέσουμε να προωθήσουμε αυτό το έργο προς τα εμπρός», έγραψε η Δρ. Safavi στις 17 Απριλίου 2021. Τους επόμενους μήνες, η Δρ. Hertz και η κα Dressen παρέπεμψαν μέλη της ομάδας στο NIH, του οποίου οι νευρολόγοι εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία ασθενών και τους βοήθησαν να λάβουν θεραπεία.

Ενώ οι επιστήμονες του NIH επικύρωναν ιδιωτικά τους τραυματισμούς τους που σχετίζονται με το εμβόλιο, οι αξιωματούχοι του FDA δεν τους είχαν αναγνωρίσει ακόμη. Στις 24 Μαΐου 2021, η κα Dressen έστειλε email στη Janet Woodcock, τότε εν ενεργεία επίτροπο του FDA, επισυνάπτοντας επιστολές από 17 άλλους ασθενείς που περιγράφουν λεπτομερώς τα προβλήματα του νευρικού συστήματος μετά τον εμβολιασμό.

Η Δρ Woodcock, απάντησε ειλικρινά: «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις εμπειρίες σας και αξιολογούμε όλες τις αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με τον εμβολιασμό. Θα συνεχίσω με άτομα που κάνουν έρευνα για αυτούς τους τύπους καταστάσεων». Και πρόσθεσε: «Σας ακούω και καταλαβαίνω ότι ζητάτε να δοθεί περισσότερη προσοχή σε αυτό που βιώνετε. Θα δω αν μπορούν να γίνουν περισσότερες μελέτες. Δεν είναι πραγματικά δυνατό να παρέχουμε καλή ιατρική περίθαλψη χωρίς να κατανοήσουμε τι συμβαίνει με τους ασθενείς».

Η αλληλογραφία μεταξύ των στελεχών του FDA και των μελών του React19 συνεχίστηκε. Η Δρ Woodcock απάντησε σε κάθε ένα από τα email της κας Dressen με συμπόνια και υποσχέσεις να ερευνήσει. «Πρέπει να επικοινωνήσω με ανθρώπους που μελετούν αυτό το θέμα», έγραψε στις 22 Ιουλίου 2021. «Ξέρω ότι πρέπει να σημειώσω πρόοδο σε αυτό και έχω συνεργαστεί με το Κέντρο Βιολογίας για αυτό το θέμα».

Ο Dr. Marks διαβεβαίωσε επίσης επανειλημμένα την κ. Dressen ότι η υπηρεσία ερευνούσε και ότι τα συστήματα αναφοράς της θα εντόπιζαν «σήματα ασφαλείας».

“Έχουμε ένα προσωπικό επιδημιολόγων στο FDA που συμμετέχει σε δραστηριότητες επιτήρησης ασφάλειας και αυτά τα άτομα το εξετάζουν”, έγραψε ο Dr. Marks στις 12 Νοεμβρίου 2021. “Αν και δεν μπορώ να σας δώσω οριστικό χρόνο για το πότε θα γίνουν, τελειώνοντας με τις αναλύσεις τους, σίγουρα θα σας ενημερώσω όταν ακούσω οτιδήποτε.”

Κουρασμένοι από την αναμονή, το React19 άρχισε να κάνει τη δική του έρευνα. Στις 9 Ιανουαρίου 2022, η κ. Dressen έστειλε στους αξιωματούχους του FDA ένα email με 850 αναφορές περιστατικών και άρθρα ιατρικών περιοδικών που σχετίζονται με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου. Σημείωσε ότι ο ευρωπαϊκός οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση των εμβολίων τον Οκτώβριο προσδιόρισε τις παραθέσεις ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου Pfizer.

«Ευχαριστώ πολύ για όλες αυτές τις πληροφορίες», απάντησε ο Δρ Marks«Το εκτιμούμε πραγματικά αυτό και θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε μέσα από τα έγγραφα και να επικοινωνούμε με τους ερευνητές για να κατανοήσουμε καλύτερα τα πράγματα».

Η κ. Dressen συνέχιζε να στέλνει στον Δρ. Marks δημοσιευμένες έρευνες για νευρολογικά ανεπιθύμητα συμβάντα και οΔρ. Marks συνέχισε να τη διαβεβαιώνει ότι ο FDA ερευνούσε. Οι ηγέτες του FDA συναντούσαν τακτικά μέλη του React19. «Λαμβάναμε τις προφορικές διαβεβαιώσεις ξανά και ξανά», λέει η Δρ Hertz.

Ανώτερος αξιωματούχος του FDA μου είπε ότι ο οργανισμός διαθέτει ισχυρά συστήματα επιτήρησης για τον εντοπισμό ανεπιθύμητων συμβάντων, συμπεριλαμβανομένης της νευροπάθειας με μικρές ίνες, αλλά ότι δεν έχει εντοπίσει αύξηση των νευρολογικών περιστατικών μεταξύ των ληπτών Pfizer και Moderna. «Για αυτά τα άτομα που επηρεάζονται, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να είμαστε δεκτικοί», είπε ο αξιωματούχος.

«Η FDA θέλει να λέει ότι δεν υπάρχει σήμα ασφαλείας στα δεδομένα της Vaers, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι πλήρες», λέει ο Joel Wallskog, μέλος του React19 που έκανε ορθοπεδική χειρουργική στο Ουισκόνσιν προτού εμφανίσει νευρολογική αντίδραση μετά από εμβολιασμό Moderna. 

Επειδή η Vaers βασίζεται στην αυτο-αναφορά, είναι τόσο υπο- και υπερσυμπεριλαμβανόμενη. Μερικοί άνθρωποι δεν αναφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες που πιθανότατα προκαλούνται από εμβόλια, ενώ άλλοι αναφέρουν συμβάντα που πιθανώς δεν είναι. Ο Δρ Wallskog λέει ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να έχουν εντολή να αναφέρουν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στη Vaers είτε πιστεύουν είτε όχι ότι το εμβόλιο ήταν η αιτία.

Οι ασθενείς μπορεί επίσης να αναφέρουν τα διάχυτα νευρολογικά συμπτώματά τους κάτω από διαφορετικές επικεφαλίδες, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο για τους υπαλλήλους δημόσιας υγείας να ανιχνεύσουν συνδέσμους. Ορισμένες αναφορές που οι ασθενείς ισχυρίζονται ότι έχουν υποβάλει επίσης δεν εμφανίζονται στη δημόσια βάση δεδομένων. Μια ανασκόπηση του React19 διαπίστωσε ότι το 12% των αναφορών Vaers που υποβλήθηκαν από μέλη είχαν διαγραφεί και το 22% δεν είχαν μόνιμο αριθμό αναγνώρισης, επομένως δεν ήταν ορατές δημόσια.

Ένας εκπρόσωπος του CDC λέει ότι «όλες οι αναφορές στη Vaers είναι διαθέσιμες στο κοινό και μπορούν να εξεταστούν», αλλά «λόγω απορρήτου και εμπιστευτικότητας, το CDC δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ποιες αναφορές έχουν ελεγχθεί και τι αποκάλυψε η αναθεώρηση». Για αναφορές που ταξινομούνται ως σοβαρές, λέει το CDC, ζητά και εξετάζει όλα τα διαθέσιμα ιατρικά αρχεία.

Ως «σοβαρό» ορίζεται ο θάνατος, η απειλητική για τη ζωή ασθένεια, η νοσηλεία ή η παράταση της νοσηλείας, η μόνιμη αναπηρία, οι συγγενείς ανωμαλίες. Μια παρουσίαση του CDC στις 26 Ιανουαρίου 2023, έδειξε ότι 883 αναφορές Vaers για «πόνο στα άκρα» μετά από δισθενείς ενισχυτές Moderna και Pfizer κατηγοριοποιήθηκαν ως μη σοβαρές.

«Η Vaers δεν έχει σχεδιαστεί για να προσδιορίζει εάν το εμβόλιο προκάλεσε την αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια», λέει ο εκπρόσωπος του CDC. «Ο προσδιορισμός της αιτίας των σοβαρών ανεπιθύμητων συμβάντων γίνεται από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης».

Αλλά τα μέλη του React19 λένε ότι το CDC δεν έδωσε συνέχεια στις καταγγελίες τους.

Οι γιατροί είναι συνήθως απρόθυμοι να αποδώσουν μια σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια σε ένα εμβόλιο, εκτός εάν η FDA και το CDC επικυρώσουν τη συσχέτιση.

Περισσότερες από 600 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Pfizer και Moderna έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ.

Η κ. Dressen λέει ότι οι επιστήμονες του Ινστιτούτου σταμάτησαν να αλληλογραφούν με μέλη του React19 στα τέλη του 2021. «Συγγνώμη, δεν έχουμε καμία κλινική δοκιμή για τέτοιες επιπλοκές που σχετίζονται με το εμβόλιο. Είναι καλύτερο για τέτοιους ασθενείς να λαμβάνουν περίθαλψη από τους τοπικούς γιατρούς τους», έγραψε ο Dr. Nath στην κυρία Dressen στις 15 Δεκεμβρίου 2021.

Το NIH λέει ότι το FDA και το CDC είναι καλύτερα σε θέση να αντιμετωπίσουν ερωτήσεις και ανησυχίες σχετικά με πιθανές παρενέργειες του εμβολίου και ότι το κλινικό του κέντρο είναι ένα ερευνητικό νοσοκομείο και όχι ένα ιατρικό κέντρο ρουτίνας.

Οι αξιωματούχοι του FDA συνέχισαν να συναντώνται και να αλληλογραφούν τακτικά με τα μέλη του React19 μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο. Ακόμη δεν έχουν προειδοποιήσει το κοινό για πιθανές νευρολογικές επιπλοκές που σχετίζονται με το εμβόλιο. «Η FDA μας έχει δώσει πολλές, πολλές υποσχέσεις και νομίζω ότι έχουν ακολουθήσει μία ή δύο», λέει η κ. Dressen.

Οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας, προσθέτει, έχουν παραπλανήσει το κοινό ισχυριζόμενοι ότι διαθέτουν ένα ισχυρό σύστημα για τον εντοπισμό σπάνιων ανεπιθύμητων συμβάντων από το εμβόλιο: «Πίστεψα ότι αυτά τα προγράμματα που λένε στο κοινό υπάρχουν, αλλά δεν είναι έτσι».

Οι αξιωματούχοι μπορεί να ανησυχούν ότι η αναγνώριση σοβαρών παρενεργειών θα πυροδοτήσει την αντίθεση και τον δισταγμό του εμβολίου. Αλλά η έλλειψη διαφάνειας μπορεί μόνο να τροφοδοτήσει τη δυσπιστία του κοινού. Και η έλλειψη αναγνώρισης «μας έχει αφήσει ως περαιτέρω παράπλευρη ζημιά από την πανδημία», λέει η κ. Dressen.

Ένα κέρδος είναι ότι η υπεράσπιση δίνει νόημα στις ζωές εκείνων που έχουν πληγεί. «Δούλευα 12 έως 14 ώρες τις μέρες ως γιατρός», λέει η Δρ Hertz .

«Τώρα έχω μια νέα δουλειά—να συνηγορώ για τους τραυματίες, να τους βοηθήσω να λάβουν ιατρική φροντίδα και θεραπεία. Οι άνθρωποι επικοινωνούν μαζί μου καθημερινά. Έτσι νιώθω ότι βοηθάω και χρησιμοποιώ το ιατρικό μου υπόβαθρο για να βοηθήσω τους ανθρώπους. Αυτή η νέα δουλειά ειλικρινά μου έσωσε τη ζωή»

kourdistoportocali.comLoading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr