ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΚΟΣ : ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΚΟΣ. - 22 Δεκ 2021 - 10:27

Όλοι οι χριστιανοί και πάλι φέτος, μαζί με τις καμπάνες που θα ηχήσουν χαρμόσυνα αναγγέλοντας τη γέννηση του Χριστού μας, θα φέρουν στη μνήμη τους τον Ύμνο των Αγγέλων και θα ακούσουν από τους καλίφωνους ψαλτάδες στις εκκλησιές το << Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης Ειρήνη εν ανθρώποις Ευδοκία>>. Προς Δόξα του Θείου Βρέφος που θα φέρει στον κόσμο την ελπίδα, την ειρήνη,  την απολύτρωση και θα μας ελευθερώσει από την μοναξιά και τον φόβο και που μαζί με τον κόσμο και οι <<οι ουρανοί αγάλλονται και χαίρει η φύση όλη>>. Ακόμη και η 40μερη νηστεία που προηγείται των Χριστουγέννων, αποβλέπει στην προετοιμασία των Χριστιανών να αποδεχθούν στην ψυχή τους την Θεία Γέννηση του Χριστού μας και να μετατρέψουν την καρδιά τους σε φάτνη!

Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες και προφητείες από τους αρχαίους χρόνους  και τον κόσμο εκείνης της προ Χριστού εποχής, ότι κάποιον περίμεναν να έρθει από τον ουρανό για να λυτρώσει τον κόσμο από την ανηθικότητα, την ειδωλολατρία και τα πολλά κακά που μετέφεραν οι άνθρωποι από τους πρωτόπλαστους Αδάμ  και Εύα διάσπαρτες σε διάφορους λαούς, όπως : τους Έλληνες, τους

Πέρσες,τους Ινδούς, τους Κινέζους τους

Μεξικάνους, τους Περουβιανούς, τους Αιγυπτίους. Σίγουρα σε κάποιους ναούς μας εντυπωσιάζουν οι απεικονίσεις του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και μάλιστα οι τοιχογραφίες τους παρουσιάζουν ως προδρόμους του χριστιανισμού, αν και τότε οι περισσότεροι στην Ελλάδα πίστευαν στο δωδεκάθεο. Όπως στη Μονή Φιλανθρωπηνών στα Γιάννενα, στην τράπεζα της Μονής Διονυσίου στο Άγιο Όρος και αλλού. Έτσι ο Πλάτωνας στην Πολιτεία του μιλάει για την<< Σταύρωση του χριστού, τις ταπεινώσεις, τους εξευτελισμούς και τον μαρτυρικόν θάνατον επί του υψηλού ξύλου>>(Πλάτωνος, Πολιτεία Β΄). Ο Σωκράτης επίσης μας λέγει: <<Αναμείνατε μέχρι την ώρα που ο Θεός θα σας στείλει κάποιον άλλον για να ενδιαφερθεί για σας>>.Ομοίως ο Αριστοτέλης μιλώντας για το Θεό λέγει: <<Ακατάβλητος φύσις Θεού θα γεννηθεί που δεν έχει αρχή.  Από αυτόν λοιπόν αποκτά την ουσία ο παντοδύναμος Λόγος>>.Για μία ακόμη φορά ο Σωκράτης στο έργο του Πλάτωνα <<Φαίδρος>> κάνει λόγο για την Σίβυλλα της Κυμαίας που προφητεύει τα εξής:<<Στα έσχατα χρόνια θα έρθει κάποιος άσιμος από τον ουρανό και από τις λαγόνες της παρθένου Μαρίας, θα ενδυθεί θνητή μορφή και θα γεννηθεί ως παιδί, με παρθενικό τοκετό>> Σημ. Οι Σίβυλλες ήταν μάντισσες της αρχαιότητας κατά το πρότυπο της Πυθίας που έπεφταν σε έκσταση και προφήτευαν!

Μέσα στην αντάρα και τη σκοτεινιά των ημερών μας, η Γέννηση του Θείου Βρέφους είναι μια νέα ελπίδα για τον χριστιανισμό και μια απολύτρωση για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι η αρχή μιας καινούργιας ζωής και ενός καινούργιου κόσμου. Με την γέννησή Του ο Χριστός ήρθε να φωτίσει τις ψυχές των ανθρώπων και να τις κάνει: φωτεινές, ειρηνικές, ελεύθερες και ελπιδοφόρες… Να τις λυτρώσει και να τις γεμίσει αγαθοσύνη, καλοσύνη, επιείκεια, συγγνώμη, πολιτισμό και μεγαλείο. Και γιατί όχι η Γέννησή Του είναι ελπίδα<<ζωής και ειρήνης>.

Μέσα στην αντάρα και τη σκοτεινιά γεννιέται ο Τρυφερός Κρίνος, στη Θεία Σπηλιά όπου άστραψε το προαιώνιο φως. << Και όμως ο προαιώνιος Λόγος του Θεού γεννιέται, άστεγος και άοικος άνθρωπος σε σπήλαιο και τοποθετείται ως βρέφος σε φάτνη>> μας σημειώνει ο Γρηγ. Παλαμάς. Όχι σε πολυτελή φάτνη αλλά σ¨ ένα ταπεινό στάβλο λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο γεγονός της ιστορίας της ανθρωπότητας, η Γέννηση του Χριστού. Η έλευση του Θεανθρώπου, που άνοιξε τον δρόμο της σωτηρίας, της ταπείνωσης, της ελπίδας της λύτρωσης και χάρισε στην ανθρωπότητα το αιώνιο φως της αγάπης, της ειρήνης και της αλήθειας..

Αιώνες τώρα η Γέννηση του Χριστού προκαλεί λυτρωτικά την ανθρώπινη σκέψη, μεταφέροντας μήνυμα ειρήνης και αγάπης για να αφυπνισθούμε και να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Είναι μια αναγγένηση του ανθρώπου για να αρχίσει μια καινούργια νέα ζωή με ανοιχτή καρδιά και αγάπη χωρίς όρους. Η Γέννηση του Χριστού μας σημαίνει γέννηση της ανθρωπιάς και της ελπίδας μέσα στο απογοητευμένο  και απελπισμένο κόσμο μας. Φέρνει ένα μήνυμα λυτρωτικό, ελπιδοφόρο, ανθρώπινο, ειρηνικό ενάντια  στο <<πλαστικό>> θρησκευτικό διάκοσμο της εμπορικής εκμετάλλευσης και του θρησκευτικού βερμπαλισμού. Ενάντια στην πρόκληση της καταναλωτικής βουλιμίας και απληστίας που  κωφεύει στα εκατομμύρια των φτωχών, δυστυχισμένων και εξαθλιωμένων ανθρώπων, τα άρρωστα παιδιά και αδιαφορεί για τις γενοκτονίες των λαών και τις εμφύλιες διαμάχες. Κατόρθωσε ο άνθρωπος σήμερα να αλλάξει με την συμπεριφορά του, την ακλόνητη και σταθερή πίστη του που είχε κάποτε με το να αφήνει το κάθε λογής καλικάτζαρο να μπαινοβγαίνει ανενόχλητα στο σπίτι του και να αλωνίζει…….. καταστρέφοντας και παρασύροντας πολλές ψυχές στον όλεθρο. Αδιαφορει για την ειρήνη που ειδικά σήμερα δοκιμάζεται, σε πολλές περιοχές του κόσμου, όσο ποτέ άλλοτε. Εξάλλου λίγες ημέρες έχουν περάσει από την τελετή παράδοσης της προεδρίας της Καγκελαρίας από την Φράου Μέρκελ στην Γερμανία και προκάλεσε ανατριχίλα στον κόσμο, το γεγονός της παρουσίασης των σκελετών των φαντασμάτων του Χίτλερ να βγαίνουν από τα συρτάρια εν είδη πυρσών βηματισμών SS, ναζιστικά κράνη κ.λ.π. χωρίς να κρύβονται καθόλου, θυμίζοντάς μας τον Μπέρτολτ Μπρεχτ να λέει: <<Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. Η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό>>. Οι νεκροί της ναζιστικής θηριωδίας ετοιμάζονται να σηκωθούν από τους τάφους των. Λαμβάνοντας υπόψη και την αναβίωση του άξονα Γερμανίας – Τουρκίας, ως και τον αντικομμουνισμό  που άρχισε να καλλιεργείται στην Ευρώπη, κάνουμε την απλή σκέψη, μήπως κυοφορείται ήδη το Δ΄Ράϊχ; Γιατί το Δ΄οικονομικό Ράϊχ το νιώσαμε με τα μνημόνια που σύμπαντες οι περισσότεροι πολιτικοί μας τότε τα ψήφισαν, υπακούοντας τυφλά στις εντολές των Γερμανών!

Συνέπεια των πολλών προβλημάτων όπως τα ζούμε σήμερα, είναι να μην υπάρχει χώρος μέσα στις καρδιές μας για τα μηνύματα του Χριστού. Η καταναλωτική κοινωνία μας μέσω της τεχνολογίας και των μαζικών μέσων παραπληροφόρησης και αποχαύνωσης καλλιεργούν έντεχνα την αποξένωση από τον Χριστό και χύνουν το δηλητήριο της αποχριστιανοποίησης από την κοινωνία μας. Παντού γύρω μας επικρατεί η ύλη, το ψέμα, βασιλεύει η αδικία και κυριαρχεί το σκοτάδι. Στο όνομα του <<αγίου Μαμαινά>>αρχές και αξίες ποδοπατήθηκαν. Η λατρεία του εγκληματικού Εγώ και η αδιαφορία του Εμείς έγινε κανόνας. Γίναμε θεατές πριν λίγες ημέρες οκτάχρονου παιδιού να είναι μπλοκαρισμένο σε μία ηλεκτρική πόρτα εργοστασίου και να περνούν από μπροστά τόσοι εργαζόμενοι εκεί στους κυλινδρόμυλους στον Πειραιά και κανείς να μην ενδιαφέρεται να το ελευθερώσει και το αγγελούδι έσβησε και χάθηκε από κοντά μας!

Μήπως τελικά πέρασε η εποχή που όλη η γειτονιά έτρεχε να βοηθήσει τον άρρωστο, τον γέροντα της μοναξιάς, τον ορφανό,τον πεινασμένο; Κλειστήκαμε στον εαυτό μας και ζούμε πλασματικά <<ευτυχισμένοι>>στα όρια του διαμερίσματος ξένοι μεταξύ μας, μπροστά σε μια τηλεόραση και ενός ψυγείου, ζώντας πάντα μέσα στην ανασφάλεια του αύριο. Δεν γνωρίζουμε καν τον διπλανό μας και πολλές φορές ακούμε από τα δελτία ειδήσεων μοναχικούς ανθρώπους να φεύγουν από τη ζωή και κανένας δεν τους πήρε<<χαμπάρι>>και η δυσοσμία τελικά αποκάλυψε την μάταιη ύπαρξή τους. Και αυτό γιατί και αν οι στέγες μας είναι τόσο κοντά, οι καρδιές μας είναι τόσο απόμακρες. Έτσι η ανθρώπινη μοναξιά τείνει να γίνει συνήθεια και η απομόνωση δυστυχία! Η μεγαλύτερη δυστυχία στο άνθρωπο και το χειρότερο συναίσθημα είναι να νιώθει κάποιος εγκαταλελειμμένος.  Η εσωτερική μοναξιά είναι σήμερα το μυστικό και ενδόμυχο δράμα της ανθρώπινης ψυχής. Με μελαγχολική κραυγή ο τραγικός Νίτσε φωνάζει:<<Ω μοναξιά πατρίδα μου!>> Γι¨αυτό και η εποχή μας χαρακτηρίζεται αιώνας μοναξιάς και η μοναξιά <<αρρώστια της εποχής>>. Αρρωσταίνουν οι ψυχές γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να κοιταχτούν κατάματα, να συνομιλήσουν, να χαμογελάσουν πραγματικά ο ένας στον άλλον.

Μοναξιά μέσα στο θόρυβο. Μοναξιά μέσα στην πολυκοσμία. Λείπει το αίσθημα της φιλίας. Κλεινόμαστε όλο και πιο συχνά μέσα στο καβούκι μας. Τυλιγμένοι μέσα στο μανδύα μιας βαθιάς σιωπής, δεν επικοινωνείς και σιγά-σιγά σε κατακλύζει η ματαιότητα και η απαισιοδοξία. Οι της Τρίτης ηλικίας μέσα στους οίκους ευγηρίας που έχει σταματήσει το ρολόι του χρόνου και ζουν με τις αναμνήσεις του παρελθόντος και στο τέλος πεθαίνουν μόνοι και έρημοι.

Μέσα στις ΜΕΘ οι άρρωστοι με τον κορωνοϊό πεθαίνουν μόνοι, χωρίς κάποιο δικό τους χέρι να είναι δίπλα τους, αγνοούμενοι  στη μοναχική τους πορεία που ξεκίνησε  από τον φόβο της μετάδοσης της πανδημίας του αιώνα στις μέρες μας. Εκεί μέσα στις ΜΕΘ λείπουν οι εντατικολόγοι γιατροί που θα γιάνουν τον πόνο και θα πιάσουν τον πραγματική ανάγκη του κάθε αρρώστου, της πανδημίας του αιώνα. Δυστυχώς τα μνημόνια και η αναστολή λειτουργίας των πεπειραμένων υγειονομικών μας στερεί το είδη γερασμένο και ταλαιπωρημένο σύστημα  υγείας και τα Νοσοκομεία μας από το πολύτιμο ιατρικό κεφάλαιο!

Μέσα από την ταπείνωση του Χριστού, που αν και Θεός γεννήθηκε μέσα σε μια απλή φάτνη που ζούσαν τα άδολα ζώα, πρέπει να περάσει και η δική μας ταπείνωση. Αλήθεια το χρυσοστόλημα ένδυμα της ταπεινώσεως εμείς το πιστεύουμε,το φοράμε; Αυτός που έχει αληθινή ταπείνωση, πιστεύει ότι είναι ο μεγαλύτερος των αμαρτωλών και γι¨αυτό τον τιμά ο Θεός. Ο Θεός στους ταπεινούς  δίνει όλη τη Χάρη και τους προσκυνά όλη η Κτίσης. Τους ευλαβούνται  οι άνθρωποι και τους υπηρετούν ακόμη και τα θηρία. Προσεύχεται πραγματικά ο ταπεινός και να το θαύμα της ειρήνης στην οικογένεια! Προσεύχεται ο ταπεινός και να το θαύμα της θεραπείας του καρκίνου!  Με τις προσευχές των ταπεινών ανθρώπων  και των αφανών αγίων μας σώζεται ο κόσμος, σωζόμαστε όλοι μας!

Άλλη είναι η ταπείνωση που προέρχεται από τον φόβο προς τον Θεό και άλλη αυτή  που γεννάται από απέραντη αγάπη προς τον Θεόν, εξ΄όλης της ψυχής,της καρδίας, της ισχύος και της διανοίας. Η πρώτη γεννάται από τον φόβο και εξακολουθεί καθημερινά να παλεύει με τα πάθη, τη σάρκα,τον διάβολο, τον κόσμο της κακίας που προσπαθούν να μας επιβάλλουν με τη Νέα Τάξη Πραγμάτων και που ασφαλώς <<ποντάρουν στο φόβο μας>>, όπως έλεγε και ο μακαριστός Χριστόδουλος για να επιτύχουν στα σχέδιά τους με την επιβολή αντιδημοκρατικών νόμων, του χαράγματος και αργότερα του Αντίχριστου, σύμφωνα με τα σχέδια του Παγκόσμιου Σιωνισμού του 1865 που θεσπίστηκαν στην Πράγα με τα πρωτόκολλα. Να τι μας λέει η αποκάλυψη από τον αγαπητό και Θεοφόρο μαθητή του Χριστού μας Ιωάννη στο (κεφ.ιγ16-18) για τους νέους τρόπους συναλλαγών που ετοιμάζεται να θεσπίσει η Ε.Ε. <<Και ποιεί πάντας τους μικρούς και τους μεγάλους και τους πλούσιους και τους πτωχούς και τους ελευθέρους και τους δούλους, ίνα δώσουσιν αυτοίς χάραγμα επί της χειρός αυτών της δεξιάς ή επί των μετώπων αυτών, και ίνα μη τις δύναται αγοράσαι ή πωλήσαι ει μη ο έχων το χάραγμα, το όνομα του θηρίου ή τον αριθμόν του ονόματος αυτού. Ώδε η σοφία εστίν ο έχων νουν ψηφισάτω τον αριθμόν του θηρίου, αριθμός γαρ ανθρώπου εστί και ο αριθμός αυτού χξς΄(666)>>. Και σε ελεύθερη μετάφραση: << Κάθε άνθρωπος επί της γης, θα λάβει ένα αριθμό ιδικόν του. Τον αριθμόν αυτόν θα δώσει το ηλεκτρονικό μας σύστημα σε κάθε πολίτη. Και επί τη βάσει αυτού του αριθμού θα μπορεί κανείς να αγοράζει και να πωλεί, καθώς επίσης θα δύναται να συναλλάσσεται εις τον οικονομικό τομέα. Ο αριθμός  θα είναι αόρατος και θα τίθεται εις το μέτωπον ή εις την παλάμην της χειρός του ανθρώπου,δια της χρήσεως ακτίνων Λέϊζερ! με μορφή: (bar code)>>. Η τελευταία παράγραφος δηλώθηκε (επαναλήφθηκε) το 1988 από τα επίσημα χείλη Ευρω-παίου αξιωματούχου. Ήδη οι Κινέζοι έριξαν την ιδέα και στη Σουηδία άρχισαν οι πρώτες εφαρμογές! Ο μεγάλος αδελφός επί το έργο! Ο προσωπικός έλεγχος των πάντων πλησιάζει! Θα ελέγχουν και το νου μας, μπαίνοντας στο DNA του κάθε ανθρώπου, με το προαναφερόμενο σφράγισμα με ειδικό μικροτσίπ μέσα στο σώμα μας, για να μην χάνεται!

Η δεύτερη ταπείνωση προέρχεται αποκλειστικά από την απέραντη αγάπη προς τον Θεόν και αποκτά η ψυχή σιγά- σιγά το ενέχυρον της Αγίας Τριάδος που θα κοσμίσει διαχρονικά την θριαμβεύουσα Εκκλησία!  Μήπως είναι καιρός να σταυρώσουμε το Εγώ μας, μέσα από την συνείδησή μας, έστω και μέσα από την εκκλησία στις διαπροσωπικές σχέσεις μας, για να μην παραμείνη άγευστη η ζωή μας στις επιταγές του Αγίου Πνεύματος; Ακόμη και ο πρώτος πολίτης της χώρας, η πρόεδρος της Δημοκρατίας κυκλοφορεί με σύντροφο και όχι με σύζυγο! Προωθεί την ομοφυλοφιλία σε μικρούς μαθητές  και νοιάζεται τόσο πολύ για την αφομοίωση των μεταναστών, αποστρέφεται εμφανώς την ορθοδοξία και δείχνει ασέβεια προς τα εθνικά σύμβολα!

Λίγα λόγια για τους εκκλησιαστικούς μας ηγέτες που απέτυχαν παταγωδώς με την πανδημία γιατί ταυτίστηκαν με την κάστα των Φαρισαίων και υποτιμήθηκαν πλέον στα μάτια των χριστιανών!  Ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής Κ. Καβάφης μας λέει χαρακτηριστικά: <<Η σιγή είναι βαρεία νόσος, σκιά και νυξ! Ο λόγος είναι αλήθεια, ζωή, αθανασία>>. Σεβαστοί ιεράρχες, αν και ο λαός, σας είχε πάντα πολύ ψηλά στην πνευματική συνείδηση και εκτίμηση, όταν σταματούν οι Ύμνοι και τα Μεγαλυνάρια, όπως και οι πάσης φύσεως υποκλίσεις και μείνετε μόνοι στην απέραντη σιγή της εκκλησίας κάνετε και λίγο αυτοκριτική στον εαυτό σας! Οι περισσότεροι ιεράρχες γίνατε υπόδουλοι του Καίσαρα! Γιατί:

Γίνατε όργανα της πίεσης των πολιτικών, που δεν συγκαταλέγονται μέρος αυτών και πολύ στον πιστό λαό.

Ανοίξατε τις πύλες των ναών στην εκτελεστική εξουσία, για να μας θυμίσουν για μία ακόμη φορά την Γερμανική Κατοχή και την Τουρκοκρατία.

Υποβιβάσατε πολύ χαμηλά την εκκλησία ως θεσμό στη συνείδηση του ποιμνίου σας με την εκκοσμίκευση!

Ούτε λίγο ούτε πολύ αλλάξετε τον αγιασμό με ψεκαστικά σκευάσματα και σταματήσατε τις παραδοσιακές λιτανείες, την διέξοδο των πιστών στις συμφορές που συνέβαιναν τα παλιά χρόνια από τις θανατηφόρες πανδημίες, ξηρασίες κλπ, γιατί ούτε και σεις πιστεύετε

στη παρεμβατική Θεία Χάρη του Ιησού Χριστού μας! Και το βασικότερο από όλα, οι περισσότεροι ευθυγραμμιστήκατε με ένα ακόμη πειραματικό εμβόλιο και προτρέψατε τον λαό να γίνει πειραματόζωο σε μια απλή πανδημία, γιατί προφανώς πιστεύετε στην ΝΤΠ και στα πειθήνια όργανά της, ότι δήθεν κόπτονται για το καλό μας! Δηλαδή να γίνουν πράξη τα έργα του διαβόλου! Και  που δυστυχώς φέρονται σαν… …δαιμονισμένοι! με τις απειλές, τους ωμούς εκβιασμούς και τις δικτατορικές αντιλήψεις και που τείνουν να δημιουργήσουν εκρηκτικό φορτίο και κλίμα εμφύλιας σύρραξης, κάνοντας το άσπρο μαύρο και το ψεύδος ως αλήθεια! Καθόσον αυτοί οι ίδιοι κατασκεύασαν την πανδημία για να: 1-ενισχύσουν τους ισολογισμούς στις εταιρείες τους. 2- Για να μειώσουν τον πληθυσμό της γης. 3-  Για να απαλύνουν τα έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων με την μείωση του μέσου προσδόκιμου όρου ζωής των ασφαλισμένων! Τέλος το πρόβλημα με τον covid-19 φαίνεται να είναι πολιτικό και οικονομικό και όχι αυτό κάθε αυτό ιατρικό! για πολλούς λόγους και χρειάζεται ειδική ανάλυση, σε κάποια άλλη στιγμή! Αποτέλεσμα: με τις μασκοφορίες και τις αστυνομικές απαγορεύσεις απομακρύνατε τον λαό και ειδικά τους νέους από του να εκκλησιάζονται. Άδειασαν στην κυριολεξία οι εκκλησίες από το Χριστεπώνυμο ποίμνιο σας! Αλήθεια τι ωραίο θέαμα να κοινωνεί ο ιερέας τον πιστό με την Θεία Κοινωνία (το σώμα και αίμα του Χριστού)και να φοράει μάσκα! Απομειώσαται τη δύναμή σας και παραδώσατε την ιερή σας εξουσία αμαχητί μπροστά σε μια απλή υπουργική απόφαση! Και μην ξεχνάτε: Ο ερχομός του Χριστού μας στη γη είχε απώτερο σκοπό να αφυπνίσει τον ανθρώπινο νου και να του συστήσει τον Πατέρα Του και Κύριό μας.

Δυστυχώς ο τόπος είναι γεμάτος από άλλους επισκέπτες, με άλλες μέριμνες και άλλες φροντίδες. Ζούμε σε μια εποχή του κατακλυσμού του λόγου, του άρριζου, του άσκεπτου, του περιττού, του εφήμερου, του θνησιγενούς. Απουσιάζουν τα πρότυπα που θα ερμηνεύσουν κάθε δημιουργικό κύτταρο. Δυστυχώς το άγχος και η καταναλωτική κοινωνία απομάκρυνε τους ανθρώπους από τον φωτισμό Εκείνου, ενώ οι καμπάνες κτυπούν ραγισμένες καλώντας τους αλλοτριωμένους χριστιανούς στη Γέννηση του Θείου Βρέφους, πολλοί επιστρέφουν εξαντλημένοι από την νυχτερινή διασκέδαση με <<Χριστούγεννα χωρίς Χριστό>>. Την ίδια στιγμή που έξω υπάρχουν άνθρωποι και παιδιά χωρίς οικογένεια, χωρίς στέγη, χωρίς ζεστό φαγητό και οδηγούνται στα ναρκωτικά, την εγκληματικότητα και τις ψυχικές παθήσεις.

Την στιγμή που θα ακούγεται μέσα στις εκκλησιές το: << Η Παρθένος σήμερον τον προαιώνιον Λόγον, εν σπηλαίω έρχεται αποτεκείν απορρήτως. Χόρευε η οικουμένη ακουτισθείσα….Η γέννησή σου Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτειλε τω κόσμω….Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει και η γη το σπήλαιον….Άγγελοι μετά ποιμένων δοξολογούσι…>>, ας μην ξεχνάμε όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας που έχουν την ανάγκη μας. Τα συναισθήματά μας να μας οδηγήσουν εκεί που ο πόνος έχει φωλιάσει!  Τότε βιώνουμε το αληθινό πνεύμα των Χριστουγεννων. Τότε η αναμονή των Χριστουγέννων ζεσταίνει τις καρδιές όλων μας και τυχόν διαφωνίες  μοιάζουν να λύνονται δια μαγείας.

Τα Χριστούγεννα γεννιέται ο ήλιος της Δικαιοσύνης που είναι ο φορέας αλήθειας και ζωής για όλους τους ανθρώπους, γιατί <<δι¨ημάς εγεννήθη παιδίον νέον, ο προ αιώνων Θεός>>. Το άστρο της Βηθλεέμ ας γίνει δρομοδείκτης σπάζοντας το  κέλυφος της μοναξιάς και τον φόβο από την πανδημία του κορωνοϊού, των εμβολίων και του αύριο, αλλά και του εαυτού μας λύνοντας τα δεσμά του εγωκεντρισμού και λαμπρός φάρος στην σκοτεινή και ταραγμένη θάλασσα με τα προβλήματα και τον φόβο των ημερών μας. Ας προβληματιστούμε λίγο από τις ειδήσεις των ημερών μας για τον <<σχολικό εκφοβισμό>> που τείνει να γίνει μάστιγα στο σχολικό περίβολο με τις διάφορες συμμορίες ανηλίκων. Ας αναλάβουν οι γονείς τις ευθύνες τους. Ας αναλάβει επιτέλους και η πολιτεία τις δικές της ευθύνες που της αναλογούν. Νόμοι υπάρχουν! Εφαρμογή και μάλιστα δρακόντια έχουν;

Νοερά και ταπεινά ας πάμε στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, ας σκύψουμε και στο σπήλαιο της ψυχής μας, ας πάμε και στην Εκκλησία τα Χριστούγεννα τουλάχιστον και ας πάρουμε μέσα μας τον Σωτήρα του κόσμου, τον Φιλάνθρωπο Χριστό μας, για να μας απαλλάξει από την τρέλα και την μανία των ημερών μας και να μας δώσει ειρήνη, καλοσύνη, αγάπη, δύναμη και χαρά. Έτσι ώστε να κοιτάζουμε πιο καθαρά εντός μας, βλέποντας ανθρώπινα και τον δεινοπαθούντα πλησίον που είναι άνοιγμα ζωής, με ανοιχτή καρδιά και αγάπη χωρίς όρους  για ειρηνικά και χαρούμενα Χριστούγεννα! << Χρόνια πολλά, χρόνια καλά, χρόνια ευτυχισμένα και χρόνια υγείας σε όλους μας>>.

Δεκέμβριος 2021   

Ιωάννης   Καλάκος.

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr