ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Καλεντερίδης : Τελικά ο Ερντογάν «θα γλύψει εκεί που έφτυνε;» – Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ. - 12 Απρ 2020 - 17:10

Προς “πάγωμα” οι S-400 και “ξεπάγωμα” τα F-35 και οι Patriot

Του Σάββα Καλεντερίδη

Η κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι καλή, κυρίως για τον Ερντογάν. Είχε συλλάβει ένα πραγματικά φαραωνικό σχέδιο για την μετατροπή της Τουρκίας σε παγκόσμια δύναμη, μια από τις 5-6 χώρες του κόσμου, που θα όριζαν για τους επόμενους αιώνες την πορεία του πλανήτη γη.

Αν ανατρέξει κανείς σε δημοσιεύματα που αφορούν το Σχέδιο «Στρατηγική Αποστολή της Τουρκίας 2023» (TSV 2023, www.tsv2023.org) θα μπορέσει να δει ποιοι ήταν οι βασικοί πυλώνες του φιλόδοξου αυτού σχεδίου.

Να σημειωθεί ότι το 2023 είναι έτος προεδρικών εκλογών και ο Ερντογάν φιλοδοξούσε με την ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου, να επανεκλεγεί πανηγυρικά, για να συνεχίσει να υπηρετεί τη «Στρατηγική Αποστολή» της Τουρκίας, που θα ήταν ηγέτιδα και προστάτιδα δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου και μια από τις μεγάλες δυνάμεις που θα όριζαν και θα καθόριζαν την τύχη και την πορεία του πλανήτη.

Το 2020, μόλις τρία χρόνια πριν τις προεδρικές εκλογές και την καταληκτική χρονολογία του φιλόδοξου σχεδίου, τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον Ερντογάν. Το κατά κεφαλήν εισόδημα του πολίτη της Τουρκίας, που στόχος του φιλόδοξου σχεδίου TSV 2023 ήταν το έτος 2023 να φθάσει τα 25 χιλιάδες δολάρια, το 2019 έπεσε στα 9.127 δολάρια, από τα 12.480, που είχε φθάσει το 2013. Δηλαδή, σήμερα το κατά κεφαλήν εισόδημα του πολίτη της Τουρκίας είναι ίδιο με του έτους 2007, ενώ αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο το 2020!

Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν να αναφερθούν, που δείχνουν ότι οι στόχοι του TSV 2023 είναι ανέφικτοι, όμως δεν είναι αυτό το θέμα αυτού του άρθρου.

Το θέμα μας είναι και πάλι οι S-400, μια που από την πορεία του θέματος αυτού, θα εξαρτηθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ένα ζήτημα που είναι καίριο και αφορά πρωτίστως την Κύπρο και την Ελλάδα.

Το έχουμε ξαναπεί και θα το ξαναπούμε.

Άλλη η γεωπολιτική αξία της Κύπρου και της Ελλάδας με την Τουρκία να είναι ακόμα περισσότερο προσανατολισμένη προς τη Ρωσία και εξ αυτού του λόγου να αντμετωπίζει προβλήματα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και άλλη με την Τουρκία να επιστρέφει στο «μαντρί», ως άσωτος υιός, για τον οποίον μάλιστα Ουάσιγκτον και Βρυξέλες είναι έτοιμες «να σφάξουν τον μόσχον τον σιτευτόν»!

Ποιος είναι ο μόσχος ο σιτευτός, μπορεί να εκτιμήσει ο καθένας από μας ποιος θα είναι!

Η Τουρκία αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα συναλλαγματικά της αποθέματα. Έγκυροι Τούρκοι οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι στην ουσία τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας έχουν εξαντληθεί και ότι καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να εξασφαλίσει συνάλλαγμα από το Κατάρ, τη Λιβύη και με συμφωνίες που έχει κάνει με την Κίνα. Όμως, όλοι συμφωνούν ότι η Τουρκία πρέπει να καταφύγει στο ΔΝΤ, για να αποφύγει μια ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή.

Η κατάσταση της οικονομίας είναι αυτή που δεν επέτρεψε στον Ερντογάν να πάρει αποτελεσματικά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αν έπαιρνε τέτοια μέτρα, η οικονομία του δεν θα άντεχε. Έτσι, προτίμησε να μην πληγεί η οικονομία και θυσίασε χιλιάδες πολίτες της Τουρκίας, παρότι επίσημα τα θύματα του κορωνοϊού είναι χίλια εκατό. Όλοι γνωρίζουν, ακόμα και ιατρικοί σύλλογοι της Τουρκίας δηλώνουν ότι οι νεκροί είναι περισσότεροι και ότι δηλώνεται ως αιτία θανάτου το υποκείμενο νόσημα και όχι ο κορωνοϊός.

Σ’ αυτήν την δύσκολη κατάσταση, ο Ερντογάν είναι υποχρεωμένος να καταφύγει είτε στο ΔΝΤ, είτε στις ΗΠΑ.

Όμως, όπως αναφέραμε στο άρθρο μας της Παρασκευής, οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει επίσημα στην Τουρκία ότι αν επιμείνει στους S-400, να ξεχάσει κεφάλαια από τη Δύση.

Τις τελευταίες ημέρες ο Αλί Μπαμπατζάν, ο «αρχιτέκτονας» του οικονομικού θαύματος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που ίδρυσε το δικό του κόμμα, με το όνομα «Λύση», κρούει δημοσίως τον κώδωνα του κινδύνου και δείχνει στον Ερντογάν την πόρτα του ΔΝΤ, που θα είναι ομολογία ήττας για τον φιλόδοξο ηγέτη της Τουρκίας.

Γι’ αυτό, στράφηκε προς τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το το πρακτορείο Reuters Τούρκοι αξιωματούχοι, τόνισαν ότι παρότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, δεν θέλει μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού -όπως τόνισαν- αυτό θα είχε αρνητική επίπτωση στην κυβέρνηση.

Ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας ανέφερε στο Reuters ότι «Έγιναν επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τη γραμμή ανταλλαγής. Η Τουρκία βλέπει θετικά το θέμα, εάν κάτι τέτοιο καταστεί δυνατό».

Άλλος αξιωματούχος της γειτονικής χώρας τόνισε ότι «μια γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων με τη FED είναι αρκετά ελκυστική επιλογή και μπορεί να εξεταστεί».

Τι σημαίνουν όλα αυτά για μας;

Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί για το σοβαρό ενδεχόμενο αναθέρμανσης των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, επανεισδοχής της στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 και μια σειρά από άλλα στρατηγικής σημασίας ζητήματα, που θα επηρεάσουν ακόμα και την παρουσία του Ελληνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, το Αιγαίο και τον ελλαδικό χώρο.

Μαζί με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ας έχουμε υπ’ όψιν μας και αυτό το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και ας αρχίσουμε τους σχεδιασμούς και τις προετοιμασίες από τώρα.

Δημοσιεύεται στην Κυριακάτικη Δημοκρατία και το Pontos-news

infognomonpolitics.gr

Loading...

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr