ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

ΚΥΠΡΟΣ ΑΣΠΡΗΣ – ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ…

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΚΥΠΡΟΣ ΑΣΠΡΗΣ. - 6 Μαρ 2021 - 20:22
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Η Κύπρος άρχισε να λαμβάνει μέρος στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον από το 1981. Σε αυτό το διαγωνισμό είναι σίγουρο ότι δεν κερδίζει πάντα το καλύτερο τραγούδι λόγω των συμμαχιών των διαφόρων Χωρών που λαμβάνουν μέρος. Η Κύπρος στο παρελθόν σ΄ ότι αφορά τα τραγούδια που την εκπροσωπούσαν έκανε και καλές επιλογές και λανθασμένες, όμως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η φετινή επιλογή του τραγουδιού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και όχι μόνον. Υπήρξαν αρκετές διαμαρτυρίες για αυτή τη συγκεκριμένη επιλογή του τραγουδιού από τους απλούς πολίτες, από τραγουδιστές, από οργανωμένα σύνολα, από τους Ορθοδόξους Χριστιανούς και από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου όπως επίσης από τον Ελληνικό χώρο.

Οι αντιδράσεις είναι δικαιολογημένες. Το γιατί είναι απλό. Είναι αδιανόητο ένα τραγούδι που φέρει τον τίτλο «Ο διάβολος» και που οι στίχοι του ανάμεσα σε άλλα απαράδεκτα, αναφέρουν: «Έδωσα την καρδιά μου στο διάβολο, την έδωσα την έδωσα…, μου λέει ο διάβολος είμαι ο άγγελός του, είμαι ο άγγελός του…, αγαπώ τον διάβολο.» έστω κι αν ίσως μιλά μεταφορικά να επιλέγεται να εκπροσωπήσει ένα Ορθόδοξο λαό στo διαγωνισμό της Γιουροβίζιον. Είναι σίγουρα πολύ παρατραβηγμένο ειδικά στις μέρες που ζούμε που χρειαζόμαστε περισσότερη προσευχή και μετάνοια, που μας κλείνουν τις Εκκλησίες, που περιορίζουν τις κινήσεις μας απαγορεύοντας μας να πάμε στους Ναούς να προσευχηθούμε, που μας στερούν το δικαίωμα για δεύτερη συνεχή χρονιά να ζήσουμε το Πάσχα των Ορθοδόξων, την Ανάσταση του Κυρίου μας, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά μας.

Η επιτροπή που το επέλεξε από την πρώτη στιγμή απαντά ξεκάθαρα και επιμένει στις θέσεις της ότι είναι ένα τραγούδι “υπέροχο”, “ωραίο” και θα έχει μεγάλη επιτυχία στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον τονίζοντας ότι αυτοί που αντιδρούν δεν έχουν καταλάβει το αληθινό νόημα του τραγουδιού. Όπως επίσης ότι άλλα θέλει να πει το τραγούδι και άλλα καταλάβει ο κόσμος που αντιδρά και ότι είναι άδικο να αντιδρά με αυτό το τρόπο. Η επιτροπή παρά τις αντιδράσεις ανακοίνωσε ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αποσύρει αυτό το δήθεν “υπέροχο” τραγούδι κατά την άποψη της, τονίζοντας ότι αυτό το τραγούδι αγαπήθηκε και από αρκετούς…

Σίγουρα η επιτροπή πριν κάνει αυτή την επιλογή ήξερε πως θα υπάρχουν αντιδράσεις από τον κόσμο, όμως με διάφορα προσχήματα και δικαιολογίες ήθελε αυτή την επιλογή. Είναι μια λάθος επιλογή. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δυστυχώς εάν γίνει ο διαγωνισμός, θα εκπροσωπηθεί η Κυπριακή αποστολή με αυτό το τραγούδι χωρίς να υπάρξει καμιά διαφοροποίηση. Για πρώτη φορά σε διαγωνισμό της Γιουροβίζιον θέλω και επιθυμώ να έρθει τελευταίο αυτό το συγκεκριμένο τραγούδι. Εάν τα καταφέρει και πάρει καλή θέση θα είναι κρίμα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα αγαπηθεί από την πλειοψηφία του λαού. Ευελπιστώ ότι ο λαός θα γυρίσει την πλάτη του σε αυτό το τραγούδι.

Σε μια ημικατεχόμενη Πατρίδα που αντιμετωπίζει καθημερινά τόσο σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, καθώς και άλλα προβλήματα λόγω του κορωνοϊού, ήρθε και το συγκεκριμένο τραγούδι να διχάσει την κοινή γνώμη. Ήρθε αυτό το τραγούδι τώρα και πετυχαίνει να δημιουργήσει και ακόμα μια τεράστια απογοήτευση στην κοινή γνώμη. Έχουν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν ειρηνικές διαμαρτυρίες από το λαό για την επιλογή του συγκεκριμένου τραγουδιού.

Ελπίζω και εγώ ότι στο μέλλον η εκάστοτε επιτροπή δεν θα ξανακάνει τέτοιες λανθασμένες επιλογές τραγουδιών που να προκαλεί τόσο έντονα την κοινή γνώμη…

Κύπρος Ασπρής

Λευκωσία / Κύπρος

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…