ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Οι Βέλγοι πολιτικοί επιμένουν ότι οι Αμερικανικές μυστικές πυρηνικές κεφαλές θα πρέπει να απομακρυνθούν καθώς η έκθεση του NATO αποκάλυψε την τοποθεσία τους

ΔΙΕΘΝΗ. - 17 Ιούλ 2019 - 23:00
Loading...

© AP Photo / Charlie Riedel

Το Γερμανικό αριστερό κόμμα επικρίνει την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ
Σε μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς την αποτρεπτική πολιτική του ΝΑΤΟ, ένας Καναδός γερουσιαστής της Επιτροπής Άμυνας και ασφάλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Συμμαχίας αποκάλυψε κατά λάθος αρκετές περιοχές που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για να αποθηκεύουν τα όπλα μαζικής καταστροφής στην Ευρώπη.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει βάσεις στην Τουρκία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις κάτω χώρες και το Βέλγιο.
Τα πράσινα και σοσιαλιστικά κόμματα του Βελγίου, η Groen και το SP. a, προέτρεψαν τις αρχές της χώρας να συζητήσουν την απομάκρυνση των πυρηνικών κεφαλών των ΗΠΑ, οι οποίες γνωστοποιήθηκαν ως αποθηκευμένες στην αεροπορική βάση του Kleine-Brogel μόλις 90 χιλιόμετρα από τις Βρυξέλλες. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων δεσμεύθηκαν να θίξουν το ζήτημα κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας στις 17 Ιουλίου, αν και εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας έχει δηλώσει ότι «δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μιλάμε για» τις κεφαλές, οι οποίες αποθηκεύονται στο Βέλγιο, όπως ανέφεραν οι Τάιμς της Βρυξελλών.

Ο πράσινος Βουλευτής Σάμουελ Cocolati σημείωσε ότι οι τυχαίες αποκαλύψεις επιβεβαίωσαν μόνο το «κοινό μυστικό» ότι ο σύμμαχος της ΕΕ έχει τοποθετημένα τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Βέλγιο και επέμεινε σε ουσιαστικές συζητήσεις.

«Απαιτούμε μια πλήρως διαφανή συζήτηση-πρέπει να σταματήσουμε αυτό το ψέμα και να θέσουμε τέλος σε αυτή την υποκρισία», δήλωσε.

Σε συνέντευξή του στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, Radio 1, μέλος του κόμματός Wouter De Vriendt πρότεινε ότι οι κίνδυνοι είναι ακόμη υψηλότεροι κάτω από την τρέχουσα διοίκηση.

«Θέλουμε πραγματικά όπλα μαζικής καταστροφής στην περιοχή μας με κάποιον σαν τον Donald Trump στα κουμπιά;» ισχυρίστηκε όπως αναφέρεται από τους Τάιμς των Βρυξελλών.

Ο αρχηγός του Φλαμανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Τζον Κρομπίζ υποστήριξε επίσης την έκκληση να συζητηθεί το θέμα και τελικά να προχωρήσουν στον πυρηνικό αφοπλισμό.

«Ο περισσότερος κόσμος είναι έτοιμος για πυρηνικό αφοπλισμό. Το Βέλγιο δεν είναι, και αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους αγοράστηκαν τα F-35 Jet. Είναι καιρός για διαφανείς συζητήσεις γι ‘ αυτό. Το αν θέλει το Βέλγιο να πάρει επιτέλους την πλευρά του αφοπλισμού», δημοσίευσε στο Twitter.

Την ίδια στιγμή, η Βελγική έκδοση De Morgen ανέφερε μια ανώνυμη στρατιωτική πηγή, ισχυριζόμενη ότι η χώρα επωφελήθηκε από την κατάσταση, σημειώνοντας ότι η απομάκρυνση των πυρηνικών θα ήταν πιο δαπανηρή από την διατήρησή τους και θα οδηγούσε στην αναγκαιότητα διάθεσης πρόσθετων κονδυλίων για την άμυνα.

«Τα πυρηνικά όπλα στη χώρα μας δεν κοστίζουν τίποτα στη χώρα μας–και καθόμαστε στο τραπέζι με τα μεγάλα παιδιά», ανέφερε ο πληροφοριοδότης.

Οι συζητήσεις παροτρύθηκαν από μια έκθεση που συνέταξε ένας Καναδός γερουσιαστής για την Επιτροπή Άμυνας και ασφάλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, η οποία φέρεται να αποκάλυψε ακούσια ορισμένες τοποθεσίες στην Ευρώπη όπου αποθηκεύονται τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Αν και ένα αντίγραφο της αρχικής έκθεσης, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, και η ανανεωμένη έκδοσή της δεν είχε τέτοιες πληροφορίες, η αρχική έκδοση δημοσιεύθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με αυτό, 150 πυρηνικές κεφαλές, κυρίως β-61 βόμβες βαρύτητας, λέγεται ότι αποθηκεύονται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις κάτω χώρες και την Τουρκία.

«Οι βόμβες αυτές αποθηκεύονται σε έξι Αμερικανικές και ευρωπαϊκές βάσεις—στο Kleine Brogel στο Βέλγιο, το Büchel στη Γερμανία, το Αβιάνο και το Ghedi-Torre στην Ιταλία, το Volkel στις κάτω χώρες, και το Incirlik στην Τουρκία», αναφέρει η έκθεση, η οποία αναφέρεται από την Ουάσιγκτον Ποστ.

Εν τω μεταξύ, οι αστυνομικοί στην Τουρκική επαρχία Μπολού βρήκαν πρόσφατα 18 γραμμάρια ραδιενεργής ουσίας, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή πυρηνικών κεφαλών, η οποία αποτιμάται στις $72.000.000 και απαιτείται ειδική έγκριση για εισαγωγή.

https://sputniknews.com/military/201907171076270579-belgian-politicians-us-nukes-nato/

tokoutsavaki

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter