ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ο Αμερικανός πρεσβευτής απαιτεί χρήματα από τη Γερμανία. Πολλά λεφτά

ΔΙΕΘΝΗ. - 11 Φεβ 2019 - 23:00
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

© RIA Novosti / Igor Zarembo

Irina Alksnis
 Γερμανική σημαία στο κτίριο του Ράιχσταγκ
Χθες, η Νότιος Κορέα συμφώνησε να αυξήσει το κόστος διατήρησης του στρατιωτικού σώματος 28.000 στρατιωτικών δυνάμεων στην επικράτεια της  με κόστος  890.000.000 δολάρια το τρέχον έτος, το οποίο είναι 8,2% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος.

Την ίδια στιγμή στην  άλλη άκρη του κόσμου – στην Ευρώπη – στην Ευρώπη- στην Γερμανική Die Welt κυκλοφόρησε ένα  πρόγραμμα (είναι δύσκολο να το αποκαλούμε αλλιώς) με συνέντευξη του Πρέσβη των ΗΠΑ στη Γερμανία Richard Grenelle.

© Φωτογραφία/DPA/Bernd von Jutrczenka

Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία Richard Grenelle στο Προεδρικό Μέγαρο στο Βερολίνο. 14 Ιανουαρίου 2019

Η ουσία του τι είπε ο πρεσβευτής εντάσσεται σε μια σύντομη αλλά ευρύτατη σκέψη, που σχετίζεται με τα νέα από τη Νότια Κορέα: η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να δώσει στις ΗΠΑ  χρήματα – πολλά χρήματα.

Ο λόγος, ή μάλλον, γιατί το Βερολίνο χρωστάει χρήματα στην Ουάσιγκτον, είναι προφανές-η Ρωσική απειλή, διότι, σύμφωνα με τη πολύχρωμη έκφραση του Grennel, “η Ρωσία βρίσκεται στο κατώφλι”.
Λοιπόν, οι κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει να πάνε οι Γερμανικές εγχύσεις  είναι επίσης γνωστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, και ο πρέσβης τις επανέλαβε και πάλι.

Πρώτον, στις  αυξημένες αμυντικές δαπάνες. Η Ουάσιγκτον είναι ανοιχτά μη ικανοποιημένη από τα σχέδια του Βερολίνου για αύξηση έως το 2024 μόνο στο 1,5% του ΑΕΠ.  Ο Grennel κατέστησε σαφές ότι οι Αμερικανοί αναμένουν από τη Γερμανία να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, που  αποτελεί  το δύο τοις εκατό του ΑΕγχΠ.
Δεύτερον, η διαφοροποίηση των αγορών ενέργειας (και, ειλικρινά, η απόκτηση  του Αμερικανικού ΥΦΑ). Ωστόσο, αντί για “αυξανόμενη πίεση στη Ρωσία” λόγω της “παραβίασης” του INF, το Βερολίνο χτίζει το Nord Stream 2, το οποίο, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, θα δώσει στη Μόσχα ακόμα “μεγαλύτερη επιρροή αγοράζοντας Ρωσικό αέριο”.

Δεδομένου ότι η συνέντευξη ήλθε λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στις Βρυξέλλες αναμένει μια σαφώς ανήσυχη συζήτηση.
Έχουμε ήδη γράψει για το γεγονός ότι η Ρωσική-Αμερικανική διαμάχη για την INF είναι διαφανές συμφέρον της Ουάσιγκτον να ταρακουνήσει τους Ευρωπαίους εταίρους (και κυρίως τους Γερμανούς – ως οι  πλουσιότεροι) με  νέες επενδύσεις  στην οικονομία των ΗΠΑ. Ωστόσο, αν οι Αμερικανοί επιτύχουν σε αυτό, το ζήτημα είναι ανοικτό.
Σε αντίθεση με τους Νοτιοκορεάτες, οι οποίοι  απαλλάχθηκαν με ένα επιπλέον μικρό ποσό της τάξως των  $65.000.000  για τον Αμερικανικό στρατό ως “εγγύηση της  εθνικής ασφάλειας”, οι ΗΠΑ χρειάζονται περισσότερα από τους Γερμανούς.

Πρόκειται για δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, και όχι για εφάπαξ ποσό, αλλά  ετησίως. Το μερίδιο του λέοντος, φυσικά, θα πρέπει να γίνει μια έγχυση στην αμερικανική οικονομία (κυρίως στο στρατιωτικοβιομηχανικό συγκρότημα), η οποία είναι πολύ σημαντική για τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή.

Για λόγους ενδεικτικούς, μπορούμε να αναφέρουμε το παράδειγμα του 2017, όταν οι Γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 44.300.000.000 δολάρια, ή στο 1,2% του ΑΕγχΠ. Οι απλούστεροι υπολογισμοί δείχνουν ότι η αύξηση  του δείκτη στο  δύο τοις εκατό του ΑΕγχΠ θα παρείχε στο ΝΑΤΟ (ή μάλλον στις ΗΠΑ) ένα επιπλέον πόσό των $30.000.000.000.
Και όλος αυτός ο πλούτος φεύγει  από την Ουάσιγκτον εδώ και πολλά χρόνια. Έτσι, μπορούμε να αναμένουμε μια πραγματικά σοβαρή προσπάθεια από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών να επιστρέψουν τη Γερμανία στο σύνηθες πλαίσιο υπάκουων υποτελών.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η Γερμανία έχει πράγματι προχωρήσει πολύ προς την επιστροφή ενός σημαντικού μέρους της μακράς απώλειας της  κυριαρχίας της . Στην ΕΕ, η ηγετική της θέση είναι αδιαμφισβήτητη. Η τελευταία ιστορία μιλάει από μόνη της. Το Βερολίνο χρειαζόταν μόνο μια μέρα για να θέσει στην θέση του  το Παρίσι, το οποίο προσπάθησε να εισαγάγει ένα ραβδί στο τροχό (τρικλοποδιά)  του “North Stream-2”, ή απλά για να ανταλλάξει κάποιες πιο ευνοϊκές συνθήκες. Αυτό επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την ετοιμότητα των Γερμανικών ελίτ και των  αρχών να υπερασπιστούν τα εθνικά  τους συμφέροντα, καθώς και τη διαθεσιμότητα εργαλείων γι ‘ αυτό, τα οποία δεν φοβούνται να χρησιμοποιήσουν.

Τα  Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο είναι πάρα πολλά χρήματα για να δώσει στους Αμερικανούς, και ακόμη και με την απώλεια ενός σημαντικού μέρους των επιτευγμάτων των τελευταίων ετών στο δρόμο για την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας. Επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Βερολίνο θα παρουσιάσει  μια σοβαρή αντίσταση στην προσπάθειά   να του  τα αποσπάσουν.

Η Γερμανία διαδραματίζει επίσης έναν ρόλο στην προφανή αποδυνάμωση των Ηνωμένων Πολιτειών ως παγκόσμια ηγεμονία και στις ολοένα και πιο πολυάριθμες ήττες τους σε αυτό το καθεστώς. Και αυτό  λειτουργεί  με  δύο τρόπους. Το Βερολίνο (καθώς και άλλες πρωτεύουσες, που αποτελούν το αντικείμενο της πίεσης της Ουάσιγκτον) αισθάνονται περισσότερη αυτοπεποίθηση στις ικανότητές τους, έχοντας μπροστά στα μάτια τους παραδείγματα επιτυχούς αντίθεσης προς τους Αμερικανούς. Αλλά όχι λιγότερο-και ίσως ακόμη περισσότερο-είναι σημαντικό οι  ίδιες οι  ΗΠΑ  χάνουν την αμέριστη εμπιστοσύνη τους στις δυνατότητές τους.
Βασικά, η συνέντευξη του Ρίτσαρντ Grenelle  αυτό απέδειξε.

Δήλωσε ρητώς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν “μαστίγιο και καρότο” όταν ασχολούνται με ανυποχώρητα  κράτη- επιβάλλοντας μέχρι τις πιο δύσκολες οικονομικές κυρώσεις. Είναι δύσκολο να ερμηνευθεί αυτό το απόσπασμα  διαφορετικά από την απειλή για το Βερολίνο ότι θα εφαρμόσει παρόμοια μέτρα σε αυτό. Αυτό είναι ακριβώς όπως τα παραδείγματα τέτοιας Αμερικανικής πολιτικής, ο κ. πρεσβευτής ανέφερε την Βόρεια Κορέα (όπου αυτή η προσέγγιση, είπε, δούλεψε ), η Βενεζουέλα (όπου εργάστηκε μερικώς), η Ρωσία και το Ιράν (όπου η διαδικασία συνεχίζεται).

Το να αναφέρουμε ως επιτυχία το παράδειγμα Αμερικανικής πολιτικής για τη ΛΔΚ, το οποίο ενσωματώνει το φωτεινότερο δείγμα του αντίθετου, είναι ένα κραυγαλέο αμφισβητήσιμο βήμα. Μια μικρή, φτωχή χώρα υποστηρίζει τα συμφέροντα της  και η μεγάλη υπερδύναμη  των ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα γι αυτό.

Δεν χρειάζεται να μιλάμε για τη Ρωσία και το Ιράν ούτως ή άλλως. Και οι δύο χώρες είναι παραδείγματα δυνάμεων που, υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, όχι μόνο δεν τα έχουν παρατήσει, αλλά αντέταξαν  επιτυχώς σε βασικές περιοχές και ζητήματα, ανασχηματίζοντας ολόκληρο το παγκόσμιο σύστη
Έτσι, οι διαφανείς απειλές του Αμερικανού Πρέσβη στις Γερμανικές αρχές μπορεί να οδηγήσουν σε αντίδραση από την πλευρά του Βερολίνου, ακριβώς απέναντι από την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυτό έχει ήδη γίνει αρκετά οικείο.

© AP Photo / Michael Sohn,

Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρελ στο παλάτι Μπέλβιου στο Βερολίνο

https://ria.ru/

tokoutsavaki

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Για τον Άγγελο της Καρδιάς μας.- Θέλω να ζήσω, είμαι γεμάτος ζωή. Η κραυγή απόγνωσης ενός Έλληνα Χριστιανού.

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα.

Loading…