ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Παναγιώτα Σκόφιλτ : Μητροπολίτης Μόρφου και ΜΜΕ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΚΟΦΙΛΤ. - 27 Ιούν 2020 - 12:01

Στις 21 Ιουνίου τρέχοντος ἔτους, δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακο PHILNEWS τῆς Κύπρου ένα κείμενο με τίτλο «Όχι και νάνος ο Μόρφου Νεόφυτος!», το οποίο αποτελεί, το λιγότερον, ύβριν για το πρόσωπο του πεφιλημένου πολλών Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών σε Κύπρο, Ελλάδα και Ομογένεια, Μητροπολίτη Μόρφου κ. κ. Νεόφυτου.

Το κείμενον υπέγραφε ο κ. ΒΑΣ ΒΑΣ. Δύο μέρες μετά απέστειλα στην αρχισυνταξία απαντητικό κείμενο με τίτλο «Όχι και καταθλιπτικός ο ΒΑΣ ΒΑΣ!», σχολιάζοντας τα όσα ο αρθρογράφος ανέφερε με την παράκληση να δημοσιευτει. Φυσικά το δικαίωμα λόγου, εξ όσων φαίνετα,ι ανήκει αποκλειστικά στην αυτοαποκαλούμενη «4ην εξουσία». Οι υπόλοιποι θα πρέπει να σιωπούμε, να …θαυμάζουμε, ενίοτε και να χειροκροτούμε τα σκουπίδια που επιχειρούν να μας σερβίρουν, αδιαμαρτύρητα, διαφορετικά αποκτούμε ταπέλλες, που δεν είναι της ώρας να αναφέρω. Ο φόβος τους; να μην ξυπνήσει αυτός ο λαός, αλλά ούτε και να ακούγονται φωνές να τον στηρίζουν…

Επειδή λοιπόν το κείμενό μου δεν δημοσιεύτηκε σας το αποστέλλω με την παράκληση να δημοσιευτεί, ως μια, έστω και ισχνή φωνή διαμαρτύρησης για το βρώμικο παιχνίδι των ΜΜΕ εις βάρος της πίστης και της πατρίδας μας, των ιερών και των οσίων μας. Το κείμενο του κ. ΒΑΣ ΒΑΣ παρατίθεται στο τέλος για όποιον θάθελε να το διαβάσει. Ευχαριστώ.

Όχι και καταθλιπτικός ο ΒΑΣ ΒΑΣ!»

Με αφορμή τον τίτλο «Όχι και νάνος ο Μόρφου Νεόφυτος!», του αρθρογράφου σας ΒΑΣ ΒΑΣ,της 21ης Ιουνίου τρέχοντος έτους, θάθελα να επισημάνω τα πιό κάτω:

Ὀταν κάποιος αρχἰζει ένα άρθρο με τόση απροκάλυπτη εἰρωνεία, που αγγιζει το περίγειον της βλασφήμιας, και ιδιαίτερα όταν το κείμενο αναφέρεται σε ένα Ιεράρχη της περιδόξου Κύπριδος Ἐκκλησίας, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν, είτε ότι ο εν λόγω αρθρογράφος έχει εμπάθεια με το συγκεκριμμένο πρόσωπο είτε ότι στερείται επιχειρημάτων για να υποστηρίξει τις θέσεις του και καταφεύγει σε ειρωνικές και χλευαστικές αναφορές για να το επιτύχει.

Διερωτούμαι ποιά αρχισυνταξία το έκρινε άξιον δημοσίευσης.

Υπό κανονικές συνθήκες, άρθρα τέτοιου ύφους δεν αξίζουν τον χρόνον κάποιου να τα διαβάσει, γιατί αποπνέουν κιτρινοφυλλαδισμό από τις πρώτες λέξεις, όμως ως πολίτης αυτού του Κράτους, που είδαμε και ακούσαμε πολλά άστοχα και τοξικά τους τελευταίους μήνες και αναγκαστήκαμε να ψάξουμε την αλήθεια πίσω από τις λέξεις και τα γεγονότα για να την ψηλαφήσουμε, αφού αυτοί που τάχθηκαν να την υπερασπίζονται και να την ομολογούν την κατάντησαν περίγελω έντυπης, ηλεκτρονικής και τηλεοπτικής δημοσιογραφίας, να μου επιτρέψετε να σχολιάσω το ατυχές, σε ήπιο χαρακτηρισμό, ύφος και τα εξωφρενικά γραφόμενα του κ. ΒΑΣ ΒΑΣ.

Από την πρόταξη του άρθρου γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι ο εν λόγω αρθρογράφος ούτε γνωρίζει ούτε ποτέ ασχολήθηκε με πνευματικά θέματα και καλόν θάταν να το απόφευγε, διότι όταν κάποιος ασχολείται με ένα θέμα το οποίον δεν κατέχει τότε εκτίθεται ο ίδιος μέχρι γελοιοποίησης, αφού κατά την προγονικήν ρήση «παίζει εν ου παικτοίς», όπως θα δούμε στο τέλους του κειμένου. Κανένας αγωνιζόμενος Ορθόδοξος Χριστιανός στήν Κύπρο ή αλλού, που εκκλησιάζεται, εξομολογείται, κοινωνεί κ.λπ. δεν πίστεψε ποτέ και ούτε ποτέ αντιλήφθηκε να θέλει ο Μητροπολίτης Μόρφου ή κάποιος άλλος Επίσκοπος της Κύπρου να γίνει Οικουμενικός Πατριάρχης ή «θοῦ Κύριε φυλακήν τῷ στόματί μου» επί γης Θεός, όπως με τόση σιγουργιά και τόσο εμφαντικά υπαινίσσεται ο κ. ΒΑΣ ΒΑΣ. Δεν ξέρω ποιές δημοσιογραφικές πηγές χρησιμοποιεί περί τούτου ο αρθρογράφος. Αντίθετα, ο περί ου ο λόγος Μητροπολίτης δήλωσε κατ᾽ επανάληψη πως το μόνο που θα τον ενδιέφερε και θα τον ανάπαυε για το υπόλοιπο της ζωής θα ήταν το ταπεινό μοναχικό κελλί ενός Μοναστηριού. Μάλιστα δήλωσε και από τηλεοράσεως πως γιαυτό γεννήθηκε (βλ. εκπομπή 24ΩΡΕΣ, κανάλι ΑΛΦΑ ΚΥΠΡΟΥ, 6.6.20). Οπόταν καλείται ο κ. ΒΑΣ ΒΑΣ να μας παραθέσει τα επιχειρήματά του για αυτό το σοβαρό, ασεβές και αναληθές συμπέρασμά του.

Με τα παρατιθέμενα στην β παράγραφο – περί νάνου, συνδρόμου Down και άλλα χλευαστικά υπονοούμενα- ο κάθε αναγνώστης διαπιστώνει έναν άκρατο και χυδαίο ρατσισμό που αγγίζει όχι μόνον το πρόσωπο του σεπτού Ιεράρχη αλλά και προσβάλλει και τον 3ον βαθμό της ιερωσύνης της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αυτόν του Επισκόπου, που αποτελεί τον ανώτατο ιερατικό βαθμό και ανάγεται στα πρώτα αποστολικά χρόνια. Εκτός και αν ο αρθρογράφος θέλει να κάμει κριτική και σ᾽ αυτούς ακόμα τους Αγίους Αποστόλους.

Ουδόλως θα εκπλαγώ, διότι η αμφισβήτηση των Ιερών και των Οσίων της Πίστης μας πυκνώνει όλο και πιο πολύ στις μέρες μας, αφού χάθηκε η αρετή και η πίστη από τους σημερινούς ανθρώπους και η αλήθεια ενοχλεί τις συνειδήσεις πολλών.

Ακόμα και για το ότι ένας γιατρός τότε (1962) διέγνωσε πως το έμβρυο δεν ήταν υγιές και σύστηνε την έκτρωση, εδώ βραχυκυκλώνεται από τα ίδια τα λεγόμενά του και πιάννεται πολύ αδιάβαστος ο αρθρογράφος, γιατί σχεδόν καθημερινά, ακόμα και σήμερα με τις τόσες σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους γιατροί ισχυρίζονται διάφορα που όμως αν οι γονείς δεν προχωρήσουν σε έκτρωση, όταν γεννηθούν τα παιδιά διαψεύδουν τις διαγνώσεις τους.Πρόσφατα φιλικό μου πρόσωπο έτυχε της ίδιας διάγνωσης για το έμβρυο που κυοφορούσε και το ύψος του, πού σήμερα το παιδάκι παρουσιάζει ύψος ψηλού παιδιού και όχι νάνου όπως οι επιστήμονες διέγνωσαν. Επομένως γιατί με τόσον πάθος αμφισβητεί την περίπτωση του μητροπολίτη Μόρφου; Εμείς μπορούμε να προσκομίσουμε πολλά τέτοια περιστατικά με γραπτές διαγνώσεις που δεν επαληθεύτηκαν, ο αρθρογράφος άραγε μπορεί να υποστηρίξει επιστημονικά τους ισχυρισμούς του; Όμως το να αναφέρεται κατ᾽ αυτόν τον τρόπον σε μία γυναίκα που έχει πεθάνει τότε προσβάλλει πρωτίστως τον εαυτό του ως άνθρωπο και έπειτα όλα τα άλλα…

Η θέση του μητροπολίτη Μόρφου περί της ομοφυλοφιλίας δεν είναι γνώμη ή άποψη ή πεποίθηση δική του είναι η θέση σύμπασας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, σε όποιαν ήπειρο και χώρα αυτή υπάρχει. Ως δημοσιογράφος δεν το γνωρίζει αυτό ο κ. ΒΑΣ ΒΑΣ; Παράλληλα μια πλειάδα επιστημόνων επίσης ασπάζονται την ίδιαν άποψη. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς διενεργούσαν εκτρώσεις μέχρι που διαπίστωσαν ότι αυτό είναι φόνος και τάχθηκαν εναντίον των εκτρώσεων. Ούτε αυτό το γνωρίζει ο, στις χυδαιότητες τόσον εμβριθής, κ. ΒΑΣ ΒΑΣ;

Φυσικά ενοχλήθηκε πολύ ο αρθρογράφος από τις αναφορές του Μητροπολίτη για την ομοφυλοφιλία ώστε της ὀζουσας πέννας του δεν ξέφυγαν ούτε και οι Μοναχοί. Όμως όσο και αν η διαστροφή θέλει να ενδυθεί τους χιτώνες της ευτρέπειας και της νομοκανονικότητας στο πρόσωπο του Θεού παραμένει βδέλυγμα και μόνον η μετάνοια μπορεί να την μεταστρέψει, άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Και υπάρχουν πολλοί πρώην ομοφυλόφιλοι ανάμεσά μας, που αγωνίστηκαν και νίκησαν το πάθος τους και ομολογούν την πίστη τους. Έψαξε να συναντήσει κάποιους από αυτούς ο αρθρογράφος για να ακούσει και την δική τους άποψη ή εξαντλεί την διερευνητική του δημοσιογραφία μόνον όταν γίνονται οι «παρελάσεις περηφάνειας» και στα σχετικά σλόγκαν των ομοφυλοφιλων περί ομοφοβίας, ρατσισμού κ.λπ;

Το δε κλείσιμο του άρθρου του περί κομποσχοινιών τεκμηριώνει και σφραγίζει με βουλοκέρι το γεγονός ότι η ένδεια του περί των πνευματικών τον έκανε να πιστεύει πως όταν ο Μητροπολίτης είπε ότι έκανε 3 κομποσχοίνια κάθε βράδυ για κάθε ομοφυλόφιλο ήταν ότι ο Μητροπολίτης ἐφτιαχνε 3 κομποσχοίνια. Η γλώσσα μας δόξα τω Θεώ είναι πλούσια αλλά ας μην μπερδεύεται. «Φτιάχνω κομποσχοίνι» ναι σημαίνει μπλέκω με μαλλί κόμπους με σταυρούς για να μετρούν τις προσευχές τους οι πιστοί, αλλά «κάνω κομποσχοίνι» σημαίνει προσεύχομαι κρατώντας το κομποσχοίνι και λέω σε κάθε κόμπο «Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ του Θεού του ζώντος ελέησόν με τον αμαρτωλό» ή «…ελέησε τον δούλο σου τάδε». Τώρα αν κάποιος κάνει 3 τέτοια κομποσχοίνια, που κάθε κομποσχοίνι έχει συνήθως από 33 έως 300 κόμπους για κάθε άνθρωπο παρακαλώντας να χαρίσει σ᾽ αυτόν το έλεος Του ο Θεός, τότε ας κρίνει ο καθένας ποιός νοιάζεται περισσότερο για τον συνάνθρωπό του, τον πλησίον του, τον αδελφό του. Και ποιός βρίσκεται εγγυτέρω Θεώ με τις πράξεις του, αυτός που εύχεται για όλους, ακόμα και γιαυτούς που τον κατηγορούν ή αυτοί που πιστευόυν πως ο λιθοβολισμός είναι το όπλο των δυνατών, εν προκειμένω της 4ης εξουσίας; Οι Άγιοι και οι Μοναχοί θεωρούν χρέος τους το να προσεύχονται για όλους εμάς τους αδύνατους και τους πάσχοντες «εν παντί καιρῷ και χρόνῳ». Ακόμα και όταν εμεις δεν το κάνομε για τον εαυτό μας, ακόμα και όταν με τα λόγια και τις πράξεις μας τους κατακρίνομεν. Ας μην ανταποδίδουμε με όξος και χολή την προς εμας ευεργεσία τους πιστεύοντες ότι κάνουμε δημοσιογραφία, γιατί οι άνθρωποι κρίνονται όχι μόνον από τις πράξεις αλλά και από τα λόγια τους για να μην πω και από τις σκέψεις του, αφού δεν είμαστε μόνο ό,τι τρώμε αλλά και ο,τι σκεφτόμαστε.

Τέλος η περιχαρής διαπίστωση του αρθρογράφου ή μήπως είναι περηφάνια ότι «οι ομοφυλόφιλοι αυξάνονται και πληθύνονται ως η άμμος της θαλάσσης» σε κάθε σώφρονα άνθρωπο θα προκαλούσε απεριόριστη θλίψη και οδύνη τόσο για τους ίδιους όσο και για την κοινωνία μας.

Υ.Γ. Τον μητροπολίτη Μόρφου, καθώς και άλλους μητροπολίτες και πνευματικούς που στηρίζουν με το λόγον τους τους Χριστιανούς στις δύσκολες ώρες που περνούμε, που καλούν σε μετάνοια και κρατούν αναμμένη την λαμπάδα της ελπίδας στην ψυχή μας, τους θεωρούμε μεγάλη ευλογία για τον τόπο μας και ευχαριστούμε τον Θεό που μας έστειλε τέτοιους ποιμένες.

Παναγιώτα Σκόφιλτ

https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/961895/ochi-kai-nanos-o-morfoy-neofytos?fbclid=IwAR1vGOIllx4XnFZR8nd5PssvMJdD9tC8_5KGct-92imgtMsJ0caRWGE_NiA

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr