ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Πολεμικό Ναυτικό: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα για την τορπίλη F21 Artemis, πρόταση της Naval Group

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. - 5 Μαΐ 2019 - 21:00
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Απογοητευτικά ήταν σύμφωνα με πληροφορίες τα αποτελέσματα της διερεύνησης της δυνατότητας αξιοποίησης της γαλλικής τορπίλης τύπου F21 Artemis από τα ελληνικά υποβρύχια Type 214 κλάσης Παπανικολής και από το υποβρύχιο Ωκεανός (S118), Type 209/1200AIP. Πιο αναλυτικά, σημαντικές παρεμβάσεις τόσο στα υποβρύχια, όσο και στα Συστήματα Διαχείρισης Πληροφοριών των υποβρυχίων κλάσης Παπανικολής και του υποβρυχίου Ωκεανός (S118), διαπιστώθηκε ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν, ώστε αυτά να

μπορούν να χρησιμοποιήσουν την γαλλική τορπίλη F21 Artemis.

Όπως αποδείχθηκε μετά από διερεύνηση του ζητήματος από το Πολεμικό Ναυτικό για την περίπτωση των τεσσάρων υποβρυχίων κλάσης Παπανικολής, η αξιοποίηση της γαλλικής τορπίλης από τα υποβρύχια αυτά απαιτεί την πραγματοποίηση τροποποιήσεων, τόσο στα υποβρύχια, όσο και στο λογισμικό του γερμανικού Συστήματος Διαχείρισης Πληροφοριών ISUS 90-15 της Atlas Elektronik.

Όσον αφορά το υποβρύχιο Ωκεανός (S118) το οποίο είναι εξοπλισμένο με το Συστήματος Διαχείρισης Πληροφοριών ISUS 90-46 επίσης της Atlas Elektronik, οι εργασίες που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει την τορπίλη F21 Artemis είναι περισσότερες και πιο δύσκολες.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική τορπίλη F21 Artemis της εταιρείας Naval Group, είναι μαζί με τις τορπίλες DM2A4 Seehect/SeaHake Mod4 της εταιρείας Atlas Elektronik, Mk48 Mod6AT της εταιρείας Raytheon και Nuovo Siluro Pesante/Black Shark Advanced της εταιρείας Leonardo Defence Systems, υποψήφια για το πρόγραμμα απόκτησης νέων τορπιλών βαρέως τύπου που ανακοινώθηκε στις 25 Μαΐου 2018 στην ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού με τίτλο «Πρόσκληση Τεχνικού Διαλόγου Για Προμήθεια Τορπιλών Βαρέως Τύπου και Ολοκλήρωση αυτών στα ISUS 90-15 και ISUS 90-46 των υ/β Τ.214 και υ/β Ωκεανός».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την γερμανική τορπίλη, η οποία κατασκευάζεται από την ίδια εταιρεία που κατασκευάζει τα Συστήματα Διαχείρισης Πληροφοριών ISUS 90-15 και ISUS 90-46, μόνο η ιταλική τορπίλη Black Shark όπως είναι γνωστό έχει πιστοποιηθεί από το 2002 σε Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών της εταιρείας Atlas Elektronik και πιο συγκεκριμένα στο ISUS 90-50 των Πορτογαλικών υποβρυχίων κλάσης Tridente Type 209PN που στην πραγματικότητα είναι η πορτογαλική έκδοση του Type 214.

Η ιταλική τορπίλη αφού πιστοποιήθηκε στο γερμανικό Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών ISUS 90-50 έλαβε το 2005 μια παραγγελία 47 εκατ. ευρώ για 24 Black Shark οι οποίες εξοπλίζουν τα υποβρύχια NRP Tridente (S160) και NRP Arpão (S161). Σημειώνεται ότι στον ίδιο διαγωνισμό του Πολεμικού Ναυτικού που είχε πρωτοδιοργανωθεί το 2002 η ιταλική τορπίλη Black Shark είχε επικρατήσει με κόστος 58 εκατ. ευρώ για 51 τορπίλες.

Όμως η Atlas Elektronik είχε ζητήσει τότε το ποσό των 72 εκατ. ευρώ για να ολοκληρώσει και να πιστοποιήσει την ιταλική τορπίλη στο Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών ISUS 90-15 με αποτέλεσμα την ακύρωση του διαγωνισμού και την ουσιαστική επανεκκίνηση του προγράμματος το 2006 επίσης χωρίς αποτέλεσμα, για να έρθουμε αισίως στο 2018 προσδοκώντας την εκ νέου έναρξη της διαδικασίας και τον εξοπλισμό των πέντε υποβρυχίων με σύγχρονες τορπίλες 17 χρόνια μετά την έναρξη της πρώτης διαγωνιστικής διαδικασίας προμήθειας …

defence-point.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σουΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Για τον Άγγελο της Καρδιάς μας.- Θέλω να ζήσω, είμαι γεμάτος ζωή. Η κραυγή απόγνωσης ενός Έλληνα Χριστιανού.

Θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, η μεγαλύτερη εθνική και κοινωνική μάστιγα.

Loading…