ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Τι πραγματικά σκότωσε τους Αζτέκους και δεν ήταν αυτό που σκέφτεσαι;

ΙΣΤΟΡΙΑ. - 22 Φεβ 2018 - 8:00
Loading...

Το μυστήριο που περιβάλλει το τέλος του πολιτισμού των Αζτέκων μπορεί τελικά να λυθεί.
Έχουν περάσει 500 χρόνια από τότε που έπεσε η αυτοκρατορία των Αζτέκων κατά τη διάρκεια της επιδημίας Cocoliztli , αφήνοντας πίσω μια κληρονομιά που έχει περιοριστεί σε ανθρώπινες θυσίες, φανταχτερούς ναούς και περίπλοκα γλυπτά.

Στα μέσα του 16ου αιώνα, οι Αζτέκοι άρχισαν να πεθαίνουν σε μεγάλους αριθμούς.
Οι εκτιμήσεις τοποθετούν το θάνατο μεταξύ 7 και 17 εκατομμυρίωνανθρώπων. Οποιοσδήποτε είχε μολυνθεί, είχε προκαλέσει την αιμορραγία, εμετό και να αναπτύξουν κόκκινες κηλίδες στο δέρμα τους πριν πεθάνουν.
Πέντε αιώνες αργότερα, και οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι γνωρίζουν ποια φρικτή ασθένεια ήταν υπεύθυνη: Η σαλμονέλα.
Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Ecology and Evolution, ο μοριακός παλιοπαθολόγος Kirsten Bos και η ομάδα του ανέλυσαν το DNA από τα δόντια των Αζτέκων που πέθαναν κατά τη διάρκεια ενός από τα δύο κύματα της νόσου (πρώτα το 1545, και πάλι το 1576).
» Ήταν μια αναλυτική τεχνική που πραγματικά ήταν η αλλαγή του παιχνιδιού για μας», είπε ο Bos. Η σημαντική πρόοδος ήταν αυτός ο αλγόριθμος. .. Προσφέρει μια μέθοδο ανάλυσης πολλών, πολλών, μικρών  θραυσμάτων DNA που λαμβάνουμε και στην πραγματικότητα ταυτοποιούμε με βάση το είδος τα βακτήρια που αντιπροσωπεύονται. «
Τα συγκεκριμένα βακτήρια που το πρόγραμμα ήταν σε θέση να εντοπίσει ήταν η Salmonella enterica Paratyphi C, αλλά δεν μπόρεσε να εντοπίσει την πηγή της.
Μια κοινή πεποίθηση είναι ότι η ασθένεια μεταφέρθηκε στο Μεξικό από τους Ευρωπαίους, αλλά άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα βακτήρια προέρχονταν από τη γη των Αζτέκων και χειροτέρευσαν από την ξηρασία.
«Οι Ευρωπαίοι που παρατηρούσαν τα συμπτώματα δεν ήξεραν τι ήταν, και οι Ευρωπαίοι το πήραν επίσης», δήλωσε ο Bos . Αλλά ενώ μπορεί να μην ήταν υπεύθυνοι για την παράδοση του θανάσιμου πακέτου, οι εισβολείς βοήθησαν να το ανοίξουν ».
Γνωρίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι άλλαξαν πολύ το τοπίο μόλις μπήκαν στον νέο κόσμο.
«Εισήγαγαν νέα ζώα, και υπήρξε μεγάλη κοινωνική αναστάτωση στον αυτόχθονα πληθυσμό που θα είχε αυξήσει την ευαισθησία τους σε μολυσματικές ασθένειες».

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BEFORE IT’S NEWS Corfiatiko

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter