ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

«Το εμπόδιο για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση»: στις Βρυξέλλες,αναφέρουν τον κίνδυνο «αυταρχισμού» στη Σερβία

ΔΙΕΘΝΗ. - 16 Μαΐ 2019 - 16:45
Loading...

Reuters © Marko Djurica

Διαδηλωτές με Σερβικές σημαίες κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών εναντίον του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάντερ Vuchich κοντά στο κτίριο του Κοινοβουλίου στο Βελιγράδι. Σερβία, 13 Απριλίου, 2019

Julia Gureeva, Άννα Λουσάνικοβα, Οξάνα Σολωμοτίνα 
Υπάρχει κίνδυνος «αυταρχισμού» στη Σερβία, αναφέρουν αναλυτές της υπηρεσίας έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης, η οποία διαβάστηκε από την RT,

ισχυρίζονται ότι η χώρα φέρεται να περιορίζεται από την ελευθερία των MEDIA, και οι αρχές είναι «υπερβολικά συγκεντρωμένες» στα χέρια του προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς.
Οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι αυτό μπορεί να εμποδίσει το Βελιγράδι να ενταχθεί στην ΕΕ. Οι πολιτικοί αναλυτές που πραγματοποίησαν συνεντεύξεις από την RT πιστεύουν ότι οι Βρυξέλλες προσπαθούν να ασκήσουν πιέσεις στις Σερβικές αρχές, οι οποίες διεξάγουν ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δυσαρεστημένη με τη συνεργασία του Βελιγραδίου με τη Μόσχα και την άρνηση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Οι αναλυτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κήρυξαν τον κίνδυνο «αυταρχισμού» στη Σερβία. Οι συντάκτες της έκθεσης του ερευνητικού κέντρου του ΕΚ, το οποίο εξοικειώθηκε με την RT, πιστεύουν ότι το κίνημα προς ένα απολυταρχικό καθεστώς μπορεί να εμποδίσει τη χώρα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εάν η Σερβία συνεχίσει να κινείται προς τον απολυταρχισμό, θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο για την προσχώρησή της στην ΕΕ. Το έτος 2025 αναφέρθηκε ως πιθανή ημερομηνία για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει το έγγραφο.

Έτσι, ένα από τα σημάδια αυταρχισμού στην έκθεση είναι ο περιορισμός της ελευθερίας των MEDIA. Σύμφωνα με αναλυτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στη χώρα ελέγχονται από το κράτος ή από πρόσωπα που στηρίζουν το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι εκτίθενται σε απειλές και βία.
Οι εμπειρογνώμονες σημειώνουν έλλειψη χρηματοδότησης των ΜΜΕ στη Σερβία. Αυτό, κατά την άποψή τους, οδηγεί σε μείωση της ποιότητας του περιεχομένου. Την ίδια στιγμή, αναλυτές αναφέρουν   το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, το οποίο παρέχει δωρεάν υλικό σε Σέρβους συναδέλφους.
«Οι οικονομικές δυσκολίες οδηγούν επίσης  τα ΜΜΕ σε ταμπλοποίηση, υπάρχει η τάση να προσελκύουν το μέγιστο κοινό εις βάρος της ποιότητας, της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και της εξάρτησης από πηγές όπως το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Σπούτνικ, που παρέχει στα  οικονομικά περιορισμένα Σερβικά MEDIA με ελεύθερο περιεχόμενο, το οποίο αποτελεί δυνητικό εργαλείο για την επιρροή του Κρεμλίνου «, υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Σερβία είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2012. Ταυτόχρονα, το Βελιγράδι δεν έχει οριστεί μόνο για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και για την εταιρική σχέση με τη Ρωσία και την Κίνα. Η Σερβία δεν σκοπεύει επίσης να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Αυτή η θέση προκαλεί δυσαρέσκεια των δυτικών πολιτικών.
Η Σερβία δεν πρόκειται να αλλάξει τις κατευθυντήριες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής υπό την πίεση των Βρυξελλών: όπως δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας Αλεξάντερ Βολίν , το Βελιγράδι «κουράστηκε με τις συνθήκες της ΕΕ».

«Από την ηγεσία της ΕΕ μπορούν να ακούσουν ότι έχουμε κουραστεί από την επέκταση, είναι καιρός να πούνε σαφώς εάν η ΕΕ έχει συμφέρον να λάβει τη Σερβία. Λέμε, «είμαστε κουρασμένοι από την επέκταση.» Και σας βαρεθήκαμε! Έχουμε κουραστεί από την πολιτική σας να αλλάζετε συνεχώς τους στόχους, να ορίζετε συνεχώς νέες συνθήκες, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ενταχθούν στην Ευρώπη, η ΕΕ είναι στρατηγικός προσανατολισμός της Σερβίας, αλλά δεν θα ικετεύουμε για αυτό «, ανέφερε.

Ο Βολίν προσέθεσε ότι η Σερβία έχει μια εναλλακτική λύση για την ΕΕ-άλλες συμμαχίες και έθνη που «θα συνεργαστούν ισότιμα».
Σε αντίθεση με τη Δύση, η Ρωσία σέβεται την επιθυμία της Σερβίας να αναπτύξει φιλικές σχέσεις με διαφορετικές χώρες. Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η είσοδος της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επηρεάσει τη συνεργασία μεταξύ Μόσχας και του Βελιγραδίου.
«Σεβόμαστε την πορεία της Σερβικής ηγεσίας για ένταξη στην ΕΕ. Σε αντίθεση με τους δυτικούς εταίρους, δεν προσπαθούμε να θέσουμε το Βελιγράδι μπροστά σε μια τεχνητή επιλογή–είτε είστε με τη Ρωσία είτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση «, δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.


Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν και ο επικεφαλής της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς χαϊδεύουν το κουτάβι Σαρπλάνινσκαγια Σέπαρντ ονόματι Πασά, που δωρίστηκε στον Ρώσο ηγέτη από τον Βούτσιτς στις 17 Ιανουαρίου, 2019 RIA Novosti © Μιχαήλ Κλιμέντεβ

Η πίεση στο πλαίσιο της δημοκρατίας 

Οι Βρυξέλλες μπορούν να προσπαθήσουν να αυξήσουν την πίεση στο Βελιγράδι και, ως εκ τούτου, επικεντρώνονται στην δήθεν ανεπαρκώς δημοκρατική κυβέρνηση. Η γνώμη αυτή εκφράστηκε σε συζήτηση με την RT του Πάβελ Κανντέλ, επικεφαλής του Κέντρου για τις πολιτικές συγκρούσεις του Ινστιτούτου της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σερβία δεν είναι έτοιμη να εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί στις Βρυξέλλες.

«Το σημείο της έκθεσης είναι να ασκήσει πρόσθετη πίεση στη Σερβική ηγεσία, απειλώντας την όχι μόνο από μη αποδοχή στην ΕΕ, αλλά και από εσωτερικά προβλήματα. Εάν το Βελιγράδι επιμείνει και δεν συμφωνεί με τις Βρυξέλλες, η Δύση μπορεί να στηρίξει την αντιπολίτευση και να πραγματοποιήσει ένα σενάριο αλλαγής εξουσίας «, πιστεύει ο Κανντέλ.

Ο Πρόεδρος του κέντρου στρατηγικών επικοινωνιών Ντμίτρι Αμπζαλόφ, με τη σειρά του, υπενθύμισε τις εμφανείς παραβιάσεις των δημοκρατικών διαδικασιών σε άλλες χώρες-υποψήφιες για προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες για κάποιο λόγο δεν ντροπιάζουν  τις Βρυξέλλες.
«Στο Μαυροβούνιο, χωρίς δημοψήφισμα, αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ενώ η πλειονότητα των κατοίκων αντιτάχθηκαν. Και στη βόρεια Μακεδονία για τον ίδιο σκοπό άλλαξαν  το όνομα της χώρας, αν και οι πολίτες της ιδέας δεν το υποστήριξαν. Αυτό θεωρείται δημοκρατικό μορφότυπο στην Ευρώπη. Αλλά είναι διαφορετικό για τη Σερβία «, δήλωσε ο Abzalov.

Πρόσθεσε ότι τέτοιες δηλώσεις στην Ευρώπη εξηγούνται από την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας. Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς συνειδητοποιεί την πολυπλοκότητα της κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, ως εκ τούτου, αγωνίζεται να οικοδομήσει σχέσεις με τη Μόσχα, ανέφερε ο πολιτικός αναλυτής.

«Η Ρωσία εκπληρώνει με συνέπεια τις υποχρεώσεις της, η οποία δεν παρατηρείται στην ΕΕ. Οι Βρυξέλλες δεν έχουν καμία ισχυρή ενιαία θέση. Δεν είναι σαφές ποιος είναι υπεύθυνος για την πολιτική. Τίθεται το ερώτημα: Τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Σερβία; Δεν θα υπάρξει μεγάλη οικονομική βοήθεια. Εξάλλου, δεν είναι γνωστό πώς θα λειτουργήσει η ΕΕ στο νέο Κοινοβούλιο και μετά την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου «, πρόσθεσε.

Ρωσική κάρτα
Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσέχουν την «υπερβολική συγκέντρωση της πολιτικής δύναμης» στα χέρια του Αλεξάνδρου Βούτσιτς. Σύμφωνα με το Σερβικό Σύνταγμα, τα εκτελεστικά καθήκοντα έχουν ανατεθεί στην κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, και ο ρόλος του Προέδρου είναι μάλλον τελετουργικός. Αλλά στην πράξη δεν είναι έτσι σημέιωσε το ΕΚ

«Για τους Σέρβους, ο Βουτσιτς εξακολουθεί να είναι πρόσωπο του εκτελεστικού στερεώματος: είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας και αναφέρεται συχνότερα στα MEDIA · Το 2018, ηγήθηκε τον κατάλογο κομμάτων του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος στις τοπικές εκλογές στο Βελιγράδι · Για τον Βούτσιτς παραπονιέται μόνο «ένας στους 5.000.000» διαδηλωτές «, αναφέρει η έκθεση.
Οι ερευνητές συνέκριναν με τα όσα συμβαίνουν στη Σερβία με την κατάσταση της Ρωσίας, όπου «αδιαμφισβήτητος ηγέτης» είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά την «αλλαγή ρόλων» με τον Ντιμίτρι Μεντβέντεφ την περίοδο από 2008 έως 2012.
«Σε μια κατάσταση όπου οι συνταγματικές διατάξεις χάνουν τη σημασία τους σε σύγκριση με την πραγματική δύναμη που συγκεντρώνεται στα χέρια του Vuchich, η Σερβία κινδυνεύει να πάει με τον ίδιο τρόπο (όπως κάνει η Ρωσία.)», πιστεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι πολιτικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από την RT πιστεύουν ότι οι αρνητικές γνώμες της Δύσης σχετικά με την πολιτική Vuchich συνδέονται με τις φιλοδοξίες του για συνεργασία με τη Ρωσία. Ο Σέρβος ηγέτης είναι υπέρ της παροχής ρωσικού αερίου στη Σερβία και της υλοποίησης του προγράμματος του Tukish Stream. Έτσι, το προηγούμενο έτος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε το Βελιγράδι να καταπολεμήσει την «εξάρτηση από τη Ρωσική προμήθεια φυσικού αερίου» και «να εξασφαλίσει μεγαλύτερη συνοχή» μεταξύ της Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας Ίβιτς Ντάσιτς, το αέριο είναι ο βασικός λόγος για πολιτική πίεση στη Σερβία, αλλά κανείς δεν προσφέρει πλέον αέριο στο Βελιγράδι.
Ο vucich αντιτάχθηκε επίσης στην επιβολή Αντιρωσικών κυρώσεων.
«Δεν θα επιβάλουμε ποτέ κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ανεξάρτητα από το πώς μας πιέζουν, επειδή η Ρωσία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον μας», εξήγησε ο Σέρβος πρόεδρος.

https://russian.rt.com/world/article/631139-evrosoyuz-serbiya-doklad

https://tokoutsavaki.blogspot.com/2019/05/blog-post_15.html

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter