ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Το παιχνίδι των στοιχημάτων τελειώνει. Είναι καιρός η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ρωσία και να αποφασίσει για τις ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ. - 12 Ιούν 2019 - 22:11
Loading...

Η σύγχρονη εικόνα της Τουρκίας ως κράτους που εφαρμόζει μια ανεξάρτητη γραμμή συμπεριφοράς στην εξωτερική της πολιτική σχηματίστηκε από την τρέχουσα ηγεσία της χώρας πολύ πριν από την πρόσφατη κρίση στις Τουρκο-αμερικάνικες σχέσεις.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν ακολουθεί μια δραστήρια και εξαιρετικά ευέλικτη πολιτική, συχνά σε εκείνα τα θέματα όπου εφάπτονται τα συμφέροντα των μεγαλύτερων φορέων του κόσμου.

Πριν από την αγορά των Ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας από την Τουρκία (S-400 Triumph), σημειώθηκε μια σειρά γεγονότων που έγιναν σοβαρά προαπαιτούμενα για μια τέτοια απόφαση από τις τουρκικές αρχές.

Πρώτον, στο πλαίσιο της Συριακής κρίσης, η Τουρκία αναθεώρησε ριζικά τις προτεραιότητές της με τους εταίρους της για την επίλυση της σύγκρουσης, αρχίζοντας αργότερα να αλληλεπιδρά με τη Ρωσία και το Ιράν μέσω της πλατφόρμας διαπραγμάτευσης της Αστάνα.

Δεύτερον, η Τουρκική ηγεσία, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ, συνέχισε να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο και να βοηθήσει το Ιράν να ξεπλένει το Αμερικανικό νόμισμα μέσω των τραπεζών της.

Και τα δύο ζητήματα είναι κρίσιμα για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή.
Φυσικά, αυτά εξοργίζουν τις ΗΠΑ, αλλά από τώρα και στο εξής πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις τουρκικές ενέργειες, επηρεάζοντας σοβαρά την ανεξαρτησία της συμμάχου, όταν κάνει μια επιλογή. Εξ ου και οι προειδοποιήσεις, οι κυρώσεις, και τέλος ο εκβιασμός.

Η επιδείνωση των τουρκικών-αμερικανικών σχέσεων έχει ξανασυμβεί, αλλά μια τέτοια έντονη ένταση ήταν αρκετά σπάνια. «Η Κατάσταση είναι αξιοσημείωτη για το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν όλους τους απαραίτητους πόρους για να υπονομεύσουν την οικονομική και πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Εξισορροπώντας τη Μόσχα με την Ουάσιγκτον, ο Ρετζέπ Ερντογάν κατάφερε εδώ και καιρό να εξοικονομήσει περιθώρια ελιγμών. Ωστόσο, μια τέτοια ανυποχώρητη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στην κατάσταση με την αγορά των ρωσικών συστημάτων εναέριας άμυνας από την Τουρκία θέτει τον Τούρκο Πρόεδρο σε μειονεκτική θέση.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της ιστορίας είναι ότι ο Ερντογάν παρακινεί την απόκτηση των S-400 με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, οι οποίες, εκτός από την αγορά, παρέχουν, επίσης, την από κοινού παραγωγή, καθώς και την ικανότητα να αλληλεπιδρούν με τη Ρωσία στη δημιουργία των μελλοντικών συστήματα της επόμενης γενιάς (S-500).

Τέτοιες πληροφορίες συχνά ξεφεύγουν από τα Tουρκικά μέσα ενημέρωσης με δηλώσεις φιλοκυβερνητικών πολιτικών, ωστόσο, δεν σχολιάζεται καθόλου από τη Ρωσική πλευρά. Τέτοιες πληροφορίες δεν έχουν ακουστεί ποτέ από τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης, πόσο μάλλον από αξιωματούχους.
Μέχρι πρόσφατα, λίγοι άνθρωποι πίστευαν στην πραγματικότητα της συναλλαγής, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια κίνηση από τους Τούρκους ως «μπλόφα» για χάρη των παραχωρήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του θέματος των Κούρδων στο βόρειο τμήμα της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κουρδικό ζήτημα, και ιδίως η στήριξη που παρέχουν οι Αμερικανοί στις κουρδικές ένοπλες δυνάμεις στη βόρεια Συρία, οι οποίες με τη σειρά τους αγωνίζονται ενάντια στην Τουρκία, έχει έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων. Η εθνική ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα της τουρκικής πολιτικής. Η ενίσχυση των κουρδικών δυνάμεων με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και ο περιορισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων που πραγματοποίησε η Τουρκία στην περιοχή μεγιστοποίησε την κλιμάκωση στις σχέσεις Τουρκίας-Αμερικής με βάση τις συνεχείς δηλώσεις του Ρετζ Ερντογάν σχετικά με την εξάλειψη της Κουρδικής απειλής στο εγγύς μέλλον.

Και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Τούρκος ηγέτης, λαμβάνοντας την αντίθετη θέση στα πιο ευαίσθητα ζητήματα για τις ΗΠΑ, προσπαθεί να είναι εξαιρετικά ενεργός. Η προπαγάνδα της σταδιακής εγκατάλειψης του δολαρίου, η αντι-αμερικανική ρητορική στην κατάσταση με τη Βενεζουέλα, οι οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί δεσμοί με το Ιράν, η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία με τη Ρωσία κ.λπ.

Αυτό το αρκετά ευρύ φάσμα αντιφάσεων συνεχίζει να αυξάνεται με την εμφάνιση νέων προειδοποιήσεων και απειλών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και η άρνηση της Ουάσιγκτον να εκπαιδεύσει μια νέα ομάδα Τούρκων πιλότων δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα νέο μήνυμα σχετικά με τις επικείμενες συνέπειες των αποφάσεων της Άγκυρας σχετικά με την τελική αγορά των Ρωσικών συστημάτων εναέριας άμυνας S-400.

Το παιχνίδι της αύξησης «πονταρίσματος» πλησιάζει στο τέλος του. Είναι καιρός η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας με τη Ρωσία, ενώ θα προκαθορίσει την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή τη φορά, ο Ρετζέπ Ερντογάν έχει λιγότερες πιθανότητες για πολιτικό ελιγμό. Επιπλέον, τα προβλεπόμενα σενάρια για τη μετεγκατάσταση των αγορασμένων συστημάτων S-400 σε τρίτες χώρες, όπως το Κατάρ, δεν έχουν κανένα καλό λόγο, δεδομένης της προφανούς θέσης της Ρωσίας σε αυτό το θέμα.

Η Τουρκία τους τελευταίους μήνες άρχισε να μειώνει τον ρυθμό των προμηθειών καυσίμων από το Ιράν, άρχισε να καθυστερεί την άμεση μεταφορά της προαναφερθείσας αεροπορικής άμυνας, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία του ζητήματος για να καθησυχάσει τις ΗΠΑ με τέτοια μέτρα ενάντια στο σκηνικό μιας τέτοιας μεγάλης κλίμακας εκδήλωσης για την Ουάσιγκτον αυτή τη φορά η Τουρκική ηγεσία είναι απίθανο να πετύχει

Ωστόσο, δεν αποκλείονται οι περιστάσεις υπό τις οποίες η καθυστέρηση της διαδικασίας μεταφοράς μπορεί να παραταθεί. Στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, υπάρχουν και κάποιες δυσκολίες στις οποίες μπορεί πάντα να δοθεί προσοχή. Η κατάσταση γύρω από το Idlib στη Συρία γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθημερινά. Αυτή είναι μια από τις περιπτώσεις στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη θέση της Τουρκίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η κατάσταση και η ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας υπόκειται σε μέγιστο κίνδυνο.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι ο Ρετζέπ Ερντογάν δεν είναι ένας από αυτούς τους πολιτικούς για να κάνει την απόλυτη επιλογή υπέρ ενός από τις πλευρές, ειδικά όταν η Δύση έδωσε την ευκαιρία να αισθανθεί τις αρνητικές συνέπειες αυτών των μονομερών αποφάσεων.

Έτσι, δεν πρέπει να αναμένουμε Ρωσικά συστήματα άμυνας S-400 στην Τουρκία στο εγγύς μέλλον. Οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν όλους τους δυνατούς μοχλούς επιρροής στην τουρκική ηγεσία και δεν θα μειώσουν την πίεσή τους. «Περαιτέρω επιδείνωση των τουρκικών-αμερικανικών σχέσεων εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την Ουάσιγκτον, και εκεί είναι αναμφίβολα κατανοητό. Ποτέ δεν είναι αργά στην πολιτική. Η Τουρκία αναμένει παραχωρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και αν τις λάβει, η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά.

Μαμαντ Μουσταμούγιεφ, ειδικά για το Front News

https://news-front.info

tokoutsavaki

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter