Η Μόσχα δεν κρύβεται πια πίσω από διπλωματικές αοριστίες. Ο Αλεξέι Ζουράβλεφ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της ρωσικής Δούμας, έριξε μια βόμβα που συγκλονίζει τα θεμέλια της Συμμαχίας: η ένταση στην Κύπρο, με τα τουρκικά τανκς στη νεκρή ζώνη, είναι η απαρχή μιας εσωτερικής σύγκρουσης του ΝΑΤΟ που θα οδηγήσει στη διάλυσή του. Και η Ρωσία, αντί να παρέμβει, θα παρακολουθεί με χαρά «τη γαλάζια φλόγα» να καίει τη Δύση. Η προειδοποίηση είναι συγχρόνως ανάλυση, απειλή, και πρόσκληση σε μια νέα, ακόμα πιο επικίνδυνη φάση της γεωπολιτικής αστάθειας.
Η δήλωση-βόμβα: «Ελληνοτουρκική σύγκρουση θα διαλύσει το ΝΑΤΟ»
Σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Gazeta.Ru, ο Ζουράβλεφ ήταν κατηγορηματικός. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει αναπτύξει 15 άρματα μάχης κοντά στα κυπριακά σύνορα, εντός της νεκρής ζώνης που ελέγχει ο ΟΗΕ . Η Κύπρος, αν και δεν είναι μέλος της Συμμαχίας, υποστηρίζεται από την Ελλάδα, η οποία είναι.
«Έτσι, όπως και να το δει κανείς, πρόκειται για μια ενδονατοϊκή σύγκρουση. Και αυτό, φυσικά, αποδυναμώνει για άλλη μια φορά αυτόν τον ήδη νοσούντα οργανισμό» , δήλωσε .
Η πρόβλεψή του είναι αμείλικτη: μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (μέλη του ΝΑΤΟ) θα είναι η χαριστική βολή για τη Συμμαχία. Και η Μόσχα, που έχει χαρακτηριστεί «εχθρός» από το ΝΑΤΟ, δεν έχει κανένα λόγο να την αποτρέψει.
«Ας ρίξει λάδι στη φωτιά ο Τραμπ – Εμείς παρακολουθούμε με χαρά»
Ο Ρώσος κοινοβουλευτικός δεν έκρυψε τη διάθεση της Μόσχας. Χρησιμοποίησε μάλιστα μια φράση που αποτυπώνει απόλυτα την τακτική του Κρεμλίνου:
«Ας συγκρουστούν οι Τούρκοι με τους Κύπριους και τους Έλληνες, ας ρίξει λάδι στη φωτιά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πότε θέλει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και πότε θέλει να πάρει τη Γροιλανδία – η Μόσχα θα παρακολουθεί με χαρά από μακριά τη συμμαχία να καίγεται με γαλάζια φλόγα» .
Η Ρωσία, δηλαδή, δεν θα πάρει το μέρος καμιάς πλευράς. Δεν χρειάζεται. Ο αλληλοσπαραγμός των «συμμάχων» είναι η καλύτερη στρατηγική. Το ΝΑΤΟ θα αυτοκαταστραφεί, και η Μόσχα θα κάθεται απλά και θα βλέπει.
Το παρασκήνιο: Τα τανκς, η σημαία, και η κλιμάκωση στην Κύπρο
Η ρωσική ανάλυση δεν είναι θεωρητική. Βασίζεται σε συγκεκριμένα γεγονότα:
-
Την Τρίτη 14 Απριλίου, η Τουρκία ανέπτυξε περίπου 15 άρματα μάχης στην περιοχή του Περγάμου, εντός της νεκρής ζώνης που ελέγχει ο ΟΗΕ .
-
Την Τετάρτη 15 Απριλίου, σημειώθηκε ένταση όταν δυνάμεις του ψευδοκράτους επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στον ελεγχόμενο χώρο, με την UNFICYP να παρεμβαίνει και να ζητά ψυχραιμία .
-
Υψώθηκε τουρκική σημαία εντός της νεκρής ζώνης, ενώ δεκάδες «αστυνομικοί» (του ψευδοκράτους) συγκεντρώθηκαν στην περιοχή, ενισχύοντας την ένταση .
-
Οι βρετανικές βάσεις τέθηκαν σε επιφυλακή, σημάδι ότι η κατάσταση ανησύχησε ακόμα και τους πιο ήρεμους παίκτες .
Η ερμηνεία της Ρωσίας: «Απολαύστε την εσωτερική σας σύγκρουση»
Ο Ζουράβλεφ υπογραμμίζει μια βασική γεωπολιτική αλήθεια: το ΝΑΤΟ, που έχει κηρύξει τη Ρωσία εχθρό του, είναι ήδη ένας «άρρωστος οργανισμός». Οι εσωτερικές τριβές, τα αντιφατικά συμφέροντα, και η απειλή αποχώρησης των ΗΠΑ έχουν αποδυναμώσει τη Συμμαχία. Μια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα είναι η τελική κατάρρευση.
Για τη Μόσχα, η κατάσταση αυτή είναι ιδανική. Δεν χρειάζεται να εκτοξεύσει πύραυλο. Δεν χρειάζεται να στείλει στρατιώτες. Αρκεί να αφήσει τις εσωτερικές αντιφάσεις του ΝΑΤΟ να εκραγούν.
Και η Κύπρος, με τα άρματα μάχης και τη νεκρή ζώνη, είναι το τέλειο ηφαίστειο.
Η απάντηση της Δύσης: Διχασμός και αμηχανία
Η δήλωση Ζουράβλεφ βρίσκει τη Δύση εντελώς απροετοίμαστη και διχασμένη:
-
Η Ελλάδα βλέπει την Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου και να απειλεί με στρατιωτική κλιμάκωση.
-
Η Τουρκία (επίσημα σύμμαχος στο ΝΑΤΟ) είναι ουσιαστικά ο επιτιθέμενος.
-
Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν ούτε την Τουρκία (στρατηγική σημασία) ούτε την Ελλάδα (βασικός πυλώνας στα νότια), αλλά δεν έχουν τη δύναμη ή τη βούληση να επιβάλουν τάξη.
-
Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί αμήχανο, συνειδητοποιώντας ότι η συνοχή του έχει ήδη ραγίσει.
Ακριβώς αυτό το κενό εκμεταλλεύεται η Ρωσία.
Συμπέρασμα: Η Μόσχα δεν προβλέπει – επιθυμεί
Η βόμβα της Δούμας δεν είναι απλά μια ανάλυση. Είναι μια πρόσκληση στην κατάρρευση. Ο Ζουράβλεφ περιγράφει το σενάριο που η Ρωσία θέλει να συμβεί. Και δεν το κρύβει.
Η ερώτηση δεν είναι αν η Ρωσία θα εκμεταλλευτεί μια ελληνοτουρκική σύγκρουση. Η ερώτηση είναι: μήπως η κλιμάκωση στην Κύπρο είναι ήδη το πρώτο βήμα ενός σεναρίου που γράφεται στη Μόσχα;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες. Η UNFICYP ζητά ψυχραιμία, αλλά τα τανκς και οι σημαίες μιλούν άλλη γλώσσα. Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να κατευνάσει τα πνεύματα. Αντίθετα, έχει κάθε λόγο να τα βλέπει να ανάβουν.
Με πληροφορίες από το bankingnews.gr






