• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Δευτέρα, 20 Ιουλίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Η Monsanto «φακέλωνε» δημοσιογράφους και πολιτικούς

7 έτη ago
in ΔΙΕΘΝΗ, ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Σύμφωνα με το France2 η Monsanto «φακέλωνε» δημοσιογράφους και πολιτικούς ανάλογα με τη στάση τους απέναντι στα φυτοφάρμακα

Δημοσιογράφοι, πολιτικοί και επιστήμονες: ο αμερικανικός όμιλος Monsanto φέρεται ότι φακέλωσε εκατοντάδες ανθρώπους στη Γαλλία, με βάση τη στάση που τηρούσαν απέναντι στα ζιζανιοκτόνα –και ιδίως την άποψή τους για τη γλυφοσάτη– χρησιμοποιώντας κάποιες φορές ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Την υπόθεση αυτή αποκάλυψε την Πέμπτη το τηλεοπτικό κανάλι France 2. Όπως ανέφερε, κατάφερε να λάβει “εμπιστευτικά” ενημερωτικά αρχεία τα οποία φέρουν την υπογραφή εταιρειών δημοσίων σχέσεων που συνεργάζονταν με τη Monsanto. Από πέρσι, ο όμιλος αυτός είναι θυγατρική του γερμανικού κολοσσού Bayer.

Η γλυφοσάτη θεωρείται “πιθανώς καρκινογόνα” ουσία από το 2015, από το Διεθνές Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο, μια υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κυκλοφορεί στο εμπόριο με διάφορες ονομασίες, όμως η γνωστότερη είναι το Roundup της Monsanto.

Σε ένα πρώτο έγγραφο που χρονολογείται από το 2016, το οποίο φέρει το λογότυπο της Monsanto και του γαλλικού διαφημιστικού ομίλου Publicis, αναφέρονται οι κυριότεροι “πρωταγωνιστές” της δημόσιας αντιπαράθεσης για τα ζιζανιοκτόνα στη Γαλλία, ανάλογα με την επιρροή του καθενός. Ο γενικός διευθυντής της Publicis υποστηρίζει ότι οι πληροφορίες αυτές συλλέχθηκαν “αποκλειστικά στη βάση των δημόσιων δεδομένων”. Όμως μια δεύτερη εταιρεία δημοσίων σχέσεων, η Fleishman Hillard, φέρεται να συνέταξε, την ίδια χρονιά, μια άλλη αναφορά που περιλαμβάνει τις διευθύνσεις ή τα τηλέφωνα περίπου 200 προσώπων.

Ο καθένας από τους “πρωταγωνιστές” αυτούς βαθμολογείται (από το 0 μέχρι το 5) για τη στάση του απέναντι σε διάφορα θέματα: από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς μέχρι τα ζιζανιοκτόνα.

Σε ένα άλλο έγγραφο, ένας πίνακας παρουσιάζει τους 74 “πρωταρχικούς στόχους”, χωρισμένους σε τέσσερις ομάδες: τους “συμμάχους”, τους “πιθανούς συμμάχους προς στρατολόγηση”, εκείνους που θα πρέπει να “εκπαιδευτούν” και τέλος, στους “υπό παρακολούθηση”. Με βάση αυτή τη λίστα συντάχθηκε και ένα σχέδιο δράσης για τον κάθε στόχο, όπου αναφέρονται τα χόμπι των “στόχων” και, για τους “συμμάχους”, προτάσεις για αναρτήσεις στο Twitter

“Είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη γιατί αποδεικνύει ότι υπάρχουν στοχευμένες στρατηγικές για τον αφανισμό των ισχυρών φωνών”, σχολίασε η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία βρισκόταν στην κατηγορία των “υπό παρακολούθηση” προσώπων. Η Ρουαγιάλ είχε ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης της γλυφοσάτης.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, οι γαλλικές δικαστικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για αυτό το παράνομο “φακέλωμα” για λογαριασμό της Monsanto. Η έρευνα ξεκίνησε μετά την καταγγελία που έκανε η εφημερίδα Le Monde και ο δημοσιογράφος Στεφάν Φουκάρ, το όνομα του οποίου περιλαμβανόταν στις λίστες. Ο νομικός σύμβουλος της εφημερίδας, Φρανσουά Σεν-Πιέρ τόνισε ότι “η Monde δεν μπορεί να δεχτεί ότι μια πολυεθνική φακελώνει τους δημοσιογράφους με βάση τις έρευνες που κάνουν για αυτή, κάτι που δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν ούτε οι υπηρεσίες της αστυνομίας, είναι παράνομο”.

Στις “λίστες” αυτές περιλαμβάνονταν επίσης τέσσερις δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ενώ η γενική διευθύντρια του Radio France, Σιμπίλ Βέιγ, προανήγγειλε ότι θα προσφύγει και αυτή στη δικαιοσύνη.

Η εφημερίδα Le Parisien, από την πλευρά της, θα καταγγείλει την υπόθεση στο CNIL, τον δημόσιο οργανισμό προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ πάντως, τόνισε ότι η Monsanto “μάλλον δεν είναι η μοναδική” εταιρεία που πράττει κατ’ αυτόν τον τρόπο. “Αντί απλώς να σκανδαλιζόμαστε, πρέπει με αφορμή αυτήν την αποκάλυψη να ξεκαθαρίσουμε αυτό το σύστημα του λόμπινγκ”, είπε στο France Info, προσθέτοντας ότι η ίδια θα προτιμούσε μια “θεσμική παρέμβαση” και όχι μια ατομική προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Ορισμένα ιδιωτικά συμφέροντα, πιστεύοντας ότι είναι “πιο ισχυρά από τα κράτη”, είναι “έτοιμα για όπλα”, σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Φρανσουά ντε Ρουζί, που τόνισε ότι “δεν τον εξέπληξε” η αποκάλυψη. Πλέον “ο οικονομικός πόλεμος διεξάγεται επίσης στο πεδίο του περιβάλλοντος”, είπε.

protothema.gr

Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Η Παγίδα της Τεχεράνης: Γιατί ο Βομβαρδισμός των Πυρηνικών του Ιράν Φέρνει τον Εφιάλτη του Χερσαίου Πολέμου
Slider

Η Παγίδα της Τεχεράνης: Γιατί ο Βομβαρδισμός των Πυρηνικών του Ιράν Φέρνει τον Εφιάλτη του Χερσαίου Πολέμου

by admin
45 λεπτά ago
ΕΚΤΑΚΤΟ – 400 Ουκρανικά drones κατέστρεψαν τεράστιο εφοδιαστικό κέντρο στην Μόσχα
Slider

ΕΚΤΑΚΤΟ – 400 Ουκρανικά drones κατέστρεψαν τεράστιο εφοδιαστικό κέντρο στην Μόσχα

by admin
2 ώρες ago
Απόρρητα σχέδια σοκ: Που θα χτυπήσουν οι Αμερικανοί σε σενάριο εισβολής στο Ιράν – Στόχος… το «στρατηγικό μάτι» στο Hormuz
Slider

Απόρρητα σχέδια σοκ: Που θα χτυπήσουν οι Αμερικανοί σε σενάριο εισβολής στο Ιράν – Στόχος… το «στρατηγικό μάτι» στο Hormuz

by admin
3 ώρες ago
ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ στο ΙΡΑΝ; Η «ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ» που ΤΡΟΜΑΖΕΙ τον ΠΛΑΝΗΤΗ
Slider

ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ στο ΙΡΑΝ; Η «ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ» που ΤΡΟΜΑΖΕΙ τον ΠΛΑΝΗΤΗ

by admin
4 ώρες ago
Next Post
Πυραύλους Patriot αναπτύσσουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Πυραύλους Patriot αναπτύσσουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας: Εντολή Τραμπ για υψηλότερους δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα από την Κίνα

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας: Εντολή Τραμπ για υψηλότερους δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα από την Κίνα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr