Χαίρεται
Μελετώντας το “Κυριακοδρόμιο ” ,του Νικηφόρου του Θεοτόκη και ειδικότερα την φράση
«Και εκ τού πληρώματος Αυτού ημείς πάντες ελάβομεν, και Χάριν αντί Χάριτος· ότι ο Νόμος δια Μωυσέως εδόθη, η Χάρις και η Αλήθεια δια Ιησού Χριστού ”
Είναι κάποιες “πληροφορίες ” που όταν τις λάβεις και τις κατανοήσεις ,καταλαβαίνεις πόσο αναγκαίες είναι για σένα και τους άλλους αγωνιστές ,στον πνευματικό αγώνα .
Προς αποφυγή της “πλάνης ” και της “αίρεσης” που οδηγούν οι αρνητές της Παλαιάς Διαθήκης . .
Τον αγώνα που κάνει ο άνθρωπος να γίνει “καλός” με την “Χάρι ” του Θεού ,δια μέσω του ” Λόγου ” και Κυρίου μας του Ιησού Χριστού .
Με απλά λόγια ..
Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω ,σε απλή γλώσσα ,όσο είναι δυνατόν ,γιατί αφορούν κείμενα φωτισμένων πατέρων της Εκκλησίας μας ,πόσο σημαντική είναι η ερμηνεία αυτής της φράσης .
Αλλά και πόσο ξεκάθαρο κάνει, την ανάγκη αλλά και την μελέτη της Παλαιάς Διαθήκης ,πριν μπει κάποιος στην μελέτη της Καινής Διαθήκης ,του Ευαγγελίου .
Αντί χάριτος…
Η μελέτη του Μωσαϊκού νόμου ,της Παλαιάς Διαθήκης , δίδει στον ανώριμο πνευματικά άνθρωπο την
“νομική Χάρι “. Είναι το “αντί χάριτος” …
Αυτή που ο ανώριμος πνευματικά άνθρωπος, μπορεί και αντέχει να λάβει, την “τυπική και πρόσκαιρος” η οποία όμως είναι ατελής και “μη δυνάμενη σώσαι τους ” προσερχομένους”.
Ο άνθρωπος μελετά και προσπαθεί ως “νήπιο ” που δεν μπορεί να δεχθεί στέρεη τροφή , να την αφομοιώσει και να προετοιμαστεί για την “υπερτέλεια ” και “σώζουσα τους προσερχομένους ” που περιέχεται στο Ευαγγέλιο .
“δια Ιησού Χριστού”
Είναι πλέον κατανοητό ότι , για να προχωρήσει κάποιος στην “στέρεα” πνευματική τροφή της Καινής Διαθήκης ,πρέπει να τραφεί αρχικά με την ατελή της Παλαιάς Διαθήκης .
Να προετοιμάσει τον εαυτό του ,υπό την καθοδήγηση “Πνευματικού ” με την μελέτη ,ερευνά και κατανόηση της Παλαιάς για να περάσει στην Καινή .
Αν δεν κατανοείται την Καινή λοιπόν ,επιστρέψτε ή αρχίστε από την Παλαιά ,είναι ταπεινοφροσύνη να δέχεσαι κάτι που ίσως αγνοούσες ..
Ματθ. 5,17 Μὴ νομίσητε ὅτι ἦλθον καταλῦσαι τὸν νόμον ἢ τοὺς προφήτας· οὐκ ἦλθον καταλῦσαι, ἀλλὰ πληρῶσαι.
Κάθε άλλη θεώρηση ,είναι αλαζονεία και όχι μόνο ,δεν θα επιτρέψει ο Θεός να καταλαβαίνεις τίποτα ,γιατί αυτός θα σου επιτρέψει την κατάλληλη στιγμή ..
«τότε διήνοιξε αυτών τόν νουν του συνιέναι τάς Γραφάς»
Αν δεν κατανοήσουμε αυτήν την σειρά και το σεβασμό που πρέπει να δείξουμε στην Παλαιά Διαθήκη
θα πέσουμε σε “σκοτισμό ” του νού ,θα χάσουμε την “Χάρι ”
Αποτελεί “βλασφημία του Αγίου Πνεύματος ” και θα πέφτουμε από την μία πλάνη στην άλλη , χωρίς επιστροφή .
Αν όμως δείξουμε ταπεινοφροσύνη και ακολουθήσουμε την ορθή σειρά
“Ο πιστεύων εις εμέ, ποταμοί εκ της κοιλίας αυτού ρεύσουσιν ύδατος ζώντος»
Η “κοιλία” είναι η “καρδιά ” και οι “ποταμοί ύδατος ζώντος” είναι η “Χάρις” η ειρήνη , η αληθινή ευτυχία η ΑΓΑΠΗ..
Όλη η ιστορία της ανθρωπότητας από την “γένεση” έως και την “αποκάλυψη ” είναι μία πνευματική προοδευτική τελείωση .
Ο άνθρωπος μετά την πτώση έχασε την “πνοή ” που του δόθηκε ,την “Χάρι” . .
ο Θεός “σχεδίασε ” μια πνευματική σταδιακή εκπαίδευση , μέσα τον χρόνο και τον χώρο ,έξω από την αιωνιότητα ,έχοντας “ελεύθερο και αυτεξούσια ” τον κάθε άνθρωπο , μέσα σε αυτές τις διαστάσεις
Η ζωή είναι μιά εκπαιδευτική πορεία για αυτούς που θέλουν ελεύθερα ,την “κοινωνία ” μαζί του ,να τους τελειοποιήσει .
Ο Θεός προγνωρίζει έξω από τον χρόνο και τον χώρο ,τι “προαίρεση ” θα αναπτύξει κάθε άνθρωπος .
Ο αγώνας θα συνεχίζεται έως ότου “συμπληρωθεί ” ο αριθμός των “εκλεκτών ” , ενώ καλεί όλους ,δεν απαντούν όλοι ,μετά δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης αυτού του “κόσμου” αλλά ενός νέου .
καί αν κάποιος δεν πιστεύει ,ας μελετήσει την Παλαιά διαθήκη να δει πόσες προφητείες της ζωής του Χριστού περιέχει και αν βγήκαν αληθινές με κάθε λεπτομέρεια ,αλλά περιέχει και μελλοντικές …
Για κάποιους με κλειστό “νου ” δεν θα τα καταλάβουν ,εδώ χρειάζεται “πίστη ” και “ελπίδα ” και μετά έρχεται η “φώτιση ” ,αλλά κάποιοι θα τους φανούν πολύ απλά και κατανοητά είναι οι “ταπεινοί ” …..
Προσοχή στους αρνητές της “Παλαιάς Διαθήκης ” σας οδηγούν σε σκοτεινά μονοπάτια
Καλή φώτιση και αρχή μετανοίας
Γ.Μ





