Με πρωτοφανή τρόπο, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιός, αναφέρει περίτρανα πως η Γενική Γραμματεία Αιγαίου καταβάλλει προσπάθειες για την κατοίκηση 28 μικρών νησιών του Αιγαίου.
Πλώρη για την κατοίκηση μικρών νησιών και βραχονησίδων φαίνεται ότι έχει βάλει το Υπουργείο Ναυτιλίας, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού, Νεκτάριου Σαντορινιού σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Νίκου Κούζηλου. Σύμφωνα με το έγγραφο του υφυπουργού Ναυτιλίας, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ήδη η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής «δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου», με στόχο όπως αναφέρει τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους. Ο κ. Σαντορινιός σημειώνει επίσης πως «στόχος είναι μέσα από τις υπάρχουσες από τη δεκαετία του 1990 υποδομές και προφανώς με την κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, τα νησιά αυτά να καταστούν κατοικήσιμα προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου, η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας κ.α.».
Χθες Πέμπτη, με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ουσιαστικά προειδοποιεί την Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων για την κατοίκηση μικρών νησιών του Αιγαίου, σχέδιο που προανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Ναυτιλίας με επιστολή του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού στη Βουλή. Επικαλούμενη το γεγονός ότι ο κ. Σαντορινιός δεν κατονομάζει τα 28 νησιά όπου σχεδιάζονται έργα, η Άγκυρα επαναφέρει ανοιχτά τη στρατηγική των γκρίζων ζωνών, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τυχόν συνθήκες που θα προκληθούν από την ελληνική πολιτική σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».






