• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Σάββατο, 20 Ιουνίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Θεωρία και καθηλωτική ισχύς του φόβου

9 έτη ago
in ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ, ΤΑΧΜΑΖΙΔΗΣ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης 

Η γνώση είναι ζήτημα θάρρους. Η διαπίστωση δεν είναι δική μου, αλλά την προσυπογράφω, χωρίς, ωστόσο, να παραγνωρίζω ότι επίσης είναι και (οφείλεται σε) πολλά άλλα πράγματα. 

Συνήθως αποφεύγω να ασχολούμαι με ζητήματα φιλοσοφικής ή γενικότερης θεωρητικής προβληματικής σε παρόμοιες δημοσιεύσεις μου (κατά βάση δε θα το κάνω και τώρα), αλλά “προκλήθηκα” από κάποιο άρθρο του Κώστα Δουζίνα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητή της Πολιτικής και Νομικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στην “Εφημερίδα των Συντακτών”. [“Πολιτική και σύγκρουση”, Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017] Στα εισαγωγικά εδάφια του άρθρου ο συντάκτης θέλει να ενημερώσει τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες του για κάποιες εξελίξεις στη σφαίρα της πολιτικής θεωρίας για να τους οδηγήσει μετά στην ουσιαστική επιχειρηματολογία του, περί “πολιτικής και σύγκρουσης”. 

Σε αυτά τα εδάφια, ο καθηγητής και βουλευτής, αναφέρεται στο ζήτημα της έννοιας “το πολιτικό”: “Η πρόσφατη πολιτική φιλοσοφία έχει εισαγάγει μια σημαντική διάκριση μεταξύ της “πολιτικής” (la politique, politics) και του “πολιτικού” (le politique,  the political) δύο διαφορετικών και αλληλοσυνδεόμενων μορφών άσκησης της εξουσίας. Ο Νανσί, ο Μπαντιού, ο Λακλάου, ο Ζίζεκ, ο Ρανσιέρ, ο Νέγκρι ή ο Μπαλιμπάρ χρησιμοποιούν κάποια μορφή της διάκρισης. Κατά την Chantall Mouffe, η “πολιτική” αποτελείται από τις συνηθισμένες και καθημερινές πρακτικές της πολιτικής δραστηριότητας, απ΄ ό,τι γίνεται γύρω από τη Βουλή, τα υπουργεία, τους κομματικούς μηχανισμούς και τα συνδικάτα. 

Το “πολιτικό”, από την άλλη πλευρά, αναφέρεται στον θεμελιώδη τρόπο οργάνωσης του κοινωνικού δεσμού, που χαρακτηρίζεται από βαθιές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς. Η πολιτική οργανώνει θεσμούς και πρακτικές και δημιουργεί την τάξη και κανονικότητα της κοινωνίας. Αλλά η κοινωνική ευταξία στηρίζεται στη ριζική αντιπαράθεση και κυριαρχία των ισχυρών που εκφράζεται στο “πολιτικό”, το επίπεδο του βασικού ανταγωνισμού που θεμελιώνει και σταθεροποιεί την κοινωνική συνύπαρξη. Η σύγκρουση εξηγείται με διάφορους τρόπους”. 

Η γνώση είναι ζήτημα θάρρους. Και ο Κώστας Δουζίνας φαίνεται ότι αδυνατεί να αναμετρηθεί με τις συνέπειες του κυριότερου δεδομένου στο οποίο προσφεύγει για να επιχειρηματολογήσει: το “πολιτικό”. Όντως “το πολιτικό’ εμφανίζεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στους διανοητές που αναφέρει  – δεν τους γνωρίζω επαρκώς και δε με ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως, γνωρίζω, ωστόσο, ότι ασκούν μεγάλη επιρροή σε τμήματα της αριστερής πανεπιστημιακής διανόησης της χώρας, μεταξύ των οποίων ευρίσκονται και κάποιοι γνωστοί και φίλοι -, αλλά είναι άκρως παραπλανητικός ο ισχυρισμός της πρώτης φράσεως του κειμένου, ότι δηλαδή “η πρόσφατη πολιτική φιλοσοφία έχει εισαγάγει μια σημαντική διάκριση κλπ.”. 

Κατά πρώτον θα ήτο ορθότερο  να σχετικοποιήσει την πρόταση, ότι δηλαδή κάποιες κατευθύνσεις στην πρόσφατη πολιτική φιλοσοφία (η σχετικοποίηση δεν αφορά στη διάκριση “συντηρητικής”  και “προοδευτικής’ σκέψης, αλλά και την πολυμορφία του πολιτικού στοχασμού και της πολιτικής θεωρίας στην εποχή μας) χρησιμοποιούν την έννοια του πολιτικού. Λέγω χρησιμοποιούν, διότι η εισαγωγή του όρου ούτε νέα είναι, ούτε εφεύρεση των συγκεκριμένων διανοητών της σύγχρονης Αριστεράς. Ο Κώστας Δουζίνας αυτό το γνωρίζει, δεν μπορεί να μην το γνωρίζει, αλλά το αποκρύπτει. Και αυτό διότι η αποκάλυψη της προέλευσης της έννοιας “το πολιτικό” θα δημιουργούσε στον ελληνικό στενοκέφαλο και στενόμυαλο διανοητικό περίγυρο πλείστα όσα προβλήματα. Αυτά θέλει να αποφύγει ο συντάκτης του κειμένου. Έτσι επιχειρεί στο άρθρο μιας εφημερίδας να εξηγήσει στους αναγνώστες/στριες το πρόβλημα  “πολιτικής και σύγκρουσης” επί της βάσεως του όρου “το πολιτικό”, αλλά ο ίδιος “δειλιάζει” να αντιμετωπίσει τις πιθανές “συγκρούσεις” που θα προκαλούσε η προέλευσή του, ακυρώνοντας στην πράξη την όποια επιχειρηματολογία του.  

Εξηγούμε: Πριν το γαλλικό “le politique” και το αγγλικό “the political” υπήρξε το γερμανικό “das Politische” και αυτό θα δημιουργούσε αναρίθμητες δυσκολίες στον (π)ηθικίζοντα ελληνικό πνευματικό περίγυρο, όπου απουσιάζει και στο πανεπιστημιακό και στο επίπεδο της καθημερινότητας παντελώς η παιδεία των παραγωγικών συγκρούσεων. Ο Κώστας Δουζίνας σε μια προσπάθεια αυτοπροστασίας απέναντι στο σχηματισμό της όποιας αγέλης, απέφυγε επιμελώς να αναφέρει ότι “das Politische” έχει, ήδη από τη δεκαετία του 1920, την πρώτη ρίζα του στις πρωτοφασιστικές διανοητικές συλλήψεις του Carl Schmitt. 

Πόσο σθένος και δύναμη θέλει για να αναφέρει δημοσίως ένας αριστερός πανεπιστημιακός και πολιτικός, ότι κάποια τμήματα της σύγχρονης αριστερής διανόησης, γνωστά ονόματα της οποίας απαριθμεί ο ίδιος ονομαστικώς, προσπαθούν να καλύψουν τη διαπιστωμένη έλλειψη πολιτικής θεωρίας στο χώρο της Αριστεράς με την προσφυγή στην εννοιολογία του αντιδραστικού θεωρητικού Carl Schmitt; 

Η πρώτη φράση του άρθρου, “η σύγχρονη πολιτική φιλοσοφία έχει εισαγάγει”, καταδεικνύει τη σχέση του θάρρους με τη γνώση, φανερώνει το φόβο του συντάκτη του άρθρου να μην εκτεθεί στη μήνι του μισογραμματισμένου αριστερού όχλου -υπάρχει και τέτοιος. 

Κάποια στιγμή, ωστόσο, θα πρέπει οι εγχώριοι διανοούμενοι, όλων των “αποχρώσεων” να πάψουν να ομιλούν δημοσίως ερήμην της πραγματικότητας, της όποιας πραγματικότητας και, για να παραμείνουμε στο παράδειγμά μας, ο Carl Schmitt είναι μια πολύ οδυνηρή πραγματικότητα στο χώρο του ευρωπαϊκού στοχασμού, διότι η “σκέψη” του αποδεικνύει ότι και ένας “φασίστας”, δύναται να είναι οξύνους. 

Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι μέλος του Ε.Γ. της “Σοσιαλιστικής Προοπτικής” 

Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Ν.ΔΑΠΕΡΓΟΛΑΣ, ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΑ ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΑ…ΑΝΤΙΔΩΡΑ
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ν.ΔΑΠΕΡΓΟΛΑΣ, ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΑ ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΑ…ΑΝΤΙΔΩΡΑ

by admin
3 ώρες ago
Δρ. Κ. Βαρδάκας: Eδώ η Αμερική δεν θα σωθεί , το ψευτορωμαίικο περιμένετε να σωθεί;
Slider

Δρ. Κ. Βαρδάκας: Eδώ η Αμερική δεν θα σωθεί , το ψευτορωμαίικο περιμένετε να σωθεί;

by admin
8 ώρες ago
ΗΛΙΑΣ Δ. ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (19/6/2026)
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΗΛΙΑΣ Δ. ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ (19/6/2026)

by admin
17 ώρες ago
Αποστόλου: Οι τρεις νέοι παίκτες και η επόμενη μέρα: Ποιος μπορεί να ανατρέψει το σύστημα;
Slider

Αποστόλου: Οι τρεις νέοι παίκτες και η επόμενη μέρα: Ποιος μπορεί να ανατρέψει το σύστημα;

by admin
17 ώρες ago
Next Post
Τελικά αυτή η κυβέρνηση μεγαλούργησε. Για δύο πράγματα θα την θυμούνται. Που θα μπορούν να παντρεύονται οι ομοφυλόφιλοι και που…

Τελικά αυτή η κυβέρνηση μεγαλούργησε. Για δύο πράγματα θα την θυμούνται. Που θα μπορούν να παντρεύονται οι ομοφυλόφιλοι και που...

Χρηματοδότηση F-35 και παραχώρηση “Αrleigh Βurke” θα ζητήσει ο Α.Τσίπρας από τον Ν.Τραμπ

Χρηματοδότηση F-35 και παραχώρηση "Αrleigh Βurke" θα ζητήσει ο Α.Τσίπρας από τον Ν.Τραμπ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr