Μπορεί το κατσικίσιο γάλα να μην έχει τη δημοτικότητα του αγελαδινού, ωστόσο, λόγω της εύπεπτης σύνθεσης του, επανήλθε τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο και πλέον αποτελεί μια τροφή κατάλληλη για υγιεινή διατροφή.
Όπως υποδηλώνει και το όνομα του, πρόκειται για το γάλα που παράγεται από τις κατσίκες και για χιλιάδες χρόνια, ήταν σημαντικό κομμάτι στην ανθρώπινη διατροφή. Όμως, δεν αποτέλεσε ποτέ την πρώτη επιλογή γάλακτος και ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός πως έχει «βαριά» γεύση και έντονο άρωμα.
Βέβαια, στην εποχή που η επιστήμη φέρνει στο μικροσκόπιο κάθε φυσικό παράγωγο, θα ήταν παράλογο να μην συμπεριλάβει κανείς το κατσικίσιο γάλα στις διατροφικές του συνήθειες. Αυτό διότι, η πλήρης αποκωδικοποίηση της δομής του, έφερε στο φως μεγάλη γκάμα από οφέλη, τα οποία αντλούνται από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, πολύτιμα μέταλλα, και ιχνοστοιχεία. Οι ειδικοί θεωρούν πως το κατσικίσιο γάλα, είναι κορυφαία εναλλακτική πηγή θρεπτικών συστατικών που μπορούν να καταναλώσουν ακόμα και άτομα που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη.
Οφέλη
Το κατσικίσιο γάλα προσφέρει στον οργανισμό τα εξής οφέλη:
Είναι εύπεπτο: Μπορεί η περιεκτικότητα του σε λιπαρά να είναι σχεδόν ίδια με αυτή του αγελαδινού γάλακτος. Ωστόσο, το γεγονός πως τα σφαιρίδια λίπους που βρίσκονται στο κατσικίσιο γάλα είναι μικρότερα, το καθιστά πιο εύπεπτο.
Συμβάλλει στην υγεία του δέρματος: Τα λιπαρά οξέα που έχει στη σύνθεση του, διαθέτουν ιδιότητες ενυδάτωσης, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση λείας και απαλής επιδερμίδας. Παράλληλα, τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α και το γαλακτικό οξύ βελτιώνουν τη συνολική υγεία του δέρματος, καταπολεμούν την ακμή και απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα που κάνουν το δέρμα να δείχνει θαμπό και κουρασμένο.
Πλούσιο σε ασβέστιο και άλλα πολύτιμα μέταλλα: Ένας από τους λόγους που πολλοί επιλέγουν την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος, είναι η πεποίθηση πως συνιστά κορυφαία πηγή ασβεστίου. Στην πραγματικότητα, 1 φλιτζάνι κατσικίσιο γάλα προσφέρει στον οργανισμό το 33% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης μετάλλων, έναντι του αγελαδινού που περιέχει μόνο το 28%. Περιέχει υψηλά ποσοστά ψευδαργύρου και σεληνίου, τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη των νευροεκφυλιστικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και της νόσου Πάρκινσον (Parkinson).
Διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες: Μελέτες έχουν αποδείξει, ότι το κατσικίσιο γάλα έχει παρόμοιες ιδιότητες με το ελαιόλαδο. Ως εκ τούτου, η τακτική κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αναιμίας, της ανεπάρκειας μαγνησίου, του εκζέματος και της ακμής. Ταυτόχρονα, έχει την ικανότητα διεγείρει την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης του αίματος που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για όσους ταλαιπωρούνται από οστεοπόρωση.
Εξισορροπεί τα επίπεδα της χοληστερόλης: Το κατσικίσιο γάλα διαθέτει υψηλά ποσοστά λιπαρών οξέων μεσαίας αλυσίδας, τα οποία έχουν την ικανότητα να ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα, χωρίς να αποθηκεύονται ως λίπος. Τα λιπαρά οξέα μεσαίας αλυσίδας, έχουν συνδεθεί επίσης, με την πρόληψη καρδιακών και εντερικών παθήσεων και την εξισορρόπηση των επιπέδων της «κακής» και «καλής» χοληστερόλης.
Άλλα οφέλη
Το κατσικίσιο γάλα περιέχει θρεπτικά συστατικά και ιδιότητες που βοηθούν στα παρακάτω:
Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.
Μειώνει τη φλεγμονή του εντέρου.
Ενισχύει τα οστά.
Εξισορροπεί τα επίπεδα pH του σώματος.
Βελτιώνει την υγεία της τρίχας.
Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Διατροφική αξία
Ένα φλιτζάνι (περίπου 244 γραμμάρια) κατσικίσιο γάλα περιέχει περίπου:
Θερμίδες: 168
Υδατάνθρακες: 10.9 gr
Πρωτεΐνη: 8.7 gr
Λιπαρά οξέα: 10.1 gr
Βιταμίνη Α: 483 ΙU (10% DV)*
Βιταμίνη Β1: 0.1 mg (8%)*
Βιταμίνη Β2: 0.3 mg (20%)*
Βιταμίνη Β5: 0.8 mg (8%)*
Βιταμίνη Β6: 0.1 mg (6%)*
Βιταμίνη C: 3.2 mg (5%)*
Βιταμίνη D: 29.3 IU (7%)*
Ασβέστιο: 327 mg (33%)*
Φώσφορο: 271 mg (27%)*
Κάλιο: 498 mg (14%)*
Μαγνήσιο: 32.4 mg (9%)*
Χαλκός: 0.1 mg (6%)*
Σελήνιο: 3.4 mcg (5%)
Περιέχει επίσης μικρή ποσότητα βιταμίνης Β12, Β3 και μαγγάνιο.
Τύποι
Το γάλα κατσίκας διατίθεται στις εξής μορφές:
Φρέσκο
Εάν θέλετε να επωφεληθείτε από τα μέγιστα οφέλη του κατσικίσιου γάλακτος, επιλέξετε φρέσκο γάλα (το οποίο βέβαια θα βράσετε στο σπίτι σας στους 60 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον 30λεπτά, ώστε να εξαλειφθούν τα επιβλαβή βακτήρια). Η γεύση, τα θρεπτικά συστατικά και οι ιδιότητες παραμένουν αναλλοίωτες. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από φάρμες, είτε από καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
Κατσικίσιο κεφίρ
Το κεφίρ είναι ένα προβιοτικό προϊόν που ενισχύει την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου, προάγοντας την υγιή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Κατσικίσιο γιαούρτι
Είναι ένα προβιοτικό προϊόν που συμβάλλει στη σωστή λειτουργία πεπτικού συστήματος, στη μείωση κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, στην ενίσχυση της προσπάθειας απώλειας βάρους και στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης. Μπορείτε να το ενισχύσετε με την προσθήκη φρέσκων ή αποξηραμένων φρούτων.
Κατσικίσιο τυρί
Ανήκει στην κατηγορία των μαλακών τυριών, ενώ συμπεριλαμβάνεται και αυτό στη λίστα των προβιοτικών προϊόντων. Μπορείτε να το απλώσετε πάνω σε μια φέτα ψωμί ή να το φάτε σκέτο.
Κατσικίσιο γάλα ή αγελαδινό;
Πολλοί αναρωτιούνται, ποια ποικιλία γάλακτος είναι πιο υγιεινή; Η κατσικίσια ή αγελαδινή; Για τον λόγο αυτό, συλλέξαμε και σας παραθέτουμε τις βασικές τους διαφορές.
Πιο συγκεκριμένα, το κατσικίσιο γάλα υπερτερεί έναντι του αγελαδινού στα εξής:
Είναι πιο εύπεπτο.
Είναι φυσικά ομογενοποιημένο.
Περιέχει λιγότερα ποσοστά λακτόζης.
Περιέχει περισσότερο ασβέστιο.
Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, είναι λιγότερο αλλεργιογόνο.
Κατά τα άλλα, η θρεπτική τους αξία είναι σχεδόν ίδια. Οπότε και τα δύο είδη είναι υγιεινά.
Προφυλάξεις
Το κατσικίσιο γάλα είναι θρεπτικό και υγιεινό, ωστόσο, τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά ή να αποφεύγουν την κατανάλωση του, καθώς ενδέχεται να εμφανίσουν πεπτικές διαταραχές όπως αέρια ή φούσκωμα.
Όσον αφορά τα βρέφη και τις εγκύους, οι αναφορές σχετικά με την ασφάλεια του δεν επαρκούν. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η ιατρική συμβουλή.