Τα κεράσια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι διατροφής αρκετών πολιτισμών ανά τους αιώνες. Ο γλυκός καρπός της κερασιάς, εκτός από υπέροχη γεύση προσφέρει επίσης μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν τα μέγιστα στη διατήρηση της υγεία του οργανισμού.
Τα κεράσια, όπως προείπαμε είναι ο καρπός της κερασιάς, ενός όμορφου ανθοφόρου δέντρου της Δυτικής Ασίας που πήρε το όνομα του από την πόλη του Εύξεινου Πόντου την Κερασούντα.
Το υψηλό διατροφικό προφίλ του κόκκινου φρούτου, οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες (χρωστική ουσία) που αποτέλεσε το έναυσμα ώστε το πολύτιμο και εύγευστο φρούτο να καλλιεργηθεί και να εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της γης. Έτσι, μπορούμε να απολαμβάνουμε απλόχερα την πλούσια γεύση και τα μοναδικά οφέλη μέχρι τις μέρες μας.
Διατροφική αξία
Τα κεράσια είναι κορυφαία πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C, ενώ ο γλυκαιμικός τους δείκτης είναι πιο χαμηλός και τα μούρα.
Πιο συγκεκριμένα:
Ένα φλιτζάνι κεράσια (περίπου 138 γραμμάρια) περιέχουν περίπου:
Θερμίδες: 87
Υδατάνθρακες: 22 gr
Πρωτεΐνες: 1,5 gr
Λιπαρά οξέα: 0,3 gr
Φυτικές ίνες: 3 gr
Βιταμίνη Α: 88 IU (2%)*
Βιταμίνη Β5: 0,3 mg (3%)*
Βιταμίνη Β6: 0,1 mg (3%)*
Βιταμίνη C: 10 mg (16%)*
Βιταμίνη Κ: 2.9 μg (4%)*
Κάλιο: 306 mg (9%)*
Μαγγάνιο: 0,1 mg (5%)*
Χαλκό: 0,1 mg (4%)*
Μαγνήσιο: 15,2 mg (4%)*
Σίδηρο: 0,5 mg (3%)*
Φώσφορο: 29 mg (3%)*
Ασβέστιο: 17,9 mg (2%)*
Οφέλη
Μερικά από τα πολύτιμα και αποδεδειγμένα οφέλη που ενδέχεται να παράσχουν τα κεράσια στην υγεία του οργανισμού:
Κατά της γήρανσης
Το κεράσι περιέχει στη σύνθεση του μεγάλα ποσοστά βιταμίνη C, καροτενοειδών και φλαβονοειδών. Πρόκειται για αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και μας προστατεύουν από ασθένειες που σχετίζονται με την πρόωρη γήρανση όπως για παράδειγμα η εξασθένηση της καρδιακής λειτουργίας, η απώλεια όρασης, ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, η τριχόπτωση κ.α.
Επίσης, οι ισχυρές, αντιοξειδωτικές ιδιότητες του νόστιμου φρούτου φαίνεται να επιδρούν ευεργετικά σε διαταραχές που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της αϋπνίας και των πονοκεφάλων.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
Τα αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C, καροτενοειδή και φλαβονοειδή), εκτός από την προστασία από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό απλώνοντας ταυτόχρονα ένα πέπλο προστασίας ενάντια στις βακτηριακές, ιογενείς και μυκητιακές λοιμώξεις που προσβάλουν κυρίως το παχύ έντερο, το ουροποιητικό και αναπνευστικό σύστημα.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 , τα κεράσια είναι επίσης αποτελεσματικά στη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων και στην αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας.
Προστατεύουν από τον καρκίνο
Κύριο χαρακτηριστικό των φλαβονοειδών, καροτενοειδών και βιταμινών Α και C, είναι οι εξαιρετικά ισχυρές, αντικαρκινικές ιδιότητες. Η καθημερινή κατανάλωση μιας χούφτας κεράσια, έχει την ικανότητα να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αποτελούν την κύρια αιτία εκδήλωσης καρκίνου και να αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Επίσης συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού εμποδίζοντας την εμφάνιση νέων καρκινικών όγκων.
Προάγουν την υγεία των ματιών
Άλλο ένα πολύτιμο όφελος που προσφέρουν οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στα κεράσια, είναι η ενίσχυση της υγείας των ματιών. Έχουν την ικανότητα να προστατεύουν τα μάτια από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και να επιβραδύνουν την εμφάνιση διαταραχών που σχετίζονται με τη φυσιολογική γήρανση συμπεριλαμβανομένης την απώλεια όρασης, τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και την ξηροφθαλμία.
Ταυτόχρονα, βοηθούν στη διατήρηση της πίεσης των ματιών σε φυσιολογικά επίπεδα. Συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία τους από λοιμώξεις.
Βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου
Τα κεράσια περιέχουν δραστικά συστατικά όπως τα καροτενοειδή,τα φλαβονοειδή κ.α. τα οποία όπως φαίνεται διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.
Συγκεκριμένα, τα κεράσια έχουν την ικανότητα να ενισχύουν τις γνωστικές λειτουργίες συμπεριλαμβανομένης της μνήμης και να προστατεύουν τον εγκέφαλο από νευρικές διαταραχές όπως το Alzheimer, το Parkinson, η κατάθλιψη, το υπερβολικό άγχος και το χρόνιο στρες
Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών διαταραχών
Τα κεράσια περιέχουν μια μεγάλη γκάμα θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, πολυφαινόλες και ανόργανα στοιχεία όπως ο φώσφορος τα οποία διακρίνονται για την ιδιότητα τους να συμβάλλουν στην μείωση κινδύνου, εκδήλωσης καρδιακών προσβολών, προάγοντας την υγεία της καρδιάς.
Στην πραγματικότητα, η τακτική κατανάλωση κερασιών προστατεύει την καρδιά από την οξειδωτική βλάβη. Βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής καρδιακής συχνότητας. Αποτρέπει τη δημιουργία πλάκας στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Ενώ, συμβάλλει και στην εξισορρόπηση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης στο αίμα.
Φαρμακευτικές χρήσεις
Δεδομένων των ισχυρών ιδιότητων τους, τα κεράσια από αρχαιοτάτων χρόνων συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της ολιστικής ιατρικής. Εφαρμόζονται παραδοσιακά για τόνωση του κυκλοφορικού και νευρικού συστήματος. Τη βελτίωση της υγεία της επιδερμίδας, καθώς και την αντιμετώπιση της κούρασης. Παράλληλα, επικρατεί η πεποίθηση πως τα κεράσια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού και στη διαχείριση πολλών ιατρικών καταστάσεων συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.
Επιπροσθέτως, εξαιτίας των υψηλών ποσοστών σε αντιοξειδωτικά και σίδηρο, τα κεράσια έχουν χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό εναλλακτικό φάρμακο για τη μείωση των φλεγμονών, την αντιμετώπιση της αναιμίας και την ανακούφιση των πεπτικών προβλημάτων όπως διάρροια και δυσκοιλιότητα.
Τα κεράσια στην κουζίνα
Η γλυκιά γεύση τους, μας επιτρέπει να τα απολαύσουμε είτε απευθείας, είτε να τα προσθέσουμε σε διάφορες συνταγές.
Συγκεκριμένα, τα κεράσια μπορούν να εφαρμοστούν ως ενισχυτικό γεύσης ή ως βασικό συστατικό σε κέικ, μαρμελάδες, κρουασάν, πουτίγκες, μπισκότα, σοκολάτες, φρουτόκρεμες, φρουτοσαλάτες, smoothies, milkshake, χυμούς, αλλά και ως γαρνιτούρα σε παγωτά και τούρτες.