Ξαφνική επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας – «Τελεσίγραφο» Ερντογάν σε Πούτιν: «Να αποσυρθεί ο συριακός στρατός από τη Χαν Σεϊχούν»

Ξαφνική επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας φαίνεται ότι έχουμε με κύριο θέμα τη Συρία και την πρόσφατη περικύκλωση Τούρκων στο Μορέκ, αλλά και την κατάληψη από τους Σύριους της πόλης Χαν Σεϊχούν, με τη δημοσιοποίηση μάλιστα και «τελεσιγράφου» από την τουρκική πλευρά.

Συριακό και ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφεραν ότι οι τουρκικές αρχές δεν ζητούν απλά, αλλά απαιτούν εδώ και τώρα, να αποχωρήσει ο συριακός στρατός από αρκετές περιοχές στο νότιο Idlib και βόρεια της Hama, δίνοντας μάλιστα και διορία σε Ρώσους και Σύριους.

Σύμφωνα με συριακή ανώτατη στρατιωτική πηγή, οι τουρκικές αρχές κάλεσαν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να «αναγκάσουν» τον συριακό στρατό να αποχωρήσει από τα εδάφη που κατέλαβε τον Αύγουστο.

Η στρατιωτική πηγή τόνισε ότι τα πρόσφατα καταληφθέντα εδάφη που προσδιόρισαν οι Τούρκοι περιλαμβάνουν, την πόλη του Χαν Σέιχουν και την πόλη Morek, στην οποία σήμερα λειτουργεί μια τουρκική βάση.

Μέχρι στιγμής, ο Συριακός Στρατός δεν έχει αποσυρθεί από την περιοχή της τουρκικής βάσης στην πόλη Morek. Ωστόσο, μετακινήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, δύναμη της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας, η οποία έστειλε και μια μονάδα της στα βόρεια της Χάμα.

Ενώ ο συριακός στρατός φέρεται να συμφώνησε με τους Ρώσους να εγκαταλείψει την περιοχή του Morek, είναι πολύ απίθανο να αποχωρήσει από την πόλη Χαν Σέιχουν ή άλλες περιοχές που κατέλαβε μετά από πολύνεκρες μάχες από τους τζιχαντιστές.

Αυτό όμως θα τον φέρει σε ευθεία σύγκρουση με τον τουρκικό στρατό, όταν αυτός εισβάλει στο συριακό έδαφος με σκοπό την δημιουργία ζώνης ασφαλείας στην βόρεια Συρία. Υπενθυμίζεται ότι 80.000 Τούρκοι στρατιώτες με εκατοντάδες άρματα μάχης, πυροβολικό κά, αναμένουν την εντολή του Ερντογάν για να εισέλθουν στο συριακό έδαφος.

ΗΠΑ και Ρωσία ικανοποιούν μέχρι τώρα τα «καπρίτσια» του Τούρκου προέδρου, παραβιάζοντας κάθε έννοια λογικής και τήρησης της διεθνούς νομιμότητας, οδηγώντας σε όλο και πιο παράλογες απαιτήσεις των Τούρκων εντός ενός ξένου κράτους. Ως πότε όμως;

Επισημαίνουμε σύμφωνα με άρθρο μας, ότι έχουμε ήδη σε εξέλιξη ένα τεράστιο παιχνίδι ενεργειακού και γεωπολιτικού χαρακτήρα, το οποίο διαδραματίζεται στην Συρία, από την οποία θα διέρχονται αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ η χώρα θα αποτελέσει ταυτόχρονα την μεγαλύτερη ρωσική βάση στο εξωτερικό.

Σκοπός των Ρώσων είναι ξεκάθαρα, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας του 6ου αμερικανικού στόλου και η ισχυρή παρουσία στην Ν. A. Ευρώπη και Μεσόγειο, λόγω των τεραστίων κοιτασμάτων που έχουν ανακαλυφθεί και τα οποία θα τροφοδοτούν την Ευρώπη τα επόμενα 50 χρόνια.

Το καλύτερο όμως στην όλη υπόθεση μας το είπε ο ίδιος ο Ρώσος ΥΠΑΜ Σεργκέι Σοιγκού. Ο υπουργός τόνισε με εμφατικότατα ότι συνεχίζονται τα νέα έργα υποδομής στη ρωσική αεροπορική βάση Hmeymim στη Συρία, ενώ παράλληλα συνεχίζονται και οι εργασίες στις εγκαταστάσεις του λιμένα της Tartus για την υποδοχή ρωσικών θωρηκτών τύπου «Μόσχα» κλάσης Κίρωφ και Σλάβα, αλλά και πυρηνοκίνητων υποβρυχίων κλάσης Borei και Yasen.

Συριακές πηγές μιλούν για την συνεχή μεταφορά ρωσικών αποβατικών πλοίων και αεροσκαφών IL-78 (τα οποία έχουν τεράστιο ενδιαφέρον σχετικά με το φορτίο τους) εξελιγμένων οπλικών συστημάτων και απόρρητου υλικού και στις δύο ρωσικές βάσεις.

Με λίγα λόγια στην μεταπολεμική Συρία, η χώρα αυτή θα χωριστεί σε ζώνες, μέσα στις οποίες θα υπάρχει και η τουρκική ζώνη κατοχής, ενώ η Μόσχα θα έχει δημιουργήσει δύο τεράστιες βάσεις με σκοπό τον έλεγχο της Μ.Ανατολής και των αγωγών υδρογονανθράκων.

pentapostagma.gr

Στείλτε μας τα άρθρα σας στο triklopodia@hotmail.gr
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "triklopodia@hotmail.gr" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Next Post

Βοηθήστε μας να μείνουμε μάχιμοι με μια μικρή συνεισφορά.

Προτεινόμενα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Triklopodia