Για να μειώσουμε τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 50% θα πρέπει, να καταναλώνουμε 1 περίπου κιλό ώριμο μπρόκολο την εβδομάδα ή μόλις 40 γραμμάρια από βλασταράκια μπρόκολου. Το λαχανικό αυτό περιέχει γλυκοραφανίνη, ουσία που είναι πρόδρομος της σουλφοραφάνης, η οποία ενισχύει τη δραστηριότητα των ενζύμων, που παρέχουν προστασία από τις μοριακές βλάβες, που προκαλούνται από καρκινογόνα χημικά.
΄Οπως όλα τα σταυρανθή, το μπρόκολο επισπεύδει την αποβολή οιστρογόνων από τον οργανισμό, συντελώντας στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Επίσης, διαθέτει αντιιικές ιδιότητες και συμβάλλει στην πρόληψη του έλκους. Τέλος, είναι πηγή χρωμίου, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της ινσουλίνης και του σακχάρου του αίματος.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
1) Κάποιοι οργανισμοί δεν μπορούν, να αφομοιώσουν το μπρόκολο και πρέπει, να το αποφεύγουν.
2) Για να διατηρήσει τις αντικαρκινικές του ιδιότητες το μπρόκολο πρέπει, να μαγειρεύεται μόλις 3-4 λεπτά στον ατμό.