• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Δευτέρα, 15 Ιουνίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πολεμικό Ναυτικό: Επίσημη πρόταση Lockheed Martin, για μια φρεγάτα… “LCS plus”

7 έτη ago
in ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
0
Πολεμικό Ναυτικό: Επίσημη πρόταση Lockheed Martin, για μια φρεγάτα… “LCS plus”
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Ενώ σχεδόν άπαντες που αναφέρονται στην ανάγκη του Πολεμικού Ναυτικού για νέες φρεγάτες, μιλάνε για την Γαλλία και την προτεινόμενη BELH@RRA, οι Αμερικανοί πιο αθόρυβα, είναι και αυτοί στο παιχνίδι. Όπως αποκαλύψαμε στο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2017-2018 τον περασμένο Μάρτιο, η αμερικανική Lockheed Martin έχει ήδη καταθέσει πρόταση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Γράφει ο Σάββας Δ. Βλάσσης
ΠΗΓΗ: ΔΟΥΡΕΙΟΣ

Στις 6 Αυγούστου, στο γραφείο του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου και του Α/ΓΕΝ, ελήφθη επιστολή της Lockheed Martin, με την οποία η εταιρεία γνωρίζει ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο Στρατιωτικής Πωλήσεως Αλλοδαπής (FMS) και ζητεί συνάντηση των δύο μερών για περαιτέρω επαφές. Η πρόταση της αμερικανικής εταιρείας, αφορά το Πλοίο Παρακτίου Μάχης (Littoral Combat Ship) που έχει τεθεί σε υπηρεσία με το Ναυτικό των ΗΠΑ, ως κλάση FREEDOM.

Βεβαίως η συγκεκριμένη κλάση σε αμερικανική υπηρεσία είναι μία μονάδα επιφανείας με υποβαθμισμένο οπλισμό για την κατηγορία μεγέθους, επειδή η αρχική αντίληψη ήταν ότι επρόκειτο για μια φθηνή φρεγάτα προς αντιμετώπιση απειλών κυρίως από μικρά πολεμικά, που αναμένεται να δρουν σε παράκτιο περιβάλλον και όχι ανοικτό ωκεανό. Οι φρεγάτες αυτές θα προηγούνται των μεγαλύτερων φιλίων μονάδων, ακριβώς για να αντιμετωπίσουν τις όποιες απειλές και να μειωθούν οι κίνδυνοι για την κύρια δύναμη κρούσεως.

Ασφαλώς αυτό δεν ενδιαφέρει το Πολεμικό Ναυτικό και γι’ αυτό η Lockheed Martin προτείνει μια πιο βαριά εξοπλισμένη διαμόρφωση, που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις ελληνικές ανάγκες. Η βάση λοιπόν που προσφέρεται, είναι η έκδοση Μονάδος Μάχης Πολλαπλών Αποστολών (Multi–Mission Surface Combatant) όπως διαμορφώθηκε για τις ανάγκες της Σαουδικής Αραβίας, η οποία παρήγγειλε 4 τέτοια πολεμικά.

Το MMSC είναι μεγαλύτερου εκτοπίσματος σε σχέση με την κλάση FREEDOM -περί τους 4.000 τόννους- και κατά 3 μέτρα μεγαλύτερου μήκους, συνολικώς 118 μέτρα, επειδή φέρει επιπλέον εξοπλισμό προκειμένου να δύναται να εκτελέσει τόσο αποστολές Ανθυποβρυχιακού Πολέμου (ASW) όσο και Αντιαεροπορικού Πολέμου (AAW).

Η φρεγάτα φέρει Σύστημα Διαχειρίσεως Μάχης COMBATSS-21 της Lockheed Martin, ραντάρ επιτηρήσεως και προσκτήσεως στόχων TRS-4D τύπου AESA της γερμανικής Hensoldt (πρώην Airbus D&S)και ρυμουλκούμενο σόναρ, κατά πληροφορίες τύπου Thales CAPTAS.

Η Lockheed Martin έχει παρουσιάσει ήδη στο Πολεμικό Ναυτικό, από τις αρχές του 2019, την πρότασή της για την LCS/MMSC ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις των Σαουδαράβων τροποποίησαν την συζητούμενη σύνθεση οπλισμού. Ως εκ τούτου, ενώ είχαν ενδιαφερθεί για την εγκατάσταση δύο Συστημάτων Καθέτου Εκτοξεύσεως Mk41 των 8 κυψελών πυραύλων, τελικώς περιορίσθηκαν σε ένα μόνο πίσω από το πλωριό πυροβόλο και μόνο για πυραύλους RIM-162 ESSM. Επιπλέον, αντί του πυροβόλου 76 mm στην πλώρη, προτίμησαν αυτό των 57 mm, που φέρεται σε αμερικανική υπηρεσία.

Κατά τα άλλα, περιλαμβάνονται 8 πύραυλοι επιφανείας – επιφανείας Harpoon, σύστημα εγγύς προστασίας SeaRAM και δύο σταθεροποιημένοι τηλεχειριζόμενοι σταθμοί οπλισμού Nexter Narwhal με πυροβόλο 20 mm.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι επάνω σε αυτή την πλατφόρμα, μπορεί να «χτισθεί» μια έκδοση που καλύπτει τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, με περιορισμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το συνολικό κόστος. Ωστόσο, οι Έλληνες αξιωματικοί θέτουν τα δικά τους ζητήματα, αντιρρήσεις και προτιμήσεις.

Επί παραδείγματι, ενώ το πολεμικό έχει δυνατότητα μέγιστης ταχύτητος 30 κόμβων, παρουσιάζουν ως θεμιτή τους 27, μια σαφής ένδειξη συμβιβασμού λόγω των προηγουμένων πολιτικών πιέσεων, προκειμένου οι γαλλικές FREMM και τώρα οι ΒELH@RRA (που επιτυγχάνουν 27 κόμβους) να «καλύπτουν» τις απαιτήσεις. Άλλο σημείο είναι το πλήρωμα, στο οποίο το Πολεμικό Ναυτικό απαιτεί σύνολο 130 ατόμων ενώ ο κατασκευαστής τονίζει ότι αυτό μπορεί να περιορισθεί και στα 100 περίπου άτομα.

Τρία όμως είναι τα σημεία στα οποία εγείρονται ισχυρές επιφυλάξεις.

Το βασικό είναι η απουσία σταθερού σόναρ τρόπιδας. Το αμερικανικό πολεμικό περιορίζεται σε ποντιζόμενο και συρόμενο σύστημα σόναρ. Βεβαίως, η ανθυποβρυχιακή έρευνα προϋποθέτει δραστική μείωση της ταχύτητος πλεύσεως και πορεία χωρίς μεταβολές, πράγμα που εκθέτει σοβαρά τα πολεμικά σε επιθέσεις υποβρυχίων. Από την άλλη, εφόσον το Πολεμικό Ναυτικό θέτει ως προτεραιότητα την απαίτηση AAW, η έλλειψη σταθερού σόναρ, μπορεί να δικαιολογηθεί, περιορίζοντας και το κόστος.

Δεύτερο σημείο, είναι το προωστήριο σκεύος, που δεν περιλαμβάνει συμβατική διάταξη προπελών αλλά hydrojet. Δεν είναι τόσο το θέμα της αξιοπιστίας λειτουργίας, όσο η απαίτηση για πολύ πιο τακτικούς καθαρισμούς, τουλάχιστον μια φορά ανά έτος, διότι η διάταξη εξαγωγών του hydrojet είναι πιο επιρρεπής σε βλάβες από στρείδια και μικροοργανισμούς που κολλάνε στα ύφαλα.

Το τρίτο σημείο, είναι ότι το κύριο αντιαεροπορικό όπλο περιορίζεται στον SM-2MR και όχι στο ER, λόγω επιδόσεων του TRS-4D. Βεβαίως, βεληνεκές της τάξεως των 60-70 ν.μ. είναι απολύτως ικανοποιητικό γιαΑεράμυνα Περιοχής και συμπίπτει με την επίδοση του γαλλικού Aster, συνεπώς δεν υφίσταται σημαντική διαφοροποίηση. Στο σημείο αυτό, οι Αμερικανοί προτείνουν και την διαδικασία της Ικανότητας Συνεργατικής Εμπλοκής (CEC) μέσω συνεργασίας με ΑΣΕΠΕ.

Προφανώς τα δύο πρώτα, είναι πράγματα που μπορούν να αλλάξουν εφόσον το ζητήσει ο πελάτης, επιβαρύνοντας όμως το συνολικό κόστος με έξοδα ανάπτυξης. Το ίδιο ισχύει και για το κύριο ραντάρ, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, διότι απαιτείται μεγαλύτερο μήκος πλοίου.

Συνολικώς, η αμερικανική πρόταση παρουσιάζει μικρότερο κόστος, με αποδεκτό θα μπορούσαμε να πούμε βαθμό συμβιβασμών από πλευράς επιχειρησιακών ικανοτήτων, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα είναι τρομακτικά αναβαθμισμένες σε σχέση με σήμερα, ως προς την ικανότητα AAW. Τα αμερικανικά όπλα είναι πιο φθηνά σε κόστος προμήθειας και συντηρήσεως ενώ το «στρατηγικό όπλο» των Αμερικανών σε σχέση με τους Γάλλους, είναι η δυνατότητα χρηματοδοτήσεως με FMS.

Θα λέγαμε ότι, ενόψει των συνομιλιών με τις ΗΠΑ για μια νέα συμφωνία που θα αφορά την Σούδα, η ελληνική πλευρά μπορεί άνετα να επιδιώξει δωρεάν βοήθεια ακριβώς για την χρηματοδότηση ενός προγράμματος νέων φρεγατών.

Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινισθεί ότι οι επαφές τόσο με τους Αμερικανούς όσο και με τους Γάλλους, δεν ενέχουν με κανέναν τρόπο οποιαδήποτε δέσμευση από ελληνικής πλευράς. Είναι ακόμη σε διερευνητικό στάδιο. Αυτό τονίζεται, επειδή η εικόνα που επικρατεί στην Ελλάδα εσφαλμένως, είναι ότι περίπου το πρόγραμμα «έχει κλείσει» με την Γαλλία.

Βεβαίως οι Γάλλοι έχουν κινηθεί ταχέως, διότι ξέρουν πολύ καλά ότι ο χρόνος περνά εις βάρος τους και έχουν επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον να ανταποκριθούν στην ελληνική απαίτηση για κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Συνοπτικώς, ως προς δύο πολύ σοβαρά σημεία, η αμερικανική πρόταση είναι πιο ελκυστική:πρώτον, υφίσταται «μηχανισμός» χρηματοδοτήσεως ενώ, σε αντίθεση πάλι με την γενική αίσθηση που επικρατεί, εάν ένα από τα δύο πολεμικά που προτείνονται είναι, κατά το κοινώς λεγόμενο, «στα χαρτιά», αυτό είναι το γαλλικό.

defence-point.gr

Tags: slide
Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Μαζικές αποχωρήσεις γυναικών από τον Στρατό! Έφοδος Δένδια τα ξημερώματα: “Πετάξτε έξω τους Αξιωματικούς, θέλω να μάθω την αλήθεια”
Slider

Μαζικές αποχωρήσεις γυναικών από τον Στρατό! Έφοδος Δένδια τα ξημερώματα: “Πετάξτε έξω τους Αξιωματικούς, θέλω να μάθω την αλήθεια”

by admin
3 ημέρες ago
Στράτευση γυναικών: Όταν και αυτό το φιάσκο «βαφτίζεται επιτυχία»
Slider

Στράτευση γυναικών: Όταν και αυτό το φιάσκο «βαφτίζεται επιτυχία»

by admin
1 εβδομάδα ago
Αιφνίδιος θάνατος 48χρονου στελέχους του ΠΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αιφνίδιος θάνατος 48χρονου στελέχους του ΠΝ

by admin
2 εβδομάδες ago
Τα 5 φονικά οπλικά συστήματα που αναμένει η Ελλάδα εντός 2026
Slider

Τα 5 φονικά οπλικά συστήματα που αναμένει η Ελλάδα εντός 2026

by admin
2 εβδομάδες ago

Βοηθήστε μας να μείνουμε μάχιμοι με μια μικρή συνεισφορά.

Προτεινόμενα

Νύχτα τρόμου στο Belfast… Κουκουλοφόροι κυνηγούν μετανάστες, καίνε σπίτια – Απίστευτη τροπή με εμπλοκή του Elon Musk

Νύχτα τρόμου στο Belfast… Κουκουλοφόροι κυνηγούν μετανάστες, καίνε σπίτια – Απίστευτη τροπή με εμπλοκή του Elon Musk

4 ημέρες ago
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών ξαφνικά αντιμέτωπος με σοβαρό χειρουργείο. Είχε λάβει πρώτη δόση ΑstraZeneca.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών ξαφνικά αντιμέτωπος με σοβαρό χειρουργείο. Είχε λάβει πρώτη δόση ΑstraZeneca.

7 ημέρες ago
Γυναικοκτονίες, Ανθρωποκτονίες; Εφαρμογή Θανατικής ποινής!.. Προφορικό πιπεράτο του Γιώργου Πιπερόπουλου

Γυναικοκτονίες, Ανθρωποκτονίες; Εφαρμογή Θανατικής ποινής!.. Προφορικό πιπεράτο του Γιώργου Πιπερόπουλου

6 ημέρες ago

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Δημοφιλή Άρθρα

  • Το βρώμικο αναψυκτικό που σας σκοτώνει – 70 γραμμάρια ζάχαρη ανά μερίδα, “ισοδύναμο με 19 ντόνατς”

    Το βρώμικο αναψυκτικό που σας σκοτώνει – 70 γραμμάρια ζάχαρη ανά μερίδα, “ισοδύναμο με 19 ντόνατς”

    32 shares
    Share 13 Tweet 8
  • Εκτός από τους αεροψεκασμούς, σύννεφα, ίσως και σκόνη απο τα βουνά μας!!!

    25 shares
    Share 10 Tweet 6
  • Voice to skull «Φωνή στο Κρανίο». Η τεχνολογία που εξηγεί τις μπαλκονίτιδες;

    27 shares
    Share 11 Tweet 7
  • Δρ. Κ. Βαρδάκας: χαμπέρια από τους γείτονες – “η Ελλάδα θα ανακοινώσει τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, στο Αιγαίο Πέλαγος, τα 12 ναυτικά μίλια”

    30 shares
    Share 12 Tweet 8
  • Τί ἔλεγε ὁ Ἅγιος Παΐσιος γιὰ τὰ Ἀρχαῖα Ἑλληνικά καὶ τοὺς Ἠλεκτρονικοὺς Ὑπολογιστές

    18 shares
    Share 7 Tweet 5

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Triklopodia
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr