Αποσυμπίεση των κρουσμάτων μετά τις 10 Νοεμβρίου προβλέπει το υπολογιστικό μοντέλο του Δημοσθένη Σαρηγιάννη που εκτίμησε πως στο τέλος του τρέχοντος μήνα οι μολύνσεις του κορονοϊού θα κυμαίνονται γύρω στις 500 ημερησίως.Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, μιλώντας στο Open εκτίμησε πως «από περίπου τις 10 του μήνα περιμένουμε μια κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων, ίσως και πάνω από 3.000, κι έπειτα θα αρχίσουμε να έχουμε μια ταχεία αποσυμπίεση της κατάστασης».
Αναφερόμενος στο καλό σενάριο του lockdown σημείωσε:
«Αυτό που περιμένω είναι έως τις 30 του μήνα να έχουμε φτάσει κοντά, λίγο παραπάνω στα 500 κρούσματα και μετά να ανοίξει προσεκτικά η οικονομία».
Ο ίδιος, ωστόσο, εκτίμησε πως πρέπει να πάρουμε κι άλλα περιοριστικά μέτρα.
«Η δική μας πρόταση είναι εναλλασσόμενα μίνι lockdown. Έχουμε φτιάξει ένα σχήμα με 21 μέρες lockdown, 14 μέρες ανοιχτά που μετά από τρεις – τέσσερις κύκλους μάς βγάζει με 500, 600, το πολύ 800 κρούσματα την ημέρα σε όλο αυτό το διάστημα».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το σημαντικότερο από όλους αυτούς τους αριθμούς είναι η αποσυμπίεση του δημόσιου συστήματος υγείας, υπό την έννοια πως οι υπολογισμοί δείχνουν πως αν ακολουθήσουμε αυτό το σχήμα, αυτό αντιστοιχεί σε όχι πάνω από 200 κλίνες ΜΕΘ».




