• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Σάββατο, 20 Ιουνίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΕΛΛΑΔΑ

Στα πρόθυρα της καταστροφής η εστίαση: «Δεν υπάρχει πλάνο, είναι αέρας κοπανιστός»

5 έτη ago
in ΕΛΛΑΔΑ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

«Βράζει» η εστίαση καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί εν μέσω πανδημίας δεν τους στηρίζουν, όπως αναφέρουν, επί της ουσίας. Από την Κυψέλη ως τη Νέα Φιλαδέλφεια, άνθρωποι της εστίασης κατέθεσαν τις απόψεις τους στην κάμερα του Sputnik.

Σε «κώμα» έθεσε η πανδημία την αθηναϊκή νύχτα, αλλάζοντας συνολικά την εικόνα της, με άγνωστη ημερομηνία «ξυπνήματος».

Μέσα σε λίγους μήνες η πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη δεν θυμίζει σε τίποτα τον πολυσύχναστο χώρο που έσφυζε από ζωή και από την παρεΐστικη ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν οι άνθρωποι γύρω από τα τραπέζια των μεζεδοπωλείων.

Τα φώτα έσβησαν, τα τραπέζια μαζεύτηκαν και οι μαγαζάτορες κάνουν τον απολογισμό τους ενώ ζητούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης από την κυβέρνηση.

Ένας από αυτούς, ο Γιώργος Αναγνώστου, ιδιοκτήτης των καταστημάτων «Κυβέλη» και «Μπούφαλος» που λειτουργούν με take away και delivery κάνει λόγο για 75% μείωσης του τζίρου του.

Ο επιχειρηματίας, μας εξηγεί ότι ένα από τα «αγκάθια» για την εστίαση είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή που δεν δίνεται με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια.

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας όπως αναφέρει τους ζητήθηκε να «βάλουν πλάτη».

«Το κάναμε, κλείσαμε τα καταστήματά μας, τα ανοίξαμε με αυστηρούς όρους που τηρήσαμε. Κάποια στιγμή πρέπει να βάλει και η κυβέρνηση πλάτη ώστε να μην κλείσει πάνω από το 50% των καταστημάτων εστίασης. Ακούμε από τον Υπουργό Ανάπτυξης ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε και ότι η κυβέρνηση έχει πλάνο για εμάς. Επειδή μέχρι τώρα το πλάνο και αυτά που γίνονται είναι αέρας κοπανιστός και δεν έχουμε πάρει καμία πραγματική βοήθεια, θέλουμε να ακούσουμε τι θα γίνει τους επόμενους μήνες ώστε να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με τα καταστήματά μας. Αν αξίζει να μένουμε ανοιχτοί ή αν πρέπει να πάρουμε την απόφαση να τα κλείσουμε» υπογραμμίζει ο κ. Αναγνώστου

«Δεν γίνεται να ανοίξουμε για 10 μέρες και μετά να κλείσουμε»

Πέμπτη μεσημέρι στη Νέα Φιλαδέλφεια. Λίγα καταστήματα λειτουργούν αλλά αρκετός κόσμος κυκλοφορεί στους δρόμους και στο άλσος.

Συναντήσαμε τον Δημήτρη Γρηγοράκη, συνιδιοκτήτη του «Beer Alley» που την τελευταία τετραετία, μέχρι πρότινος, μυούσε το κοινό του στις ιδιαιτερότητες και τις σπάνιες ποικιλίες της μπύρας, στο κλειστό πλέον μαγαζί του που λειτουργεί περιστασιακά με take away. 

«Ανοίγουμε για λίγο με αυτόν τον τρόπο ώστε να αλλάξουμε λίγο τις παραστάσεις μας. Δεν το κάνουμε για τα χρήματα, αφού τα έσοδα είναι ελάχιστα» μας λέει έχοντας για παρέα του τη «Μπύρα» που δεν είναι άλλη από τη γάτα του μαγαζιού.

Ωστόσο, αν η πανδημία προκαλέσει προβλήματα και τον επόμενο χειμώνα τότε ενδέχεται να υιοθετήσει την πρακτική του take away.

«Εμείς πιστεύουμε ότι η εστίαση μπορεί να ανοίξει στις αυλές τουλάχιστον με μέτρα και αντισηπτικά. Αφού ο κόσμος βγαίνει έξω και πίνει καφέ ή μπύρα στο παγκάκι τότε για ποιο λόγο να μη γίνει κάτι αντίστοιχο σε ένα μαγαζί όπου θα είναι πολύ πιο ελεγχόμενη η κατάσταση;» επισημαίνει ο κ. Γρηγοράκης.

Μπορεί από την πλευρά του να επιθυμεί το άνοιγμα της εστίασης ωστόσο επισημαίνει ότι κάτι χωρίς πλάνο θα είναι καταστροφικό.

«Δεν γίνεται να ανοίξουμε για 10 μέρες και μετά να κλείσουμε. Ένα απλό παράδειγμα που θέτει απλά ερωτήματα: Αν μετά το Πάσχα η κυβέρνηση μας δώσει το πράσινο φως να ανοίξουμε, πως θα διαχειριστώ το μαγαζί μου; Θα μπορώ να παραγγείλω προμήθειες ή να προσλάβω προσωπικό; Αν κλείσουμε ξανά τι θα κάνω με τα προϊόντα που αγόρασα και τους ανθρώπους που προσέλαβα»;

Ακόμα και αν ανοίξει η εστίαση, ο Δημήτρης Γρηγοράκης δεν είναι σίγουρος ότι ο κόσμος θα κυκλοφορήσει. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω πιθανής έλλειψης χρημάτων ή επειδή θα φοβάται.

«Στο μεταξύ αρκετά μαγαζιά θα ανοίξουν μόνο με τους ιδιοκτήτες τους στην αρχή και χωρίς προσωπικό».

«Καθάριζε τζάμια επειδή δεν τα φτάνουν τα τα χρήματα του επιδόματος»

Με το κλείσιμο των καταστημάτων χορηγήθηκε οικονομικό βοήθημα στους εργαζομένους.

«Το βοήθημα για τους εργαζομένους ήταν ένα ουσιαστικό μέτρο αλλά οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να δουλέψουν, δεν το κάνουν από χόμπι. Η διαφορά των 100 ή 200 ευρώ στο εισόδημα μπορεί να είναι η διαφορά στο αν θα έχει φαγητό στο τραπέζι του ή όχι» υπογραμμίζει ο Γιώργος Αναγνώστου.

«Υπάρχουν άνθρωποι περήφανοι που βρίσκονται σε ανάγκη και δεν μιλάνε. Πρόσφατα συνάντησα τυχαία σε ένα φανάρι έναν από αυτούς. Ανήκει στην οικογένεια των ανθρώπων που απασχολούσα. Καθάριζε τζάμια επειδή τα χρήματα του επιδόματος της αναστολής, που δίνει η κυβέρνηση στους εργαζομένους, δεν του φτάνουν για να ζήσει αυτός και η οικογένεια του. Επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε πως για όλα φταίει η εστίαση την οποία θα κρατήσει κλειστή για τέταρτο μήνα».

Άνοιγμα με σόμπα;

Καθώς η θερμοκρασία είναι πιο υψηλή από τα κανονικά επίπεδα κάποιες ημέρες γεννιέται το ερώτημα αν μπορεί η εστίαση να ανοίξει με σόμπες.

«Είναι αστείο να συζητάμε κάτι τέτοιο με 5 και 6 βαθμούς το βράδυ, μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Τις πρώτες μέρες που θα ανοίγαμε θα είχαμε κάποια δουλειά αλλά για να το συντηρήσουμε αυτό θα έπρεπε να καταφύγουμε σε κιτς καταστάσεις με μουσαμάδες και σόμπες ώστε να ζεσταθεί ο κόσμος. Αν ανοίξουμε, το άνοιγμα πρέπει να γίνει τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους με μέτρα» τονίζει ο κ. Αναγνώστου

Όπως αναφέρει, την προηγούμενη φορά το άνοιγμα της οικονομίας έγινε «άναρχα» με βασικά θύματα την εστίαση και τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Όπως τονίζει, όταν αποφασίζεται ότι πρέπει να ακολουθηθεί η μέθοδος του ακορντεόν για κάποιους κλάδους της οικονομίας, «τότε αυτό πρέπει να ισχύσει και για την εστίαση. Είναι λάθος να ανοίγουν τα εμπορικά με ουρές και συνωστισμό και να μην ανοίγει η εστίαση με απόσταση 1,5 μέτρο».

Ζητούν μέτρα για να μην κλείσουν τα μαγαζιά

«Τα μαζικά λουκέτα που θα έρθουν θα είναι πάρα πολλά αν η κυβέρνηση συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο στην εστίαση. Αυτή τη στιγμή έχουμε δει μόνο το 1/10 των καταστημάτων που θα κλείσουν πραγματικά αν συνεχίσει να μη δίνει χρήματα και να μη στηρίζει την εστίαση» σύμφωνα με τον Γιώργο Αναγνώστου.

Ο ίδιος επισημαίνει παράλληλα ότι για να αποφευχθούν τα μαζικά λουκέτα θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης.

Μεταξύ άλλων, εκείνος προτείνει τα εξής:

Χρηματοδότηση με το 30% του κύκλου εργασιών με μήνα αναφοράς το Δεκέμβριο του 2019.

Μείωση του ΦΠΑ στο 6% τουλάχιστον για το 2021.

Επιδότηση του 100% του ασφαλιστικού κόστους για το επόμενο 6μηνο, για την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Κούρεμα των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία προς το Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και ΟΤΑ.

Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη και Φόρους για το επόμενο 6μηνο κλπ.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Γρηγοράκης ζητάει μεταξύ άλλων κάποιες από τις επιστρεπτέες προκαταβολές να μην δοθούν πίσω και να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο για τα ενοίκια το επόμενο εξάμηνο μετά το άνοιγμα των καταστημάτων.

«Δεν είναι δυνατόν να μας υποθηκεύει δίνοντας μας δάνεια που αρκετοί μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν».

Οι δύο επιχειρηματίες τονίζουν ότι πρέπει να στηριχθούν οι υγιείς επιχειρήσεις που άντεξαν μέσα στη διάρκεια της κρίσης και βρήκαν τρόπο να γίνουν ελκυστικές κάτι που αποδεικνύεται από τον κύκλο των εργασιών τους.

*Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι της εστίασης φορούν κανονικά μάσκες -κατά τα προβλεπόμενα απέναντι στην πανδημία- τις οποίες ζητήσαμε να κατεβάσουν μόνο για τις ανάγκες της κάμερας.

sputniknews.gr

Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Στρατιωτικός όρκος στο Δωδεκάθεο: Η ειδωλολατρία βάφτηκε «χακί» και ζητά… θεσμική αναγνώριση!
Slider

Στρατιωτικός όρκος στο Δωδεκάθεο: Η ειδωλολατρία βάφτηκε «χακί» και ζητά… θεσμική αναγνώριση!

by admin
2 ημέρες ago
Ποιος είπε πως δεν έχουμε πλέον ελπίδα και πως όλα τελείωσαν στην Ελλάδα;
Slider

Ποιος είπε πως δεν έχουμε πλέον ελπίδα και πως όλα τελείωσαν στην Ελλάδα;

by admin
3 ημέρες ago
Κόνιτσα: 4 αδέρφια νεκρά σε κοντέινερ – Μερικά τετραγωνικά ανθρωπιάς δεν περίσσεψαν σε κανέναν;
ΕΛΛΑΔΑ

Κόνιτσα: 4 αδέρφια νεκρά σε κοντέινερ – Μερικά τετραγωνικά ανθρωπιάς δεν περίσσεψαν σε κανέναν;

by admin
4 ημέρες ago
700.000 Έλληνες θα χάσουν τα αυτοκίνητά τους την επόμενη 5ετία λόγω «νέων κανονισμών περιβάλλοντος» Εξοντώνουν τους φτωχούς
Slider

700.000 Έλληνες θα χάσουν τα αυτοκίνητά τους την επόμενη 5ετία λόγω «νέων κανονισμών περιβάλλοντος» Εξοντώνουν τους φτωχούς

by admin
4 ημέρες ago
Next Post
Δρ. Κ. Βαρδάκας : ” δεν τους σώζουν ούτε οι μάγοι τους , ούτε οι αστρολόγοι . Ο Ουρανός εδώ και 30 μέρες τους πήρε πίσω την εξουσία” αυτά μας είπε ασκητής και …

Δρ. Κ. Βαρδάκας : " δεν τους σώζουν ούτε οι μάγοι τους , ούτε οι αστρολόγοι . Ο Ουρανός εδώ και 30 μέρες τους πήρε πίσω την εξουσία" αυτά μας είπε ασκητής και ...

Αυτό λένε προκάλεσε το πρωτοφανές μπλακάουτ σε Αττική και Πελοπόννησο, vid

Αυτό λένε προκάλεσε το πρωτοφανές μπλακάουτ σε Αττική και Πελοπόννησο, vid

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr