• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Κυριακή, 28 Ιουνίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΕΘΝΙΚΑ

Τί «μαγείρευαν» Κοτζιάς και Μπουσάτι για τη Βόρειο Ήπειρο

8 έτη ago
in ΕΘΝΙΚΑ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Νεφέλη Λυγερού

Η εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής Αστυνομίας ρίχνει αναπόφευκτα βαριά τη σκιά της στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, οι οποίες έτσι κι αλλιώς τους τελευταίους μήνες πελαγοδρομούν. Μπορεί ο 35χρονος από τη Βόρειο Ήπειρο να έδωσε πάτημα, αλλά είναι σαφές ότι οι Αλβανοί δεν προσπάθησαν να τον εξουδετερώσουν. Τον σκότωσαν με μία σφαίρα στο κεφάλι και μία δεύτερη στο στήθος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και έχει καλέσει τον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα για να του επιδώσει διάβημα. Είναι σαφές, πάντως, πως οι διαπραγματεύσεις που είχαν δρομολογήσει οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν ένα πρόσθετο εμπόδιο. Στην πραγματικότητα, εξάλλου, εδώ και καιρό πελαγοδρομούν. Τον Ιούλιο του 2018, η Αθήνα είχε ανακοινώσει την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου συνομιλιών με την Αλβανία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Η διευθέτηση αυτή αποτελεί μέρος μίας συμφωνίας-πακέτο που έχει ως στόχο να «κλείσει» εκκρεμότητες 100 χρόνων, όπως είχε πει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και η οποία αναμένετο να ανακοινωθεί το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι πέρασε και συμφωνία δεν είχαμε. Και όπως όλα δείχνουν, ειδικά μετά την παραίτηση Κοτζιά, το ζήτημα του ελληνοαλβανικού συμφώνου παγώνει.

Υπενθυμίζουμε πως η ατζέντα των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει την άρση του εμπόλεμου, την κατάργηση της προξενικής διατίμησης των εγγράφων του ελληνικού Δημοσίου, την αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης, το ζήτημα της μεσεγγύησης περιουσιών, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ), την απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών από τα αλβανικά σχολικά βιβλία, τον εντοπισμό και την εκταφή-αναταφή των οστών Ελλήνων πεσόντων στον πόλεμο του 1940 και άλλα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα οδηγούσε σε υπογραφή και ενός συμφώνου φιλίας και συνεργασίας.

Κατ’ αρχήν συγκλίσεις

Οι Νίκος Κοτζιάς και Ντιτμίρ Μπουσάτι φαίνεται να είχαν διανύσει μεγάλη απόσταση, με αρκετές «κλειστές» συναντήσεις που είχαν στην Κρήτη (Νοέμβριος 2017), στην Κορυτσά (Ιανουάριος 2018), στα Τίρανα (Μάρτιος 2018), στο Σούνιο (Μάιος 2018) και στη Ρόδο (τέλος Ιουνίου). Δεν υπάρχει, ωστόσο, σαφής εικόνα για το αποτέλεσμα. Ως γνωστόν, άλλωστε, στον πρώην Έλληνα υπουργό Εξωτερικών άρεσε η μυστική διπλωματία και η δημιουργώντας τετελεσμένα.

Όπως ο ίδιος είχε πει, «βάλαμε όλα αυτά τα προβλήματα σε ένα πακέτο. Μερικά θέματα πιο μικρά τα λύσαμε, ειδικά αυτά που ανακουφίζουν τους εργαζόμενους ή τους μετανάστες από την πλευρά της Αλβανίας. Τώρα έχουμε τα μεγάλα θέματα». Όπως και στο Σκοπιανό, η πίεση που ασκούσε ο Νίκος Κοτζιάς να κλείσει και το Αλβανικό σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε δημιουργήσει την αίσθηση ότι συνδεόταν με ευρύτερους πολιτικούς σχεδιασμούς.

Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στα Τίρανα αναφέρουν ότι ακόμα και η ηγεσία του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την βιασύνη της Αθήνας. Επιπλέον, ιδιαίτερα ανησυχητικό εκ πρώτης όψεως είναι το γεγονός πως αυτονόητα θέματα, όπως η χορήγηση της αλβανικής υπηκοότητας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και η περισυλλογή των οστών των πεσόντων των Ελλήνων στον πόλεμο του 1940, μπήκαν στην διαπραγμάτευση από την αλβανική πλευρά με σκοπό να εξασφαλίσει πρακτικά ανταλλάγματα σε καίρια ζητήματα.

Απαλοιφή του όρου Βόρειος Ήπειρος

Ένα από τα κομβικά και δύσκολα ζητήματα της διαπραγμάτευσης είναι η απονομιμοποίηση του αλυτρωτισμού. Για τον σκοπό αυτό, οι δύο χώρες φαίνεται να έχουν συμφωνήσει στην «αποφυγή αναφορών και γεωγραφικών προσδιορισμών, οι οποίοι μπορούν δυνητικά να διεγείρουν τα πάθη μεταξύ των δύο λαών». Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά φέρεται ότι έχει ήδη συμφωνήσει στην κατάργηση της αναφοράς στον όρο «Βόρεια Ήπειρος», αποδεχομένη τον αλβανικό ισχυρισμό ότι υποκρύπτει αλυτρωτισμό και συνεπώς πρέπει να καταργηθεί. Από την πλευρά της, η Αλβανία θα αποποιηθεί την «Τσιμερία», τη λεγόμενη Τσαμουριά!

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δεν είχε ειδικά παραιτηθεί από τις παλαιότερες καταγεγραμμένες διεθνώς διεκδικήσεις της στη Βόρειο Ήπειρο, αλλά οι διεκδικήσεις της εκείνες είχαν ουσιαστικά ταφεί με την αποδοχή μετέπειτα διεθνών συμφωνιών για την αποδοχή των συνόρων. Στο πλαίσιο του υπό διαπραγμάτευση συμφώνου έχει αποποιηθεί και συμβατικά το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 που παραχωρούσε αυτονομία στη Βόρειο Ήπειρο και το οποίο τα Τίρανα δεν είχαν εφαρμόσει ποτέ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο υπό διαπραγμάτευση Σύμφωνο, η Βόρειος Ήπειρος μπαίνει στο ίδιο ζύγι με τις ανιστόρητες και απολύτως αυθαίρετες αλβανικές διεκδικήσεις στη Θεσπρωτία. Η διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων είναι εξόφθαλμη και ποιοτικού χαρακτήρα. Μπορεί και στις δύο περιπτώσεις να μην υφίσταται επίσημη εδαφική διεκδίκηση, αλλά στο συμβολικό επίπεδο η διαφορά είναι ειδοποιός.

Στην Αλβανία υπάρχει αναγνωρισμένη ελληνική εθνική μειονότητα, η οποία είναι η μεγαλύτερη μειονότητα της γειτονικής χώρας. Μπορεί οι περισσότεροι Βορειοηπειρώτες να έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα, αλλά παραμένουν Αλβανοί πολίτες και διατηρούν την επαφή με τις πατρογονικές εστίες τους. Περιττό να τονιστεί ότι η ελληνική μειονότητα έχει υποστεί ανελέητους διωγμούς. Ακόμα και σήμερα της αρπάζουν με διάφορες μεθοδεύσεις τις περιουσίες.

Στο πλαίσιο της εξάλειψης των εκατέρωθεν «αλυτρωτικών αναφορών» και διεκδικήσεων, η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία πρόβλεπε τη δημιουργία μικτών επιστημονικών επιτροπών για την ανασύνταξη των εκπαιδευτικών βιβλίων κλπ. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως εδώ και δύο δεκαετίες η Αλβανία έχει αναλάβει τη δέσμευση αφαίρεσης όλων των ανθελληνικών αναφορών από τα σχολικά βιβλία. Παραμένουν, ωστόσο, εκτενείς αναφορές για «αλβανικά εδάφη» που φθάνουν μέχρι την Πρέβεζα και την Καστοριά, για «γενοκτονία των Τσάμηδων» και άλλα παρόμοια. Οι μικτές επιτροπές έχουν συνεδριάσει,  αλλά δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος.

slpress.gr

Tags: slide8
Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Μυρίζει μπαρούτι στα Βαλκάνια: Το «άντε γ@@θείτε» του «νεοοθωμανού» Rama στους Έλληνες
ΕΘΝΙΚΑ

Μυρίζει μπαρούτι στα Βαλκάνια: Το «άντε γ@@θείτε» του «νεοοθωμανού» Rama στους Έλληνες

by admin
4 ημέρες ago
ΣΑΜΠΟΤΑΖ στο ενεργειακό μοντέλο της χώρας από την κυβέρνηση-Γιώργος Μητρόπουλος
ΕΘΝΙΚΑ

ΣΑΜΠΟΤΑΖ στο ενεργειακό μοντέλο της χώρας από την κυβέρνηση-Γιώργος Μητρόπουλος

by admin
5 ημέρες ago
Ειρήνη Μαρούπα: Ψυχολογικός πόλεμος κατά του ελληνικού λαού – Η κυβέρνηση ανατινάζει τα λιγνιτωρυχεία, χτίζει τζαμιά και αδιαφορεί για τα νησιά μας
Slider

Ειρήνη Μαρούπα: Ψυχολογικός πόλεμος κατά του ελληνικού λαού – Η κυβέρνηση ανατινάζει τα λιγνιτωρυχεία, χτίζει τζαμιά και αδιαφορεί για τα νησιά μας

by admin
6 ημέρες ago
Πώς Ελλάδα και Κύπρος κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν από το Ιράν
Slider

Πώς Ελλάδα και Κύπρος κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν από το Ιράν

by admin
2 εβδομάδες ago
Next Post
ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑΣ! Μ.Καραθάνος: «Συνέλαβαν τον αιμόφυρτο Κατσίφα και τον εκτέλεσαν με μία σφαίρα στο κούτελο και στην καρδιά» (ΒΙΝΤΕΟ)

ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑΣ! Μ.Καραθάνος: «Συνέλαβαν τον αιμόφυρτο Κατσίφα και τον εκτέλεσαν με μία σφαίρα στο κούτελο και στην καρδιά» (ΒΙΝΤΕΟ)

ΒΙΝΤΕΟ Θέλουμε Δικαιοσύνη Για Το Φόνο Του Κωνσταντίνου Κατσίφα!

ΒΙΝΤΕΟ Θέλουμε Δικαιοσύνη Για Το Φόνο Του Κωνσταντίνου Κατσίφα!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr