ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Χαμηλές πλέον οι «πτήσεις» των ΗΠΑ για το Κυπριακό

ΕΘΝΙΚΑ. - 10 Αυγ 2014 - 18:29
Loading...

Ρίχνουν ταχύτητες οι Αμερικανοί σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, καθώς οι εκτιμήσεις τους δεν είναι εναρμονισμένες πλέον με την αισιοδοξία που συνόδευε τους σχεδιασμούς τους στις αρχές του χρόνου. Οι εξελίξεις στην περιοχή, που εκ των πραγμάτων απασχολούν τους αμερικανικούς σχεδιασμούς, έχουν επί του παρόντος τοποθετήσει στο ράφι τους χειρισμούς που αφορούν στο Κυπριακό.

«Τον Σεπτέμβριο βλέπουμε και κάνουμε…», είναι η επαναλαμβανόμενη ατάκα όσων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ασχολούνται με την Κύπρο, οι οποίοι ωστόσο, θεωρούν πως η Λευκωσία μπορεί «να βοηθήσει» σε κάποιες κινήσεις τους στην περιοχή. Τα μέτωπα είναι πολλά και η Κύπρος γειτνιάζει με το θέατρο του πολέμου.

Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, οι Αμερικανοί «πάγωσαν» τις σκέψεις τους για διορισμό ενός πρώην γερουσιαστή, προσωπικού φίλου του υπουργού Εξωτερικών, Τζο Κέρι, ως απεσταλμένου για το Κυπριακό. Δεν υπήρξε καμία επεξήγηση για τον μη διορισμό του τώρα, πλην όμως, πληροφορίες αναφέρουν πως στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θέλουν να κάνουν εφεξής «μικρές και πιο σίγουρες κινήσεις». Εκτιμούν πως παρασύρθηκαν από υπερβολικές εκτιμήσεις, που οδήγησαν και στην επίσκεψη του αντιπροέδρου Μπάιντεν στην Κύπρο, τον περασμένο Μάιο.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν στον «Φ», πως οι εξελίξεις συνδέονται πλέον με μια σειρά γεγονότων από την έκβαση των οποίων θα εξαρτηθούν τα επόμενα βήματα.● Πρώτο, στην Ουάσινγκτον αναμένουν την επόμενη ημέρα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Προ μερικών μηνών θεωρούσαν δεδομένο πως των εκλογών θα ακολουθούσαν εξελίξεις στο Κυπριακό, προεξοφλώντας κινήσεις από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την τελευταία περίοδο, φαίνεται ότι τις εκτιμήσεις τους σκεπάζει ένα ελαφρύ πέπλο αμφιβολίας. Δεν είναι πλέον σίγουροι πώς θα κινηθεί ο Ερντογάν και κατά πόσο θα ασχοληθεί με το Κυπριακό ή θα αποσπαστεί στην προσπάθεια αναβάθμισης των εξουσιών του.

● Δεύτερο, σημαντικές θα είναι οι εξελίξεις στο πεδίο των ερευνών για το φυσικό αέριο. Το φθινόπωρο θα αρχίσουν νέες γεωτρήσεις στα τεμάχια εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Δεν αποκλείεται η κινητικότητα αυτή να συμβάλει στη διαμόρφωση συνθηκών για να προχωρήσει η διαδικασία. Σε αυτό φαίνεται να επενδύουν οι Αμερικανοί.

● Τρίτο, ο λεγόμενος διακοινοτικός διάλογος έχει ήδη εισέλθει σε μια λογική λαθροβίωσης. Κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις, όπως διεξάγονται σήμερα, θα οδηγήσουν σε κατάληξη. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν διαμηνύσει πως με την επανέναρξη των συναντήσεων, που χρονικά τοποθετούνται στο τέλος αυτού του μήνα (των διαπραγματευτών) και στις 4 Σεπτεμβρίου, του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, θα παρουσιάσουν ιδέες. Αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού στη Λευκωσία έχουν ενημερώσει τους εμπλεκόμενους πως θα επανέλθουν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές με ιδέες για να ξεκολλήσει η διαδικασία από την πορεία αδιεξόδου, που φαίνεται να οδηγείται. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξαν και κάποιες βολιδοσκοπήσεις που αφορούσαν στο ενδεχόμενο τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν κάποιο πιο ουσιαστικό ρόλο στη διαδικασία και να μην φιλοξενούν απλώς τις συναντήσεις. Για τις ιδέες αυτές είναι ενήμερο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω διαφόρων καναλιών.

Διεργασίες για τον απεσταλμένο
Την ίδια ώρα, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, συνεχίζονται οι διεργασίες για την επιλογή του νέου Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ στο Κυπριακό.

Ο αντικαταστάτης του Αλεξάντερ Ντάουνερ πρέπει να τυγχάνει της εμπιστοσύνης του Μπαν Κι Μουν και να έχει, έστω και ατύπως, την έγκριση των εμπλεκομένων.

Το κεφάλαιο Πάσκο έχει κλείσει οριστικά, μετά τις παρασκηνιακές κινήσεις της Λευκωσίας, που άναψε «κόκκινο» στον διορισμό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Μπαν Κι Μουν τον ήθελε καθώς είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν, του έχει εμπιστοσύνη, ενώ γνωρίζει και το Κυπριακό.

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πάντως, δεν αντιμετώπισαν το θέμα Πάσκο ενιαία. Κάποιοι ευνοούσαν τον διορισμό του και κάποιοι τον θεωρούσαν λάθος. Κι αυτό γιατί ο Αμερικανός πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ είναι «κόκκινο πανί» για την ελληνοκυπριακή πλευρά και ως εκ τούτου θα ξεκινούσε με τους Ελληνοκύπριους να είναι απέναντί του.
philenews

Πηγή: Hellasforce

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter