ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Α.Γαλανός: Η Αμμόχωστος παραμένει ζωντανή μαρτυρία του εγκλήματος της κατοχής

ΕΘΝΙΚΑ. - 11 Αυγ 2014 - 13:22
Loading...

Οι συνθήκες απαξίωσης και εξευτελισμού, αποδυναμώνουν τις προσπάθειές της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση του Κυπριακού, ενώ η αμφισβήτηση του πολιτικού, κομματικού, οικονομικού, ακόμη και νομικού και ηθικού μας συστήματος, εξουδετερώνει την προοπτική της λύσης, ανέφερε χθες βράδυ ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.

Σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, που διοργανώθηκε στη Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι φέτος όπως και κάθε Αύγουστο, «τα τελευταία 40 χρόνια ανταμώνουμε για να καταδικάσουμε το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος της χώρας και της πόλης μας και για να δώσουμε φωνή στην αγαπημένη μας Αμμόχωστο».

Η Αμμόχωστος ανέφερε «παραμένει ζωντανή μαρτυρία του εγκλήματος της κατοχής, της τραγικότητας της διαίρεσης της Κύπρου και πάνω απ’ όλα της ψυχρής ανοχής της διεθνούς κοινότητας στο συνεχιζόμενο έγκλημα κατά της χώρα μας και του λαού μας».

Διαπιστώνουμε με ικανοποίηση, συνέχισε, πως «οι επίμονες και επίπονες προσπάθειές πολλών χρόνων, έπεισαν για την αξία της Αμμοχώστου ως ενός πολύ σημαντικού στρατηγικού χαρτιού για επίλυση του Κυπριακού. Έπεισαν, όχι μόνο το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων στον τόπο μας, αλλά και σημαντικά κέντρα αποφάσεων και προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας, όπως ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».Είπε ακόμα ότι «η Αμμόχωστος, από τη μια, είναι ένα στρατηγικό χαρτί που στοχοποιεί την κατοχική δύναμη και αναδεικνύει το κυπριακό πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Αναδεικνύει τα στοιχεία της εισβολής και της κατοχής. Η Αμμόχωστος μας επιτρέπει να διαχωρίσουμε την Τουρκία από την τουρκοκυπριακή πλευρά, να υπερπηδήσουμε τη δικοινοτική διαφορά και να αναδείξουμε τη διεθνή διάσταση του Κυπριακού», είπε.

H Αμμόχωστος μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό ΜΟΕ

Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου είπε επίσης ότι «η Αμμόχωστος μπορεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μια μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση δημιουργίας συνθηκών για μιαν επανενωμένη Κύπρο».

Η επιστροφή του κλειστού μέρους της Αμμοχώστου, ως πρώτο βήμα, εξήγησε, «θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική και μια νέα ώθηση στη διαδικασία συνολικής λύσης του Κυπριακού, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Κυπρίων, αποδεικνύοντας ότι όντως μπορεί να υπάρξει λύση επανένωσης. Θα ανοίξει νέους ορίζοντες, αναπτυξιακούς και άλλους για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, θα λειτουργήσει ως ένα πεδίο που θα αναστρέψει το αρνητικό κλίμα, φέρνοντας μαζί ανθρώπους από τις δύο κοινότητες. Να συνεργαστούν, να οικοδομήσουν μαζί το κοινό τους μέλλον και να πειστούν ότι η επανένωση είναι ο δρόμος που εξυπηρετεί το κοινό καλό και όχι η διαίρεση και η διχοτόμηση».

Αφού επανέλαβε ότι η Αμμόχωστος «είναι κλειδί για το Κυπριακό», ο κ. Γαλανός εξήγησε ότι «εμπεριέχει πιο έντονα και πιο ξεκάθαρα την πτυχή της κατοχής και των ευθυνών της ίδιας της Τουρκίας, αλλά και την ανθρωπιστική διάσταση. Παρακολουθούμε δυστυχώς, με μεγάλη απογοήτευση, και τη στάση του Ντερβίς Έρογλου και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Στο θέμα της εισόδου εμπειρογνωμόνων στην Αμμόχωστο, δεν υπήρξε απλώς αδιάλλακτη, αλλά προκλητική, προσβλητική, απάνθρωπη και ασύνετη», είπε.

Ενώ επρόκειτο, συνέχισε, «για μιαν ελάχιστη κίνηση προς τα εμπρός, που θα δημιουργούσε ένα θετικό κλίμα και μια προοπτική επιστροφής, επιβεβαίωσαν δυστυχώς τις πραγματικές τους προθέσεις και διαθέσεις, όσον αφορά την προσέγγισή τους για την κυριότητα, την αποκατάσταση και την ανάπτυξη της πόλης, αλλά και όσον αφορά τη συνολική λύση του κυπριακού. Παρακολουθούμε την Ευρώπη να σφυρίζει αδιάφορα για τα όσα συμβαίνουν σε μια χώρα-μέλος της, τη στιγμή που επιβάλλει κυρώσεις για συγκρούσεις εκτός της επικράτειάς της».

Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου ανέφερε επίσης ότι παρακολουθούμε την Ευρώπη «να ανέχεται και να θέτει προϋπόθεση την έγκριση των Τουρκοκυπρίων για τον βαθμό εμπλοκής της στο Κυπριακό, τη στιγμή που οι Τουρκοκύπριοι απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα και διευκολύνσεις ως πολίτες της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών διαβατηρίων και ταυτοτήτων, και εισπράττουν σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια, για επενδύσεις και έργα που πολλές φορές ανεγείρονται παράνομα πάνω σε κατεχόμενες περιουσίες Ελληνοκυπρίων και την ώρα βέβαια που ολόκληρη η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ευρώπης και της Ευρωζώνης».

H εσωτερική μας κατάσταση ενθαρρύνει την Τουρκία

Αφού ανέφερε ότι «καλούμαστε να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και τη μοίρα μας», ο κ. Γαλανός κάλεσε όλους να «αποδείξουμε την ελληνικότητά μας δια των αρετών και όχι δια των ελαττωμάτων μας, όπως πράττουμε, δυστυχώς, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι συνθήκες απαξίωσης και εξευτελισμού, αποδυναμώνουν και τις προσπάθειές μας για λύση. Η εσωτερική μας κατάσταση ενθαρρύνει και αποθρασύνει την Τουρκία και το καθεστώς Έρογλου» είπε.

Σημείωσε επίσης ότι «η αμφισβήτηση του πολιτικού, κομματικού, οικονομικού, ακόμη και νομικού και ηθικού μας συστήματος, εξουδετερώνει την προοπτική της λύσης. Αν θέλουμε», συνέχισε, «ο διεθνής παράγοντας να ασχοληθεί σοβαρά με το Κυπριακό και να στρέψει την προσοχή και τις πιέσεις του προς την Άγκυρα, θα πρέπει πρώτα να διορθώσουμε τα του οίκου μας, να καθαρίσουμε τον στάβλο του Αυγεία, να είμαστε κράτος δικαίου και για τους πολίτες μας, ιδιαίτερα όταν διεκδικούμε από άλλους τα δίκαια μας».

Με σωστούς χειρισμούς, συνέχισε ο κ. Γαλανός, «οι δύο αυτές στρατηγικές κατευθύνσεις, δηλαδή η προσπάθεια για επάνοδο στην οικονομική ανάπτυξη και η λύση του Κυπριακού, μπορούν να κινηθούν παράλληλα, μέσα από μια διαδικασία που η μία θα διευκολύνει και θα ενισχύει την άλλη. Προϋπόθεση αποτελεί ασφαλώς η ύπαρξη πολιτικής βούλησης από την Τουρκία, αλλά καθοριστική σημασία θα διαδραματίσει η δημιουργία των σωστών συνθηκών στο εσωτερικό».

Σήμερα, ανέφερε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, «καταδικάζουμε για μιαν ακόμη φορά, την απάνθρωπη και αποτρόπαια συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος της πόλης μας και του τόπου μας. Καυτηριάζουμε την εγκληματική αδιαφορία και υποκρισία του πολιτισμένου κόσμου και ιδιαίτερα της Ευρώπης στην οποία ανήκουμε, και ανανεώνουμε τη δέσμευση και αποφασιστικότητά μας για απελευθέρωση και επιστροφή».

Αφού ανέφερε ότι η μαζική παρουσία όλων στην εκδήλωση στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι «οι Αμμοχωστιανοί ήμασταν πάντα εδώ, παραμένουμε εδώ στις επάλξεις και συνεχίζουμε τον αγώνα για όλη την Κύπρο», ο Αλέξης Γαλανός είπε ότι «θέλουμε να γυρίσουμε για να δώσουμε ξανά ζωή στην Αμμόχωστο. Κριτήριο μας μοναδικό είναι η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στα εδάφη της Κύπρου, όπου καλείται η ιστορία να συμβιβαστεί επιτέλους με τη γεωγραφία, με την επανένωση και τη λύση του Κυπριακού».

Πηγή: Hellasforce

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter