ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Κινούμενη άμμος το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας – Πολιτικοί πυροβολισμοί προς την κυβέρνηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ. - 20 Αυγ 2014 - 11:05
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση
Για τους γνωρίζοντες το παρασκήνιο της κεντροδεξιάς, τίποτε πλέον δεν είναι σίγουρο και αναγνωρίσιμο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βουλευτές της ΝΔ, στελέχη και κομματικοί παράγοντες, αμφισβητούν τη σημερινή ηγεσία, αλλά είναι σαφές ότι θα συνεχίσουν να «πυροβολούν» πολιτικά την κυβέρνηση σε θέματα που θεωρούν ότι αγγίζουν την κομματική και κοινωνική βάση της κεντροδεξιάς, ζητώντας αλλαγές και διορθωτικές κινήσεις.

Η κίνηση των «38» βουλευτών να αποστείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, μόνο τυχαία δεν ήταν και δείχνει ότι πολλά μέλη της Κ.Ο. της ΝΔ έχουν κυριολεκτικά «απασφαλίσει» και θεωρούν ότι μόνο κάνοντας «πολιτικό θόρυβο», είτε με την κατάθεση ερωτήσεων, είτε με την αποστολή επιστολών ή παρεμβάσεων στα ΜΜΕ θα περάσουν το μήνυμά τους καλύτερα.

Αντίστοιχη κίνηση με επιστολή τόσο μεγάλου αριθμού βουλευτών και μάλιστα προς τον Πρωθυπουργό είχε χρόνια να γίνει, ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα τουλάχιστον πέντε φορές, μεγάλες ομάδες μελών της Κ.Ο. της ΝΔ (20-25) κατέθεσαν και υπέγραψαν διάφορες ερωτήσεις για θέματα αιχμής και άμεσης επικαιρότητας, όπως π.χ. για τον ΕΝΦΙΑ, αποτυπώνοντας την οργή των ψηφοφόρων τους.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, απλά είχε πολλά χρόνια να εμφανιστεί με τόσο μεγάλη συχνότητα, όπως επίσης πέρασε πάρα μεγάλο χρονικό διάστημα να παρατηρηθεί και υπογραφή σε κείμενο, είτε ερώτησης είτε επιστολής, βουλευτών με ετερόκλητες απόψεις και διαφορετική φιλοσοφία και πολιτική κοσμοθεωρία, παρά το ότι ανήκουν στη ΝΔ.

Πρόκειται για το κλασσικό άγχος της επανεκλογής, για απλή «πολιτική συνύπαρξη» ή για ουσιώδη πολιτική και ενίοτε ιδεολογική ταύτιση; Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, τονίζουν κεντρικοί παράγοντες της ΝΔ με πολυετή εμπειρία και αναφέρουν με έμφαση ότι η πίεση είναι πολύ μεγάλη από την κοινωνία και τους ψηφοφόρους και άρα ο βουλευτής εκ των πραγμάτων πρέπει να διαφοροποιηθεί, χωρίς ταυτόχρονα να επιθυμεί και να επιδιώκει να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνησή του.

Ένας από τους συνήθεις υπόπτους που πρωτοστατεί στη συλλογή υπογραφών για την κατάθεση ερωτήσεων είναι ο βουλευτής Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής που έχει και πολλά παράπονα και ασκεί κριτική στον συντοπίτη του υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι μπορεί να παρασύρει το ένα τέταρτο περίπου μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας να υπογράψει. Απλώς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ πολλοί βουλευτές είναι πρόθυμοι να βάλουν την υπογραφή τους σε οποιοδήποτε κείμενο, ενώ άλλοι, όπως ο Μάξιμος Χαρακόπουλοςκάνουν συνεχώς ηχηρές παρεμβάσεις για θέματα της επικαιρότητας.

Πιο πολιτικές παρεμβάσεις πραγματοποιούν οι Ευριπίδης Στυλιανίδης και Κώστας Μαρκόπουλος, με τον δεύτερο να γίνεται συνεχώς αποδέκτης διαμαρτυριών και ενστάσεων από διάφορους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, αναγνωρίζοντάς του την καλή σχέση που έχει με το πρωθυπουργικό γραφείο.

Με την κοινή λογική στο μείζον θέμα του ΕΝΦΙΑ και όχι μόνο έχουν τοποθετηθεί, αναγνωρίζοντας τα λάθη που έχουν γίνει οι Αδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Ψυχάρης, Φωτεινή Πιπιλή,Μάκης Γιακουμάτος (ζήτησε μάλιστα να προωθηθούν ανεξαρτήτως της στάσης της τρόικας οι 100 δόσεις για τη ρύθμιση των χρεών) που έθεσαν το θέμα της άμεσης διόρθωσης των αδικιών.

Το ενδιαφέρον είναι ότι βουλευτές με διαφορετικές αφετηρίες και εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές απόψεις συμπίπτουν με ευκολία εσχάτως σε δραστηριότητες που όσο και να μην το παραδέχεται η κυβέρνηση, ενοχλούν, όπως έγινε με την επιστολή των 38 που ζητούν από τον Πρωθυπουργό να προστεθεί στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αναφορά στην άρνηση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής ( Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων, Ασσυρίων ) ως αδίκημα, όπως πολύ ορθά αντιμετωπίζεται και η άρνηση του Ολοκαυτώματος των Εβραίων.

«Αν αυτό δεν τηρηθεί, θα σημαίνει στην πράξη την Άρνηση της Γενοκτονίας των Ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής, την Αυτοαναίρεση της Βουλής των Ελλήνων , γεγονός το οποίο δεν μπορούμε να αποδεχθούμε» προειδοποιούν οι βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο προς τον Πρωθυπουργό και είναι οι ακόλουθοι: Σάββας Αναστασιάδης (Β´ Θεσσαλονίκης), Ευριπίδης Στυλιανίδης(Ροδόπης), Μιχάλης Παπαδόπουλος (Κοζάνης), Ευστάθιος Κωνσταντινίδης (Φλωρίνης), Ιορδάνης Τζαμτζής (Πέλλας), Ανδρέας Λυκουρέντζος (Αρκαδίας), Γιώργος Βλάχος (Αττικής),Αλέξανδρος Κοντός (Ξάνθης), Κωνσταντίνος Τσιάρας (Καρδίτσης), Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λαρίσης), Κωνσταντίνος Τζαβάρας (Ηλείας), Λάζαρος Τσαβδαρίδης (Ημαθίας), Ιωάννης Μιχελάκης (Επικρατείας), Ανδρέας Κουτσούμπας (Βοιωτίας), Γιάννης Ιωαννίδης (Α΄ Θεσσαλονίκης), Ηλίας Βλαχογιάννης (Τρικάλων), Δημήτριος Χριστογιάννης (Πιερίας), Μαρία Αντωνίου (Καστοριάς), Δημήτριος Κυριαζίδης (Δράμας), Ιωάννης Πασχαλίδης (Καβάλας), Αθανάσιος Νταβλούρος (Αχαϊας), Ελένη Μακρή- Θεοδώρου (Φθιώτιδας), Κωνσταντίνος Σκρέκας (Τρικάλων), Θόδωρος Σολδάτος (Λευκάδος), Άννα Καραμανλή (Β΄ Αθηνών), Θόδωρος Καράογλου (Β΄ Θεσσαλονίκης), Γεωργία Μπατσαρά (Ημαθίας), Ευθύμιος Καρανάσιος (Χαλκιδικής), Γεώργιος Γεωργαντάς (Κιλκίς), Αννα Μάνη- Παπαδημητρίου (Πιερίας), Ασπασία Μανδρέκα (Φωκίδος), Τιμολέων Κοψαχείλης (Γρεβενών), Ασημίνα Σκόνδρα (Καρδίτσης), Φωτεινή Αραμπατζή (Σερρών), Παναγιώτα Ιακωβίδου (Β΄ Αθηνών), Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης (Καβάλας), Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου (Ηλείας) και Ανδρέας Μαρίνος (Ηλείας).

Προ 15 ημερών είχε κατατεθεί ερώτηση από 27 βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι με ερώτησή τους στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη χαρακτηρίζουν απαράδεκτες τις χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ και ζητούν να γίνουν αλλαγές στον υπολογισμό του φόρου και να απαλλαγούν οι κάτοχοι ακινήτων που δεν έχουν έσοδα από την εκμετάλλευσή τους και να διορθωθούν τα λάθη που δημιουργήθηκαν.

Πριν λίγες ημέρες άλλη ομάδα, 10 βουλευτών ανέδειξε το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει με την μη καταβολή των εξισωτικών ενισχύσεων που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι και έχει αναστατώσει πολλές αγροτικές περιοχές. Ακολούθησε άλλο «κτύπημα» από 24 βουλευτές, οι οποίοι με πρωτοβουλία της Φεβρωνίας Πατριανάκου κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας μεταξύ άλλων να θεωρούνται ακατάσχετες, έναντι οποιασδήποτε οφειλής, οι κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις, τουλάχιστον για χρονικό διάστημα μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την κατάθεσή τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και να μην συμψηφίζονται τα οφειλόμενα στους αγρότες ποσά από επιστροφή ΦΠΑ με το σύνολο του οφειλόμενου από αυτούς φόρου εισοδήματος.

Έλλειψη αυτοπειθαρχίας στην Κ.Ο. της ΝΔ
Είναι τυχαίες αυτές οι κινήσεις; Κορυφαίος υπουργός εκμυστηρεύθηκε στο «Βήμα» ότι τον ανησυχεί η «έλλειψη αυτοπειθαρχίας» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα μέλη της οποίας «ούτε σκέφτονται τις αντιδράσεις ούτε φοβούνται τις συνέπειες» των πρωτοβουλιών τους. Και αυτό το «μικρόβιο» προσβάλει όλο και περισσότερους, αν και επαναλαμβάνουν μονότονα όσοι ξέρουν το παρασκήνιο, όλη αυτή η κινητικότητα δεν έχει ως επίκεντρο και στόχο τον Πρωθυπουργό. Απλά, όπως παραδέχονται πολλοί αναδεικνύεται καθημερινά και το χάσμα της Κ.Ο. με τους υπουργούς.

Στην αρχή της θητείας της παρούσας Βουλής εκείνοι που δυστροπούσαν με την κυβέρνηση και έπαιρναν κατά περίπτωση αποστάσεις ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα. Μετά και τον ανασχηματισμού στις αρχές του καλοκαιριού οι «θυμωμένοι» και ανεξέλεγκτοι –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και διατεθειμένοι να καταψηφίσουν νομοσχέδια- αυξήθηκαν.

Απλά, πλέον το φαινόμενο όμως κατά το οποίο τρεις στους πέντε βουλευτές «σηκώνουν μπαϊράκι» παίρνει άλλες διαστάσεις. Θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση; Κάθε άλλο. Γι΄ αυτό και ήδη υπάρχουν φωνές να υπάρξει «αναβάθμιση του ρόλου του βουλευτή» και να δοθεί προτεραιότητα στις επαφές των υπουργών με τους βουλευτές. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ορισμένοι βουλευτές παραπονούνται ότι «ούτε στο τηλέφωνο δεν μπορούν να βρουν τους υπουργούς».

Άλλοι βουλευτές θεωρούν επιβεβλημένο να γίνουν κατ’ ιδίαν οργανωμένες ομαδικές συναντήσεις (ομάδες 10 βουλευτών) με τον Πρωθυπουργό για μια σύντομη, αλλά «ανοικτή» συζήτηση, τονίζοντας ότι μόνο κερδισμένος, όσο και εάν δεν το καταλαβαίνουν ορισμένοι συνεργάτες του, θα βγει από αυτή τη διαδικασία ο κ. Σαμαράς.

Και αυτό πριν φθάσει το αίσθημα «παραγκωνισμού» να καταλύσει τις όποιες διαχωριστικές γραμμές υπάρχουν εντός της Κ.Ο. της ΝΔ, αφού πλέον οι βουλευτές αποκτούν ένα είδος «συντεχνιακής αντίληψης»που τους οδηγεί σε αντιδράσεις, με τις οποίες δεν επιδιώκουν τίποτε περισσότερο από το να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Σε αυτό το «τοπίο στην ομίχλη» που θυμίζει η Κ.Ο. της ΝΔ, νέο κτύπημα στην κυβέρνηση αποτέλεσε η στάση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών που απέστειλε εξώδικο στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Οι ένστολοι ζητούν την άμεση -εντός τριών ημερών κάτι που θεωρείται σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος να γίνει- συμμόρφωση του υπουργείου με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές των στρατιωτικών πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από τον Αύγουστο του 2012 και να εισπράξουν και αναδρομικά.

Με τους ένστολους, μεγάλο τμήμα των οποίων έχει παραδοσιακούς δεσμούς με την κεντροδεξιά συντάσσονται και πολλοί βουλευτές της ΝΔ και ετοιμάζουν και αυτοί ερώτηση τις επόμενες ώρες, ενώ μόλις πριν λίγο διάστημα, ο βουλευτής Δημήτρης Κυριαζίδης αντικαταστάθηκε στην ψηφοφορία για το συνταξιοδοτικό των ένστολων, καθώς είπε ότι δεν μπορεί να ψηφίσει τη διάταξη. Αν και υπάρχει σχετική εκτόνωση στη σύγκρουση κυβέρνησης – ένστολων μετά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, πολλοί εκτιμούν ότι η ηρεμία είναι σχετική.

Βέβαια από την κυβέρνηση υπάρχουν στελέχη που δεν θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα και αντιμετωπίζουν την κατάσταση με σχετική χαλαρότητα, όπως π.χ. η κυβερνητική εκπρόσωπος που αρνείται ότι προέκυψε ζημιά από τις γκάφες με τον ΕΝΦΙΑ. «Βεβαίως τα λάθη έχουν τη σημασία τους, αλλά ο κόσμος, στο τέλος, επειδή όλοι μας κάνουμε λάθη… Πιο πολύ ο κόσμος αυτό που ζητάει είναι να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της φορολογίας, παρά να ασχοληθεί με το λάθος» είπε η Σοφία Βούλτεψη.

Αντιδράσεις για το προσκλητήριο
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το προσκλητήριο, που δεν γίνεται επίσημα από τη ΝΔ μέχρι στιγμής, αλλά μέσω ΜΜΕ από κεντρικά στελέχη της, για επιστροφή στο κόμμα όσων αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια. Π.χ. ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αδωνις Γεωργιάδης έκανε χθες μέσω του Μέγκα άνοιγμα και κάλεσμα σε όλους όσοι «αυτοπροσδιοριζόμαστε ως δεξιοί», τροφοδοτώντας εκ νέου τα σενάρια που έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα για επιστροφή στο κόμμα πρώην στελεχών της ΝΔ όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Μάλιστα δεν εξαίρεσε ούτε τον Πάνο Καμμένο, πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, οι οποίοι όμως επέστρεψαν το κάλεσμα, με την εξής επισήμανση: «Η κατάντια της Νέας Δημοκρατίας είναι να απευθύνουν προσκλήσεις τα άκρα, που ο Κώστας Καραμανλής είχε αποκλείσει σε όλη τη διάρκεια της θητείας του με τη φράση «δεν συνομιλώ με τα άκρα».

Το κεντρικό πρόσωπο των ημερών, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, για τον οποίο αρκετοί στην «γαλάζια» Κ.Ο., κυρίως «καραμανλικοί», δεν είναι και πολύ ενθουσιασμένοι με την προοπτική συνεργασίας του με τη ΝΔ, σε διαφορετική ρότα από το Μέγαρο Μαξίμου προέβλεψε την πραγματοποίηση εκλογών σε διάστημα δύο έως έξι μηνών

Θέλοντας να διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι δεν πραγματοποιεί «άνοιγμα» προς τη ΝΔ, ούτε επιθυμεί να επιστρέψει σε αυτή, αλλά είναι πρόθυμος να συμπράξει εάν υπάρξει αλλαγή της ακολουθούμενης πολιτικής. Βέβαια τόνισε πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση του κόμματός του με το Μαξίμου και τη Συγγρού, αν και διευκρίνισε ότι επιβάλλεται συσπείρωση της κεντροδεξιάς, προκειμένου μία αστική δημοκρατία να αναλάβει το βάρος των προβλημάτων του σήμερα και των ανομημάτων του χθες απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εν μέσω αυτής της συζήτησης εύστοχο ήταν το σχόλιο του πρώην υπουργού και επί σειρά ετών, έως το 2009, βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Βουλγαράκη, ο οποίος κάρφωσε όσους απευθύνουν «προσκλητήρια» για την επανένωση της κεντροδεξιάς μέσω της τηλεόρασης. «Ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί να έχει ο καθένας για την ουσία του εγχειρήματος, ο τρόπος που διεξάγεται αυτή η συζήτηση, είναι προφανές ότι τελικά γίνεται για να μην γίνει τίποτα ! Όλα αυτά, δηλαδή, είναι κάτι σαν τα poke (σκουντήματα ) στο facebook! Τι δεν καταλαβαίνετε ;» έγραψε ο πρώην υπουργός στην προσωπική του σελίδα στο facebook.
tovima

Πηγή: Hellasforce

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr