Οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν αν θα δημοσιεύσουν απόρρητα στοιχεία
Πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι οι αμερικανοί πολίτες και αυτοί που έχασαν τους ανθρώπους τους από τα τρομοκρατικά χτυπήματα την 11η Σεπτεμβρίου έχουν το δικαίωμα να μάθουν την αλήθεια
Θα μπορούσαν σημαντικά και άγνωστα ως σήμερα στοιχεία όσον αφορά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 να εμπεριέχονται σε μόλις 28 σελίδες; Πόσο πιθανό είναι να δοθεί στη δημοσιότητα τμήμα εμπιστευτικής έκθεσης σχετικά με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο και θα μπορούσε να εγείρει σοβαρά ερωτήματα ή να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις όσον αφορά την ενδεχόμενη εμπλοκή ανώτερων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας – ήτοι της σημαντικότερης συμμάχου των Αμερικανών στον αραβικό κόσμο – στα τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ;
Δύο επιτροπές για μία «μη ενδελεχή» έρευνα
Μια δικομματική επιτροπή συστάθηκε με στόχο να συνεχίσει το έργο της πρώτης, επίσης δικομματικής, επιτροπής η οποία ανέλαβε τις σχετικές έρευνες αμέσως μετά τις επιθέσεις και η έκθεση της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα, δίχως τις επίμαχες 28 σελίδες, τον Δεκέμβριο του 2002.
«Οι 28 σελίδες συντάχτηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου με βάση ακατέργαστες και μη ελεγμένες πληροφορίες που έφτασαν στο FBI και καταγράφηκαν ως εν δυνάμει στοιχεία για τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών. Η επιτροπή του Κογκρέσου δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να ελέγξει αυτές τις ενδείξεις» επισήμαναν εφέτος οι επικεφαλής της δεύτερης επιτροπής, ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι Τομ Κιν και ο πρώην γερουσιαστής Λι Χάμιλτον, αναφέροντας ότι αφιέρωσαν 18 μήνες για την εξέταση όλων των πληροφοριών, συντάσσοντας τελικά, τον Ιούλιο του 2004, μια νέα έκθεση 567 σελίδων.
Η CIA δεν βλέπει εμπλοκή του Ριάντ
Ο διοικητής της CIA Τζον Μπρέναν δηλώνει ωστόσο από την πλευρά του ότι έπειτα από «ενδελεχή έρευνα» η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της χώρας με τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο ή ανώτεροι αξιωματούχοι παρείχαν τη στήριξή τους στους τρομοκράτες.
Σε έκθεση ενός γενικού επιθεωρητή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που συντάχθηκε τον Ιούνιο του 2015 αναφέρεται επίσης ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την εμπλοκή της κυβέρνησης του Ριάντ. Επισημαίνεται, όμως, ότι στελέχη της CIA στο τμήμα της Μέσης Ανατολής και στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία «υπέθεσαν ότι αντιφρονούντες υποστηρικτές (των τρομοκρατών) εντός της κυβέρνησης ενδέχεται να βοήθησαν την Αλ Κάιντα».




