• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Σάββατο, 20 Ιουνίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπάνα» για κίνδυνο χρεοκοπίας από την Blackrock

12 έτη ago
in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Να ρίξει «νερό στο μύλο» των ελεγκτών του ΔΝΤ που ανησυχούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά και να ενισχύσει τις ανησυχίες της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για τους κινδύνους μιας «εκλογικής περιπέτειας»,  διαλύοντας την «ανέφελη» πολιτική ρητορική που καλλιεργείται εντός Ελλάδος πως η απειλή χρεωκοπίας είναι «θεωρητική», έρχεται η έκθεση της Blackrock, τα συμπεράσματα από την οποία είναι καταλυτικά.
 
Η πρώτη ανάγνωση της έκθεσης από τα πολιτικά κόμματα γίνεται -και πάλι- μάλλον με… προεκλογικούς όρους: «η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και η ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής θα φέρει τη χρεωκοπία» έλεγαν στο επιτελείο της κυβέρνησης, «η πολιτική που εφαρμόζεται οδηγεί στην χρεωκοπία» λένε και οι αντίπαλοί της –που επικαλούνται μάλιστα και… την μαρτυρία  του «συνεργάτου» της κυβέρνησης στην αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών.

Με απλά λόγια πάντως, η Blackrock λέει στην έκθεσή της ότι:
 
1.       Η Ελλάδα αποτελεί «νούμερο 1» κίνδυνο για χρεωκοπία παγκοσμίως (μαζί με Αργεντινή, Ουκρανία, Βενεζουέλα και Πακιστάν). Αυτό έχει μεν πραγματική βάση, κρίνοντας από τα δύο βασικά μεγέθη που εξετάζει (την δημοσιονομική κατάσταση και το χρηματοπιστωτικό σύστημα) αλλά υπάρχει και αντίλογος.  H Blackrock συγκρίνει τη χώρα μας με χώρες των οποίων το χρέος διαπραγματεύεται ελεύθερα στις αγορές.  Στην ίδια βάση και το ΔΝΤ ζητάει «κούρεμα χρέους» ώστε να μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ και να χαρακτηριστεί «βιώσιμο». Παραβλέπουν όμως ότι στην περίπτωση της Ελλάδας τουλάχιστον, το χρέος έχει περάσει στα Κράτη-Μέλη της ΕΕ και στην ΕΚΤ. Καθώς αυτές είναι οι κύριοι πιστωτές της χώρας μας και συνεχίζουν να διοχετεύουν δισεκατομμύρια στη χώρα μας, φαντάζει μάλλον απίθανο πλέον να αφήσουν τη χώρα να χρεοκοπήσει. Με το σκεπτικό αυτό και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, κύριος Ρέγκλινγκ, έλεγε πριν δύο εβδομάδες πως «δεν έχει σημασία πόσο υψηλό είναι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά το αν μπορείτε να πληρώνετε τις δόσεις σας». Αυτός είναι όμως και ο όρος που θέτουν οι δανειστές, για να παραμένει η Ελλάδα ζωντάνη: να βρίσκει να δίνει ό,τι μπορεί, ενώ οι ίδιοι ετοιμάζονται να μειώσουν έτι περαιτέρω επιτόκια και δόσεις, ώστε η Ελλάδα να αντέχει το κόστος των τοκοχρεολυσιων για την εξυπηρέτηση του δανειακού βάρους της.

2.       Τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι ακόμη σε κακή κατάσταση: ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ συμφωνούν ότι η βελτίωση στα δημόσια οικονομικά είναι εν μέρει “τεχνική” (λόγω της συμπίεσης που δέχτηκε η ελληνική οικονομία) αλλά ήταν και σημαντική για να σταματήσει κατήφορος των προηγουμένων ετών. Ωστόσο, χωρίς ανάπτυξη ο λογαριασμός «δεν βγαίνει», παραδέχονται και οι ίδιοι.  Για αυτό επιμένουν πλέον, πέραν των φοροεισπρακτικών μέτρων, στην  προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στο κράτος και στην αγορά. Ακόμα και αν επιστρέψει η ρευστότητα από το φθινόπωρο στην Ευρώπη, λένε, για να καταπολεμηθεί η ύφεση, στην Ελλάδα πρέπει να ανατραπεί ολόκληρο το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας ώστε «να πιάσουν τόπο» τα κεφάλαια και να «αναπνεύσει» ξανά η χώρα.

3.       Οι τράπεζες αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο από το ίδιο το δημόσιο: ενώ στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη (πάνω όμως και από την Ιαπωνία) ως προς τα δημοσιονομικά της προβλήματα, στην αξιολόγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα της βρίσκεται δεύτερη κάτω από τη Βενεζουέλα. Κάτι παραπάνω ξέρει ασφαλώς η BlackRock που πριν έξι μήνες έκανε έλεγχο (stress test) στις ελληνικές τράπεζες, για τα «κόκκινα δάνεια»,τις επισφάλειες και τον αρνητικό οικονομικό κύκλο όπου κινείται η χώρα. Αυτό δικαιολογεί και την διαμάχη ΔΝΤ-ΕΚΤ για το εύρος και τις λύσεις του προβλήματος των τραπεζών, σε Ελλάδα και Ευρώπη.
 
Το κυριότερο όλων όμως ίσως, που προκύπτει από την έκθεση της BlackRock, είναι όχι τι κάνει πια η Ελλάδα για να αποφύγει την χρεωκοπία, αλλά κυρίως τι μπορούν να κάνουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ για να αποφύγουν ένα παγκόσμιο ντόμινο κατάρρευσης, αφού όλες οι χώρες βρίσκονται υπό μία έννοια «με το ένα πόδι στον λάκκο». Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία έχουν δημοσιονομικά προβλήματα, ενώ Γαλλία, Δανία, Ελβετία ή ακόμα και η Κίνα θεωρούνται χώρες υψηλού ρίσκου στον χρηματοπιστωτικό τομέα. 

“Ισορροπίες τρόμου” υπάρχουν παντού πια, αλλά σε ένα μήνα αναμένεται νέο κύμα αναβάθμισης της Ελλάδας (από τη Moody’s και έπεται συνέχεια), αλλά και έτσι ακόμα κάποιο άλλο πρόβλημα ίσως πάρει τη θέση της χώρας μας.

ΠΗΓΗ

Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Εφιάλτης, o «Βασιλιάς είναι γυμνός»: Έρχεται το μεγαλύτερο κραχ στην Iστορία με -80% στον Nasdaq, «θάνατος» για Bitcoin
Slider

Εφιάλτης, o «Βασιλιάς είναι γυμνός»: Έρχεται το μεγαλύτερο κραχ στην Iστορία με -80% στον Nasdaq, «θάνατος» για Bitcoin

by admin
17 ώρες ago
Το Θηρίο έχει ξυπνήσει, η εποχή του χάους ήρθε – Αυτοί είναι οι 4 ιππότες της Αποκάλυψης που φέρνoυν… οικονομικό Αρμαγεδδώνα
Slider

Το Θηρίο έχει ξυπνήσει, η εποχή του χάους ήρθε – Αυτοί είναι οι 4 ιππότες της Αποκάλυψης που φέρνoυν… οικονομικό Αρμαγεδδώνα

by admin
5 ημέρες ago
Kiyosaki: «Πληρώνετε φόρο ηλιθιότητας για παραμύθια» – Οι SpaceX και OpenAI δεν είναι φούσκες, είναι… φουσκάρες
Slider

Kiyosaki: «Πληρώνετε φόρο ηλιθιότητας για παραμύθια» – Οι SpaceX και OpenAI δεν είναι φούσκες, είναι… φουσκάρες

by admin
1 εβδομάδα ago
Ο χρυσός και το ασήμι θα επιβιώσουν από την καταστροφή – Η προειδοποίηση του Adams για την κατάρρευση του δολαρίου και τη φούσκα της AI
Slider

Ο χρυσός και το ασήμι θα επιβιώσουν από την καταστροφή – Η προειδοποίηση του Adams για την κατάρρευση του δολαρίου και τη φούσκα της AI

by admin
1 εβδομάδα ago
Next Post
Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις

Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις

Σαμαράς: Δεν ακολουθεί «τακτική Καραμανλή» για πρόωρες εκλογές

Σαμαράς: Δεν ακολουθεί «τακτική Καραμανλή» για πρόωρες εκλογές

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr