• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Πέμπτη, 23 Ιουλίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΔΙΕΘΝΗ

OI ΑΔΕΡΦΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΒΑΝΔΑΛΙΖΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ

13 έτη ago
in ΔΙΕΘΝΗ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google
Φωτο από κατάλογο του μουσείου

Βρυξέλλες, Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά

To μουσείο Mallawi της πόλης Μίνυα στην Άνω Αίγυπτο, λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας
από Πέμπτη προς Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013. Μετά τους βανδαλισμούς των παλαιοχριστικών ναών και των άλλων νεότερων χριστιανικών μνημείων της πόλης , ήρθε η σειρά του αφανισμού των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων.Απειλούν να πυρπολήσουν ακόμα και μνημεία της ελληνιστικής περιόδου στον Οξύρρυγχο.

Το εσωτερικό μετά το βανδαλισμό

Σπασμένες προθήκες άνευ εκθεμάτων και σπασμένα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν το μέγεθος της πολιτιστικής καταστροφής. Ο πλήρης κατάλογος των κλεμμένων ή βανδαλισμένων αρχαιολογικών θησαυρών δεν έχει ακόμα συνταχθεί.Σε μια πρώτη εκτίμηση οι υπεύθυνοι του μουσείου τα υπολογίζουν σε τουλάχιστον χίλια , κάποια ανεκτίμητης αξίας. Πολλοί αιγύπτιοι βρίσκονται σε αναβρασμό καθώς θεωρούν αυτήν την πράξη σαφή επίθεση κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Αρχαιοτήτων κ. Mohamed Ibrahim, οι υποστηρικτές του Μόρσι είναι υπεύθυνοι για αυτήν την εγκληματική καταστροφή. Ενώ αρχικά είχαν ανακοινώσει καθιστική διαμαρτυρία στον κήπο του μουσείου, τελικά κατέστρεψαν τις κάμερες ασφαλείας,παραβίασαν πόρτες και παράθυρα και εισήλθαν παράνομα στον εσωτερικό χώρο. Το Υπουργείο Αρχαιοτήτων έχει διατάξει τη σύσταση ειδικής επιτροπής για την καταγραφή των ζημιών προκειμένου να διαβιβασθεί στον εισαγγελέα που έχει χρεωθεί την υπόθεση. Επίσης ο ίδιος κατάλογος με τα κλεμμένα αντικείμενα θα αποσταλεί σε όλες τις συνοριακές πύλες εξόδου της χώρας αλλά και σε λιμάνια και αεροδρόμια. Η πρωτοβουλία πολιτών “Stop the Heritage Drain”, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον κατάλογο του μουσείου που όμως δεν περιέχει όλα τα εκθέματα.

Επίσης κ. Mohamed Ibrahim ζήτησε από την κυβέρνηση την απόσπαση αστυνομικών και στρατιωτικών για τη φύλαξη όλων των αρχαιολογικών χώρων της ευρύτερης περιοχής, ύστερα από τηλεφώνημα που έλαβε από ανώνυμο ο οποίος τον απειλούσε ότι θα πυρπολήσουν τις στοές της Al-Bahnasa δηλαδή στην αρχαία ελληνιστική Οξύρρυγχο που ο Αλέξανδρος θέσπισε ως πρωτεύουσα της ευρύτερης περιοχής και έγινε κέντρο της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Κατά τις ανασκαφές ήρθαν στο φως πάπυροι με κείμενα του Ομήρου,του Αριστοτέλη,Σοφοκλή,Ευριπίδη που καταλογοποιήθηκαν ως Η Ελληνική της Οξυρρύγχου . Επίσης στην πόλη υπάρχουν ερείπια ναών της Δήμητρας, του Απόλλωνα, του Διονύσου και του Ερμή.

Πάπυρος Οξυρρύγχου

Τέτοιες ενέργειες εκτιμάται ότι δεν έχουν μόνο οικονομικά κίνητρα. Είναι γνωστές στην αιγυπτιακή κοινωνία οι απαξιωτικές δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών των « Αδελφών Μουσουλμάνων » περί της πολιτιστικής κληρονομιάς των Αιγυπτίων, καθ’όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μόρσι. Η ρητορική τους βασίζεται στη θέση ότι όλα αυτά τα απομεινάρια του παρελθόντος δεν θα έπρεπε να προστατεύονται και να έχουν θέση στις καρδιές των Αιγυπτίων καθώς δεν είναι παρά βλάσφημες εικόνες/ομοιώματα που πρέπει να καταστραφούν. Δυστυχώς η επίθεση στο αρχαιολογικό μουσείο Mallawi δεν μπορεί να εκληφθεί παρά ως υλοποίηση αυτής της μηδενιστικής, για την αιγυπτιακή πολιτιστική κληρονομιά, ιδεολογίας.Το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καίρου είχε επίσης βανδαλισθεί και λεηλατηθεί ήδη από τις πρώτες μέρες της 1ης επανάστασης στις 25 Ιουανουρίου του 2012 ενώ και παράνομες ανασκαφές έγιναν σε όλη τη χώρα.

Κεφαλή από τον ελληνιστικό Οξύρρυγχο

Σήμερα, ο βανδαλισμός του Μουσείου του Μαλαουί εγγράφεται στο πλαίσιο μιας σειράς παράνομων επιθέσεων κατά της ιστορίας και του πολιτισμού της Αιγύπτου,όπως εκτιμούν οι διάφορες οργανώσεις υπεράσπισης και διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας της Αιγύπτου. Το ίδιο το μουσείο έχει γίνει το σύμβολο ενός αγώνα για τη διατήρηση της αιγυπτιακής ταυτότητας και ιστορίας.
Η διατήρηση των αρχαιολογικών θησαυρών και της ιστορικής μνήμης είναι άμεση προτεραιότητα σε αυτές τις περιόδους κρίσης που διέρχεται η χώρα, όπως τονίζουν τα αιγυπτιακά μέσα. Έχουν την αξία ενός δυναμικού συμβολισμού που αντιπροσωπεύουν την πολιτιστική και ιστορική ενότητα του αιγυπτιακού έθνους .

Πηγές:EgyptianStreets.com και Ahram online

Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Η βρετανική κυβέρνηση ακύρωσε συνολικά το νέο εθνικό πρόγραμμα ψηφιακής ταυτότητας του Κιρ Στάρμερ, κόστους 1,8 δισ. λιρών.
Slider

Η βρετανική κυβέρνηση ακύρωσε συνολικά το νέο εθνικό πρόγραμμα ψηφιακής ταυτότητας του Κιρ Στάρμερ, κόστους 1,8 δισ. λιρών.

by admin
4 ώρες ago
Τους κλείνουν τα στόματα έναν προς έναν…
Slider

Τους κλείνουν τα στόματα έναν προς έναν…

by admin
4 ώρες ago
Ανατροπή – Η Ελλάδα «τίναξε στον αέρα» τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Άγριο παρασκήνιο στην ΕΕ για τα τάνκερ του Προκοπίου
Slider

Ανατροπή – Η Ελλάδα «τίναξε στον αέρα» τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Άγριο παρασκήνιο στην ΕΕ για τα τάνκερ του Προκοπίου

by admin
4 ώρες ago
Η Ιδιωτική Περιουσία ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ «Δεν θα Κατέχετε Τίποτα», Δεν είναι Σλόγκαν είναι η Ψηφιακή Νέα Οικονομία
Slider

Η Ιδιωτική Περιουσία ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ «Δεν θα Κατέχετε Τίποτα», Δεν είναι Σλόγκαν είναι η Ψηφιακή Νέα Οικονομία

by admin
13 ώρες ago
Next Post

ΑΧ ΡΕ ΑΝΤΩΝΙΕ!...ΤΑ ΣΠΑΕΙ...ΔΕΙΤΕ ΤΟ... - ΒΙΝΤΕΟ

Πάνος Καμμένος: Ήρθε η ώρα ο ελληνικός λαός να μάθει όλη την αλήθεια, για την αποκάλυψη της οποίας αγωνιζόμαστε καθημερινά οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Πάνος Καμμένος: Ήρθε η ώρα ο ελληνικός λαός να μάθει όλη την αλήθεια, για την αποκάλυψη της οποίας αγωνιζόμαστε καθημερινά οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr