• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Δευτέρα, 15 Ιουνίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ελληνικό πρόγραμμα μετατροπής των πυραύλων εδάφους-εδάφους ATACMS σε πυραύλους cruise!

7 έτη ago
in ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
0
Ελληνικό πρόγραμμα μετατροπής των πυραύλων εδάφους-εδάφους ATACMS σε πυραύλους cruise!
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Γράφει: Γεράσιμος Χουντάλας

Σε ένα κομβικό σημείο για την ελληνική δυνατότητα αποτροπής απέναντι στον ιστορικό γεωπολιτικό αντίπαλο, τα Επιτελεία εξετάζουν λύσεις εφικτές, όσο το δυνατόν πιο χαμηλού κόστους, δεδομένου ότι η οικονομική καταστροφή του 2010 δεν επιτρέπει ακόμα -και είναι άγνωστο πότε θα επιτρέψει- την υλοποίηση ενός συνεπούς προς τις ανάγκες της ελληνικής ασφάλειας εξοπλιστικού προγράμματος.

Με δεδομένη την απόκτηση των S-400, αλλά και την διαρκώς μειούμενη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας (πέραν των γνωστών προβλημάτων για τα επόμενα δέκα χρόνια θα υπάρξει ένα διαρκές «έλλειμμα» στα F-16 Adv. και στα F-16 Block 52+ λόγω του προγράμματος αναβάθμισης) η ανάγκη για την ύπαρξη δυνατότητας ενός επαπειλούμενου κτυπήματος-κεραυνού στο ελληνικό οπλοστάσιο, παραμένει οξύτατη.

Ενα σχετικά άγνωστο πρόγραμμα, ύψους 450 εκατ. ευρώ, το οποίο δρομολογήθηκε προς άμεση υλοποίηση στις 30 Ιουλίου 2014 με απόφαση της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και εν συνεχεία «πάγωσε», όπως τόσα άλλα, είναι οικομικότερο από το εξωφρενικού κόστους και επιχειρησιακής σκοπιμότητας πρόγραμμα των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60, αλλά, όπω αναφέρει ασφαλής πηγή του ΓΕΕΘΑ: «Είναι το μοναδικό που μπορεί να κάνει την Αγκυρα να σκεφθεί δύο και τρεις φορές πριν κάνει κάποια κίνηση».

Ποιο είναι; Η αναβάθμιση των τακτικών πυραύλων εδάφους-εδάφους ATACMS του ελληνικού Πυροβολικού σε βαλλιστικούς πυραύλους με δυνατότητα πτήσης cruise και  μετατροπής τους σε ASBM, όπως αυτό εφαρμόζεται ήδη στον αμερικανικό Στρατό και έχει ήδη προεγκριθεί η πώλησή του στην Ελλάδα.

Το ATACMS από τακτικό σύστημα πυραυλικού πυροβολικού αποκτά ανάλογες δυνατότητες με αυτές του κινεζικού DF-21D που έχει στόχο τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

Τα συστήματα ATACMS του ελληνικού πυροβολικού έτσι ή αλλιώς επρόκειτο να περάσουν από πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.

Οι ATACMS με την μετατροπή τους σε ASBM μπορούν να προσβάλλουν πλέον και θαλάσσιους στόχους, αλλά και να διατρήσουν την «ομπρέλα» των S-400.

Υπεύθυνο για τη μετατροπή είναι το Γραφείο Στρατηγικών Ικανοτήτων (Strategic Capabilities Office / SCO) του Αμερικανικού Πενταγώνου, αποστολή του οποίου είναι να επεξεργάζεται υπάρχοντα οπλικά συστήματα στο αμερικανικό οπλοστάσιο και να επιχειρεί με απλές και οικονομικές παρεμβάσεις τη μετατροπή τους ώστε να βελτιώνονται οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες, με την επέκταση της χρήσης τους και σε άλλα πεδία.

Το SCO μετέτρεψε τον ATACMS σε αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο με την τοποθέτηση ενός ανιχνευτή (seeker) στο ρύγχος, ο οποίος του επιτρέπει να εντοπίζει κινούμενες μονάδες επιφανείας και να τις προσβάλλει σε μέγιστο βεληνεκές 300 χιλιομέτρων, ενώ λόγω της πορείας cruise σε συνδυασμό με την υψηλή ταχύτητά του μπορεί να πετύχει οι S-400 αποκτούν μία πολύ σοβαρή πρόκληση.

Οι Αμερικανοί διαβεβαίωσαν την ελληνική πλευρά ότι πλέον οι ATACMS θα μπορούν να προσβάλλουν και κινούμενους θαλάσσιους στόχους με ταχύτητες μέχρι και 40 κόμβους την ώρα, άρα όλες οι κύριες μονάδες του τουρκικού Ναυτικού είναι «λοκαρισμένες» και εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτίσουν την απειλή.

Τι σημαίνουν όλα αυτά: Στο τουρκικό ναυτικό οπλοστάσιο (γενικότερα στο δυτικό οπλοστάσιο) δεν υπάρχουν όπλα για να αντιμετωπίσουν αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς/cruise πυραύλους, μια εξέλιξη που είχε και ο ρωσικός Iskander.

Ακόμα και το CIWS Phalanx που θεωρείται το πλέον αποτελεσματικό αντιπυραυλικό σύστημα δεν έχει κατακόρυφη γωνία στρέψης του περιστροφικού πυροβόλο του.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι με μικρές μετατροπές θα μπορούν να προσβάλλουν και χερσαίους κινούμενους στόχους, όπως για παράδειγμα, κινούμενους μηχανοκίνητους σχηματισμούς, λειτουργώντας σε δικτυοκεντρικό περιβάλλον.

Μια μετατροπή των ATACMS, που εδράζονται σε κινητούς εκτοξευτές, σε ASBM θα μπορούσε να προκαλέσει πλήρη απαγόρευση πρόσβασης περιοχής στο τουρκικό Ναυτικό σε ολόκληρο το βόρειο Αιγαίο, “νεκρώνοντας” την σημασία των Στενών.

Οι εξελίξεις είναι δραματικές και ίσως το πλέον σημαντικό στοιχείο είναι η διάθεση των ΗΠΑ να εγκρίνουν την μετατροπή των ATCMS σε ASBM…

Ας δούμε και τις δυνατότητες του κινεζικού πυραύλου που ουσιαστικά «αντιγράφει» το πρόγραμμα ASMP:

pronews.gr
Tags: slide3
Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Μαζικές αποχωρήσεις γυναικών από τον Στρατό! Έφοδος Δένδια τα ξημερώματα: “Πετάξτε έξω τους Αξιωματικούς, θέλω να μάθω την αλήθεια”
Slider

Μαζικές αποχωρήσεις γυναικών από τον Στρατό! Έφοδος Δένδια τα ξημερώματα: “Πετάξτε έξω τους Αξιωματικούς, θέλω να μάθω την αλήθεια”

by admin
3 ημέρες ago
Στράτευση γυναικών: Όταν και αυτό το φιάσκο «βαφτίζεται επιτυχία»
Slider

Στράτευση γυναικών: Όταν και αυτό το φιάσκο «βαφτίζεται επιτυχία»

by admin
1 εβδομάδα ago
Αιφνίδιος θάνατος 48χρονου στελέχους του ΠΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αιφνίδιος θάνατος 48χρονου στελέχους του ΠΝ

by admin
2 εβδομάδες ago
Τα 5 φονικά οπλικά συστήματα που αναμένει η Ελλάδα εντός 2026
Slider

Τα 5 φονικά οπλικά συστήματα που αναμένει η Ελλάδα εντός 2026

by admin
2 εβδομάδες ago

Βοηθήστε μας να μείνουμε μάχιμοι με μια μικρή συνεισφορά.

Προτεινόμενα

🤣Ανέκδοτο: Μια ηλικιωμένη μάρτυρας, δύο απογοητευμένοι δικηγόροι, και ένας πρόεδρος που πάγωσε

🤣Ανέκδοτο: Μια ηλικιωμένη μάρτυρας, δύο απογοητευμένοι δικηγόροι, και ένας πρόεδρος που πάγωσε

4 ημέρες ago
Αντί για ανέκδοτο: Μουσουλμάνα επιβάτης ζητά από τον οδηγό να κλείσει τη μουσική. Και η επική απάντηση του οδηγού…

Αντί για ανέκδοτο: Μουσουλμάνα επιβάτης ζητά από τον οδηγό να κλείσει τη μουσική. Και η επική απάντηση του οδηγού…

6 ημέρες ago
Η Κηδεία του Πνεύματος: Όταν ο Λιαντίνης συνάντησε τα Σούπερ Μάρκετ και τα Παράθυρα των 20:00

Η Κηδεία του Πνεύματος: Όταν ο Λιαντίνης συνάντησε τα Σούπερ Μάρκετ και τα Παράθυρα των 20:00

7 ημέρες ago

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Δημοφιλή Άρθρα

  • Δρ. Κ. Βαρδάκας: χαμπέρια από τους γείτονες – “η Ελλάδα θα ανακοινώσει τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, στο Αιγαίο Πέλαγος, τα 12 ναυτικά μίλια”

    Δρ. Κ. Βαρδάκας: χαμπέρια από τους γείτονες – “η Ελλάδα θα ανακοινώσει τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, στο Αιγαίο Πέλαγος, τα 12 ναυτικά μίλια”

    27 shares
    Share 11 Tweet 7
  • Voice to skull «Φωνή στο Κρανίο». Η τεχνολογία που εξηγεί τις μπαλκονίτιδες;

    24 shares
    Share 10 Tweet 6
  • Το βρώμικο αναψυκτικό που σας σκοτώνει – 70 γραμμάρια ζάχαρη ανά μερίδα, “ισοδύναμο με 19 ντόνατς”

    24 shares
    Share 10 Tweet 6
  • Εκτός από τους αεροψεκασμούς, σύννεφα, ίσως και σκόνη απο τα βουνά μας!!!

    20 shares
    Share 8 Tweet 5
  • «ΓΙΑ ΚΟΠΙΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ…»! Μήνυμα Μπόμπα από την Ειρήνη Μαρούπα! Άγριες Τάπες!

    18 shares
    Share 7 Tweet 5

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Triklopodia
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr