Διασταυρούμενη πίεση είναι η κοινωνική κατάσταση στην οποία προκύπτει μια ενδοπροσωπική σύγκρουση, όταν τα κίνητρα που επηρεάζουν μια απόφαση είναι ασυμβίβαστα.
Η έννοια της διασταυρούμενης πίεσης χρησιμοποιείτε συνήθως για να συνδέσει την επιλογή της συμπεριφοράς των ατόμων με τις κοινωνικές διαδικασίες. Οι διασταυρούμενες πιέσεις χωρίζονται σε συμπεριφορικές και σε συνδετικές. Στις συμπεριφορικές, η διασταυρούμενη πίεση είναι στατική και έχει νόημα στα πλαίσια μια αντικειμενικής κοινωνικής πραγματικότητας, διαφορετικά πρόκειται για περιπτώσεις ψυχοπαθολογίας. Ένα παράδειγμα στάσης σταυροειδούς πίεσης είναι όταν ένας ψηφοφόρος συμφωνεί με την εξωτερική πολιτική ενός κόμματος, αλλά στην εσωτερική πολιτική προτιμά ένα άλλο κόμμα (στάση σταυρού cross pressure).
Στις συνδετικές διασταυρούμενες πιέσεις, κατά τον Riecken η οριζόντια και κάθετη κινητικότητα προέρχεται συνήθως από την πολιτισμική εξέλιξη οπότε κάνει λόγο για κοινωνική μετάβαση και ο Simmel το ονομάζει κοινωνικό κύκλο, αποτέλεσμα της σύγκρουσης του παλιού με το νέο. Οι διασταυρούμενες πιέσεις, κατά τον Simmel ,είτε διεγείρουν την καινοτομία, είτε οδηγούν σε ψυχωτικά σπασίματα. Βέβαια υπάρχουν κι εκείνοι που ψηφίζουν σύμφωνα με τα πρότυπα της επιλεγμένης τάξης και όχι με τα πρότυπα με το κοινωνικό περιβάλλον που ανήκουν. Οι διασταυρούμενες πιέσεις συνήθως λειτουργούν εκτονωτικά και σταθεροποιούν το πολιτικό σύστημα, ενισχύοντας την κυρίαρχη γνώμη.
Οπότε αναρωτιέται κανείς αν οι εμφανίσεις νέων κομμάτων αποσκοπούν στην απόσβεση αντίρροπων κραδασμών, με τις ευλογίες σε πολλές περιπτώσεις των παλαιών κομμάτων ή αν έχουν όντως ένα πολιτικό όραμα. Σε αυτό το σημείο θα υπογραμμίσω τη φανερή απόκρυψη τέτοιων στοιχείων στις διατυπώσεις των ερωτηματολογίων των δημοσκοπήσεων. Οι δημοσκοπήσεις από εργαλεία σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης, λειτουργούν προκλητικά οι ίδιες ως διαμορφωτές γνώμης (opinion leaders) και η αυτοκαταστροφική αυταρέσκεια που τις χαρακτηρίζει μου δίνει το δικαίωμα να τις ονομάσω εκφυλιστικά δημιοσκοπήσεις .
Μέσα σε αυτό το τοπίο ο πολίτης καλείται πριν βάλει τον σταυρό του στο ψηφοδέλτιο, που από τα μνημόνια τον έστειλαν στα μνημόσυνα, να συνειδητοποιήσει την παραπλάνηση που του πουλάνε με επιστημονικούς τρόπους, παλαιά και νέα κόμματα. Είναι ειρωνεία να ζητούν το σταυρό σου, αυτοί που δεν πιστεύουν στον Σταυρό και θεωρούν την ορθόδοξη παράδοση άσχετη από την Ελλάδα. Ο ιδανικός πολιτικός Ηγέτης που αναζητείτε αγωνιωδώς στη Χώρα του Ποτέ, δε θα συμμετείχε σε αυτή τη φαρσοκωμωδία, η τύχη του αγνοείτε κάπου στους Λωτοφάγους, αλλά η Ιθάκη η ηθική… τον περιμένει να γυρίσει και να γεννήσει μια Μεγάλη Ιδέα…Αμήν!
Βούλγαρη Μαρία, Πολιτικός Επιστήμονας
Υ.Γ ¨Ο σκοπός της ζωής μας, ο προορισμός μας, στη χριστιανική Πολιτεία είναι η απόκτηση και η συντήρηση της Θείας Χάριτος. Η άρση της Θείας Χάριτος , είναι όταν ο Θεός μας βγάζει όλα τα γαλόνια, γιατί μας ετοιμάζει προαγωγή…ξαφνικά λοιπόν σου ξεκολλάει όλα τα γαλόνια, για να σου δώσει ένα άστρο. Δεν μπορείς να έχεις όλα τα φαγητά, δίχως να έχεις ποτέ και το αίσθημα της πείνας. Ο Θεός δίνει την άδεια για συστολή της χάριτος, σε αυτούς που είναι δεδοξασμένοι και χαρισματούχοι, για να γίνουν τέκνα απολύτου υπομονής, ιώβειας υπομονής. Την περισσότερη χάρη, κατά παιδαγωγικό τρόπο, οι Πατέρες την έλαβαν ύστερα από την άρση της χάριτος, γιατί τότε έχυσαν τα περισσότερα δάκρυα¨, έτσι δεδοξασμένη και χαρισματούχα είναι η Ελλάδα μας (Λόγοι Πενιχροί εξ Αγίου Όρους-Η ΘΕΙΑ ΧΑΡΙΣ, Γέροντας Εφραίμ δίκαιος Σκήτη Αγ.Ανδρέα)




