Εδώ και πολλά χρόνια πολιτικά πρόσωπα, ενώσεις αγροτών, μικροκαλλιεργητές αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι όλο και περισσότερο βιολογικό υλικό ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Αν και είναι παράνομη η κατοχύρωση με διπλώματα ευρεσιτεχνίας φυτών εντός ΕΕ, τελικά αυτά ταξινομούνται ως τεχνολογική καινοτομία και έτσι έχει ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την κατοχύρωσή τους προς ωφέλεια των αδηφάγων και άπληστων πολυεθνικών!
Το ελάχιστα γνωστό στους πολλούς Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office) χορηγεί αυτά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε 39 χώρες! Πρόκειται για έναν οργανισμό που εδρεύει στις Βρυξέλλες και χρηματοδοτείται από τα εταιρικά τέλη διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ενώ τις αποφάσεις του τηρούν πιστά τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, σε δεινή θέση βρίσκονται οι μικροκαλλιεργητές με τις τεράστιες πολυεθνικές εταιρείες του χώρου (BASF, Bayer, Syngenta, κ.λπ.) να προσπαθούν να ελέγξουν πλήρως τους σπόρους και άρα την τροφή μας!
Οι πατέντες σπόρων γράφονται σε εξαιρετικά πολύπλοκη γλώσσα και κάθε μικροκαλλιεργητής προκειμένου να μην έχει δικαστικές περιπέτειες οφείλει να τις διαβάσει ενδελεχώς και να κατανοήσει στη λεπτομέρειά τους αν το είδος σπόρου που χρησιμοποιεί και επεξεργάζεται έχει προγενέστερα κατοχυρωθεί!
Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας εντωμεταξύ μοιράζει αφειδώς τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για σπόρους διότι ο προϋπολογισμός του οργανισμού που ανέρχεται στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ προέρχεται εξ ολοκλήρου από τα καταβαλλόμενα τέλη χρήστη από την κατάθεση έως την εξέταση των αιτημάτων. Αυτό προδήλως εγείρει ανησυχίες για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων.
«Από την αρχή επρόκειτο για έναν προβληματικό οργανισμό, ο οποίος διαχειριζόταν, ας πούμε, τη δική του δουλειά με τους δικούς του πελάτες», λέει στο Euronews ο Christoph Then εκπρόσωπος της οργάνωσης “No Patents on Seeds”.
Και συνεχίζει ότι «κατά κύριο λόγο η νομοθεσία περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας προοριζόταν να ωφελήσει το κοινωνικό σύνολο, όχι μόνο συγκεκριμένες ομάδες».








