• Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά
Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2026
  • Login
No Result
View All Result
Your text
Triklopodia
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  • ΡΟΗΗΟΤ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ
    • ΜΜΕ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
    • ΔΙΑΣΤΗΜΑ
    • ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
    • ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ
    • ΕΠΙΒΙΩΣΗ
    • ΜΑΣΟΝΙΑ
    • ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
    • Α.Τ.Ι.Α
    • ΜΥΣΤΗΡΙΑ
    • ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
No Result
View All Result
Triklopodia
No Result
View All Result
Γίνε μέλος στην κοινότητα της Triklopodia στο Viber και μάθε πρώτος τις εξελίξεις!
Μπες στην κοινότητα
Home Slider

Ξανά Άρρωστες Αγελάδες από τον Αμφιλεγόμενο Αναστολέα Μεθανίου Bovaer. «Είναι Ασφαλές και Αποτελεσματικό, Λένε. Πού το Ξανακούσαμε αυτό;»

31 δευτερόλεπτα ago
in Slider, ΕΘΝΙΚΑ
0
Φωτογραφία ενός άρρωστου, ετοιμοθάνατου μοσχαριού. Δημοσιεύτηκε στο X από τον Δανό δημοσιογράφο Kent Nielsen.

Φωτογραφία ενός άρρωστου, ετοιμοθάνατου μοσχαριού. Δημοσιεύτηκε στο X από τον Δανό δημοσιογράφο Kent Nielsen.

0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add triklopodia.gr on Google

Παρά τις εκατοντάδες αναφορές για άρρωστες και ακόμη και νεκρές αγελάδες το 2025 και τις πρόσφατες νέες αναφορές το 2026, η Δανία εμμένει στο Bovaer. Η κυβέρνηση χαλάρωσε τους κανόνες για τους αγρότες που βλέπουν τα ζώα τους να αρρωσταίνουν, αλλά δεν κατάργησε την υποχρέωση για τον αμφιλεγόμενο αναστολέα μεθανίου. «Συνεχίζουν να λένε: “Είναι ασφαλές και αποτελεσματικό”», δηλώνει ο ερευνητικός δημοσιογράφος Jens Mogensen, «Πού το ξαναακούσαμε;»**, παραπέμποντας στα εμβόλια κατά του κορονοϊού που διαφημίστηκαν με τον ίδιο τρόπο.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης δοκιμής σε ένα δανέζικο αγελαδοτροφείο, φάνηκε για άλλη μια φορά πόσο «ασφαλές και αποτελεσματικό» είναι στην πράξη το Bovaer. Σύμφωνα με τον αγρότη, στην έρευνα συμμετείχαν και ο κατασκευαστής DSM-Firmenich — με έδρα το Μάαστριχτ — και το ερευνητικό ινστιτούτο SEGES Innovation. Όλες οι αγελάδες αρρώστησαν. Τη έκτη ημέρα, ένα ζώο δεν μπορούσε να σηκωθεί και η δοκιμή διακόπηκε πρόωρα.

Το 2025, οι πρακτικές εμπειρίες των αγελαδοτρόφων ήταν επίσης δύσκολο να συμβιβαστούν με τις λέξεις «ασφαλές και αποτελεσματικό». Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η De Andere Krant ανέφερε για αγρότες που είδαν τις αγελάδες τους να αρρωσταίνουν μετά τη χρήση του Bovaer. Ο Ολλανδός αγρότης Huibert van Dorp, που εκτρέφει εξακόσιες αγελάδες γάλακτος στη Δανία, ανέφερε τότε διάρροια, πυρετό, μαστίτιδα και τον θάνατο μιας αγελάδας. Αφού σταμάτησε το Bovaer, η υγεία των ζώων του βελτιώθηκε μέσα σε δύο ημέρες. Ο κατασκευαστής DSM-Firmenich δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν αποδείχθηκε αιτιώδης σύνδεσμος και παρέπεμψε σε έρευνες στις οποίες το μέσο κρίθηκε ασφαλές.

Ο Δανός ερευνητικός δημοσιογράφος Jens Mogensen παρακολουθεί τον φάκελο από τον Δεκέμβριο του 2024. Αφορμή ήταν ένα βίντεο της γαλακτοκομικής συνεταιριστικής Arla, που χρησιμοποιεί το Bovaer από το 2022. Κάτω από αυτό, χιλιάδες κριτικοί καταναλωτές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για τη χρήση του αναστολέα μεθανίου. Προς έκπληξη του δημοσιογράφου, τα καθιερωμένα μέσα ενδιαφέρθηκαν κυρίως για τις αντιδράσεις που μπορούσαν να τοποθετήσουν στη γωνία των λεγόμενων «θεωριών συνωμοσίας». «Μια χούφτα άνθρωποι επισήμαναν την εμπλοκή του Bill Gates. Και ναι, αυτή η εμπλοκή υπάρχει, αλλά δεν πρόκειται καθόλου για αυτό. Η συντριπτική πλειοψηφία των κριτικών είναι απλοί καταναλωτές που αναρωτιόντουσαν εκείνη τη στιγμή τι δουλειά είχε αυτό το μέσο στο γάλα και το κρέας τους. Παρόλα αυτά, στα μέσα παρουσιάστηκαν ως συνωμοσιολόγοι.»

Ο Mogensen βυθίστηκε στη συνέχεια στην επιστημονική τεκμηρίωση και πήρε συνέντευξη τον Φεβρουάριο του 2025 από έναν έμπειρο κτηνίατρο βοοειδών. Αυτός προειδοποίησε για σοβαρά προβλήματα υγείας όταν η φυσική πεπτική διαδικασία των αγελάδων επηρεάζεται τεχνητά. «Μου είπε ακριβώς τι θα συνέβαινε κατά τη γνώμη του. Ότι θα εμφανίζονταν άρρωστα ζώα και ότι ακόμη και αγελάδες θα πέθαιναν. Αυτό ήταν μήνες πριν εμφανιστούν πραγματικά τα μεγάλα προβλήματα.»

Αντιφατικές πληροφορίες

Ο Mogensen ανακάλυψε επίσης αντιφάσεις στις επίσημες πληροφορίες για το Bovaer. Οι δανικές αρχές τροφίμων διαβεβαίωναν τους καταναλωτές ότι τίποτα από το μέσο δεν κατέληγε στο γάλα ή το κρέας, ενώ η ευρωπαϊκή αξιολόγηση ασφάλειας της EFSA ανέφερε ένα προϊόν διάσπασης της δραστικής ουσίας 3-NOP. Σε ζωικά πειράματα με 3-NOP, είχαν διαπιστωθεί μεταξύ άλλων βλαβερές επιδράσεις στα αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα. Ο Mogensen αντιμετώπισε τις αρχές με τις αντιφατικές πληροφορίες. «Δύο εβδομάδες αργότερα, τα σχετικά κείμενα τροποποιήθηκαν στις ιστοσελίδες τους. Όταν ρώτησα μετά γιατί, παραδέχτηκαν ότι οι προηγούμενες πληροφορίες δεν ήταν σωστές. Επρόκειτο, κατά την άποψή τους, για πολύ μικρές ποσότητες, αλλά έπρεπε να παραδεχτούν ότι η αρχική τους διατύπωση δεν ήταν σωστή.»

Τον Σεπτέμβριο του 2025, απέκτησε πρόσβαση μέσω ενός whistleblower σε μια κλειστή πλατφόρμα επικοινωνίας για αγελαδοτρόφους. Εκεί ο δημοσιογράφος — που εργάστηκε για δεκαετίες στον συμβατικό Τύπο πριν από τον κορονοϊό, αλλά ανεξαρτητοποιήθηκε όταν έχασε την εμπιστοσύνη του στα mainstream μέσα — είδε πώς οι αγρότες, κατά την άποψή του, πιέστηκαν να χρησιμοποιούν το Bovaer όχι τις υποχρεωτικές ογδόντα ημέρες, αλλά όλο το έτος. «Δεν ξέραμε ακόμη πώς θα εξελισσόταν σε μεγάλη κλίμακα, ωστόσο ασκήθηκε πίεση από νωρίς για να προχωρήσουν.»

Λίγο αφού η υποχρέωση τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2025, κατέφθασαν οι αναφορές. Οι αγρότες μοιράστηκαν εικόνες με αγελάδες που είχαν διάρροια, πρησμένες κοιλιές και προβλήματα στο περπάτημα ή στο σηκωμό. Αναφέρθηκαν επίσης θάνατοι. «Δεν σταματούσε. Κάθε μέρα έρχονταν νέες ιστορίες και εικόνες. Στην αρχή οι αγρότες φοβόντουσαν να βγουν μπροστά, αλλά όταν οι πρώτοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, ακολούθησαν όλο και περισσότεροι.» Μια καταγραφή του δανέζικου ερευνητικού ινστιτούτου SEGES Innovation σε 644 αγελαδοτροφεία έδειξε ότι 419 επιχειρήσεις ανέφεραν μειωμένη πρόσληψη τροφής και 434 πτώση της παραγωγής γάλακτος μετά την εισαγωγή του Bovaer. Αναφέρθηκαν επίσης πεπτικά και μεταβολικά προβλήματα. Δεν διαπιστώθηκε ωστόσο άμεσος αιτιώδης σύνδεσμος.

Οι καταγγελίες οδήγησαν τη δανέζικη κυβέρνηση να χαλαρώσει τους κανόνες. Από αυτόν τον μήνα, οι κτηνοτρόφοι των οποίων οι αγελάδες αντιμετώπισαν προηγουμένως προβλήματα υγείας μπορούν ευκολότερα να εξαιρεθούν από τη χρήση του Bovaer. Για άλλες επιχειρήσεις με περισσότερες από πενήντα αγελάδες γάλακτος, η υποχρέωση χρήσης μεθανομειωτικής τροφής παραμένει: ογδόντα ημέρες Bovaer ή όλο το έτος προσθήκη επιπλέον λιπαρών στην τροφή για τη μείωση της παραγωγής μεθανίου στην κοιλιά. Ο Δανός Υπουργός Φύσης και Ευζωίας των Ζώων Christian Rabjerg Madsen εξακολουθεί να θεωρεί το Bovaer σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ένας αγελαδοτρόφος που αντιμετώπισε προβλήματα με το Bovaer πέρυσι συμμετείχε ξανά στη δοκιμή που διακόπηκε μετά από έξι ημέρες. Ο Mogensen ερευνά τι συνέβη ακριβώς εκεί. «Εκ των προτέρων, λαμβάνονταν για δεκατέσσερις ημέρες δείγματα αίματος, ούρων και γάλακτος. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, τα ζώα παρακολουθούνταν στενά.» Σύμφωνα με τον Mogensen, αυτά τα δείγματα καθιστούν την έρευνα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. «Το ιδιαίτερο είναι ότι επρόκειτο για μια επίσημη δοκιμή, πληρωμένη από τον κατασκευαστή. Και τώρα έπρεπε, σύμφωνα με τον αγρότη, να σταματήσει επειδή οι αγελάδες αρρώστησαν. Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι ακόμη γνωστά. Επομένως, δεν είναι βέβαιο ότι το Bovaer ήταν η αιτία. Ωστόσο, τα συλλεχθέντα δείγματα μπορεί να ρίξουν περισσότερο φως στο τι συμβαίνει στις αγελάδες. Είναι μια σημαντική ιστορία.»

Όσο δεν υπάρχει σαφήνεια, η αντίσταση των καταναλωτών στο γάλα από αγελάδες που τρέφονται με Bovaer συνεχίζει να αυξάνεται. Ιδιαίτερα ο γαλακτοκομικός γίγαντας Arla βρίσκεται στο στόχαστρο, ενώ μικρότεροι παραγωγοί όπως η Thise επωφελούνται, κατά την άποψή του, από τη ζήτηση για γάλα χωρίς Bovaer. Ο Mogensen θέτει επίσης ερωτήματα για τις πωλήσεις της Arla. «Θα ήθελα να μάθω πώς εξελίσσονται οι πωλήσεις συμβατικού γάλακτος στη Δανία. Αυτά τα νούμερα δεν είναι πλέον ορατά ξεχωριστά. Η υποψία μου είναι ότι αυτή η αγορά δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά.»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε στο μεταξύ από την EFSA να επανεξετάσει την ασφάλεια του 3-NOP. Τα αποτελέσματα αναμένονται στα τέλη Νοεμβρίου. Παρόλα αυτά, η Δανία δεν βλέπει προς το παρόν λόγο να αναστείλει πλήρως τη χρήση του Bovaer. Ακατανόητο, θεωρεί ο Mogensen, επειδή οι ανησυχητικές αναφορές συνεχίζονται. «Μίλησα με κτηνιάτρους, αγρότες και οργανώσεις. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι αυτό θα συνεχιζόταν μετά την περσινή χρονιά. Αυτό όμως συμβαίνει, και τώρα έρχονται ξανά οι πρώτες αναφορές για άρρωστες αγελάδες.»

Η ιστοσελίδα του ερευνητικού δημοσιογράφου Jens Mogensen: psst-nyt.dk

Bovaer στην De Andere Krant: dakl.nl/dossier-bovaer

Δείτε

«Κανένας λόγος για μέτρα»
Η FrieslandCampina, η οποία είναι γνωστό ότι διεξήγαγε ένα πιλοτικό πρόγραμμα Bovaer με εκατοντάδες ολλανδικά αγελαδοτροφεία, δήλωσε μετά από ερωτήσεις της De Andere Krant ότι δεν αναγνωρίζει τις δανικές αναφορές και δεν βλέπει «κανένα λόγο για πρόσθετα μέτρα». Η NVWA, η εποπτική αρχή για την ασφάλεια τροφίμων, μετριάζει επίσης τις ανησυχίες και δηλώνει ότι αν και «το NOPA μπορεί να είναι ανιχνεύσιμο στο γάλα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι επιβλαβές». Η υπηρεσία παραπέμπει σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Aarhus, το οποίο στο έργο ClimateMilk συνεργάζεται στενά με τον κατασκευαστή Bovaer DSM-Firmenich. Ο χημικός όμιλος από το Μάαστριχτ δεν απάντησε σε ερωτήσεις της εφημερίδας. Η Arla απάντησε και δήλωσε απλώς ότι «η ευζωία των ζώων στην Arla και τους αγελαδοτρόφους μας είναι προτεραιότητα».

deanderekrant.nl

Tags: slide3
Στείλτε μας τα άρθρα σας στο [email protected]
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο "Triklopodia.gr", μπορεί να μας ενημερώσει, στο "[email protected]" ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Παρόμοια Άρθρα

Πολλές Δυτικές Κυβερνήσεις Δεν Θα Επιβιώσουν: Οι 10 Πολιτικές που Καταστρέφουν τη Δύση
Slider

Πολλές Δυτικές Κυβερνήσεις Δεν Θα Επιβιώσουν: Οι 10 Πολιτικές που Καταστρέφουν τη Δύση

by admin
16 λεπτά ago
Αφήστε τα παραμύθια, ξυπνήστε γιατί έρχεται και τουρκοσυριακό μνημόνιο- Κωνσταντίνος Ζιαζιάς
Slider

Αφήστε τα παραμύθια, ξυπνήστε γιατί έρχεται και τουρκοσυριακό μνημόνιο- Κωνσταντίνος Ζιαζιάς

by admin
1 ώρα ago
Δρ. Κ. Βαρδάκας: Όλοι λένε ότι συμφωνούν… η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ συμφωνεί;
Slider

Δρ. Κ. Βαρδάκας: Όλοι λένε ότι συμφωνούν… η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ συμφωνεί;

by admin
1 ώρα ago
Ας παίξουμε λίγο τρίλιζα 🤪!!! Ο κόσμος ξυπνάει!
Slider

Ας παίξουμε λίγο τρίλιζα 🤪!!! Ο κόσμος ξυπνάει!

by admin
12 ώρες ago

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ [email protected]

Newsletter

Ενημερώσου πρώτος για τα τελευταία μας άρθρα, ειδήσεις και εκπληκτικές προσφορές! Μείνε συντροφιά με την πιο ανεβαστική πηγή πληροφοριών και ανακαλύψεις. Η περιπέτεια ξεκινάει με ένα κλικ!.
SUBSCRIBE

Κατηγορίες

Χρήσιμα Links

  • Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ελληνική Εθνική Οδική Βοήθεια (ΕΕΟΒ)
  • Σελίδα Εργασίας του ΟΑΕΔ

Ποιοι είμαστε

Καλωσορίσατε στον κόσμο της Τρικλοποδιας, της πιο ανεβαστικής πηγής ειδήσεων που αναδεικνύει τον ευφάνταστο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα! Εδώ και 15 χρόνια, παρέχουμε μια μοναδική μίξη από ειδήσεις, χιούμορ και θετική ενέργεια. Στον κόσμο μας, τίποτα δεν είναι υπερβολικό και καμία είδηση δεν είναι "απλή". Είμαστε μια εναλλακτική πηγή ειδήσεων, προσφέροντας μια δροσερή προοπτική σε έναν κόσμο που ποτέ δεν σταματά να εκπλήσσει!

  • Ποιοι είμαστε
  • Διαφήμιση στη τρικλοποδιά

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΝΕΑ ΤΑΞΗ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

© 2009 - 2023 Triklopodia.gr