ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

A/ΓΕΑ: Τι είπε για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και την απειλή των τουρκικών UAV

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. - 2 Νοέ 2018 - 22:30
Loading...

«Αποστολή μας είναι να πετάμε, να μαχόμαστε και να νικάμε. Ας το εισπράξουν καλά αυτό»! Με τα λόγια αυτά ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, θέλησε να δώσει το στίγμα των Ελλήνων Αεροπόρων οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την τουρκική προκλητικότητα πάνω από το Αιγαίο.

Τα στοιχεία που εδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για φέτος είναι αποκαλυπτικά.

Μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2018, καταγράφτηκαν τα εξής νούμερα

Σύνολο Αεροσκαφών 1.167 / Οπλισμένα 122 / Παραβάσεις 913 / Παραβιάσεις ΕΕΧ 2.766 / Υπερπτήσεις 25 / Εμπλοκές 72

Τα νούμερα αυτά δεν αφήνουν αμφιβολίες για το τι πραγματικά συμβάνει στους ουρανούς του Αιγαίου. Η Τουρκία συνεχίζει την απερίσκεπτη και προκλητική τακτική αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, με χρήση του αεροπορικού Όπλου ως εργαλείου άσκησης επεκτατικής πολιτικής.

Η εικόνα καθημερινά καταγράφεται και ανακοινώνεται και από το ΓΕΕΘΑ αλλά τα συγκεντρωτικά στοιχεία είναι αυτά που δείχνουν ξεκάθαρα τις επιδιώξεις της Άγκυρας. Επιδιώξεις που ανατρέπουν καθημερινά σε κάθε πτήση και σε κάθε αναχαίτιση, οι χειριστές της ΠΑ. Αυτές είναι οι σημερινές διαστάσεις του ακήρυχτου αεροπορικού πολέμου που δυστυχώς δεν δείχνει κανένα σημάδι κάμψης… Απεναντίας μετά από μια περίοδο ύφεσης (εξαιτίας της απόπειρας πραξικοπήματος στη γείτονα το 2016) εμφανίζει και πάλι επιθετικές τάσεις με νέες μορφές και μέσα αμφισβήτησης.

«Πετάμε ψηλά, μακρυά και όπου χρειαστεί»

Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας υπενθύμισε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, με αφορμή τις επικείμενες εορταστικές εκδηλώσεις της ΠΑ για τον προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ, ότι ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό εργάζεται σκληρά και επιδιώκει με με χαμηλούς τόνους να πετύχει το σκοπό του. Πετάει με ασφάλεια και με ποιοτική εκπαίδευση. Διοτι οι δείκτες αυτοί είναι που προσδιορίζουν το μέγεθος, την ποιότητα και τελικά την ικανότητα μιας Πολεμικής Αεροπορίας.

Ξεκαθάρισε επίσης οτι τα Ελληνικά φτερά οχι μόνο κάνουν καλά τη δουλειά τους αλλά με τις επιδόσεις και την μαχητική τους ικανότητα φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Το μήνυμα περναει καλα στα αφτιά τους. Και πηγαίνει εκει που πρέπει. Πετάμε ψηλά πετάμε μακρυά πετάμε οπου χρειαστεί. Αυτό ας το εισπράξουν και ας κάνουν τις επιλογές τους»: δήλωσε ξεκάθαρα ο Αντιπτέραχος Χριστοδούλου.

Η απειλή των μη επανδρωμένων UAV

Ερωτηθείς σχετικά με τη διάσταση του προβλήματος αναφορικά με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προέρχονται από την Τουρκία και έχουν παρατηρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις από μονάδες επιφανείας και ραντάρ αεράμυνας να πετάνε στο Αιγαίο, ο Αρχηγός ΓΕΑ διευκρίνησε οτι υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία και κανόνες εμπλοκής για την αντιμετώπιση UAV.

Η διάσταση του κόστους προς αποτέλεσμα για τη χρήση μαχητικών απέναντι σε UAV (που είναι φτηνά στην χρήση τους), ήταν ένα ερώτημα που – αν και έχει τεθεί στο παρελθόν – επανήλθε με την μορφή ερώτησης, την οποία ο Αντιπτέραρχος Χριστοδούλου απάντησε φρόντιζοντας να θέσει τα πράγματα στι σωστή τους διάσταση:

«Κάποιος στρατηγός είπε κάποτε..To να σκοτώσω ένα κουνούπι με κανόνι δεν είναι Cost effective. Αλλά αν χρειαστεί θα γίνει! Αν χρειαστεί το κανόνι να σκοτώσει το κουνούπι τότε θα γίνει με αυτόν τον τρόπο. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί είναι με τα υπαρχοντα μέσα. Δεν είναι λόγια σοφίας. Θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με οτι έχεις στη διάθεση σου».

Πάντως διευκρινίστηκε παρά τον όποιο «θόρυβο» κατά καιρούς γύρω απο το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν έχει παρατηρηθεί σημαντική παρουσία του φαινομένου πάνω απο το Αιγαίο, καθώς πρόκειται για μια νέα τεχνολογία και διαδικασία με αμφίβολα επιχειρησιακά αποτελέσματα. Καταλήγοντας ο Αρχηγός ΓΕΑ δήλωσε:

«Όπως είδατε στα στατιστικά στοιχεία έχουμε, περί τα 100 μαχητικά το μήνα που εισέρχονται παράνομα στο FIR Αθηνών. Αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτό που βλέπουμε στατιστικά από το ‘74 και μετά δημιουργεί συνθήκες μόνιμης αμφισβήτησης. Και αυτή την αμφισβήτηση δεν θα την επιτρέψουμε! Το δήλωσα ως Αρχηγός ΑΤΑ, το δηλώνω και απο τη θέση του Α/ΓΕΑ. Οτι και να γίνει η τελευταία προσγείωση θα είναι δικιά μας. Για όσα αεροπλάνα κι αν χρειαστεί!  Δεν πρόκεται για ζήτημα κόστους ή αριθμών. Θα είμαστε πάντα «+1» μαχητικό στο τέλος. Τα πράγματα είναι απλά!

ptisidiastima

Διαβάστε όλο το άρθρο

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Loading…ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr
Loading…

Για άμεση ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter